Χειροποίητα χοιρινά χωριάτικα λουκάνικα με πορτοκάλι. Σήμερα θα σας δείξουμε μια πεντανόστιμη συνταγή για χοιρινά χωριάτικα λουκάνικα με πορτοκάλι, αρωματισμένα με θυμάρι, ρίγανη, μπαχάρι, και πολλά ακόμα μπαχαρικά, φτιαγμένα από τα χεράκια σας.
- χοιρινο 3 κιλά κρέας σπάλα
- πανσετες 2 kg
- χοιρινο 1 kg λίπος
- πορτοκαλι ξύσμα από 5
- χοιρινο Εντερακια αλατισμένα
- θυμάρι 5 κουταλιές σούπας
- ρίγανη 5 κουταλιές σούπας
- μπαχάρι 3 κουταλιές σούπας τριμμένο
- κύμινο 3 κουταλιές σούπας τριμμένο
- σκορδο 3 κουταλιές σούπας σκόνη
- πάπρικα 3 κουταλιές σούπας γλυκιά
- μείγμα μπαχαρικών 3 κουταλιές σούπας για χοιρινό
- μπούκοβο 2 κουταλιές σούπας
- αλατι μπόλικο
- πιπέρι λίγο μαύρο
Υλικά
Μπορεί το να φτιάξουμε σπιτικά λουκάνικα να είναι λίγο μπελαλίδικο, άλλα πιστέψτε με το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Και μόνο που θα επιλέξουμε εμείς τα υλικά και θα γλιτώσουμε τα συντηρητικά που περιέχουν τα έτοιμα λουκάνικα, νομίζω πως είναι αρκετό για να μπούμε στην διαδικασία να δοκιμάσουμε να τα φτιάξουμε.
Αφού τα φτιάξετε δείτε μια πολύ νόστιμη συνταγή για να τα μαγειρέψετε Ο απόλυτος μεζές-Λουκάνικα στην λαδόκολλα
Τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά μπορείτε να τα προσαρμόσετε στα δικά σας γούστα ακόμα και να πειραματιστείτε με γεύσεις και αρώματα που σας αρέσουν, πάντα όμως οι δόκιμες γίνονται σε μικρές ποσότητες. Ένα μυστικό για νόστιμα λουκάνικα είναι, το μείγμα μας αφού το ζυμώσουμε καλά να το αφήσουμε να μαριναριστεί για 8 με 10 ώρες.
Τα λουκάνικα είτε ψητά, είτε τηγανιτά ή μαγειρεμένα με άπειρους διαφορετικούς τρόπους, δεν λείπουν από κανένα Ελληνικό γιορτινό ή Κυριακάτικο τραπέζι.
Δοκιμάστε τα λοιπόν και εντυπωσιάστε την οικογένεια ή τους φίλους σας με την αξεπέραστη γεύση τους.
Εκτέλεση
Λέτε στο Χασάπη σας να σας κάνει κιμά το κρέας και να σας το περάσει από το πρώτο δόντι της μηχανής, δηλαδή το πιο χονδρό για να έχει χοντρά κομματάκια κρέας μέσα, ανακατεύετε το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με το κρέας σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνετε τα μυρωδικά σας ζυμώνετε πάρα πολύ καλά το κρέας να πάει παντού (τα μπαχαρικά μπορείτε να τα προσαρμόσετε αναλόγως το γούστο σας). Παίρνετε ένα μικρο κομμάτι από το μείγμα και το τηγανίζετε με λίγο λάδι για να δοκιμάσετε αν είναι εντάξει στα μπαχαρικά, και σύμφωνα με τα γούστα σας συμπληρώνεται εάν χρειαστεί κάτι η αλάτι. Μέτα γεμίζουμε με προσοχή τα εντεράκια με το μείγμα μας.
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Gogo Samiou