Εντάξει τι να πει κανείς τώρα για αυτά τα λαχταριστά μικρά ντόνατς. Είναι από τα γλυκά που τρως και ύστερα δεν έχεις λόγια να περιγράψεις, απλά θες να συνεχίσεις να τρως (μέχρι επ’ άπειρον αν είναι δυνατόν).
Τι να πρωτοπεριγράψω, την αφράτη ζύμη, την λαχταριστή nutella στο εσωτερικό ή την επικάλυψη με κανέλα και ζάχαρη; Όλα είναι τόσο σωστά μελετημένα (πονηρά θα έλεγα) που δεν σου αφήνουν περιθώρια να μην τα φτιάξεις το συντομότερο δυνατόν.
Μικρά ντόνατς με γέμιση Nutella. Μικροί γευστικοί παράδεισοι…
Υλικά:
Για ντόνατς:
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, αν χρησιμοποιείτε αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, λιωμένο
1 μεγάλο αυγό
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
½ φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά (ή γάλα αμυγδάλου)
Για γέμιση:
⅓ φλιτζανιού Nutella, λιωμένη
Για επίστρωση:
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, λιωμένο
⅓ φλιτζανιού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 176°C. Ψεκάζουμε μία φόρμα με 24 θήκες για μίνι muffins με μαγειρικό σπρέι. Την αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά όλα τα ξηρά συστατικά μαζί. Κάνουμε ένα φρεάτιο στο κέντρο και προσθέτουμε το λάδι, το αυγό, τη βανίλια και το γάλα. Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και χωρίς σβώλους.
Γεμίζουμε κάθε θήκη με 2 κουταλάκια του γλυκού από το μείγμα, γεμίζοντας τις μέχρι τα ¾. Ψήνουμε για 10-15 λεπτά ή έως ότου ροδίσουν και η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή όταν τα τρυπάμε στο κέντρο με αυτήν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα.
Αλείφουμε κάθε ντόνατς με ένα ελαφρύ στρώμα λιωμένου βουτύρου. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα μαζί σε ένα ρηχό μπολ. Κυλάμε κάθε ντόνατς στο μείγμα ζάχαρης και κανέλας μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα.
Γεμίζουμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με τη Nutella. Χρησιμοποιώντας ένα στενό ακροφύσιο, γεμίζουμε κάθε ντόνατς με τη Nutella μέχρι να φουσκώσουν (όχι πάρα πολύ αλλιώς τα ντόνατς θα ξεχειλίσουν).