Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θελει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- Σούπα με κοφτό μακαρονάκι, λουκάνικο και ντομάτα
Συνταγή από:marymary.designthesoul.gr
Υλικά:
1 φλιτζάνι ζυμαρικό κοφτό μακαρονάκι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
450γρ. χωριάτικο λουκάνικο, χωρίς το περίβλημα
3 σκελίδες σκόρδο, κιμά
1 κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
3 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
2 κλωνάρια σέλινο, κομμένα σε κύβους
3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
450γρ. σάλτσα ντομάτας σε κονσέρβα
420γρ. ψιλοκομμένη ντομάτα σε κονσέρβα
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
3/4 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
420γρ. κόκκινα φασόλια κονσέρβας, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
420γρ. άσπρα φασόλια κονσέρβας, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το λουκάνικο σε ένα τηγάνι και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει, περίπου 3-5 λεπτά, φροντίζοντας το λουκάνικο να διαλυθεί σε κομματάκια καθώς μαγειρεύουμε. Στραγγίζουμε το λουκάνικο από το περιττό λίπος και το αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε την 1 κουταλιά της σούπας λάδι που έχει μείνει στο τηγάνι που σοτάραμε το λουκάνικό στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέσα το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 3-4 λεπτά.
Ανακατεύουμε μέσα και τον ζωμό κοτόπουλου, την σάλτσα ντομάτας, την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον βασιλικό, την ρίγανη, το θυμάρι, το λουκάνικο και 1 φλιτζάνι νερό. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, για την γεύση. Φέρνουμε το μείγμα σε σημείο βρασμού. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, καλυμμένα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 10-15 λεπτά.
Ανακατεύουμε μέσα τα ζυμαρικά και τα φασόλια μέχρι να ζεσταθούν.
Σερβίρουμε αμέσως.
Τρίτη- Κοτόπουλο στιφάδο
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής
1 κοτόπουλο 1 1/2 κιλά περίπου
1 κιλό μικρά κρεμμυδάκια
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο ή 2 μικρά φύλλα δάφνης
3 κ.σ. ξύδι
5 ώριμες μέτριες ψιλοκομμένες ντομάτες ή ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ
2 κ.σ. ντοματοπελτέ
1/2 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. μπαχάρι
1/2 φλ. τσαγιού κόκκινο κρασί
αλάτι – κόκκους πιπεριού
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε και πλένετε το κοτόπουλο, καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ με νερό.
Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες και το σοτάρετε σε ζεστό λάδι στο τηγάνι μέχρι να ροδοκοκκινίσει από όλες τις πλευρές. Βγάζετε το σοταρισμένο κοτόπουλο το βάζετε σε κατσαρόλα και προσθέτετε λίγο λάδι και ανάβετε τη φωτιά να ζεσταίνεται.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε -άν χρειάζεται- λίγο λάδι και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια. Τα προσθέτετε στη κατσαρόλα, σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε το φαγητό σκεπασμένο σε χαμηλή θερμοκρασία να σιγοβράσει έως ότου βράσει το κοτόπουλο και τα κρεμμυδάκια και πήξει η σάλτσα του. [Μην ανακατεύετε με κουτάλα το φαγητό απλώς κουνήστε τη κατσαρόλα κυκλικά για να μη διαλυθούν τα κρεμμυδάκια].
Προαιρετικά προσθέστε 2-3 πατάτες σε κομμάτια για να έχετε πλήρες γεύμα και με πατάτες γιαχνί.
Δείτε ακόμη: Τορτελίνια με κιμά στο φούρνο
Τετάρτη- Σπανακόρυζο με αυγά
Συνταγή από: cookpad.com
Υλικά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
800 γραμ. σπανάκι
500 γραμ. φρέσκια ντομάτα τριμένη
2 φλιτζάνια ρύζι
αλάτι
πιπέρι
μυρωδικά
6-7 αυγά
Οδηγίες
Στην κατσαρόλα βάζουμε να ζεστάνει το λάδι. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να τσιγαριστούν ελαφρός.
Προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα. Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλατοπίπερο, μυρωδικά και 700μ.λ.νερό.
Προσθέτουμε και το ρύζι μας και σε μέτρια φωτιά βράζουμε το σπανακόρυζο.
Στα 5 λεπτά προτού να σβήσουμε το φαγητό σπάμε τα αυγά ένα-ένα μέσα στην κατσαρόλα, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε 2 λεπτά ακομά πάνω στην φωτιά να βράσουν.
Σβήνουμε το φαγητό και το αφήνουμε για 10 λεπτά να σταθεί δίχως να ανοίξουμε το καπάκι τις κατσαρόλας.
Σερβίρουμε το σπανακόρυζο και αλατίζουμε λίγο το αυγουλάκι μας. Καλή Επιτυχία
Πέμπτη-Μοσχάρι μαγειρευτό με ξινό τραχανά
Συνταγή από: kathimerini.gr
Υλικά (για 6 – 8 άτομα)
1.200 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση σπάλα, κομμένο σε κύβους 4 – 5 εκ.
300 γρ. τραχανάς ξινός αλευρένιος
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
70 ml ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλας
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τα φύλλα από 1/3 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό, καλά κοπανισμένο
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές και να μαλακώσουν λίγο τα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε περίπου 600 ml ζεστό νερό και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ρίχνουμε τον τραχανά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 – 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και ο τραχανάς και να απορροφήσει τα υγρά.
Ελέγχουμε και αν ο τραχανάς δεν έχει γίνει όσο μαλακός θέλουμε, αλλά δεν υπάρχουν και αρκετά υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά.
Μοιράζουμε το μοσχάρι με τον τραχανά στα πιάτα, σκορπίζουμε λίγο δυόσμο ή δεντρολίβανο και σερβίρουμε συνοδεία ζεστού χωριάτικου ψωμιού.
Παρασκευή- Φακές με λιαστή ντομάτα
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Σάββατο- Λαβράκι λεμονάτο με μάραθο!!!
Συνταγή από:zzcook.blogspot.gr
Υλικά:
Λαβράκι
1 φλιτζανάκι του καφέ νερό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κλαδάκια μάραθο, μαιδανό, άνηθο
αλάτι πιπέρι
1 φλιτζανάκι του καφέ άσπρο κρασί
1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
1 κ.γλ. κορν φλάουερ
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα ή τηγάνι, το νερό και το λάδι να βράσει.
Τοποθετούμε το ψάρι και το μάραθο, αφού το ανοίξουμε στα δύο, το αλατοπιπερώσουμε, με την πέτσα από κάτω.
Σε ένα γυάλινο βάζο (το κάνουμε σέικερ) χτυπάμε το κρασί το λεμόνι και το κόρν φλάουερ.
Βράζουμε το ψάρι 3-4 λεπτά και το περιχύνουμε με το υγρό του βάζου.
Κλίνουμε τη φωτιά και πασπαλίζουμε με έξτρα άνηθο και μαιδανό, και σκεπάζουμε με το καπάκι για μερικά λεπτά.
Καλή όρεξη!!!
Κυριακή- ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ
Συνταγή από: shogunkitchen.blogspot.gr
Για χοιρινό:
Αλάτι
Πιπέρι
Μουστάρδα σκόνη
Μπαχάρι
Πάπρικα
Κύμινο
Ρίγανη
Κρεμμύδι τριμμένο
Σκόρδο τριμμένο
Λίγο λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Για κοτόπουλο:
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
Ρίγανη
Δυόσμος
Κανέλα
Μοσχοκάρυδο
Μπαχάρι
Σουμάκι
Κρεμμύδι τριμμένο
Σκόρδο τριμμένο
Ελαιόλαδο
Το βασικό στο σπιτικό γύρο είναι να προμηθευτείτε κρέας καλής ποιότητας από το χασάπη. Αν πρόκειται για χοιρινό, προτείνουμε σπάλα η οποία δεν έχει πολλά λιπαρά και είναι μαλακή (αν φυσικά προτιμάτε πιο λιπαρό κρέας, προτιμήστε λαιμό χωρίς κόκαλα). Αν πρόκειται για κοτόπουλο, χρησιμοποιήστε φιλέτα από μπούτια και στήθος ανάμικτα κατά το γούστο σας, τα οποία δεν έχουν πέτσα.
