Close

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα-Ριζότο μανιταριών με κρέμα γάλακτος

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)Συνταγή από: mamapeinao.gr

Υλικά

4 κ.σ. ελαιόλαδο
400 γρ. ρύζι Αρμπόριο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
200 γρ. άσπρα μανιτάρια
1 λίτρο ζωμός κότας
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
1/2 φλιτζ. παρμεζάνα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο μέχρι να κάψει. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2 λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντάς το γρήγορα, να λαδώσει καλά και να γίνει διάφανο, περίπου για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα και σβήνουμε με το κρασί. Όταν απορροφηθεί όλο, προσθέτουμε το ζεστό ζωμό σε τρεις δόσεις, λίγο λίγο κάθε φορά, έτσι ώστε να απορροφώνται τα υγρά κάθε φορά πριν προσθέσουμε τα επόμενα. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τακτικά το ριζότο για 15 λεπτά. Τέλος, αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την τριμμένη παρμεζάνα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε αμέσως.

Νηστίσιμο: Ριζότο με μελιτζάνες, ελιές και κάππαρη

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)Συνταγή από: poimin.gr

Υλικά

1 μερίδα Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Λαχανικών

1 μέτρια μελιτζάνα, κομμένη σε κυβάκια

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

½ φλ. ελαιόλαδο Άλτις

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους

1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους

1 καρότο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες

1 φρέσκια ντομάτα, ψιλοκομμένη

2 κ.σ. κάππαρη (ζεματισμένη και στραγγισμένη)

2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

6-8 ελιές πράσινες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες

1 κ.γ. πελτές ντομάτας

1½ φλ. ρύζι καρολίνα

3 κ.γ. ξίδι από λευκό κρασί

½ κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. δυόσμος, αποξηραμένος

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μερίδα του ζωμού σε 3 φλ. ζεστό νερό.

Βάζουμε τα κυβάκια της μελιτζάνας σε κρύο αλατισμένο νερό για να ξεπικρίσουν για 30΄. Ξεπλένουμε πολύ καλά και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το καρότο, τη μελιτζάνα, την ντομάτα, την κάππαρη, το σκόρδο, τις ελιές και τον πελτέ ντομάτας.

Σιγοβράζουμε, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά.

Προσθέτουμε το ρύζι, το ξίδι, τη ζάχαρη και το πιπέρι. Ρίχνουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε για 10΄.

Ανακατεύουμε με τον δυόσμο και βράζουμε για 3΄-4΄ ακόμη. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε το ριζότο ζεστό.

Τρίτη-Κοτόπουλο με κρεμώδη σάλτσα μανιταριών, μουστάρδας και τυριού

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)          Συνταγή από: sintayes

Υλικά συνταγής

2 στήθη φιλέτα κοτόπουλο χωρίς πέτσα
1/2 φλ. τσαγιού για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
400 γρ. λευκά φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1-2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 1/2 φλ. τσαγιού κρασί ή ζωμό κοτόπουλου
2 κ.γ. θυμάρι αποξηραμένο
1/2 φλ. τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
2 κ.σ. μουστάρδα (κατά προτίμηση Dijon)
1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
αλάτι πιπέρι
λίγα φρέσκα φυλλαράκια μαϊντανού για γαρνίρισμα

