Τραγανά μπαστούνια με τυριά και μπεσαμέλ για να εντυπωσιάσετε τα παιδιά σας στο σχολικό κολατσιό. Κοιτάξτε μόνο, μην τα φάτε μόνοι σας και δεν έχουν τα παιδιά μετά να φάνε (ΚΛΑΙΜΕΕΕΕ).
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 700 γρ περίπου
- αλευρι 150 γραμμάρια περίπου χωριάτικο
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- ελαιολαδο 1 κούπα
- νερό 1 κούπα χλιαρό
- Γιαούρτι στραγγιστό 1 κούπα
- Γάλα φρέσκο 1 κούπα
- μπέικιν πάουντερ 1 κουταλάκι του γλυκού
- ξύδι 1 κουταλάκι του γλυκού
Υλικά
- ηλιέλαιο 400 γραμμάρια (μπορεί και παραπάνω)
Για τα πιτάκια
- βουτυρο 100 γραμμάρια φρέσκο
- Γάλα φρέσκο 1 κούπα
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 3 κουταλιές της σούπας
- μοσχοκάρυδο 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλατι Κατά βούληση
- πιπέρι Κατά βούληση φρεσκοτριμμένο μαύρο
- αυγα 1
Για την μπεσαμέλ
- σουσαμι Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Ας το παραδεχτούμε. Μπορεί να θέλουμε τα παιδιά να τρώνε τοστάκια με λαχανικά και φρούτα στο σχολείο (που είναι και το ιδανικό σενάριο δεν το συζητώ), όμως τα περισσότερα παιδιά κάνουν “κρα” για πίτες και πιτάκια. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξουμε πως μπορείτε να φτιάξετε πεντανόστιμα πιτάκια με τραγανή και συνάμα αφράτη σπιτική ζύμη.
Αυτό που μας εντυπωσίασε στην σημερινή μας συνταγή και αποφασίσαμε να την βάλουμε στην λίστα μας, είναι η κρεμώδες γέμισή της. Αυτά τα φανταστικά μπαστούνια είναι ό,τι πρέπει για σχολικό κολατσιό ή και το κολατσιό των μεγάλων ενώ μπορείτε να τα απολαύσετε και μία παγωμένη μπύρα.
Δείτε ακόμη Ρολάκια ζύμης γεμιστά με τυρί
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα μπαστούνια με τυριά και μπεσαμέλ:
Εκτέλεση για την ζύμη
Εμείς είχαμε φτιάξει την ζύμη πριν καιρό και την είχαμε αποθηκεύσει στην κατάψυξη. Παρόλα αυτά θα σας δείξουμε πως την φτιάχνετε και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και φρέσκια. Αρχικά σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το χλιαρό νερό, το φρέσκο γάλα, το γιαούρτι και το ξύδι.
Ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα ενώ ρίχνουμε παράλληλα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις το οποίο το έχουμε ανακατέψει με το χωριάτικο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σταματάμε να βάζουμε αλεύρι όταν πάρουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Ξεκινάμε να ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η ζύμη θέλει πολύ καλό ζύμωμα για να γίνει λεία και ομοιόμορφη. Σε περίπτωση που είναι φρέσκια, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα στην άκρη ή ακόμη καλύτερα για 1 ώρα στην άκρη.
Προεργασία για τα για τα μπαστούνια με τυριά και μπεσαμέλ
Αφού η ζύμη είναι έτοιμη την κόβουμε σε μεγάλες μπάλες, με μέγεθος ενός μανταρινιού. Ανοίγουμε την κάθε μπάλα με τον πλάστη σε πιτάκι. Σε ένα βαθύ και μεγάλο μπολ προσθέτουμε το ηλιέλαιο και βάζουμε μέσα στο ηλιέλαιο τα πιτάκια για να βραχούν καλά με το ηλιέλαιο.
Εκτέλεση για την γέμιση
Σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να λιώσει. Έπειτα βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και με γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. Προσθέτουμε το φρέσκο γάλα, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το μαύρο πιπέρι.
Ανακατεύουμε με ζωηρές κινήσεις μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Αφού πήξει, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει χλιαρή. Όταν πέσει η θερμοκρασία της προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αφού η μπεσαμέλ είναι έτοιμη βάζουμε μέσα στην μπεσαμέλ την τριμμένη φέτα και την τριμμένη γκούντα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί λίγο το μείγμα και η γέμιση είναι έτοιμη.
Εκτέλεση για τα μπαστούνια με τυριά και μπεσαμέλ
Παίρνουμε ένα πιτάκι από το ηλιέλαιο και το ακουμπάμε σε μία επιφάνεια εργασίας. Με τα δάχτυλά μας το ανοίγουμε σε οβάλ φαρδύ σχήμα. Βάζουμε στο πιτάκι 2-3 κουταλιές της σούπας γεμάτες από την γέμιση κατά μήκος του φύλλου και το τυλίγουμε σε ρολό.
Το στρίβουμε ελαφρώς και το ακουμπάμε σε μία λαμαρίνα φούρνου, την οποία την έχουμε καλύψει με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα πιτάκια. Αφού ετοιμάσουμε τα μπαστούνια μας τα αλείφουμε με ένα πινέλο με το ηλιέλαιο που είχαμε βάλει στο μπολ.
Δείτε ακόμα Συνταγές για σχολείο 2022: Υγιεινές εύκολες και νόστιμες
Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, μέχρι να ροδίσουν. Όταν τα ψήσουμε τα βγάζουμε από το ταψί και από τον φούρνο φυσικά και τα σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα. Τα αφήνουμε σκεπασμένα σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά και στην συνέχεια απολαμβάνουμε.
Tips για τα μπαστούνια με τυριά και μπεσαμέλ
Αν η ζύμη είναι κατεψυγμένη, υπάρχει περίπτωση να κόβεται λίγο, αλλά αυτό δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα της πίτας. Το μοσχοκάρυδο στην μπεσαμέλ είναι προαιρετικό. Αντί για γκούντα μπορούμε να βάλουμε όποιο κίτρινο, μαλακό τυρί μας αρέσει.
Την συνταγή την είδαμε από την αγαπημένη μας σελίδα Helena’s Greek cooking
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr