Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-Κανελόνια με τυριά και αλλαντικά, έξτρα σπέσιαλ!
Συνταγή από: supersyntages
1 πακέτο κανελόνια
1 κούπα ελαιόλαδο
λίγο βασιλικό
λίγο δυόσμο
αλάτι
πιπέρι
8 φέτες τυρί γκούντα ψιλοκομμένο
10 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
10 φέτες πάριζα ψιλοκομμένη
1 φλυτζάνι γάλα φρέσκο
1 1/2 φλυτζάνι γραβιέρα τριμμένη
1 1/2 φλυτζάνι γκούντα τριμμένο
2 αυγά
2 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 συσκευασία τριμμένο ντοματάκι
Εκτέλεση:
Πρώτα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα:
Σε ένα κατσαρολάκι, σωτάρουμε το ένα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι με το μισό ελαιόλαδο και μετά από λίγο ρίχνουμε το τριμμένο ντοματάκι. Προσθέτουμε ακόμα βασιλικό, δυόσμο, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και λίγο ζάχαρη.
Έτοιμάζουμε τη γέμιση:
Ψιλοκόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια το ζαμπόν, την πάριζα και το γκούντα.
Παράλληλα, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με το μισό λάδι σε μια κατσαρόλα.
Αφήνουμε το κρεμμύδι να σωταριστεί πέντε λεπτά και μετά κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κομματάκια από το ζαμπόν την πάριζα, και το γκούντα, καθώς επίσης και την τριμμένη γραβιέρα με το τριμμένο γκούντα (κρατάμε λίγη τριμμένη γραβιέρα και γκούντα για να πασπαλίσουμε τα κανελόνια στο τέλος).
Τέλος, βάζουμε στο μείγμα το μισό γάλα και τα δύο αβγά και ανακατεύουμε καλά.
Τώρα, παίρνουμε ένα-ένα τα κανελόνια και τα γεμίζουμε σφιχτά με τη γέμιση. Εδώ χρειάζεται υπομονή και προσοχή για να μην σπάσουν τα κανελόνια! Μόλις γεμίζουμε κάθε κανελόνι, τα τοποθετούμε ένα-ένα σε ένα μεγάλο τετράγωνο πυρέξ.
Μόλις τελειώσουμε με τη γέμιση, περιχύνουμε όλα τα κανελόνια με την σάλτσα, προσθέτουμε στις άκρες το υπόλοιπο μισό φλυτζάνι γάλα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και το τριμμένο γκούντα που είχαμε κρατήσει πιο πριν.
Βάζουμε τα κανελόνια σε προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για περίπου μία με μιάμιση ώρα. Όσο πιο αργά ψηθούν τα κανελόνια με τα τυριά τόσο το καλύτερο!
Καλή μας όρεξη!!!
Νηστίσιμο: Λαζάνια ολικής με κιμά σόγιας
Συνταγή από:sidagi
Υλικά
Για 4-6 άτομα
500 γραμμάρια κιμάς σόγιας
2 κρεμμύδια
4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια ξεφλουδισμένες και τριμμένες φρέσκες ντομάτες
250 γραμμάρια φυτική μαργαρίνη
αλάτι-πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουερ
1/2 κιλό λαζάνια ολικής άλεσης
2 κούπες τυρί τόφου τριμμένο
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τον κιμά σόγιας σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή και τον στραγγίζουμε.
Βάζετε τη μισή ποσότητα φυτικής μαργαρίνης σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί, προσθέτετε τα κρεμμύδια και αφήνετε να σοταριστούν για 5 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτετε τον κιμά σόγιας, τριμμένες ντομάτες αλάτι πιπέρι και τα αφήνετε να βράσουν για 25-30 λεπτά.
Στη συνέχεια βράζετε τα λαζάνια για 2 – 3 λεπτά και μετά στραγγίζουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στη συνέχεια στρώνουμε στον πάτο ενός ταψιού τα λαζάνια και βάζουμε από πάνω μια στρώση από τη σάλτσα μας. Ξαναβάζουμε από πάνω άλλη μια στρώση λαζάνια και άλλη μια στρώση σάλτσας, καλύπτουμε με άλλη μια στρώση από τα λαζάνια. Καλύπτουμε με τυρί τριμμένο τόφου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά.
Τα σερβίρετε τυρί τριμμένο τόφου.
