Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Λόγω Σαρακοστής,το μενού αυτής της εβδομάδας είναι με νηστίσιμες συνταγές!
Μεγάλη Δευτέρα- Καλαμάρια γεμιστά με ρύζι, ντομάτα και αρωματικά
Συνταγή από: radicio
Υλικά:
Καλαμαράκια: 6 μέτρια προς μεγάλα
Ρύζι καρολίνα: 1 κούπα
Φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια: 4 (μόνο το άσπρο)
Χοντροτριμμένο τυρί φέτα: 1 κούπα (στη νηστεία θα την παραλείψετε)
Ξεφλουδισμένες ψιλοκομμένες ντομάτες: 2 μεγάλες
Ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες: 4 μέτριες
Ψιλοκομμένο μαϊντανό: 1/2 ματσάκι
Ψιλοκομμένο άνηθο: 4 κουταλιές σούπας
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Τριμμένο κύμινο: 1/2 κουταλάκι
Ελαιόλαδο: 6 κουταλιές σούπας
Διαδικασία:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Περνάτε ένα ταψάκι με ελαιόλαδο.
2. Καθαρίζετε τα καλαμαράκια και τα πλένετε. Κρατάτε τα πλοκάμια.
3. Ανακατεύετε όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί και μοιράζετε τη γέμιση στα καλαμαράκια. Προσοχή να μην τα παραγεμίσετε. Κλείνετε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα για να μην βγει έξω η γέμιση. Βάζετε τα καλαμαράκια στο ταψί, μαζί με τα πλοκάμια.
4. Προσθέτετε στο ταψί 1,5 κούπα νερό και το κλείνετε καλά με αλουμινόχαρτο. Τα βάζετε στο φούρνο και τα ψήνετε για μια ώρα σκεπασμένα. Βγάζετε το αλουμινόχαρτο και τα ψήνετε άλλα 15 λεπτά.
5. Βγάζετε τα καλαμαράκια σε πιατέλα, ολόγυρα αραδιάζετε τα πλοκάμια, περιχύνετε με τους χυμούς που μείνανε στο ταψί και σερβίρετε.
Μεγάλη Τρίτη – Νηστίσιμα μακαρόνια με σάλτσα καρότου
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Μεγάλη Τετάρτη – Αγκινάρες αλάδωτες με ταχίνι
Συνταγή από: monastiriaka
Υλικά :
10 αγκινάρες
6-8 μικρά ξηρά κρεμμύδια
1 μάτσο άνηθος
3-4 καρότα
6-8 μικρές πατάτες
2-3 λεμόνια
2-3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
Αλάτι
Εκτέλεση :
Βράζουμε τις αγκινάρες αλλά δεν ρίχνουμε αλάτι. Όταν βράσουν χτυπούμε το ταχίνι με το λεμόνι. Ρίχνουμε στα δοχείο λίγο- λίγο ζωμό από τις αγκινάρες. Όταν το ταχίνι αραιώσει το ρίχνουμε σιγά σιγά στην κατσαρόλα. Αφού πάρει μερικές βράσεις το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Δείτε ακόμη: Πασχαλινά κεράσματα λαγουδάκια που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!
Μεγάλη Πέμπτη- Μελιτζάνες παπουτσάκια νηστίσιμα
Συνταγή από: empros
Υλικά:
10 φλάσκες μετρίου μεγέθους
λίγο ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
600 γρ. φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες και σπασμένες
34 κ.σ. κονιάκ
2 συσκευασίες ψιλοκομμένες ντομάτες
1 ξύλο κανέλας
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλ. πολύ ψιλοκομμένο καρύδι
1/2 φλ. τριμμένο νηστίσιμο τυρί
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος, χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα και τις αραδιάζουμε σε λαμαρίνα. Με πινέλο τις
αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο. Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για
περίπου 30′ να μαλακώσουν.
Σοτάρουμε σε λάδι τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά να στεγνώσουν για 23′. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και
αφήνουμε να μαραθεί για 23′. Σβήνουμε με το κονιάκ. Μόλις εξατμιστεί, ρίχνουμε τις ντομάτες, λίγο νερό,
αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10′. Προς το τέλος του μαγειρέματος αρωματίζουμε με την
κανέλα για λίγα λεπτά. Την αφαιρούμε, προσθέτουμε το μαϊντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα μανιτάρια σε μπολ και αδειάζουμε όλη τη σάλτσα στο ταψί με τις μελιτζάνες.
Προσθέτουμε στα μανιτάρια, το καρύδι και το μισό τυρί. Ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις μελιτζάνες.
Καλύπτουμε την επιφάνεια με φέτες ντομάτας, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί . Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο
στους 180ºC για 30′ περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Μεγάλη Παρασκευή- Φακές αλάδωτες
Συνταγή από: xrysessyntages
Υλικά (για 4 άτομα):
3 φλ. φακές,
2 φύλλα δάφνης,
1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κυβάκια,
1 φλ. σέλινο κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια,
½ καυτερή πιπεριά τσίλι (προαιρετικά),
1 κουταλιά ντοματοπελτέ,
4 κουταλιές ξίδι,
αλάτι.
Εκτέλεση:
Βάζετε αρκετό νερό να βράσει και ρίχνετε τις φακές. Βράζετε για 10 λεπτά. Σουρώνετε τις φακές, τις επιστρέφετε στην κατσαρόλα και ρίχνετε 4-5 φλιτζάνια ζεστό νερό. Όταν κοχλάσει, βάζετε τη δάφνη, το καρότο, το σέλινο, την πιπεριά (αν θα βάλετε) και βράζετε για ακόμα 10 λεπτά. Διαλύετε τον ντοματοπελτέ σε λίγο νερό, το προσθέτετε στο φαγητό. Βάζετε αλάτι και συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμα 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές και τα λαχανικά.
Σερβίρετε, βάζοντας ο καθένας όσο ξίδι επιθυμεί.
Δείτε ακόμη: Σαλάτα φακές με ψητά παντζάρια
Μεγάλο Σάββατο- Μαγειρίτσα
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Κυριακή του Πάσχα- Αρνίσιο μπουτάκι στη γάστρα με πατάτες σκόρδο και πορτοκαλι
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Αν ψησετε αρνάκι στη σούβλα κατσικι,κοκορέτσι μην παραλείψετε να δείτε εδω ολά τα μυστικά ψησίματος
Συνοδευτικά φαγητα για την ημέρα του Πασχα δείτε εδώ
Πίτες:
- Κασιώτικη πιτιά
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
- Πίτα µε ζύµη µαγιάς και λαχανικά
Συνταγή από: argiro.gr
Υλικά:
4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.γλ. μαγιά
1 κ.σ. αλάτι
όσο πάρει
περίπου 1½ φλ. τσαγιού χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
4 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
3 πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε φέτες
1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
300 γραμμ. φέτα σε τρίμματα
2 κ.σ. φρυγανιά
Εκτέλεση:
Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι και λίγο λίγο το νερό μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 45΄. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε την πιπεριά και τη μελιτζάνα και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν ελαφρά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τη φέτα και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το πρώτο φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού. Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα 36 ή 38 εκ. Στρώνουμε μέσα το φύλλο. Πασπαλίζουμε φρυγανιά. Αδειάζουμε τη γέμιση. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο. Καλύπτουμε την πίτα και ενώνουμε τις άκρες των δύο φύλλων στρίβοντάς τες. Με πινέλο αλείφουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Με τη μύτη του μαχαιριού τρυπάμε εδώ κι εκεί την πίτα. Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 1 ώρα.
Δείτε ακόμη: 5 συνοδευτικά για ψητό κρέας
Πασχαλινά Γλυκά:
Πασχαλινά τσουρέκια:
Δείτε διάφορες συνταγές στο: daddy-cool.gr
- Πασχαλινά κουλούρια:
Δείτε διάφορες συνταγές στο: daddy-cool.gr
Δείτε απίστευτες ιδέες για να βάψετε τα πασχαλινά σας αυγά εδώ
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα