Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- Γεμιστές πατάτες με κιμά και τυρί
Συνταγή από: infokids.gr
Υλικά:
4 μέτριες πατάτες
250 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι τσένταρ ή τυρί που λιώνει ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Τρυπήστε τις πατάτες με ένα πιρούνι και βάλτε τις στο φούρνο να ψηθούν. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε τον κιμά για περίπου 3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Αφαιρέστε προσεκτικά το πάνω μέρος της πατάτας και αδειάστε το περιεχόμενό τους με ένα κουτάλι. Σε ένα μπολ βάλτε το εσωτερικό της πατάτας, το τυρί, την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι και λιώστε τα καλά με ένα πιρούνι. Φυλάξτε στην άκρη μισό φλιτζάνι τυρί για το γαρνίρισμα στο τέλος. Μοιράστε το μείγμα στις πατάτες και πασπαλίστε με το τυρί. Ψήστε για λίγο στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα.
Τρίτη- Μπουτάκια κοτόπουλου με κρέμα γάλακτος και λιαστές ντομάτες
Συνταγή από:saltandsugar.gr
Υλικά:
8 μπουτάκια κοτόπουλου
3 κ.σ. βούτυρο
αλάτι και πιπέρι
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/4 κ.γ. μπούκοβο
1 φλ.τσ. ζωμό κοτόπουλου
1/2 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος
1/3 φλ.τσ. λιαστές ντομάτες κομμένες σε μπαστουνάκια λεπτά
1/4 φλ.τσ. τριμμένη παρμεζάνα
1/4 κ.γ. ξερό θυμάρι
1/4 κ.γ. ξερή ρίγανη
1/4 κ.γ. ξερό βασιλικό
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
Πλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε. Αλατοπιπερώνουμε και απο τις 2 πλευρές.
Βάζουμε τις 2 κ.σ. βούτυρο σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι. Αφήνουμε να λιώσει και να κάψει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και σοτάρουμε και από τις 2 πλευρές για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το σκόρδο και το μπούκοβο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε το ζωμό, την κρέμα γάλακτος, τις λιαστές ντομάτες, την παρμεζάνα και τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση για περίπου 5 λεπτά.
Τετάρτη-Μελιτζάνες με γέμιση ρυζιού και μυρωδικά στο φούρνο
Συνταγή από: athinorama.gr
Υλικά για ένα μέτριο πυρέξ:
1 κ. μελιτζάνες φλάσκες μικρού μεγέθους, ομοιόμορφες
3/4 φλ.τσ. ρύζι για πιλάφι
2 φέτες χωριάτικο ψωμί μουλιασμένο σε γάλα και στιμμένο
3 σκ.σκόρδου ψιλοκομμένες
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/3 φλ.τσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
120 γρ. τριμμένο πεκορίνο ή παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
1 -2 ντομάτες σε φέτες
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
για τη σάλτσα ντομάτας:
4 ώριμες ντομάτες τριμμένες (ή ένα κουτί ντοματάκια στο χυμό τους)
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
4 σκ.σκόρδο ψιλοκομμένες
5 κ.σ. ελαιόλαδο
μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού (αλλιώς, ρίγανης)
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και σκουπίζουμε τις μελιτζάνες, τις χαράζουμε κατά μήκος στη μέση και τις λαδώνουμε. Τις βάζουμε σε λαδωμένο ταψάκι και τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 190ο, μέχρι να είναι αρκετά μαλακές όταν τις ζουλάμε. Φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας: σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις ντομάτες με το χυμό τους, τον πελτέ, το μισό σκόρδο, αλάτι, πιπέρι.
Βράζουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 10′-12′, μέχρι να πήξει ελαφρά. Ρίχνουμε τότε το υπόλοιπο σκόρδο και τον βασιλικό ή τη ρίγανη και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Βράζουμε το ρύζι με ανάλογο νερό προσθέτοντας 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι, μέχρι να μαλακώσει αλλά να κρατάει λίγο. Το μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ για να προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο.
Αδειάζουμε τη σάλτσα στο σκεύος όπου θα ψήσουμε τις μελιτζάνες. Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση, στο σημείο που τις χαράξαμε (αν είναι αρκετά μικρές τις αφήνουμε ολόκληρες). Παίρνουμε μια μια και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε αρκετή σάρκα από καθεμία, αφήνοντας μια καλή κοιλότητα για γέμισμα, την οποία αλατοπιπερώνουμε.
Ψιλοκόβουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες και την ανακατεύουμε με το ρύζι. Προσθέτουμε το μουλιασμένο ψωμί σε μπουκιές, τα 2/3 του τυριού, το ψιλοκομμένο σκόρδο, τα μυρωδικά, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε με το μείγμα τις μελιτζάνες. Τις τοποθετούμε μια μια στο σκεύος με τη σάλτσα.
Επάνω τοποθετούμε από μια φέτα ντομάτας. Στο τέλος τις πασπαλίζουμε με το τυρί που κρατήσαμε και την τριμμένη φρυγανιά.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25′. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 5′ ακόμα. Τις σερβίρουμε χλιαρές ρίχνοντας από μια κ.σ. σάλτσας επάνω σε καθεμία.
Πέμπτη- Σπαγγέτι με μπρόκολο και μπέικον
Συνταγή από: olivemagazine.gr
Υλικά
1 πακέτο σπαγγέτι
150γρ. μπέικον ή πανσέτα καπνιστή, σε κυβάκια
400γρ. μπρόκολο, σε μπουκετάκια
1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό
1 φλιτζάνι ξινόγαλα ή κρέμα γάλακτος για μαγειρική
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη ή άλλο πικάντικο τυρί της επιλογής σας
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία:
Βράζετε το σπαγγέτι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.
Παράλληλα, βράζετε σε ξεχωριστή κατσαρόλα τα μπουκετάκια του μπρόκολου σε αλατισμένο νερό για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν, τα στραγγίζετε και τα ρίχνετε σε πολύ παγωμένο νερό (με παγάκια). Τα ξαναστραγγίζετε και τα κρατάτε στην άκρη.
Ζεσταίνετε ένα τηγάνι και προσθέτετε το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κυβάκια του μπέικον και ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Προσθέτετε τα μπουκετάκια του μπρόκολου και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμη. Σβήνετε με το κρασί και μετά από λίγο προσθέτετε το ξινόγαλα ανακατεμένο με την περισσότερη κεφαλογραβιέρα. Δίνετε μια δυο βράσεις ακόμα στη σάλτσα.
Στραγγίζετε το σπαγγέτι και το ρίχνετε στο τηγάνι με τη σάλτσα. Το δουλεύετε για λίγο και μοιράζετε το σπαγγέτι σε πιάτα. Πασπαλίζετε με την υπόλοιπη κεφαλογραβιέρα και σερβίρετε αμέσως.
Δείτε ακόμη; Αντίο τηγάνι. Αφράτα κεφτεδάκια φούρνου (συν δύο μυστικά)
Παρασκευή- Κεφτεδάκια αρακά
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Σάββατο- Μπακαλιάρος παστός λεμονάτος με πατάτες
Συνταγή από:shogunkitchen.blogspot.gr
Υλικά (για 4 μερίδες):
600 gr. παστός μπακαλιάρος ξαρμυρισμένος σε μερίδες
1/4 φλ. ούζο
800 gr. πατάτες σε μέτριους κύβους
1/2 κ.γ. κουρκουμά
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. καπαρόφυλλα ξεπλυμένα και ψιλοκομμένα (ή κάπαρη, αν δεν έχω)
2 κ.σ. μουστάρδα
1/2 κ.γ. δυόσμο ξερό
Χυμός 1 λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο σοτάρω το μπακαλιάρο 1′-2′ από κάθε πλευρά, ανάλογα με το πάχος. Σβήνω με το ούζο και τον αποσύρω από την κατσαρόλα.
Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρω τα σκόρδα για λίγα δευτερόλεπτα να αρωματίσουν και προσθέτω τις πατάτες και τον κουρκουμά. Ανακατεύω να λαδωθούν καλά και προσθέτω νερό να τις σκεπάζει, τη μουστάρδα, τον κόλιαντρο και τα καπαρόφυλλα. Βράζω για 20′.
Προσθέτω πάνω στις πατάτες τα σοταρισμένα ψάρια, προσθέτω το λεμόνι και το δυόσμο και βράζω για 5′ ακόμα, μέχρι να γίνει το ψάρι.
Κυριακή- Μοσχαράκι με πιπεριές
Συνταγή από: argiro.gr
Υλικά Συνταγής:
1.200 γραμμ. μοσχάρι (χτένι σπάλας
ποντίκι
στρογγυλό)
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 πιπεριές πολύχρωμες σε λωρίδες
1 σκελίδα σκόρδο
1 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 ντομάτα κομμένη σε καρεδάκια
2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το ροδίζουμε στην κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο (από τη συνολική ποσότητα της συνταγής) για 6΄-7΄.
2. Προσθέτουμε το σκόρδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε περίπου για 5΄, ώσπου να γίνει διάφανο. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να βράσει 2΄-3΄ σε δυνατή φωτιά.
3. Προσθέτουμε την ντομάτα και σιγοβράζουμε το κρέας για 1 ώρα και 30΄, μέχρι να μαλακώσει καλά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ελάχιστο νερό γιατί στο τέλος θέλουμε να μείνει μόνο με το λάδι του. Όχι με πολλή σάλτσα!
4. Όταν το κρέας θα είναι σχεδόν έτοιμο, ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις πιπεριές για 4΄-5΄, να λαδωθούν καλά. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.
5. Αδειάζουμε τις πιπεριές στο κρέας, αλατοπιπερώνουμε και ολοκληρώνουμε το βρασμό του φαγητού για λίγα λεπτά ακόμα.
Δείτε ακόμη: Φασολάκια με κιμά και σάλτσα γιαουρτιού.
Πίτα Εβδομάδας
Κολοκυθόπιτα αλμυρή με σφολιάτα
Συνταγή από: radicio.com
Υλικά συνταγής:
Τριμμένα στον χοντρό τρίφτη κολοκυθάκια: 4 μέτρια (800 γρ. περίπου)
Χοντροτριμμένη φέτα: 150 γρ.
Ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμύδι: 1 μεγάλο
Ψιλοκομμένο άνηθο: 1/2 ματσάκι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό: 1/3 ματσάκι
Ψιλοκομμένο δυόσμο: 2 κουταλιές σούπας
Αλάτι, πιπέρι: όσο σας αρέσει
Τραχανά: 2 κουταλιές σούπας(μπορεί να αντικατασταθεί με ρύζι)
Αυγό: 1 μέτριο
Ελαιόλαδο: 4 κουταλιές σούπας
Σφολιάτα: 2 φύλλα
Λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη: 4 κουταλιές σούπας
Σουσάμι: 1 κουταλιά σούπας (προαιρετικά)
Οδηγίες:
1. Βγάζετε την σφολιάτα από το ψυγείο να ξεπαγώσει. Τρίβετε τα κολοκυθάκια στο χοντρό τρίφτη, τα αλατίζετε και τα βάζετε σε τρυπητό, καμιά ώρα να βγάλουν τα υγρά τους.
2. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
3. Στύβετε με τα χέρια σας τα κολοκυθάκια να φύγουν τα υγρά τους και τα βάζετε σε μπολ. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα αρωματικά, τον τραχανά, το ελαιόλαδο, αλατοπίπερο, την φέτα, το κρεμμυδάκι και το αυγό. Ανακατεύετε καλά.
4. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι στο μέγεθος της σφολιάτας και στρώνετε πάνω το ένα φύλλο σφολιάτα. Απλώνετε την γέμιση. Σκεπάζετε με το άλλο φύλλο σφολιάτα και κλείνετε ολόγυρα. Βουτυρώνετε την επιφάνεια και πασπαλίζετε με το σουσάμι.
5. Με ένα μυτερό μαχαιράκι, κάνετε μερικές τρυπούλες στο πάνω φύλλο της σφολιάτας και ψήνετε την πίτα στο φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά. 50 λεπτά περίπου.
Γλυκά Εβδομάδας
- Υπέροχο cheesecake “Kinder Bueno” με γλάσο σοκολάτας
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής
Για το Cheesecake:
300 γρ. μπισκότα digestive
150 γρ. μαργαρίνη
350 ml κρέμα γάλακτος
450 γρ. τυρί μαλακό τύπου Philadelphia
120 γρ. ζάχαρη άχνη
7 μπάρες Kinder Bueno
Για το γλάσο σοκολάτας:
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
1 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση συνταγής
Για το cheesecake:Θρυματίστε τα μπισκότα σε σκόνη στο multi. Λιώνετε το βούτυρο προσθέτετε τα θρυμματισμένα μπισκότα και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθούν. Μεταφέρετε το μείγμα σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο 22 εκ. περίπου ή ταψάκι στο οποίο έχετε τοποθετήσει μεμβράνη ή λαδόχαρτο [για να το ξεφορμάρετε εύκολα] και το πιέζετε στη βάση του. Το βάζετε στο ψυγείο να κρυώνει.
Χτυπάτε τη κρέμα γάλακτος σε πηχτή σαντιγί. Χτυπάτε, σε άλλο μπολ, με το μίξερ χειρός και το τυρί τύπου Philadelphia μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε 1′ να ομογενοποιηθεί. Χαμηλώνετε τη ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο, προσθέτετε και τη χτυπημένη σαντιγί και χτυπήστε για ακόμα 1′ να ενσωματωθεί.
Λιώστε σε μπεν μαρί τα 5 από τα 7 Κinder Bueno [ή στο φούρνο μικροκυμάτων για 20-30 δευτερόλεπτα στην ελάχιστη θερμοκρασία]. Θα λιώσει η σοκολάτα και θα μείνει η γκοφρέτα. Προσθέστε αυτό το μείγμα, σοκολάτας -γκοφρέτας, στο μείγμα του cheesecake ανακατέψτε καλά.
Ρίχνετε το μείγμα πάνω στη βάση μπισκότου, κόψτε σε κομματάκια τις υπόλοιπες 2 Kinder Bueno, γαρνίρετε το cheesecake και το βάζετε πάλι στο ψυγείο να κρυώσει.
Για το γλάσο σοκολάτας:Βάζετε σε κατσαρόλα, σε χαμηλή θερμοκρασία τη κομματιασμένη σοκολάτα και προσθέτετε και τη κρέμα γάλακτος. Αφήνετε τη σοκολάτα να λιώσει ανακατεύοντας πότε πότε.
Μόλις είναι έτοιμο το γλάσο το αφήνετε λίγο να κρυώσει και μετά περιχύνετε το cheesecake. Κόβετε σε κομματάκια τις 2 υπόλοιπες μπάρες Kinder Bueno γαρνίρετε το cheesecake και το βάζετε πάλι στο ψυγείο να κρυώσει. Μόλις κρυώσει κόψτε σε μερίδες, σερβίρετε και απολαύστε.
Για extra γεύση γαρνίρετε και με σαντιγί.
- Κεικ λεμονιου με τρουφα
Συνταγή στο: daddy-cool.gr