Τρίτη-Κοτόπουλο με ρύζι και μανιτάρια, αρωματισμένο με πορτοκάλι στο φούρνο
Συνταγή από: sintayes
Υλικά συνταγής
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
1 φλ. τσαγιού ρύζι μπασμάτι (κατά προτίμηση καστανό)
2 πορτοκαλιών το χυμό και το ξύσμα
αλάτι πιπέρι
4 μπούτια κοτόπουλο φιλέτο, το επάνω μέρος (χωρίς κόκκαλο και πέτσα) 170 γρ. περίπου το ένα
3 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα δυόσμου
3 κ.γ. κουκουνάρια ελαφρώς καβουρδισμένα
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο, βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ανακατεύοντας για 5 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει και μαλακώσει.
Μεταφέρετε το σοταρισμένο κρεμμύδι σε ένα ταψί 22×32 εκ. περίπου, προσθέτετε το ζωμό κοτόπουλου, το ρύζι, 1/4 φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού, 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε.
Κόβετε στη μέση τα μπούτια κοτόπουλου, τα βάζετε σε ένα μπολ, τα αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ανακατεύετε. Τα μεταφέρετε στο ταψί ανάμεσα στο ρύζι. Σκεπάζετε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας για 55 λ. Ανά διαστήματα το ξεσκεπάζετε για να ανακατέψετε το ρύζι.
Μετά τα 55 λ. αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, περιχύνετε το κοτόπουλο με 2-3 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού, ελέγχετε αν απαιτείται να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό επιπλέον και συνεχίζετε το ψήσιμο για 30-40 λ ακόμα ή μέχρι να ψηθεί μέχρι μέσα το κοτόπουλο και μαλακώσει καλά το ρύζι.
Το αφαιρείτε από το φούρνο το περιχύνετε με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού, το πασπαλίζετε με το δυόσμο, τα καβουρδισμένα πορτοκάλια και το υπόλοιπο ξύσμα πορτοκαλιού και το σερβίρετε.
Νηστίσιμο: Καλαμαράκια κρασάτα της τεμπέλας!!!
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Τετάρτη- Φασολάκια φρέσκα με μυρωδικά !!!
Συνταγή από: mageirikikaisintages
Υλικά μερίδες 4 με 5
1 κιλό φρέσκα φασολάκια
3 ώριμες ζουληγμένες με τα χέρια
1 κοφτή κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
2 καρότα κομμένα
2 κολοκυθάκια -έβαλα 2 μεγάλα στρογγυλά που είναι μέλι – κομμένα
3 πατάτες μεγάλες κομμένες κυδωνάτες
1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό
αλάτι πιπέρι λίγη ζάχαρη
1 πρέζα κουρκουμάς
1 κύβο κνορ
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φετάκια
1 με 2 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι ,τα φασολάκια της πατάτες τα καρότα τα κολοκυθάκια το κρεμμύδι το σκόρδο και τα σοτάρουμε αρκετά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα τακτικά .
Αμέσως μετά προσθέτουμε το αλατοπίπερο ,την ζάχαρη ,τον κουρκουμά τον βασιλικό και τον κύβο και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μαγειρεύοντας συγχρόνως .
Επόμενο βήμα ρίχνουμε τις ντομάτες λιωμένες με το χέρι ή στο χοντρό μέρος του τρίφτη την κουταλιά πελτέ απ ευθείας μεσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ξανά για λίγα λεπτά .
Ζεσταίνουμε νερό και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τόσο όσο να σκεπάσει το φαγητό .
Βάζουμε το μάτι στο 2 σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε μεχρι να δοκιμάσουμε και να έχουν μαγειρευτεί τα λαχανικά .
Τότε ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα δυναμώνουμε την ενταση φωτιάς και μαγειρεύουμε πολύ λίγο μέχρι να δέσει η σάλτσα του και… καλή μας όρεξη !!!
