Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί οτι τα βερίκοκα είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού. Μπορεί να τα γευτεί κάποιος είτε ωμά, είτε αποξηραμένα είτε σε θεσπέσιες γλυκές συνταγές που μπορούν να ξετρελάνουν τον ουρανίσκο του. Δείτε λαχταριστές συνταγές με βερίκοκα που όλοι θα θέλαμε να έχουμε στο τραπέζι μας!
1.) Ρολό με μαρμελάδα βερίκοκο
Συνταγή από: greekmasa.gr
Υλικά:
4 αυγά μικρά χωρισμένα ή 3 μεγάλα
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/8 κουταλάκι αλάτι
2 βανίλιες
1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
1/4 κούπας βούτυρο λιωμένο
2-3 κουταλιές ζάχαρη άχνη
Μαρμελάδα της αρεσκείας σας
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι. Χτυπάμε τ’ ασπράδια στη δυνατή ταχύτητα στο μίξερ, να πήξουν και ν’ αφρατέψουν. Συνεχίζουμε το χτύπημα, ρίχνωντας λίγη-λίγη τη ζάχαρη και κατόπιν ένα-ένα τα κροκάδια. Σταματαμε το μίξερ κι ανακατευουμε απαλά μ’ ένα κουτάλι τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο, κοσκινίζοντάς τα επάνω από το μπολ μ’ ένα σουρωτήρι. Τέλος, ρίχνουμε και ανακατέβουμε το βούτυρο κουταλιά-κουταλιά. Αδειάζουμε το μίγμα επάνω σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο, στρωμένο σε λαμαρίνα με διαστάσεις 30×40 εκ.
Στρώνουμε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 15′-20′, να ροδίσει ελαφρά. Βγάζουμε απο το από το φούρνο και αναποδογυρίζουμε επάνω σε πετσέτα πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη. Ξεκολλαμε με με προσοχή το λαδόχαρτο και τυλίζουμε το παντεσπάνι σε ρολό, από τη μακριά πλευρά, μαζί με την πετσέτα
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Ανοίγουμε με προσοχή κι απλώνουμε στην επιφάνεια τη μαρμελάδα. Ξανατυλίζουμε απαλά το ρολό, κλείνοντας μέσα τη μαρμελάδα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη ακόμη ζάχαρη άχνη.
Διατηρείται εκτός ψυγείου αρκετές ημέρες. Καλο είναι να καλυψουμε με πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώσει.
Φυσικά μπορειτε να βάλετε οτι μαρμελαδα σας αρεσει και αν ειναι σπιτικη ακομα καλυτερα!Eπίσης ταιριαζει πολυ ωραία η γεμιση απο το Lemon cake εκπληξη.
2.) Γλυκές κρέπες με βερίκοκα και ροδάκινα
Συνταγή από: arttable.gr
Υλικά
(για 6-8 άτομα)
Για τις κρέπες
80 γρ. άσπρο αλεύρι
20 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
2 αυγά
1 φλιτζάνι γάλα
½ φλιτζάνι νερό
20 γρ. βούτυρο λιωμένο
¼ κ.γ. αλάτι
Για τα φρούτα
1 κιλό ανάμεικτα ροδάκινα & βερίκοκα
¼ φλιτζανιού μέλι
4 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
ξύσμα από 1 λεμόνι
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη αλευριού, τα αυγά, το 1/3 από το γάλα, το αλάτι και το νερό και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα για τα αυγά. Όταν το μείγμα είναι αρκετά πηχτό, το αραιώνουμε με το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας προσεχτικά και το αφήνουμε για 1 ώρα περίπου στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
2. Μόλις περάσει η 1 ώρα φτιάχνουμε και ψήνουμε τις κρέπες ως εξής: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι 12 εκ. και με ένα πινέλο το αλείφουμε με βούτυρο. Το βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα 2 κ.σ. από το μείγμα της κρέπας και το περιστρέφουμε ώστε να απλωθεί ομοιόμορφα στον πάτο του τηγανιού. Το ξαναβάζουμε στη φωτιά (πρέπει να είναι χαμηλή) και μόλις οι άκρες της κρέπας αρχίσουν να ζαρώνουν, να ξεκολλάνε και να παίρνουν χρώμα την γυρίζουμε για 6-7 δευτερόλεπτα και από την άλλη μεριά. Συνεχίζουμε με αυτό τον τρόπο μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη. Τοποθετούμε τις κρέπες σε ένα φαρδύ πιάτο, τις διατηρούμε ζεστές και ετοιμάζουμε τα φρούτα.
3. Σε μπεν μαρί θερμαίνουμε το μέλι με το βούτυρο μέχρι να λιώσουν και να γίνει το μείγμα αραιό.
4. Κόβουμε τα φρούτα στα δύο (αν είναι μεγάλα στα τέσσερα), τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο με ένα πινέλο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο γκριλ στους 180 βαθμούς για 5-6 λεπτά περίπου. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, λαδώνουμε πάλι και τα ψήνουμε για 3-4 λεπτά ακόμη.
5. Αδειάζουμε τα φρούτα σε ένα μπολ, τα περιχύνουμε με το μείγμα μελιού-βουτύρου και το ξύσμα λεμονιού.
6. Γεμίζουμε τις ζεστές κρέπες με το μείγμα αυτό από το μπολ, τις τυλίγουμε και τις πασπαλίζουμε αν θέλουμε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρονται ζεστές.
3.) Τάρτα µε κρέµα αµυγδάλου και βερίκοκα
Συνταγή από: tovima.gr
Υλικά (για 4 µακρόστενες τάρτες)
1 φύλλο ζύµης σφολιάτα
20 βερίκοκα
Για την κρέµα
150 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη άχνη
3 αβγά
150 γρ. πούδρα αµυγδάλου (σε µεγάλα σουπερµάρκετ)
50 γρ. µαλακό αλεύρι
1 λουβί βανίλια Μαδαγασκάρης, τους σπόρους
4 κ.σ. µαρµελάδα βερίκοκο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Ξεπαγώνουµε το φύλλο ζύµης σφολιάτα και το κόβουµε σε 4 µακρόστενες λωρίδες, τις οποίες βάζουµε σε µια λαµαρίνα. Ρίχνουµε στον κάδο του µίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάµε µε το φτερό, µέχρι να αφρατέψουν καλά. Προσθέτουµε σταδιακά τα αβγά. Μόλις το µείγµα οµογενοποιηθεί, αποσύρουµε τον κάδο, ρίχνουµε µέσα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουµε απαλά µε µια µαρίζ.
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 160°C, στον αέρα. Με τη βοήθεια µιας σακούλας ζαχαροπλαστικής απλώνουµε επάνω στις σφολιάτες την κρέµα, αφήνοντας γύρω γύρω περιθώριο 1 εκ.
Κόβουµε τα βερίκοκα στη µέση και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες (µισοφέγγαρα) και τα απλώνουµε στην επιφάνεια της κάθε τάρτας. Ψήνουµε για περίπου 35-40 λεπτά, µέχρι οι τάρτες να αποκτήσουν χρυσαφί χρώµα. Τις αφήνουµε εκτός φούρνου για 15 λεπτά, ώστε να κρυώσουν ελαφρά. Αν θέλουµε, ρίχνουµε λίγο νερό στη µαρµελάδα βερίκοκο, ώστε να γίνει πιο υδαρής, ανακατεύουµε καλά και την απλώνουµε στην επιφάνειά τους για να αποκτήσουν γυαλάδα.
TIP
Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας πούδρα αμυγδάλου περνώντας από το multi ασπρισμένα, ανάλατα αμύγδαλα. Πρέπει να γίνουν σαν σκόνη.
Δείτε ακόμη: 10 νόστιμα σπιτικά σνακ για το σχολείο
4.) Τσιζκέικ µε βερίκοκα
Συνταγή από: tovima.gr
ΥΛΙΚΑ (για µία φόρµα διαµέτρου 20 εκ.)
Για τη βάση µπισκότου
170 γρ. µπισκότα τύπου Digestive
30 γρ. µαύρη ζάχαρη
40 ml βούτυρο, λιωµένο
Για τη γέµιση
210 γρ. ζάχαρη
5 αβγά, τους κρόκους
420 ml κρέµα γάλακτος
570 γρ. τυρί κρέµα τύπου Philadelphia
30 γρ. φύλλα ζελατίνης, µουλιασµένα σε κρύο νερό
Για τη σάλτσα βερίκοκο
300 ml σιρόπι (από 200 ml νερό + 200 γρ. ζάχαρη)
600 γρ. βερίκοκα, κοµµένα σε φέτες
5 γρ. φρέσκο θυµάρι
1 λουβί βανίλιας, κοµµένο κατά µήκος
Εκτέλεση:
Βάση µπισκότου
Ρίχνουµε στο µπλέντερ τα µπισκότα, µαζί µε τη ζάχαρη και το βούτυρο, και τα χτυπάµε για περίπου 5 λεπτά. Το µείγµα που θα δηµιουργηθεί (θα χρειαστούµε περίπου 150 γρ.) πρέπει να πλάθεται σε µπαλάκια. Αν χρειαστεί, προσθέτουµε κι άλλο λιωµένο βούτυρο. Απλώνουµε το µείγµα οµοιόµορφα σε ένα ταψί ή τσέρκι.
Γέµιση
Βάζουµε στη φωτιά µια κατσαρόλα µε νερό και την αφήνουµε να σιγοβράζει. Σε ένα µεταλλικό µπολ του οποίου η διάµετρος είναι µεγαλύτερη από αυτή της κατσαρόλας, ρίχνουµε τη ζάχαρη και τους κρόκους και χτυπάµε µε σύρµα επάνω από την κατσαρόλα (µπεν µαρί), ώστε να αφρατέψει το µείγµα και να ζεσταθεί περίπου στους 75οC (ελέγχουµε τη θερµοκρασία, βυθίζοντας στο µείγµα ένα θερµόµετρο ζαχαροπλαστικής). Αφήνουµε να κρυώσει.
Χτυπάµε στο µίξερ την κρέµα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Στη συνέχεια χτυπάµε ξεχωριστά το τυρί. Προσθέτουµε το µείγµα των κρόκων στο τυρί και ανακατεύουµε. Στραγγίζουµε τη ζελατίνη και την προσθέτουµε στο µείγµα, µαζί µε τη σαντιγί. Οµογενοποιούµε µε µια µαρίζ.
Απλώνουµε τη γέµιση επάνω στη βάση του µπισκότου και αφήνουµε 30-60 λεπτά στο ψυγείο να κρυώσει.
Σάλτσα βερίκοκο
Ετοιµάζουµε ένα σιρόπι βράζοντας σε µια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη, µέχρι να λιώσει η τελευταία.
Προσθέτουµε τα µισά βερίκοκα, το θυµάρι και τη βανίλια και βράζουµε µέχρι να µαλακώσουν τα φρούτα. Αφαιρούµε το θυµάρι και τη βανίλια και χτυπάµε ό,τι απέµεινε στο µπλέντερ. Αφήνουµε το µείγµα να κρυώσει, προσθέτουµε τα υπόλοιπα βερίκοκα και ανακατεύουµε απαλά.
Απλώνουµε οµοιόµορφα τη σάλτσα επάνω από τη γέµιση. Αφήνουµε για λίγο στο ψυγείο, ώστε το γλυκό να αποκτήσει ενιαία θερµοκρασία, και σερβίρουµε.
5.) Clafoutis με βερίκοκα
Συνταγή από: theonewithallthetastes.com
Υλικά για 1 μεσαίο πυρέξ
18 βερίκοκα μεσαίου μεγέθους
2 μεγάλα αυγά
100 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 ml γάλα
2 κουταλιές κονιάκ
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις. Λαδώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός μέτριου πυρέξ και πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη.
Πλένουμε τα βερίκοκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα στρώνουμε ομοιόμορφα στο πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο.
Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αυγά να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε διαδοχικά τα υπόλοιπα υλικά, το αλεύρι, το γάλα, το κονιάκ, τη βανίλια, την κανέλα και το αλάτι. Μόλις σχηματιστεί ένα ενιαίο μίγμα σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
Ρίχνουμε τη ζύμη πάνω από τα βερίκοκα και ψήνουμε για 45′ περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ζάχαρη και κανέλα.
6.) Cookies αμυγδάλου με βερίκοκα
Συνταγή από: chefoulis.gr
Υλικά:
Φαρίνα 300 γρ κοσκινισμένο
Ζάχαρη καστανή 200 γρ
Βούτυρο 250 γρ σε θερμοκρασία δωματίου
Αμύγδαλα 60 γρ χονδροκομμένα
Βερίκοκα αποξηραμένα 6 ψιλοκομμένα
Βανίλια 1 τεμ σκόνη
Οδηγίες
Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε την βανίλια και σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι συνεχίζοντας να χτυπάμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Προσθέτουμε τα χονδροκομμένα αμύγδαλα, τα ψιλοκομμένα βερίκοκα και τα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να ενωθούν όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε με μεμβράνη κι αφήνουμε στο ψυγείο για 15 – 20 λεπτά. Πλάθουμε στρόγγυλες μπαλίτσες, τις πιέζουμε λίγο με την παλάμη ώστε να γίνουν επίπεδες και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 15 – 20 λεπτά περίπου (ανάλογα τον φούρνο μας). Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν κι έτοιμα να τα απολαύσουμε.
7.) Τούρτα με Σοκολάτα-Μαρμελάδα Βερίκοκο & “ΠΤΙ-ΜΠΕΡ” ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Συνταγή από: syntages.papadopoulou.gr
Υλικά:
450 γρ. μπισκότα ΠΤΙ-ΜΠΕΡ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (2 πακέτα)
200 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
600 γρ. κουβερτούρα τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
600 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
100 γρ. μέλι
Εκτέλεση:
Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα μαζί με το μέλι.
Αφήνουμε για 1΄, ομογενοποιούμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής αποφεύγοντας να πάρει αέρα η σοκολάτα.
Αφήνουμε εκτός ψυγείου για ένα μισάωρο για να πήξει ελαφρώς.
Κολλάμε τα μπισκότα με την μαρμελάδα ανάμεσα ανά δυο αφήνοντας 7-8 μπισκότα σκέτα.
Σ’ ένα τσέρκι ή ταψάκι διαμ. 20 και ύψους 5 εκ. στρώνουμε στο κάτω μέρος τα μπισκότα, κόβουμε ορισμένα σε κομματάκια έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά που θα δημιουργηθούν.
Αδειάζουμε την μισή από την κρέμα σοκολάτα, καλύπτουμε με τα υπόλοιπα μπισκότα, αφήνουμε στο ψυγείο για 10΄ να σταθεροποιηθεί και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σοκολάτα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Ξεφορμάρουμε βουτώντας το σε καυτό νερό, αν είναι σε ταψάκι ή αν είναι σε τσέρκι, μ’ ένα φλόγιστρο ζεσταίνουμε την περιφέρεια.
Γαρνίρουμε την περιφέρεια με τα σκέτα μπισκότα και την επιφάνεια με τα γεμιστά που έχουν περισσέψει.
Αφήνουνε 10-15΄ λεπτά εκτός ψυγείου πριν σερβίρουμε για να μαλακώσει η σοκολάτα.