Εκτέλεση συνταγής

Βάζετε τα στήθη κοτόπουλου ανάμεσα σε μεμβράνη ή λαδόκολλα και τα χτυπάτε με το ειδικό εργαλείο ή με την ανάποδη ενός κατσαρολιού για να λεπτύνουν και να έχουν πάχος 1 εκ. Τα κόβετε κατά μήκος στη μέση και τα αλατοπιπερώνετε.
Σε ένα πιάτο βάζετε το αλεύρι και “ταμπονάρετε” τα στήθη κοτόπουλου και από τις δύο πλευρές, φρονίζοντας να τινάξετε το περίσσευμα αλευριού.
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ζεσταίνετε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθούν σοτάρετε το κοτόπουλο για 5 λ περίπου από κάθε πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.(Δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν τελείως τα στήθη διότι θα μαγειρευτούν πλήρως αργότερα.) Τα μεταφέρετε σε πιατέλα και τα αφήνετε στην άκρη.
Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτετε στο τηγάνι τα μανιτάρια. Τα αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και τα σοτάρετε ανακατεύοντας για 3 λ μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λ και σβήνετε με το κρασί (Εναλλακτικά ρίχνετε το ζωμό κοτόπουλου).
Πασπαλίζετε με το θυμάρι και ξύνετε με σπάτουλα τα καψαλισμένα κομμάτια κοτόπουλου στη βάση του τηγανιού. Ξαναβάζετε το κοτόπουλο στο τηγάνι και σιγοβράζετε για 15-20 λ. Αφαιρείτε πάλι το κοτόπουλο από το τηγάνι και ρίχνετε στο τηγάνι τη κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα και τη παρμεζάνα και ανακατεύετε στη φωτιά μέχρι να αναμειχθούν καλά.
Βάζετε και το κοτόπουλο στο τηγάνι, το σκεπάζετε με τη σάλτσα. Το αφήνετε 1/2 λ και μετά σερβίρετε τα στήθη, περιχύνοντάς τα με τη κρεμώδη σάλτσα μανιταριών. Απολαύστε τα με σπαγγέτι ή πιλάφι ή πουρέ.

Νηστίσιμο:Πράσα γιαχνί με μανιτάρια και πατάτες

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)Συνταγή από: gastronomos.gr

Υλικά

2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
4 μεγάλα πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε χοντρές ροδέλες
3 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, σε μέτρια κομμάτια
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια, της αρεσκείας μας
1 φλιτζ. τσαγιού πολτός ντομάτας από ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας
2 δαφνόφυλλα
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε κόκκους
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Κόβουμε τα μανιτάρια ανάλογα με το μέγεθός τους· αν χρησιμοποιήσουμε τα μεγάλα πορτομπέλο, αφαιρούμε το φλούδι τραβώντας το από την ομπρέλα τους και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια πριν τα μαγειρέψουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε τα μικρά άσπρα μανιτάρια, κόβουμε στη μέση τα μεγάλα και αφήνουμε ολόκληρα τα μικρότερα.

Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το τριμμένο κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα πράσα, τα μανιτάρια και τις πατάτες, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμη, ανακατεύοντας, και ρίχνουμε αμέσως λίγο αλατοπίπερο.

Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι και στη συνέχεια ρίχνουμε νερό ίσα να μισοκαλύψει τα υλικά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για 30 – 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, να μελώσουν τα υλικά και να μείνουν με τη σάλτσα τους. Νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι και σερβίρουμε.

Το φαγητό γίνεται και άλαδο
Θα γιαχνίσουμε μόνο του το κρεμμύδι και μετά θα προσθέσουμε όλα τα υλικά μαζί. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ζωμό μυρωδικών ή λαχανικών αντί για νερό (φτιάχνουμε τους ζωμούς χωρίς λάδι).

Στο ποτήρι: Μ’ αυτό το νόστιμο γιαχνιστό ταιριάζει ένα ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο.

Τετάρτη-Φασολάκια Φουρνιστά

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Πέμπτη- Γιουβέτσι με κεφτεδάκια

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)    Συνταγή από: cookcool.gr

Υλικά :

Για τα κεφτεδάκια :

300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι
1 αυγό
2-3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένο σε νερό
1 κ.σ. ξύδι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
φρέσκο μαιντανό
φρέσκο δυόσμο

Για το γιουβέτσι :

1 κούπα κριθαράκι
2,5 κούπες νερό
1 κύβο μυρωδικών
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζυμώνετε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια μαζί.

Πλάθετε μικρά κεφτεδάκια.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Ρίχνετε το κριθαράκι και ανακατεύετε μέχρι να γυαλίσει.

Στη συνέχεια προσθέτετε τον πελτέ και το νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τον κύβο.Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να πάρει μία βράση.

Μεταφέρετε σε ένα πυρέξ και τοποθετείτε από πάνω τα κεφτεδάκια.Ψήνετε στους 180 C για περίπου 45′ μέχρι να χυλώσει το κριθαράκι και να ψηθούν τα κεφτεδάκια.

Νηστίσιμο: Γιουβέτσι με λαχανικά

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)       Συνταγή από: xaroumenos-taxidioths

Υλικά:

500 γρ. κριθαράκι
1 μέτριο κολοκύθι κομμένο σε κύβους
1 μεγάλο καρότο χοντροκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
1 μελιτζάνα σε κύβους
2 μανιτάρια φρέσκα ή 100 γρ. κονσέρβα
1 πράσο ροδέλες
1 κρεμμύδι σε φέτες
1 ντομάτα σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
αλάτι, πιπέρι
χυμός ντομάτας
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Αλατίζουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια (αν είναι φρέσκα) και τα αφήνουμε για 1 ώρα σε σουρωτήρι.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε όλα τα λαχανικά. Προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε για μερικά λεπτά.
Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, νερό, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και αδειάζουμε το φαγητό σε πυρέξ η άλλο ταψί και ψήνουμε στους 200° μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να πάρει το φαγητό μας χρώμα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φυτικό τυρί.
Καλή σας όρεξη!

Παρασκευή- Φακές σούπα με το μπούκοβο, το κύμινο και το σέλερυ της: ο Άκης Πετρετζίκης σε μια υπέροχη ελληνική σούπα

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)Συνταγή από: akispetretzikis

Συστατικά

250 γρ. φακές
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
2 καρότα
2 στίκ σέλερι
2 σκ. σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. κύμινο
1 πρέζα μπούκοβο
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
1 κύβο λαχανικών σε 1,5 λίτρο νερό ή 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών
1 κ.γ. αλάτι

Μέθοδος εκτέλεσης

Ξεπλένουμε τις φακές με κρύο νερό και τις σουρώνουμε καλά.
Τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το ελαιόλαδο.
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρές φέτες τα καρότα και το σέλερι.
Ρίχνουμε το καρότο και το σέλερι στην κατσαρόλα και σοτάρουμε για 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Κόβουμε το σκόρδο σε λεπτές φέτες και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα φύλλα δάφνης, το κύμινο, το μπούκοβο και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε στην κατσρόλα τις φακές, τη ντομάτα κονκασέ, τον ζωμό και ανακατεύουμε.
Κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Στο τέλος, 5 λεπτά πριν βγάλουμε τις φακές, ρίχνουμε και το αλάτι (δεν το ρίχνουμε από την αρχή για να μην σκληρύνουν οι φακές μας) .
Για το σερβίρισμα

Κόβουμε 4 φέτες ψωμί.
Βάζουμε ένα τηγάνι με ραβδώσεις σε δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε στις φέτες ψωμιού μας ελαιόλαδο, θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και τα περνάμε από το τηγάνι να πάρουν ωραίο χρώμα και να φρυγανιστούν.
Όταν οι φακές μας είναι έτοιμες αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε τις φακές σε πιάτο προσθέτουμε λίγο θυμάρι, πιπέρι, 1 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κ.σ ξίδι.
Συνοδεύουμε με το φρυγανισμένο ψωμί, τις αντζούγιες και τις ελιές.

Σάββατο- Φανταστικά γεμίστα καλαμάρια απο τη Sofia Kara

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)  Συνταγή στο: daddy-cool.gr

Κυριακή-  Γύρος χοιρινός με πατάτες και πίτες

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)Συνταγή από: govastileto

Υλικά (για 2 άτομα)

500 γρ. πανσέτες χοιρινές ρίγανη,αλάτι,πιπέρι, 1 κ.γ πάπρικα 2 κ.σ ελαιόλαδο ½ φλιτζάνι ξύδι 2 κ.σ. μπαλσάμικο ξύδι

Εκτέλεση Χτυπάμε τις πανσέτες να τις πλατύνουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε όλα τα υλικά με τις πανσέτες σε ένα μπολ ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 1 ώρα.

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε τον γύρο. Ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει. Προσοχή δεν χρειάζεται να βάλουμε λάδι.

Σερβίρετε με πατάτες, πίτες, τζατζίκι

Νηστίσιμο: Σουβλάκι με φαλάφελ (νηστίσιμο σουβλάκι)

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)      Συνταγή από: argiro.gr

Υλικά Συνταγής

1/2 πακέτο ρεβίθια (250 γραμμ.)
1/2 πακέτο κουκιά ξερά (250 γραμμ.)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
2 κ.γλ. κύμινο
2 κ.γλ. πάπρικα (καυτερή κατά προτίμηση)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (αν δεν σας αρέσει χρησιμοποιήστε περισσότερο μαϊντανό)
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα:

κυπριακές πίτες
κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αγγούρι ψιλοκομμένο
φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
ταχίνι ή γιαούρτι
πάπρικα

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε σε μπολ τα όσπρια και τα καλύπτουμε με μπόλικο νερό και μία πρέζα (όσο πιάνουν τα 3 δάχτυλα) μαγειρική σόδα. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 24 ώρες, μετά τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Δεν θέλουμε καθόλου υγρασία! Τα αλέθουμε στη μηχανή του κιμά, αν έχουμε, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (αλάτι, πιπέρι, σόδα, κόλιανδρο, κύμινο, πάπρικα, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό), ή αλέθουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες. Βάζουμε το μείγμα σε μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 30΄ στο ψυγείο, να αναπτυχθούν οι γεύσεις.

Πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια ή μακρόστενα σουτζουκάκια με πάχος όχι μεγαλύτερο από 2 εκ. Τα τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν γύρω γύρω.

1ος τρόπος σερβιρίσματος: Ζεσταίνουμε λίγο τις πίτες και τις ανοίγουμε στη μέση (θήκη σαν τσέπη). Βάζουμε μέσα στο σουβλάκι 2-3 φαλάφελ (ανάλογα με το μέγεθός τους) και ό,τι άλλο μας αρέσει από τα προτεινόμενα συνοδευτικά, ανάλογα με τα γούστα του καθενός.

2ος τρόπος σερβιρίσματος: Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα με ψιλοκομμένη αγγουροντομάτα σαλάτα και ταχίνι ή γιαούρτι.

Πίτες Εβδομάδας:

  • Κολοκυθόπιτα αλμυρή:

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)  Συνταγή από:athinorama

Υλικά

400 γρ. βρασμένη κολοκύθα
1 ξερό κρεμμύδι λιωμένο στη μουλινέτα
1/2 φλ. ελαιόλαδο
300 γρ. φέτα
2 κ.σ. ξερός δυόσμος ή 3 κ.σ. φρέσκος δυόσμος
Αλάτι, άφθονο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φύλλο

400 γρ. αλεύρι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού ξύδι
1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη για το φύλλο: (Υπάρχει η συνταγή και το λήμμα Ζύμες του Umami, με τον τίτλο Zύμη για πίτες. Βεβαίως, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο φύλλο για χωριάτικη πίτα, αν το άνοιγμα δεν είναι το φόρτε μας ή αν δεν έχουμε χρόνο). Βάζουμε το αλεύρι σαν βουναλάκι μέσα σε λεκάνη, κάνουμε ένα «πηγάδι» στη μέση, και ρίχνουμε εκεί, το ξύδι και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά –σιγά το νερό (διότι μπορεί να μην χρειαστεί να το βάλουμε όλο), ζυμώνοντας, μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια και όταν την πιέζουμε με το δάχτυλό μας, να ανεβαίνει πάλι. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο.* (Αποφάσισα να μην βάζω αλάτι, όταν είδα πως έτσι έκανε μία άκρως πεπειραμένη κυρία από την Ορεινή Ναυπακτία. Μου είπε πως έτσι ανοίγει το φύλλο ευκολότερα. Και είχε δίκιο). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Φτιάχνουμε τη γέμιση: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά –δεν πρέπει να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε την κολοκύθα, ανεβάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε τη φέτα χοντροτριμμένη, το δυόσμο και το πιπέρι. Δοκιμάζουμε το αλάτι και την αφήνουμε να κρυώσει. Αλείφουμε καλά με λάδι, ένα μεγάλο ρηχό ταψί (διάμετρος 40 εκ.)

Ανοίγουμε το φύλλο: Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο κομμάτια, το ένα λίγο πιο μεγάλο από το άλλο. Αλευρώνουμε το τραπέζι. Αλευρώνουμε τον πλάστη. Παίρνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι και το σχηματίζουμε σε μια πιτούλα με τα χέρια μας. Την ακουμπάμε επάνω στο τραπέζι και την αλευρώνουμε. Ανοίγουμε φύλλο, λίγο μεγαλύτερο από τον πάτο του ταψιού και το στρώνουμε στο ταψί αφήνοντας ό,τι περισσεύει να κρέμεται απ΄ έξω. Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση. Με την ίδια διαδικασία, ανοίγουμε σε φύλλο και το μικρότερο κομμάτι, σε μέγεθος ελάχιστα μεγαλύτερο από την επιφάνεια του ταψιού και με αυτό καλύπτουμε τη γέμιση. Γυρίζουμε το φύλλο που περισσεύει έξω από το ταψί προς τα μέσα και το στρίβουμε πιέζοντας προς την εσωτερική μεριά του ταψιού για να κλείσουμε καλά τη γέμιση. Χαράζουμε, σε τετράγωνα κομμάτια, αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο για 1 ώρα και 45 λεπτά.

  • Κολοκυθόπιτα νηστίσιμη

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)Συνταγή από: topontiki.gr

Για τη γέμιση:

2 κιλά κολοκύθα κίτρινη τριμμένη στον τρίφτη

5 κ.σ. λάδι

5 κρεμμυδάκια φρέσκια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι δυόσμο

Αλάτι

Πιπέρι

Για το φύλλο:

½ κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

5 κ.σ. λάδι

3 κ.σ. ξύδι

1 κ.γ. αλάτι

Χλιαρό νερό όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι)

Έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και αφού κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο, βάζουμε το μπέικιν πάουντερ, το λάδι, το ξύδι και το αλάτι. Ανακατεύουμε με τον γάντζο για ζύμωμα και προσθέτουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό, έως ότου αποκτήσουμε μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη που δε θα κολλάει στα χέρια.

Τη βάζουμε σε ένα μπολ, τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και την αφήνουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα στην άκρη να «ξεκουραστεί».

Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε την τριμμένη κολοκύθα και την αφήνουμε 5 λεπτά να πιει τα υγρά της, ανακατεύοντας τακτικά. Κατόπιν, προσθέτουμε τον άνηθο, το μαιντανό, τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε 1-2 λεπτάκια ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Εάν η γέμιση έχει ακόμα αρκετά υγρά, μπορούμε να προσθέσουμε ένα φλυτζανάκι του καφέ ρύζι για σούπες ή τριμμένη φρυγανιά.

Κόβουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και ανοίγουμε δύο φύλλα στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε.

Βάζουμε λάδι στον πάτο του ταψιού, απλώνουμε προσεκτικά το φύλλο και το λαδώνουμε κι αυτό με ένα πινελάκι.

Στρώνουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, το οποίο επίσης θα λαδώσουμε.

Διπλώνουμε προσεκτικά τις άκρες, ραντίζουμε με λίγο νερό και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε μέχρι το κάτω φύλλο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180ο C για περίπου 1 ώρα.

Γλυκά Εβδομάδας:

  • Μπράουνις Σοκολάτας με στέβια

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)      Συνταγη από: womenonly.gr

Συστατικά :

6 κουταλιές της σούπας (85γρ) βούτυρο ανάλατο

225γρ μαύρη σοκολάτα (κατά προτίμηση πάνω από 81% κακάο)

¾ του φλυτζανιού Linodiet baking Stevia

2 αυγά

1 κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη

3 κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ

Προαιρετικά 1 φλυτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα

Παίρνουμε ένα ταψί 23cm στο οποίο στρώνουμε λαδόκολλα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC.

Σε μπέν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το βούτυρο. Μόλις το μίγμα αρχίζει να λιώνει, προσθέτουμε το Linodiet Baking Stevia και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει και το μίγμα γίνει λείο. Κατόπιν αποσύρουμε το μίγμα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ένα προς ένα ανακατεύοντας συνεχώς. Αναμειγνύουμε τη σκόνη κακάο με το κόρν φλάουρ και τα προσθέτουμε στο μίγμα με τη σοκολάτα. Χτυπάμε δυνατά το μίγμα τουλάχιστον για ένα λεπτό μέχρι να γίνει εντελώς λείο και προσθέτουμε τα αμύγδαλα εάν θέλουμε. Βάζουμε το μίγμα στο ταψί μας το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 30 λεπτά. Όταν κρυώσει ελαφρά μπορούμε να το κόψουμε σε κομμάτια και να το σερβίρουμε.

  • Tα πιο νόστιμα νηστίσιμα brownies

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο) Συνταγή στο: daddy-cool.gr

  • Γαλακτομπούρεκο σοκολάτα – πορτοκάλι

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)    Συνταγή από: mytastegr.com

Υλικά

Για την κρέμα
1160ml γάλα πλήρες
235γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
120γρ. σιμιγδάλι ψιλό
35γρ. βούτυρο κερκύρας
50γρ. κουβερτούρα 70%
3 κρόκους αβγών
ξύσμα από ½ πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού κακάο σκόνη
Για το μοντάρισμα
6 φύλλα κρούστας
150γρ. βούτυρο 82%, λιωμένο
Για το σιρόπι
315γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
125γρ. νερό
65γρ. γλυκόζη
1 φέτα λεμόνι

Διαδικασία

Βήμα 1
Φτιάχνετε την κρέμα: Ρίχνετε το γάλα σε κατσαρολάκι στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τους κρόκους και το κακάο και ανακατεύετε συνέχεια με σύρμα χειρός με προσοχή για να μην κολλήσει η κρέμα στο κατσαρολάκι.

Βήμα 2
Μόλις το μίγμα αρχίζει να βράζει αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο, το ξύσμα και τη σοκολάτα και ανακατεύετε μέχρι τα υλικά σας να ομογενοποιηθούν. Αφήνετε την κρέμα να κρυώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κάνει κρούστα.

Βήμα 3
Φτιάχνετε το σιρόπι: Βάζετε το νερό, τη γλυκόζη και το λεμόνι στη φωτιά και μόλις ζεσταθούν προσθέτετε τη ζάχαρη. Όταν πάρει βράση το σιρόπι, αφήνετε να κοχλάσει για 1 λεπτό και το αποσύρετε από τη φωτιά.

Βήμα 4
Φτιάχνετε το γαλακτομπούρεκο: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με πινέλο που βουτάτε στο λιωμένο βούτυρο.

Βήμα 5
Απλώνετε από πάνω την κρύα κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο επίσης. Μαζεύετε προς τα μέσα όσο φύλλο προεξέχει από τις άκρες του ταψιού.

Βήμα 6
Χαράζετε τα φύλλα σε μερίδες (ρόμβους ή παραλληλόγραμμα) με μυτερό μαχαίρι, χωρίς να φτάσετε ως την κρέμα. Περιχύνετε με κουτάλι το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο αν περίσσεψε. Ραντίζετε με λίγο νερό. Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα.

Βήμα 7
Όταν είναι έτοιμο το γαλακτομπούρεκο, σιροπιάζετε με χλιαρό σιρόπι. Δεν το σκεπάζετε για να μη μαλακώσει το φύλλο. Σερβίρετε ιδανικά το γλυκό σας χλιαρό.

  • Νηστίσιμο γαλακτομπουρεκο από τη Σόφη Τσιώπου

Εβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής: 26/2/18-4/3/18 (Και νηστίσιμο)   Συνταγή στο:  daddy-cool.gr