Πέμπτη- ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ,ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ
Συνταγές από: dietamonadwn
Υλικά:
για τα μπιφτέκια
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 μεγάλα τριμμένα κρεμμύδια
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαιντανό
1 1/2 κ.σ ρίγανη
Αλάτι-πιπέρι
1 κουτάκι σόδα(αναψηκτικό)
Ελαιόλαδο
για την γέμιση
2 ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους
2 πιπεριές κέρατο ψιλοκομμένες
250γρ φέτα τριμμένη
πιπέρι
ρίγανη
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια και τα ζυμώνουμε
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης
Χωρίζουμε τον κιμά σε 10-12 κομμάτια.Παίρνουμε ενα ενα το κάνουμε μπάλα,το βάζουμε πάνω σε ενα κομμάτι λαδόκολλα και με το χέρι μας το πατάμε μέχρι να λεπτύνει αρκετά(όσο ένα πιάτο πάστας)
Στο κέντρο βάζουμε λίγο γέμιση και διπλώνουμε το χαρτί ώστε να ενωθούν οι δυο άκρες(σαν καλτσόνε)
Αφαιρούμε το χαρτί, πατάμε τον κιμά γυρω γυρω να κλείσει καλά,του δίορθώνουμε λίγο το σχήμα και το τοποθετούμε το μπιφτέκι σε μια λαμαρίνα,αφού πρώτα έχουμε στρώσει λαδόκολλα
Με τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα μπιφτέκια
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς,για 40 λεπτά περίπου
Tips: Αντι για τον φούρνο μπορούμε να ψήσουμε τα μπιφτέκια στα κάρβουνα
Νηστίσιμο: Νηστίσιμα μπιφτέκια λαχανικών
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Παρασκευή- Γίγαντες στον φούρνο !!!
Συνταγή από: mageirikikaisintages
Υλικά
500 γραμ γίγαντες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 ντομάτα ώριμη τριμμένη
βραστό νερό
Αλατοπίπερο
1/ 2 κούπα τσαγιού ελαιόλαδο
2 χοντροκομμένα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
2 ντομάτες σε ροδέλες
πιπεριές κόκκινη καρότα μαϊντανό
Εκτέλεση
Από το βράδυ βάζουμε τούς γίγαντες σε μπόλικο νερό .
Την άλλη μέρα το πρωί βάζουμε νερό σε μία κατσαρόλα και βάζουμε μέσα τούς γίγαντες να πάρουν μία βράση τούς στραγγίζουμε
Ρίχνουμε λάδι στην κατσαρόλα μας και τσιγαρίζουμε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Προσθέτουμε μία κουταλιά πελτέ και μία ντομάτα τριμμένη
Προσθέτουμε τούς γίγαντες και βραστό νερό
Βράζουμε για 90 λεπτά
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο ταψί μας .
Προσθέτουμε αλατοπίπερο ελαιόλαδο και σκεπάζουμε τους γίγαντες με 2 χοντροκομμένα κρεμμύδια σε ροδέλες 2 ντομάτες σε ροδέλες , πιπεριές , καρότα , μαϊντανό . και νερό .
Ψήνουμε για 45 – 50 λεπτά στους 160 με 180 βαθμούς .
Καλή σας όρεξη !!!
Συνταγή από George.Chatzigiatroudakis
Σάββατο- Ψάρι με βλίτα μαγειρευτά και μοσχομυρωδάτα
Συνταγή από: kathimerini
Υλικά (για 4 – 6 άτομα)
1 κιλό φιλέτα ή φέτες λευκόσαρκου ψαριού, όπως πέρκα, μπακαλιάρος ή άλλο της αρεσκείας μας (φρέσκα ή κτψ), αλατοπιπερωμένα
1.200 γρ. (ζυγισμένα ακαθάριστα) βλίτα, καθαρισμένα (ξεχωρίζουμε τα φύλλα από τα τρυφερά κοτσάνια. τα φύλλα τα αφήνουμε ολόκληρα, ενώ τα τρυφερά κοτσάνια τα ψιλοκόβουμε)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε καρέ
2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες, πάχους περίπου 2 εκ.
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, κοπανισμένος σε σκόνη
60 ml χυμός λεμονιού
60 ml ούζο (προαιρετικά)
70 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 1 κουταλιά από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και 1.200 ml νερό και βράζουμε τα καρότα για περίπου 20 – 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα αφήνουμε στην άκρη και κρατάμε το νερό όπου τα βράσαμε.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα ψάρια για περίπου 1 – 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν, να σφίξουν και να νοστιμίσουν. Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με τα ψιλοκομμένα κοτσάνια από τα βλίτα για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τα φύλλα από τα βλίτα, τον άνηθο, το δυόσμο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το νερό όπου βράσαμε τα καρότα και μαγειρεύουμε για περίπου 6 – 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Βάζουμε προσεκτικά πάνω από τα χόρτα και τα ψάρια, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ούζο (αν βάλουμε) και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα ψάρια και να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
Στο μεταξύ, πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα καρότα με το χυμό λεμονιού και 2 κουτάλες της σούπας από το ζουμί του φαγητού, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα το φαγητό, σείουμε απαλά την κατσαρόλα να αναμειχθούν και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.
Συνοδεύουμε με πιπεριές τουρσί, ελιές και ψωμί.
Νηστίσιμο- Σουπιές με χόρτα και λευκό κρασί
Συνταγή από: olivemagazine
Υλικά
1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι σέσκουλα
300γρ. σπανάκι φρέσκο
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Πλένετε και καθαρίζετε τα χορταρικά σας. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και μόλις κάψει, σοτάρετε σε αυτό τις σουπιές.
Ρίχνετε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά μαζί με το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε να εξατμιστεί.
Χαμηλώνετε τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε λίγο νεράκι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για 30 περίπου λεπτά.
Λίγο πριν από το τέλος, σβήνετε με τον χυμό του λεμονιού. Φροντίζετε να μην παραψήσετε τις σουπιές, για να κρατήσουν την τραγανότητά τους. Πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρετε αμέσως.
Κυριακή- Μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ λαχανικών
Συνταγή στο:daddy-cool.gr
Νηστίσιμο: Mακαρόνια με κιμά από σόγια.!!
Συνταγή από: mageirikikaisintages
1 μικρό πακετάκι σόγια για κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοτριμμένο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
2 ώριμες ντομάτες λιωμένες με τα χέρια [η ένα κουτάκι ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας]
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
αλάτι πιπέρι
ι ξυλάκι κανέλας [προαιρετικά]
1 σκελίδα σκόρδο [προαιρετικά]
3-4 κλωναράκια μαιντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
Από το βράδυ βάζουμε σε ένα μπόλ την σόγια και το γεμίζουμε με νερό να μουλιάσει καλά.
Στίβουμε πολύ καλά την σόγια .
Βάζουμε την κατσαρολίτσα στην φωτιά μαζί με το λάδι ,προσθέτουμε και το κρεμμύδι ,και το σκόρδο αν βάλουμε και σοτάρουμε να γυαλίσουν .Προσθέτουμε και την σόγια ανακατεύοντας για 3-4 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα και την ντομάτα πελτέ ,τις λοωμένες ντομάτες ,αλάτι,ζάχαρη,πιπέρι,μαιντανο και το ξυλάκι κανέλλας αν βάλουμε .Ανακατεύουμε καλά προσθέτουμε και ένα ποτήρι με νερό και σιγοβράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει η σάλτσα μας και να δοκιμάσετε να τρώγετε η σόγια ,θέλει περίπου 60 λεπτά.
Αν πεί το νεράκι προσθέτουμε λίγο λίγο ζεστό.
Σερβίρουμε με μακαρόνια και τυράκι κι είναι Φανταστικά!!Αφαιρώντας τπ τυρί έχουμε νηστίσιμο πιάτο.
Πίτες Εβδομάδας
Πίτα με σπανάκι και κίμα με χωριατίκο φύλλο
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Νηστίσιμη: Πίτα λαχανικών νηστίσιμη
Συνταγή απο: sintayes.gr
Υλικά συνταγής
2 φύλλα σφολιάτας
μαργαρίνη φυτική με ελαιόλαδο ή ελαιόλαδο για άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
Για τη γέμιση:
4 ώριμες ντομάτες
1 κ.γ. ζάχαρη
3 πιπεριές (1 πράσινη + 1 κόκκινη + 1 κίτρινη ή πορτοκαλί)
3-4 μικρά μπουκετάκια μπρόκολο (προαιρετικά) [*]
1 1/2 φλ. τσαγιού λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
3 ξερά κρεμμύδια
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη ή 1½ κ.γ. αποξηραμένη
1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
1 πρέζα κύμινο
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Κόβετε τις ντομάτες σε καρεδάκια 1 εκ. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρολίτσα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνετε τα κομματάκια ντομάτας και ζάχαρη και τα σιγοβράζετε μέχρι να εξατμιστούν καλά τα υγρά τους.
Κόβετε σε καρεδάκια 1 εκ. περίπου όλες τις πιπεριές και τα κρεμμύδια κόβετε και στη μέση τα μπουκετάκια μπρόκολου (προαιρετικά). Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και τα σοτάρετε μέχρι να μαραθούν και να μαλακώσουν. Μόλις μαλακώσουν τα ρίχνετε μέσα στη κατσαρολίτσα με τη σάλτσα, προσθέτετε τον μαϊντανό, τις λιαστές ντομάτες, τη ρίγανη, το κόλιανδρο, το κύμινο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε.