8.) Κέικ με βερίκοκα
Συνταγή από: ilialive.gr
Υλικά :
220 γρ. φαρίνα κοκ.
160 γρ. ζάχαρη
Μια “τσιμπιά” αλάτι
1 κ.γλ. μπέικιν
2 βανίλιες
2 μεγάλα αυγά
80 ml. ηλιέλαιο
1 κεσεδακι γιαούρτι (200 γρ.)
2-3 βερύκοκα
Ζάχαρη άχνη για το τέλος
Μαρμελάδα βερύκοκο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση :
-Πλένουμε τα βερύκοκα , αφαιρούμε το κουκούτσι και τα κόβουμε σε χοντρές , μακρόστενες λωρίδες .
-Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και μετά προσθέτουμε στο ίδιο μπωλ τη ζάχαρη και το αλάτι , ανακατεύοντας με ένα κουτάλι .
-Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το ηλιέλαιο , το γιαούρτι , τις βανίλιες και τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα . Τα ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα για λίγα λεπτά μέχρι να πετύχουμε μια πηχτή , βελούδινη κρέμα .
-Αδειάζουμε το μίγμα του αλευριού μέσα στην κρέμα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν εντελώς τα υλικά . Θα σχηματιστεί μια ζύμη λίγο πιο σφιχτή από του κέικ . Στρώνουμε λαδόκολλα στον πάτο μια φόρμας του κέικ και αδειάζουμε τη ζύμη . Την απλώνουμε ομοιόμορφα και αραδιάζουμε πάνω τις φέτες του βερύκοκου .
-Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για 45 λεπτά περίπου . Καλό είναι να κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού . Όταν είναι έτοιμο , περιμένουμε για λίγο να σταθεί και το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα αφαιρώντας τη λαδόκολλα . Όταν κρυώσει το γυρίζουμε από την “καλή πλευρά” με τα βερύκοκα κατά πάνω , πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια κουταλιά μαρμελάδα βερύκοκο
Καλή επιτυχία.
9.) Μάφινς βερίκοκο
Συνταγή από: infokids.gr
Υλικά:
Για το καραμέλωμα:
6 βερίκοκα πλυμένα και κομμένα στα 4
1 κουταλιά μέλι
40 γρ. βούτυρο
1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
Για τα μάφινς:
120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
40 γρ. ζάχαρη καστανή
1 μεγάλο αυγό
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση:
Αρχικά καραμελώνουμε τα βερίκοκα. Βάζουμε σε ένα τηγάνι το μέλι, το βούτυρο και το τζίντζερ να λιώσουν σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται φυσαλίδες, προσθέτουμε τα βερίκοκα και ανακατεύουμε απαλά. Τα αφήνουμε λίγη ώρα να καραμελώσουν, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ετοιμάζουμε τα muffins: Χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα τη ζάχαρη και το βούτυρο να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αυγό και χτυπάμε για λίγη ώρα ακόμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί και αυτό στο μείγμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και ρίχνουμε τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και λαδώνουμε καλά 12 φόρμες για μάφινς. Γεμίζουμε τις φόρμες κατά τα 2/3 περίπου και βυθίζουμε σε κάθε μάφιν ένα κομμάτι βερίκοκο. Βάζουμε άλλο ένα κομμάτι στην επιφάνεια και περιχύνουμε κάθε μάφιν με λίγο σιρόπι. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Δείτε ακόμη: Κόκορας γεμιστός με πατάτες στο φούρνο
10.) Μους σοκολάτας πραλίνας με μπισκότα & βερίκοκα
Συνταγή από: glikessintages.gr
Υλικά:
1 κουβερτούρα NESTLÉ DESSERΤ Πραλίνα 170γρ.
100ml κρέμα γάλακτος
400γρ. βερίκοκα
1 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
5 μπισκότα τύπου πτι μπερ
Εκτέλεση:
Κόψτε την κουβερτούρα σε ένα γυάλινο μπολ σε κομματάκια και λιώστε την μαζί με την κρέμα γάλακτος στο φούρνο μικροκυμάτων στα 500W (μεσαία ένταση) για 1½ – 2 λεπτά.
Σωτάρετε τα βερίκοκα σε ένα τηγάνι μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τοποθετήστε το μίγμα σε μικρά ποτηράκια και προσθέστε από πάνω τρίμμα μπισκότου με ένα κουτάλι.
Αδειάστε το μίγμα της λιωμένης σοκολάτας στα ποτηράκια, πάνω από τα μπισκότα και τοποθετήστε τα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Συμβουλή του Σεφ:
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα βερίκοκα με φρούτα της αρεσκείας σας όπως μπανάνα ή αχλάδι
11.) Σπιτικό ζελέμε βερίκοκα και γιαούρτι
Συνταγή από: tovima.gr
Υλικά για 8-10 άτομα
1 κιλό βερίκοκα
2 φλ. ζάχαρη
1 βανιλίνη
χυμός από 1 λεμόνι
12 φύλλα ζελατίνης
500 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
λίγες σταγόνες σπορέλαιο
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα βερίκοκα από τα κουκούτσια τους και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη, τη βανιλίνη, τον χυμό λεμονιού και 1 φλ. νερό. Τα βράζουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας απαλά κατά διαστήματα.
Μοιράζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε δύο μπολ, 9 φύλλα στο ένα και 3 φύλλα στο άλλο, και τα μουλιάζουμε σε κρύο νερό. Κρατάμε στην άκρη 1½ φλ. από το σιρόπι των φρούτων. Περνάμε τα βερίκοκα και το σιρόπι από το μπλέντερ και βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ.
Ζεσταίνουμε το 1 φλ. σιρόπι που κρατήσαμε και λιώνουμε τα 9 φύλλα της ζελατίνης αφού τα στύψουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα στον πολτό από βερίκοκα και ανακατεύουμε καλά. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο σιρόπι και λιώνουμε σε αυτό τα 3 φύλλα ζελατίνης. Ρίχνουμε το μείγμα στο στραγγιστό γιαούρτι και ομογενοποιούμε. Αλείφουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ με λίγες σταγόνες σπορέλαιο.
Απλώνουμε ομοιόμορφα το μισό μείγμα από τα βερίκοκα και από πάνω βάζουμε το μείγμα του γιαουρτιού. Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μείγμα βερίκοκου και στρώνουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και το αφήνουμε όλο το βράδυ. Την επομένη ξεφορμάρουμε, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
12.) Γρανίτα βερίκοκο
Συνταγή από: post4life.gr
Συστατικά:
4 φλιτζάνια ώριμα βερίκοκα
4 φλιτζάνια νερό
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/3 φλιτζανιού χυμός λεμονιού
Μέθοδος:
Ζυμώνετε με τα χέρια να λιώσουν τα βερίκοκα, αφού βγάλετε τα κουκούτσια. Προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό και το περνάτε από ψιλή σίτα. Μαζεύετε τον πολτό, ρίχνετε το υπόλοιπο νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε να λιώσει η ζάχαρη και παγώνετε, όπως όλα τα παγωτά στο ηλεκτρικό ψυγείο.
Ειδήσεις σήμερα
- Ανάκληση ΕΦΕΤ: Ανακαλεί ζάχαρη με κομμάτια πλαστικού
- Grand Hotel: Ο Χαραλάμπης και η Πελαγία αρραβωνιάζονται
- Τι είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος που προκάλεσε το ραγδαίο θάνατο του Δημήτρη Σούρα – Τα ύπουλα συμπτώματα
- Άγιος Έρωτας : Ο Πατήρ Νικόλαος παντρεύει Πέτρο και Χλόη
- Η καλύτερη συνταγή για γεμιστό κοτόπουλο για το 2024