Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θελει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- Ομελέτα με κάππαρη και ντοματίνια
Συνταγή από: gastronomos.gr
Υλικά
2 – 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
7- 8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
4 αυγά
40 ml γάλα
2 κουτ. σούπας κάππαρη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ξερή ρίγανη
Διαδικασία
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 2 – 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, και 7- 8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση.
Σε ένα μπολ χτυπάμε 4 αυγά με 40 ml γάλα και αδειάζουμε στο τηγάνι. Κουνάμε το τηγάνι, ώστε να απλωθεί το αυγό ομοιόμορφα, και ψήνουμε την ομελέτα για περίπου 3 – 4 λεπτά από τη μία πλευρά ή μέχρι να ροδίσει και να κάνει ωραία κρούστα από κάτω.
Προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας κάππαρη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκεπάζουμε το τηγάνι με ένα καπάκι (αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε το καπάκι από μια μεγάλη κατσαρόλα) και αποσύρουμε.
Αφήνουμε το τηγάνι σκεπασμένο για 2 – 3 λεπτά ή μέχρι να σταθεροποιηθεί το μείγμα και από την επάνω πλευρά. Εναλλακτικά γυρίζουμε την ομελέτα με τη βοήθεια ενός πιάτου και την ψήνουμε για 2 – 3 λεπτά και από την άλλη πλευρά.
Πασπαλίζουμε με ξερή ρίγανη και συνοδεύουμε με φέτα ή γιαούρτι της αρεσκείας μας και ψωμί ή φρυγανιές.
Τρίτη- Κοτόπουλο με κάρυ
Συνταγή από: reader.gr
Υλικά:
800 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο κομμένο σε κομμάτια
Μισό φλιτζάνι σπορέλαιο
2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες (μισοφέγγαρα)
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια
50 γραμμάρια τζίντζερ τριμμένο
2 ντομάτες κομμένες σε κομματάκια
1 ποτήρι γάλα ή κρέμα καρύδας
Μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
Μισό κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο ξερό
Μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι σε κόκκους
Μισό κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
Μισό κουταλάκι του γλυκού κίτρινο κάρυ
1 πρέζα ξηρό τσίλι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα κύμινο
2 δαφνόφυλλα
3 γαρίφαλα
1 ξυλάκι κανέλα
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
1)Σοτάρουμε τα κομμάτια κοτόπουλου σε ένα τηγάνι για περίπου δέκα λεπτά. Αποσύρουμε και κρατάμε κατά μέρος.
2) Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά ένα τηγάνι και προσθέτουμε το τσίλι, την δάφνη, το μοσχοκάρυδο, τα γαρύφαλλα, την κανέλα, το πιπέρι και σοτάρουμε για ένα λεπτό.
3)Προσθέτουμε στο τηγάνι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το τζίντζερ και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου πέντε λεπτά.
4)Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε και το κοτόπουλο, περιμένουμε λίγο και στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες και το γάλα καρύδας και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Τέλος, προσθέτουμε τον κουρκουμά, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, το κάρι, το κύμινο και το αλάτι ενώ ανακατεύουμε συνεχώς. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράζει για 10 με 15 λεπτά.
Τετάρτη- Μπριαμ : (Αναμεικτα λαχανικα στο φουρνο)
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Πέμπτη-Ταλιατέλες με τυρί κρέμα, μπέικον και μανιτάρια
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής
1 πακέτο ταλιατέλες
200-250 γρ. φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο [*]
1/2 ποτηράκι κρασιού άσπρο κρασί
180 γρ. τυρί κρέμα τύπου Philadelphia ή μασκαρπόνε
2 φρέσκα ψιλοκομ. κρεμμυδάκια
1/4 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. βούτυρο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
Λίγη τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι για πασπάλισμα
Εκτέλεση συνταγής
Βράζετε τις ταλιατέλες σε άφθονο, αλατισμένο με χονδρό αλάτι, κοχλαστό νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κρατάτε 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό από τη κατσαρόλα που βράσατε τις ταλιατέλες, τις σουρώνετε και τις αφήνετε στην άκρη.
Όσο βράζει το ζυμαρικό σας, κόβετε σε φέτες τα φρέσκα μανιτάρια. Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία το βούτυρο και σοτάρετε τα μανιτάρια ανακατεύοντας 3 λ. Τα αλατοπιπερώνετε, συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν χρώμα , τα αφαιρείτε από το τηγάνι και τα μεταφέρετε σε πιατέλα.
Προσθέτετε στο ζεστό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί σοτάρετε το μπέικον και τα κρεμμυδάκια ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνετε με το κρασί και όταν εξατμισθεί προσθέτετε το μαϊντανό, το τυρί και 1 φλ. τσαγιού από το βρασμένο νερό των ζυμαρικών.
Μόλις πάρει βράση και αδειάζετε τις ταλιατέλες στο τηγάνι, ανακατεύετε ώστε καλυφθούν καλά με τη σάλτσα οι ταλιατέλες. Αν απαιτηθεί προσθέτετε λίγο ακόμα από το υπόλοιπο 1/2 φλ. βρασμένο νερό. Αφαιρείτε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρετε.
[*] Αν δεν προτιμάτε το μπέικον μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ζαμπόν.
Δείτε ακόμη: Πατάτες με μπέικον και κρεμμύδια στο φούρνο
Παρασκευή- αγκινάρες γεμιστές με αρακά και καρότα
Συνταγή από: patrasevents
Υλικά για 4-6 άτομα
6-8 καρδιές αγκινάρας καθαρισμένες
1/4 φλιτζανιού γλυκά αρακά, κατεψυγμένο
1 μικρό καρότο, ξεφλουδισμένο, κομμένο σε κύβους
1 μικρή πατάτα, αποφλοιωμένες, κομμένες σε κύβους
50 ml + 25 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι νερό
αλάτι
Φρέσκο μαϊντανό ή φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Τοποθετείτε τις αγκινάρες σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί.
Ρίχνετε τα λαχανικά μέσα στις αγκινάρες. Προσθέτετε 50 ml ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Καλύπτετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για περίπου 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Αφήνετε το πιάτο να κρυώσει πρώτα. Στη συνέχεια, τοποθετείτε τις αγκινάρες σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
Περιχύνετε 25 ml ελαιόλαδο και γαρνίρετε με μαϊντανό και άνηθο.
Δείτε ακόμη: Γαυρός ριγανάτος εύκολη και γρήγορη συνταγή για τεμπέλες
Σάββατο-Γαύρος Σαγανάκι με Ντομάτα στο τηγάνι!
Συνταγή από: palmosev.gr
Υλικά
Μισό κιλό γαύρος
Μισή κούπα ελαιόλαδο
2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
150 γρ. θρυμματισμένη φέτα
Μισή κόκκινη και μισή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένες
1 κουτ.γλ. ρίγανη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι-πιπέρι
Διαδικασία
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το γαύρο
Τον βάζουμε σε ένα τηγάνι και προσθέτουμε τη ντομάτα και τις πιπεριές
Ρίχνουμε λίγο νερό, ελαιόλαδο και φέτα
Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για μισή ώρα
Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε
Ο γαύρος σαγανάκι με ντομάτα στο τηγάνι είναι έτοιμος!
Κυριακή- Μοσχάρι στιφάδο
Συνταγή από: tastycooking.gr
Υλικά:
1 κιλό μοσχαράκι γάλακτος σε μερίδες
1 1/2 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα
1/4 της κούπας ελαιόλαδο
3/4 της κούπας κόκκινο κρασί
3 κ.σ. κόκκινο ξύδι
1/3 της κούπας κονιάκ
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, χοντροκομμένη
1 κ.γλ. ντοματοπελτέ
1 φύλλο δάφνης
3-4 κόκκοι μπαχάρι
μία πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες
Για να ετοιμάσετε αυτή τη πεντανόστιμη συνταγή για μοσχάρι στιφάδο, ζεστάνετε το λάδι σε μία κατσαρόλα, προσθέστε το κρέας σε δόσεις και τσιγαρίστε το μέχρι να ροδίσουν όλες οι πλευρές του κρέατος.
Μην βάλετε το κρέας όλο μαζί -καλύτερα να το κάνετε σε δόσεις, έτσι ώστε η θερμοκρασία να διατηρείται υψηλή και το κρέας να θωρακιστεί και να κρατήσει τα ζουμιά του. Όταν ολοκληρώσετε, αφαιρέστε το με μία τρυπητή κουτάλα, απλώστε το σε μία πιατέλα, σκεπάστε το και αφήστε το στην άκρη.
Χαράξτε τα κρεμμυδάκια σταυρωτά, και τσιγαρίστε τα σε μέτρια φωτιά. Τσιγαρίστε τα στο ίδιο λάδι που τσιγαρίσατε και το κρέας μέχρι να μαλακώσουν και όχι μέχρι να ροδίσουν (περίπου 10 λεπτά)
Προσθέστε το κονιάκ, το κρασί και το ξύδι, σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσουν για 3 λεπτά.
Ρίξτε το κρέας με τα ζουμιά του στην κατσαρόλα, προσθέστε την χοντροκομμένη ντομάτα, τον ντοματοπελτέ, το φύλλο δάφνης, το μπαχάρι και το μοσχοκάρυδο. Περιμένετε να αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε το μοσχάρι στιφάδο για 1,5 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να έχει δέσει η σάλτσα. Ενώ το στιφάδο σιγοβράζει, προσθέστε νερό όταν χρειάζεται καθώς δεν πρέπει να το αφήσετε να στεγνώσει.
Όποτε βλέπετε πως χρειάζεται νερό προσθέστε μισό φλιτζάνι βραστό νερό και ανακατέψτε. Προς το τέλος προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι.
Σερβίρετε το στιφάδο με μακαρόνια και τριμμένο τυρί ή με βραστές μικρές πατάτες.
Πίτα Εβδομάδας
Ζαμπονοκασερόπιτα
Συνταγή από: myrizeimanoula.blogspot.gr
Υλικά:
* φύλλα κρούστας ή χωριάτικο φύλλο
* 150 γρ.ζαμπόν ψιλοκομμενο
* 250 γρ.κασέρι τριμμενο
* 200 γρ.φέτα
* 4 κ.σούπας αλεύρι φαριναπ
* 2 κούπες γάλα φρέσκο
* 2 αυγά
* μοσχοκάρυδο
* πιπερι
* ελαιόλαδο για τα φύλλα
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το γάλα,ρίχνουμε το αλευρι κοσκινισμένο και ανακατεύουμε σε δυνατη φωτιά να δέσει η κρέμα.Τότε την κατεβαζουμε απο τη φωτιά,ριχνουμε τ’αυγά χτυπημενα,τα τυρια,το ζαμπον,το πιπερι και μοσχοκαρυδο.
Λαδώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ. Στρώνουμε στον πατο τα 4 φύλλα λαδωμενα ένα ένα. Απο πάνω απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με τα άλλα 4,επίσης λαδωμένα εκτος από το τελευταίο. Μ’ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε ελαφρά σε κάθετες λωρίδες.
Περιχύνουμε την πίτα μ’ένα φλυτζανακι του καφέ ελαιόλαδο και ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,αρχικά στους 200 β. και κατόπιν χαμηλώνουμε στους 180 β. ώσπου να ροδοκοκκκινίσει. Σερβίρεται ζεστή ζεστή.
Γλυκά Εβδομάδας
- Πανεύκολο αφράτο κέικ με νουτέλα και φουντούκια
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
- Express γλυκό με μπισκότα και μαρμελάδα
Συνταγή στο : daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Πέθανε ο ψυχίατρος Δημήτριος Σούρας -Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα
- Ο Γιώργος Μανίκας σε σχέση με την πεθερά του Κωσταντίνου Αργυρού (φωτογραφίες)
- Aνακαλούνται ηλεκτρικές σκούπες – Κίνδυνος πυρκαγιάς
- Glamour Χριστουγεννιάτικα νύχια σε χρυσό για τα Χριστούγεννα 2024
- Ο Σταύρος Σβήγκος σε σχέση με την πρωταγωνίστρια από το Grand Hotel – Οι πρώτες φωτογραφίες