Με αφορμή την Εβδομάδα Τυρινής θα σας δείξουμε μία πεντανόστιμη στριφτή τυρόπιτα με τραγανό φύλλο της Γκόλφως Νικολού με σίγουρη επιτυχία!
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 550 γραμμάρια
- νερό 300 γραμμάρια σε θερμοκρασία δωματίου
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού
- βουτυρο 150 γραμμάρια λιωμένο
Υλικά
- φέτα Μισό κιλό περίπου
Για την γέμιση
Η Τυρινή ή Τυροφάγος είναι η τελευταία εβδομάδα της περιόδου των Αποκριών. Ονομάστηκε έτσι επειδή απ’ το ξεκίνημά της απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος ενώ αντίθετα επιτρέπεται η κατανάλωση αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Δείτε ακόμα Η πίτα της Τυρινής
Η τελευταία μέρα της εβδομάδας αυτής είναι η Κυριακή της Τυρινής και απ’ την επόμενη η οποία είναι η Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Μεγάλη Σαρακοστή για το Πάσχα. Το έθιμο λοιπόν θέλει να τρώμε γαλακτοκομικά και αυγά, οπότε είπαμε να σας δείξουμε μία τυρόπιτα με τραγανό φύλλο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την τυρόπιτα της Γκόλφως για την εβδομάδα της Τυρινής
Εκτέλεση για την την τυρόπιτα της Γκόλφως για την εβδομάδα της Τυρινής
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι. Ξεκινάμε να προσθέτουμε σιγά σιγά νερό και να ανακατεύουμε αρχικά με μία σπάτουλα την ζύμη. Στην συνέχεια με τα χέρια μας ξεκινάμε να ζυμώνουμε.
Προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό αν χρειαστεί και αλεύρι για όλες τις χρήσεις και πλάθουμε παράλληλα, μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Αφού η ζύμη είναι έτοιμη την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 τέταρτο με μισή ώρα σκεπασμένη σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας.
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου. Παίρνουμε την ζύμη, την ακουμπάμε πάνω στον αλευρωμένο πάγκο και την πλάθουμε λίγο σαν μακρόστενο ψωμί. Με ένα μαχαίρι κόβουμε την ζύμη σε 6 κομμάτια.
Δείτε ακόμα Τυρόπιτα χωρίς φύλλο για το σχολικό κολατσιό
Πλάθουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε μπαλάκι και το πατάμε λίγο με την παλάμη μας. Βάζουμε το κάθε μπαλάκι μέσα στο λιωμένο βούτυρο και από την μία πλευρά και από την άλλη και τα αφήνουμε εκεί σκεπασμένη για περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα.
Έπειτα λαδώνουμε λίγο τα χέρια και τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με τα χέρια προς τα έξω σε φύλλο. Πασπαλίζουμε σε κάθε φύλλο λίγη θρυμματισμένη φέτα, ραντίζουμε με λίγο λιωμένο βούτυρο και ρολάρουμε. Το πρώτο φύλλο το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι και το τοποθετούμε στην μέση του ταψιού.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα. Τα υπόλοιπα φύλλα να τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι γύρω από το πρώτο σαλιγκάρι μας. Χτυπάμε έναν κρόκο, αλείφουμε την πίτα και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου στους 190 βαθμούς Κελσίου, ανάλογα και τον φούρνο που έχουμε.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά την εκτέλεση για την τυρόπιτα της Γκόλφως για την εβδομάδα της Τυρινής
Την φωτογραφία την είδαμε από την φίλη μας αναστ γεω
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή
- Οι 7 σειρές που τελειώνουν οριστικά τον Δεκέμβριο – Ποιες τις αντικαθιστούν
- Ντύσιμο Δεκέμβριου 2024: 15 festive ιδέες από την δουλειά μέχρι το ρεβεγιόν
- Αμαλιάδα : Ραγδαίες εξελίξεις – Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου – Βίντεο από τη σύλληψη
- Νεκρό 10χρονο παιδί ξαφνικά από ανακοπή