Επόμενο βήμα είναι να κόψετε το κρέας σε πολύ μικρά κομμάτια πάχους 0,5 – 0,7 εκ. σαν να πρόκειται να φτιάξετε κινέζικο φαγητό. Δηλαδή προσπαθήστε να μιμηθείτε το μέγεθος των κομματιών κρέατος που παίρνετε από το γυράδικο. Φυσικά μπορείτε να ζητήσετε από το χασάπη σας να το κάνει αυτό (αν είναι εξυπηρετικός όπως ο δικός μας) κι έτσι να γλιτώσετε όλον αυτόν τον κόπο!
Έπειτα έρχεται το μαρινάρισμα που θα δώσει στον κάθε γύρο τη χαρακτηριστική γεύση που ξέρουμε. Εμείς προτείνουμε έναν συνδυασμό μπαχαρικών για χοιρινό και έναν για κοτόπουλο. Ρίξτε αρκετά μπαχαρικά. Τις αναλογίες διαμορφώστε τις ανάλογα με τα γούστα σας. Καλό θα είναι να μαριναριστεί το κρέας αποβραδίς για να ποτίσει με τα μπαχαρικά, αλλιώς 2 ώρες αρκούν.
Ακολουθεί ο τρόπος ψησίματος που είναι και το ευκολότερο βήμα! Ζεσταίνετε καλά ένα wok ή ένα αντικολλητικό τηγάνι και χωρίς να ρίξετε επιπλέον λάδι προσθέτετε το κρέας και απλώς το ψήνετε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ψηθεί καλά και να απορροφηθούν τα υγρά που θα βγάλει. Προσοχή μην το παραψήσετε! Αν η ποσότητα του κρέατος είναι μεγάλη μαγειρέψτε το τμηματικά.
Σερβίρετέ τον τυλιχτό σε πίτες που θα έχετε ψήσει στην τοστιέρα ή στο γκριλ του φούρνου χωρίς λάδι για πολύ λίγο, μέχρι να ζεσταθούν. Αν έχετε κάρβουνα δεν το συζητάμε! Προσθέτε τα αγαπημένα σας υλικά και απολαμβάνετε! Σας εγγυόμαστε ότι η γεύση δε θα έχει καμία διαφορά από αυτά που τρώτε έξω… ή μάλλον θα είναι καλύτερη!
Πίτα Εβδομάδας
Τυρομπουγάτσα με λιαστές ντομάτες
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής
Για το φύλλο:
2 φύλλα ζύμη σφολιάτα κατά προτίμηση νωπή και όχι κατεψυγμένη
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
½ φλ. τσαγιού γάλα
1 κ.σ. σουσάμι
2 κ.σ. ελαιόλαδο για άλειμμα ταψιού
Για τη γέμιση:
5 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 λίτρο γάλα, ζεστό
350 γρ. φέτα μαλακή, θρυμματισμένη
100 γρ. κεφαλοτύρι πικάντικο, τριμμένο
3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 φλ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ελαφρώς προσθέτετε, πασπαλιστά, το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για 3-4 λ ή μέχρι να πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα και βγάλει το άρωμά του. Μειώνετε τη φωτιά στο χαμηλό και προσθέτετε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς και έντονα με σύρμα, έτσι ώστε να απορροφάται η κάθε δόση από το σιμιγδάλι, πριν προσθέσετε την επόμενη, και έχετε στο τέλος μια ομοιογενή και πυκνή κρέμα.
Αποσύρετε αμέσως τη κρέμα από τη φωτιά, προσθέτετε τη φέτα, το κεφαλοτύρι, τα αυγά χτυπημένα, τις λιαστές ντομάτες, λίγο αλάτι (προσοχή στο αλάτι γιατί τα τυριά είναι αλμυρά) και άφθονο πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά να ενσωματωθούν ισομερώς όλα τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά.
Για το φύλλο και το ψήσιμο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνετε καλά ένα βαθύ στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο βάσης 26 εκ. Στρώνετε καλά με ένα φύλλο σφολιάτας,τη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού ως τη μέση και αδειάζετε, ισομερώς, τη γέμιση μέσα στο φύλλο. Τη σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, γυρίζετε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού.
Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάτε το αυγό με το γάλα και περιχύνετε την επιφάνεια της πίτας. Απλώνετε το μείγμα με ένα πινέλο σε όλη την επιφάνεια της πίτας και τη πασπαλίζετε με το σουσάμι. Ψήνετε τη τυρομπουγάτσα σας, στο στο δεύτερο από κάτω ράφι του φούρνου για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να ψηθεί από κάτω και ροδίσει και να γυαλίσει καλά η επιφάνειά της. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αφήνετε να χλιαρίνει και τη σερβίρετε.
Γλυκά Εβδομάδας
- Κέικ με καραμελωμένα μήλα
Συνταγή από:sidagi.gr
Υλικά
Για 6-8 άτομα
8 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρης, διαιρούμενο σε (1/2 φλιτζάνι και 3/4 φλιτζανιού)
4 μήλα κόκκινα αποφλοιωμένα, χωρίς το κουκούτσι, κομμένα σε χοντρές φέτες
3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/3 κούπας καλαμποκάλευρο
1/2 φλιτζάνι βραστό νερό
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 μεγάλα αυγά
1/3 φλιτζάνι γάλα πλήρες
1 στρογγυλή φόρμα για κέικ με σούστες 24 εκ.
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς. Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 24 εκ.
Τοποθετείτε μια βρεγμένη λαδόκολλα μέσα στη φόρμα για να κολλήσει περιμετρικά στη φόρμα μας.
Λιώστε 2 κουταλιές βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη και μαγειρεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα γίνεται να ροδίσουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα (χρησιμοποιήσετε μια ξύλινη κουτάλα), ζεσταίνουμε για περίπου 6 λεπτά.
Προσθέτουμε τις φέτες μήλου στο τηγάνι και ανακατεύετε απαλά για να πάει η καραμέλα ομοιόμορφα σε όλα τα μήλα.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι τα μήλα απελευθερώσει τους χυμούς τους, περίπου 5 λεπτά.
Ανοίγετε το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και καραμέλα πυκνώνει και παλτά τα μήλα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, περίπου 13 λεπτά περισσότερο.
Αφαιρέστε τα μήλα και σάλτσα καραμέλας και τοποθετείστε στον πάτο της φόρμας για κέικ.
Χτυπάμε μαζί με το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε το μισό φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύετε καλά.
Προσθέστε 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη και 6 κουταλιές βούτυρο στο μείγμα του αλευριού.
Χτυπήστε μέχρι να αναμειχθούν καλά. Σε άλλο μπολ χτυπήστε τη βανίλια και τα αυγά. Προσθέστε τα στο μείγμα με το αλεύρι μαζί με το γάλα. Χύστε το μείγμα πάνω από τα μήλα στη φόρμα για κέικ.
Ψήστε μέχρι η να κορυφή είναι χρυσή και η οδοντογλυφίδα στο κέντρο βγαίνει καθαρή, περίπου 40 με 50 λεπτά.
Αφήνετε να κρυώσει το κέικ στο ταψί για 5 λεπτά. Προσεκτικά αναποδογυρίστε το κέικ σε μια πιατέλα ή πιάτο, και αφαιρέστε τη λαδόκολλα. Αφήνετε να κρυώσει για άλλα 15 λεπτά και σερβίρετε με παγωτό γιαούρτι.
- Γλώσσες της πεθεράς -μελιστάλαχτες
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Κολοκυθόσουπα βελουτέ χωρίς κρέμα γάλακτος
- Η Γη της Ελιάς : Συλλαμβάνουν τους απαγωγείς του Ισιδώρου χωρίς να μπορούν να βρουν τον ίδιο
- Grand Hotel : Η Κυβέλη παγιδεύει τον Αλέξανδρο με συμβόλαιο φωτιά
- Αμαλιάδα : «Με ζήλευε και με έσπαγε στο ξύλο» – Οι αντιφάσεις της μητέρας του Παναγιωτάκη
- Στο «Παίδων» 15χρονη από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σε κλαμπ