Choco banana cakes με frosting σοκολάτας και καραμελωμένες μπανάνες!
(το μείγμα βγάζει 12 cupcakes και ένα λεπτό στρογγυλό κέικ ή 24 cupcakes)
ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΑ ΚΈΙΚ:
115 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. καστανή ζάχαρη
150 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
3 αυγά (μεγάλα)
1 ½ φλιτζάνι λιωμένη μπανάνα (περίπου 3 μπανάνες ώριμες)
2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας η 2 κάψουλες
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ σόδα
½ κ.γ κανέλα
1 κ.γ περίπου αλάτι
½ φλιτζάνι ξινόγαλα
180 γρ. σταγόνες σοκολάτας (βάζω 90 γρ. υγείας και 90 γρ γάλακτος)
Χαρτάκια για cupcakes, φόρμα με θήκες για cupcakes, φόρμα 24cm, λαδόχαρτο
ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΟ FROSTING ΣΟΚΟΛΆΤΑΣ:
440 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. κακάο άγλυκο
240 γρ βούτυρο ανάλατο
150-200 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ μερέντα
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
ΥΛΙΚΆ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΝΆΝΕΣ:
3 μεγάλες μπανάνες κομμένες σε ροδέλες
2 κ.σ βούτυρο
4 κ.σ μαύρη ζάχαρη
3 κ.σ κονιάκ
1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΈΙΚ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC
Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη μαύρη και την κρυσταλλική ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά ή τα χτυπάμε ελαφρά με τη βανίλια και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα συνεχίζοντας το χτύπημα.
Στη συνέχεια πολτοποιούμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και προσθέτουμε τον πολτό στο μείγμα χτυπώντας για 1 λεπτό ακόμα.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα, το αλάτι και την κανέλα και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας σταδιακά σε 3 δόσεις.
Έπειτα προσθέτουμε το ξινόγαλα, ανακατεύουμε λίγο να ενσωματωθεί και τέλος προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας (κρατάμε λίγες για να ρίξουμε επάνω από τα κέικ) και ανακατεύουμε με μια μαριζ (σπάτουλα).
Τοποθετούμε τα χαρτάκια για cupcakes στις θήκες, γεμίζουμε κάθε χαρτάκι με 2 κ.σ από το μείγμα και από πάνω βάζουμε 4-5 σταγόνες σοκολάτας.
Αφού γεμίσουμε και τα 12 χαρτάκια, το υπόλοιπο μείγμα που θα μείνει το αδειάζουμε στη φόρμα των 24 cm (την ντύνουμε από πριν με λαδόχαρτο) και πασπαλίζουμε με λίγες σταγόνες σοκολάτας
Ψήνουμε στη δεύτερη σκάλα με αντιστάσεις (τα cupcakes για 20 λεπτά περίπου ενώ το κέικ περίπου 30 λεπτά ανάλογα με το φούρνο).
*τσεκάρουμε πάντα με μια οδοντογλυφίδα.
ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ FROSTING ΣΟΚΟΛΆΤΑΣ:
Κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη με το κακάο και τη βανίλια.
Χτυπάμε το βούτυρο για 2 λεπτά να γίνει κρέμα και προσθέτουμε τα στέρεα υλικά εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μετά από κάθε προσθήκη.
Όταν βάλουμε όλα τα υλικά χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 2 λεπτά μέχρι να έχουμε μια όμορφη κρέμα. Αν το μείγμα είναι πολύ γλυκό για τα γούστα μας προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι.
Γαρνίρουμε με κορνέ τα cupcakes και το υπόλοιπο frosting το στρώνουμε με ένα κουτάλι στο μεγάλο κέικ και τα βάζουμε όλα στο ψυγείο για να σταθεί η “κρέμα” μας.
ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΠΑΝΆΝΕΣ:
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και στη συνέχεια προσθέτουμε τις μπανάνες και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Ανακατεύουμε απαλά και με προσοχή για να μην λιώσουν οι μπανάνες και μετά από 2 λεπτάκια ρίχνουμε το αλάτι και τέλος το κονιάκ.
Μόλις εξατμιστεί το κονιάκ αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Όταν οι μπανάνες κρυώσουν (γιατί αν είναι ζεστές θα μας λιώσουν το frosting) τις απλώνουμε πάνω από το μεγάλο κέικ.
Αν θέλουμε στα cupcakes ρίχνουμε λίγη τρούφα η σιρόπι μπανάνας.
ΚΑΛΉ ΕΠΙΤΥΧΊΑ!!!
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα