Συνταγή για χωριάτικη τραγανή λαγάνα με μπουλαμάτσι που είναι το μυστικό συστατικό για λαγάνα όπως του φούρνου. Τί είναι το μπουλαμάτσι θα αναρωτηθείτε και εύλογα. Δεν είναι κάποιο περίεργο υλικό θα το φτιάξουμε πολύ εύκολα μόνοι μας με απλά υλικά για να απολαύσουμε την καλύτερη λαγάνα
από τη φίλη μας Souki Simeonidou.
- αλευρι 300 γραμμάρια σταρένιο κίτρινο
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 350 γραμμάρια
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 1,5 κουταλάκι του γλυκού
- ελαιολαδο 1 κουταλιά της σούπας
- νερό Περίπου 400-500 ml
Υλικά
- σουσαμι 1-2 χούφτες
Για το πασπάλισμα
- αλευρι 2 κουταλιές της σούπας κίτρινο
- ζαχαρη 1 κοφτή κουταλιά της σούπας
- ταχίνι ολικής άλεσης 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι 1 πρέζα
- νερό Περίπου ½ ποτηράκι του κρασιού
Για το μπουλαμάτσι
Καθαρά Δευτέρα: Λαγάνα με αλεύρι ολικής
Ψάξαμε πολύ για να βρούμε μία λαγάνα που να μην είναι απλό ψωμί με άλλο σχήμα και τη βρήκαμε. Χωριάτικες λαγάνες με μπουλαμάτσι, τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα που θα συνοδεύσει τη ταραμοσαλάτα μας στο τραπέζι της Καθαρά Δευτέρας. Δοκιμάστε την!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τη χωριάτικη λαγάνα με μπουλαμάτσι:
Εκτέλεση για το μπουλαμάτσι
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το κίτρινο αλεύρι, την ζάχαρη, το ταχίνι, το αλάτι και το νερό μέχρι να πάρουμε έναν μέτριο χυλό.
Εκτέλεση για τη χωριάτικη λαγάνα με μπουλαμάτσι
Σε μία λεκάνη προσθέτουμε κοσκινισμένο το σταρένιο αλεύρι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, την ζάχαρη, την ξερή μαγιά και το αλάτι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και δουλεύουμε τη ζύμη παράλληλα, μέχρι να πάρουμε ένα ζυμάρι που κολλάει ελαφρώς στα χέρια.
Στο τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Φτιάχνουμε το ζυμάρι, κάνουμε μία μπάλα, αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να ξεκουραστεί. Έπειτα το μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε με διπλώματα για 3-4 λεπτά.
Χωρίζουμε το ζυμάρι στα 2 και κάνουμε 2 μπάλες. Απλώνουμε σε αλευρωμένη λαδόκολλα και με τα χέρια φτιάχνουμε ένα οβάλ σχήμα. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο για περίπου 10 λεπτά στους 50 βαθμούς Κελσίου. Κλείνουμε την φωτιά και βάζουμε μέσα στο φούρνο το ταψί.
Καθαρά Δευτέρα: Η λαγάνα της Τζένης Τσανακτσίδου
Στη βάση βάζουμε ένα ταψάκι με 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήνουμε για 30 λεπτά, βγάζουμε, ρίχνουμε ελάχιστο αλεύρι, πιέζουμε πάλι ελαφρώς με τα δάχτυλα, τρυπάμε μέχρι κάτω με πιρούνι και αλείφουμε μία καλή στρώση μπουλαμάτσι.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς Κελσίου, κάτω αντίσταση και αέρα, στην άνω σχάρα, για ακριβώς 30 λεπτά.
Tips για τη χωριάτικη λαγάνα με μπουλαμάτσι
Το αλάτι στο μπουλαμάτσι είναι προαιρετικό. Βάλαμε σουσάμι με το φλούδι.
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Φως στο Τούνελ – Αμαλιάδα :Το ηχητικό ντοκουμέντο με την Μουρτζουκου στα όρια της τρέλας που σόκαρε όλη την Ελλάδα
- Κώστας Λεφάκης: Εβδομαδιαίες προβλέψεις από 04/11/2024 ως 10/11/2024 για όλα τα ζώδια
- Νεύτωνας : Η ανατριχιαστική προφητεία του 1704 για το τέλος του κόσμου
- Καταγγελία για ιερέα : Ντυνόταν με γυναικεία ρούχα και έβγαινε έξω
- Ο Τιμωρός επόμενα επεισόδια : 14, 15