Συνταγή για εύκολο σπιτικό ψωμί. Ψωμί με μαγιά που έχει τραγανή κόρα και πολύ αφράτη ψίχα για πολλές βούτες που είναι τόσο νόστιμο που τρώγεται και σκέτο. Από τότε που δοκιμάσαμε αυτό το ψωμί δεν ξανά αγοράσαμε από τον φούρνο!
- ξερή μαγιά 1 φακελάκι
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- νερό 1 ποτηράκι του κρασιού χλιαρό
- αλεύρι σκληρό 2-3 κουταλιές της σούπας
Υλικά
- αλεύρι σκληρό 1 κιλό
- αλατι 1,5 κουταλάκι του γλυκού
- ελαιολαδο 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ
- νερό 1 λίτρο χλιαρό
Για το ψωμί
Δείτε ακόμα Αφράτο ψωμί για βούτες
Γιατί να αγοράζουμε ψωμί από τον φούρνο όταν μπορούμε να το φτιάξουμε με τα χεράκια μας και μάλιστα με τόσο λίγα υλικά και τόσο εύκολη διαδικασία; Είναι ένα ψωμί του ονείρου με τραγανή κόρα και αφράτη ψίχα, όπως ακριβώς μας αρέσει. Δοκιμάστε το κι εσείς!
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το σπιτικό ψωμί:
Καλό μεσημέρι από τα όμορφα Γρεβενά βάζω το ψωμί βάζετε το φαγητό;
Εκτέλεση για το σπιτικό ψωμί
Ξεκινάμε με το μείγμα για την μαγιά. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την ξερή μαγιά, με την ζάχαρη, το χλιαρό νερό και το σκληρό αλεύρι, μέχρι να πάρουμε έναν χυλό. Αφήνουμε τον χυλό να φουσκώσει για 30 λεπτά, σκεπασμένο, σε ζεστό μέρος.
Σε ένα μπολ βάζουμε το 1 κιλό σκληρό αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και βάζουμε στη μέση το μείγμα της μαγιάς το οποίο έχει φουσκώσει. Δίπλα μας έχουμε το χλιαρό νερό και το προσθέτουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας παράλληλα μέχρι να πάρουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.
Δείτε ακόμα Παραδοσιακό ζυμωτό ψωμί που κρατάει για μέρες
Σκεπάζουμε την ζύμη και το αφήνουμε να φουσκώσει για ακόμη 30 λεπτά σε ζεστό μέρος. Στη συνέχεια αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο και μεταφέρουμε εκεί την ζύμη. Την χωρίζουμε σε 3 μπαστουνάκια και βάζουμε το κάθε μπαστουνάκι σε φόρμα.
Αφήνουμε τα μπαστούνια να φουσκώσουν για 20 λεπτά σε ζεστό μέρος σκεπασμένα. Στη συνέχεια ψήνουμε στο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά, για περίπου 45 λεπτά.
Tips για το σπιτικό ψωμί
Μεγάλο ρόλο παίζει το καλό αλεύρι στο ψωμί. Ένα καλό σκληρό αλεύρι είναι πάντα πιο νόστιμο και βγαίνει το ψωμί καλύτερο . Για αυτό και δεν μπορούμε να δώσουμε με σιγουριά τη δοσολογία για το νερό.
Κάθε αλεύρι έχει διαφορετική συμπεριφορά με το νερό. Πριν να ψήσουμε μπορούμε να χαράξουμε από πάνω το ψωμάκι μας για να μη σκάσει έτσι στο πλάι, αν δεν σας αρέσει.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Μένια Στεφοπούλου
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή