Η απόλυτη συνταγή για χταποδάκι ξιδάτο με ελαιόλαδο και ρίγανη για να συνοδεύσετε το φαγητό σας ή το τσιπουράκι σας. Αν θέλετε έναν νόστιμο μεζέ για το τσιπουράκι ή το ούζο σας, αυτό το ξιδάτο χταπόδι με μπόλικο ξύδι και μυρωδάτη ρίγανη, θα σας ενθουσιάσει.
- χταποδι Μισό κιλό καθαρισμένο
- πιπέρι Κατά βούληση σε κόκκους
- αλατι Λίγο
- δάφνη 1-2 φύλλα
- ελαιολαδο Μέχρι να καλύψει το χταπόδι
- ξύδι Αρκετό
Υλικά
- ρίγανη Αρκετή
Για το γαρνίρισμα
Είναι ένας υπέροχος μεζές αλλά κι ένα γευστικό συνοδευτικό για τα όσπρια και όχι μόνο. Δεν θέλει πολλά υλικά και είναι πραγματικά πολύ εύκολο να το φτιάξουμε. Σίγουρα λοιπόν αν θέλουμε κάτι θαλασσινό για να απογειώσουμε το μεσημεριανό μας ή να συνοδεύσουμε το ποτό μας, αυτό το ξιδάτο χταπόδι είναι ό,τι πρέπει.
Δείτε ακόμα Συνταγή για χταπόδι στιφάδο
Εμείς το δοκιμάσαμε πρόσφατα και δεν έμεινε στο ψυγείο για πάνω από τρεις μέρες. Δοκιμάστε το κι εσείς! Δείτε την εκτέλεση της συνταγής παρακάτω:
Εκτέλεση για το χταπόδι
Στην αρχή βράζουμε το χταπόδι μέσα σε νερό το οποίο το έχουμε αλατίσει ελαφρώς. Στο νερό έχουμε βάλει επίσης το πιπέρι και τα φύλλα Δάφνης. Βράζουμε λοιπόν το χταπόδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει πολύ. Αφού βράσει, βγάζουμε το χταπόδι σε μία λεκάνη και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Αφού κρυώσει, το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τοποθετούμε το χταπόδι σε μία γυάλα ή σε ένα γυάλινο μπολ. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξύδι μέχρι να σκεπάσουμε το χταπόδι και στο τέλος βάζουμε πολύ ξερή ρίγανη. Αφήνουμε το χταπόδι να γίνει για δύο μέρες.
Μετά τις δύο μέρες, το ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε το χταπόδι για να δούμε αν θέλει επιπλέον ξύδι. Σε 4 με 5 μέρες, είναι έτοιμο.
Tips για το Χταποδάκι ξιδάτο
Αν δεν το καταναλώσουμε όλο, κάθε φορά που βγάζουμε για να συνοδεύσουμε τα φαγητά μας θα πρέπει να προσέξουμε το χταπόδι μας να έχει τόσο λάδι έτσι ώστε να το καλύπτει. Το σερβίρουμε και πάλι με έξτρα ρίγανη από πάνω.
Το χταπόδι μπορεί να καταναλωθεί και αμέσως. Όμως όσο περισσότερο μένει στο ξύδι, τόσο πιο νόστιμο γίνεται. Το χταπόδι διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι και δύο μήνες, αρκεί το ελαιόλαδο να καλύπτει το χταπόδι.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Λαμπρινή Γιαννακοπούλου
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr