Συνταγή για στιφάδο με χταπόδι μαλακό και καλοβρασμένο με θρεπτική και πεντανόστιμη φάβα. Ένα χορταστικό νηστίσιμο μεσημεριανό για τη Σαρακοστή και κάθε περίοδο νηστείας
από τη φίλη μας Natasa Cuka.
- ελαιολαδο 1/3 φλιτζάνι
- χταποδι 1 ½ κιλό
- κρεμμυδι 6 κόκκινα (μέτρια)
- σκορδο 3 σκελίδες
- δάφνη 2 φύλλα
- κρασι 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση
- μπαχάρι 5-6 κόκκους
- γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- πελτές ντομάτας 1 κουταλιά της σούπας
- κανελά 1 ξυλάκι
- σάλτσα ντομάτας 150 ml περίπου
- νερό 1 ποτήρι του νερού
Υλικά
Χταπόδι κρασάτο και ξιδάτο
Η Σαρακοστή είναι εδώ και γι’ αυτό σήμερα θα φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο σαρακοστιανό μεσημεριανό με χταπόδι στιφάδο, σκέτο γλύκισμα, συνοδευόμενο με θρεπτική φάβα. Ένα ιδανικό πιάτο για μικρούς και μεγάλους, για κάθε περίοδο νηστείας και όχι μόνο, που μοσχοβολάει θάλασσα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το χταπόδι στιφάδο με φάβα:
Εκτέλεση για το χταπόδι στιφάδο με φάβα
Αρχικά γεμίζουμε μία κατσαρόλα με λίγο νερό και προσθέτουμε μέσα το χταπόδι, τη μισή από τη ποσότητα του λευκού κρασιού, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι και τα κρεμμύδια χοντροκομμένα, μέχρι να μαλακώσει λίγο το χταπόδι και το κρεμμύδι. Στη συνέχεια σουρώνουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια.
Χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, το χταπόδι και σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Περιμένουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε το φύλλο δάφνης, το αλάτι, το πιπέρι, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, τον πελτέ ντομάτας, το ξύλο κανέλας και τη σάλτσα ντομάτας. Συμπληρώνουμε με το νερό και βράζουμε μέχρι να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.
Μακαρόνια με χταπόδι
Έπειτα πλένουμε και βάζουμε να βράσει η φάβα, μαζί με το κρεμμύδι, το καρότο, το αλάτι, το πιπέρι και το λευκό κρασί. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και με μία τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τον αφρό που θα βγάζει το φαγητό όσο βράζει.
Ανακατεύουμε συνέχεια για να μη μας κολλήσει. Όταν βράσει, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και περνάμε το φαγητό όπως είναι από το μπλέντερ. Έτοιμη.
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Το μωρό της Αφροδίτης είναι του Χρήστου
- Ιφιγένεια Τζόλα : Βαρύ πένθος για τη Βασιλική από τη «Γη της Ελιάς»
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Κλείνει ο φάκελος της Ειρήνης Μουρτζούκου – Καθαρές οι τοξικολογικές του Παναγιωτάκη
- Μαζική ανάκληση σε παρτίδες γάλακτος