Τάρτα σφολιάτας με μήλα και cranberries
Υλικά:
1 φύλλο σφολιάτας
2 κ.σ ζάχαρη κρυσταλλική
1-2 κ.σ λιωμένο βούτυρο
3 μεγάλα μήλα (πράσινα, κόκκινα όποια μας αρέσουν)
90 γρ. αποξηραμένα Cranberries
Χυμό από μισό λεμόνι
70 γρ. καστανή ζάχαρη συν 2 κουταλιές της σούπας
½ κ.γ κανέλα
¼ κ.γ μοσχοκάρυδο
2 κάψουλες βανίλιας η μια κ.γ υγρή βανίλια
1 πρέζα αλάτι
4 κ.σ κονιάκ (2 για τα μήλα και 2 για τα Cranberries )
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στη μέση κάθετα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε σε φέτες πάχους 4-5 χιλιοστών περίπου. Βάζουμε τις φέτες μας σε ένα μπολ, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, τα 70 γρ ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο τη βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε να καλυφθούν τα μήλα μας.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε λίγο ακόμα.
Ανοίγουμε τη σφολιάτα μας και τη βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο τις άκρες τις σφολιάτας και μετά χαράζουμε περιμετρικά έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο 2 εκατοστών περίπου.
*Προσέχουμε να χαράξουμε απαλά το πλαίσιο και όχι να κόψουμε οπότε δεν φτάνουμε μέχρι κάτω το μαχαίρι.
Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε ελαφρά τη σφολιάτα μας και πασπαλίζουμε με την κρυσταλλική ζάχαρη (δεν πασπαλίζουμε το πλαίσιο).
Στραγγίζουμε το μείγμα με τις φέτες μήλου από τα υγρά τους χωρίς να πετάξουμε το χυμό και τις τοποθετούμε επάνω στη σφολιάτα μας αφήνοντας κενό το πλαίσιο.
Πασπαλίζουμε τα μήλα με τις 2 κουταλιές καστανής ζάχαρης και ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε χαμηλή σκάλα για 30 λεπτά (+- 5 λεπτά ανάλογα τον φούρνο).
Μόλις βάλουμε την τάρτα να ψηθεί ρίχνουμε τα Cranberries στον χυμό μήλου που κρατήσαμε από πριν μαζί τις υπόλοιπες 2 κουταλιές κονιάκ και 2-3 κουταλιές της σούπας νερό.
Στα τελευταία 10 λεπτά ψησίματος στραγγίζουμε τα Cranberries και τα ρίχνουμε πάνω από τα μήλα. Όταν η σφολιάτας μας αποκτήσει ένα ωραίο χρυσό χρώμα και γίνει τραγανή είναι έτοιμη.
*Αν θέλουμε μόλις κρυώσει η τάρτα την περνάμε με αραιωμένη μαρμελάδα βερίκοκο, με τη βοήθεια ενός πινέλου.
*Στραγγίζουμε καλά τα μήλα και τα Cranberries γιατί δεν θέλουμε πολλά υγρά στη σφολιάτα μας.
*Στην τάρτα μας θα φουσκώσει μόνο το πλαίσιο της σφολιάτας. Η ζύμη κάτω από τη γέμιση δεν φουσκώνει οπότε μην ανησυχήσετε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Ειδήσεις σήμερα
- Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου παίρνει τον δρόμο προς τον εισαγγελέα
- Ανάκληση σε μπισκότα – Εντοπίστηκαν μεταλλικά κομμάτια
- Ο Γιώργος Ζώλης μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα
- Η Γη της Ελιάς : Δεν θέλω να πληγωθείς – Ο Στάθης προσπαθεί να προστατέψει την Αριάδνη
- Η Γη της Ελιάς : Βασιλική και Αριάδνη γίνονται μια γροθιά ενάντια σε όλους