Ελιοτές ολικής άλεσης. Συνταγή για Κυπριακές ελιοτές με αλεύρι ολικής άλεσης για μικρούς και μεγάλους. Πολύ αφράτα ψωμάκια
- αλεύρι ολικής άλεσης 800γρ
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200γρ
- μαγιά 1 φακελάκι
- αλατι 1 κουταλάκι
- ζαχαρη 1 κουταλάκι
- ελαιολαδο 1 ποτήρι
- νερό περίπου1/4ποτήρι
- ελιές 1 φλ. ψιλοκομμένες
- δυοσμος 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες
- κόλιανδρο 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες
- μπέικιν πάουντερ 1 κ.γ μπέικιν
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1/2 ποτήρι
Υλικά
Οι ελιοτές είναι κυπριακή συνταγή που αγαπάμε πολύ. Πρόκειται για αφράτα ψωμάκια γεμάτα γεύση που τρώγονται και σκέτα. Στην Κύπρο είναι παράδοση κι αν την έχετε επισκεφθεί τότε σίγουρα τα έχετε δοκιμάσει.
Δείτε ακόμα Τυροπιτάκια ολικής άλεσης με φέτα και ανθότυρο
Σήμερα λοιπόν θα δούμε πως μπορούμε να απολαύσουμε τους ελιοτές χωρίς πολλές τύψεις. Θα δοκιμάσουμε λοιπόν πεντανόστιμους ελιοτές με αλεύρι ολικής άλεσης. Μία πιο υγιεινή πρόταση που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει και θα γίνει η αγαπημένη σας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τους ελιοτές ολικής άλεσης:
Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι ολικής άλεσης, το μπέικιν,το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, την μαγιά, το αλάτι, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο το νερό και τον χυμό πορτοκάλι. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί μέχρι να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τον δυόσμο και τις ελιές. Ξαναζυμώνουμε να πάνε παντού.
Αφού η ζύμη είναι έτοιμη αφήνουμε την ζύμη στην άκρη για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Μόλις η ζύμη ξεκουραστεί πλάθουμε μικρά μπαλάκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τα ψήνουμε στους 275 βαθμούς Κελσίου για περίπου 40 λεπτά.
Tips για Ελιοτές ολικής άλεσης
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκα κρεμμυδάκια. Μπορούμε να παραβλέψουμε τον κόλιανδρο.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Maria Costantinou
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr