Μαριναρισμένο χοιρινό κότσι με μελωμένες πατατούλες στη γάστρα.
Μια συνταγή για ένα υπέροχο φαγητό που το μαγείρεμά του στη γάστρα ολοκληρώνει την απόλαυση. Συνοδέψτε το με κρασάκι και σίγουρα θα το απολαύσετε με την οικογένειά σας αλλά και με τους καλεσμένους σας.
Υλικά συνταγής
1 χοιρινό κότσι 1 έως 1 1/2 κιλό
10-12 πατάτες baby ή κανονικές σε κύβους
αλάτι πιπέρι
Για τη μαρινάδα:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κλωνάρι δενδρολίβανο
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. πάπρικα
1 κ.γ. μέλι
1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γ. ξύδι
χυμός 1 πορτοκαλιού
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλ. νερό
λίγο αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Πλένετε το χοιρινό, ανοίγετε τρύπες σε διάφορα μέρη στο κότσι με ένα μαχαίρι και βάζετε μέσα τα σκόρδα αλατοπιπερωμένα.
Από το προηγούμενο βράδυ, σε μικρό πυρέξ βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάτας και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Βάζετε μέσα το κότσι, το γυρίζετε από όλες τις πλευρές να πάει παντού η μαρινάτα. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να μαριναριστεί όλο το βράδυ στο ψυγείο.
Την επομένη προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς, καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε σε κομμάτια. Τις βάζετε στη γάστρα, τις αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε και το κότσι χοιρινού. Το αλατοπιπερώνετε και περιχύνετε το χοιρινό και τις πατάτες με τη μαρινάτα.
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 1 ώρα χωρίς το καπάκι της γάστρας. Ανακατεύετε ελαφρά δοκιμάζετε το αλατοπίπερο (ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέον) και μετά σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε για άλλες 2 ώρες περίπου. [*]
[*] Αν δεν το βάλετε σε γάστρα αλλά σε ταψί μειώνετε τη θερμοκρασία στους 180-190 βαθμούς και ψήστε το για 1 ώρα και 30 λ περίπου.
Μπορείτε να το φτιάξετε με πατάτες baby ή και απλές και προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε μαζί με τις πατάτες και καρότα.