Στρώνετε το ένα φύλλο σφολιάτας σε μέτριο καλά λαδωμένο ταψί ή πυρέξ, φροντίζοντας να εξέχουν οι άκρες του και το αλείφετε με λίγη λιωμένη μαργαρίνη ή ελαιόλαδο. Από πάνω στρώνετε τη γέμιση και κατεβάζετε τις άκρες των φύλλων περιμετρικά, ώστε να καλύψουν τη γέμιση.
Σκεπάζετε τη γέμιση με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας, το πιέζετε γύρω γύρω προς τη βάση του ταψιού να “σφραγίσει”, το χαράζετε ελαφρά από πάνω σε κομμάτια και το αλείφετε με λίγη μαργαρίνη ή ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε το φύλλο με λίγες σταγόνες νερού και το απλώνετε με τα δάχτυλά σας.
Ψήνετε τη πίτα σας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 170 βαθμούς στον αέρα για 1 περίπου ώρα, ή μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα.
Γλυκά Εβδομάδας:
Αφράτη μηλόπιτα
Συνταγή από: foodmaniacs.gr
Για τη μηλόπιτα θα χρειαστείτε
5 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
1 & 1/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 αυγά
2 φλιτζ. τσαγιού φαρινάπ
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
1/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα φρέσκο
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1 βανίλια
άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°.
Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά και χτυπάτε για λίγο ακόμα.
Στη συνέχεια ρίχνω το αλεύρι κοκκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Έπειτα ρίχνετε το κονιάκ, το γάλα, τη κανέλα, το γαρίφαλο και τη βανίλια.
Ρίχνετε το μείγμα σε ένα ταψάκι διαμέτρου 28 εκ. καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο και βυθίζετε τα μήλα σε διάφορα σημεία. Θα τα πάρει όλα, μη τα φοβηθείτε.
Ψήνετε το γλυκό για μία ώρα.
Βγάζετε τη μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρετε με λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω.
Νηστίσιμο: Νηστίσιμη μηλόπιτα !!!
Συνταγή απο: mageirikikaisintages
Υλικά
250 ml Ελαιόλαδο –εγώ το μετράω στο μικρό μπουκαλάκι του εμφιαλωμένου νερού βάζω το μισό
2 πορτοκάλια το ξύσμα και το χυμό τους
200 γραμ ζάχαρη άχνη-Μπορείτε να βάλετε και κανονική ζάχαρη απλά θέλει πολύ δούλεμα να λιώσει και προτίμησα την άχνη εγώ . Οχι μίξερ με το χέρι !
1 κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
500 γραμ αλεύρι φαρίν απ ίσως και λίγο περισσότερο να γίνει μία ζύμη σαν του κέικ ελάχιστα πιο σφιχτή
Γέμιση
5 μήλα μεγάλα τριμμένα
μισό λεμόνι τον χυμό
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη άχνη
λίγα καρύδια κομμένα-μπορείτε να βάλετε ότι έχετε κι ότι σας αρέσει από ξηρούς καρπούς .
λίγες μαύρες σταφίδες ή ξανθές μία χούφτα έβαλα εγώ .
1 βανίλια σε σκόνη
1/2 κουταλάκι γλυκού τζίντζερ
1+1/2 κουταλιά σούπας κανέλα
Τι κάνουμε
Σε μπολ βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη και το ξύσμα μαζί με τον χυμό και με το χέρι τα δουλεύουμε να γίνει λείο και να ενσωματωθεί με την ζάχαρη.Αν βάλετε κανονική θέλει πολύ δούλεμα να λιώσει εντελώς η ζάχαρη -προτιμήστε την άχνη λιώνει αμέσως .
Αμέσως μετά προσθέτουμε μέσα το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι ανακατεύοντας πάντα με το χέρι ή με ένα κουτάλι .
Το αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε την γέμιση
Τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και τα στίβουμε καλά και μετά εγώ τα βάζω σε σουρωτήρι να τα ετοιμάσω για να φύγουν τα περιττά υγρά του μήλου ,εσείς βάλτες τα σε μπολ .
Προσθέτουμε πρώτα τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε να μην μαυρίσουν .
Αμέσως μετά προσθέτουμε βανίλια τζίντζερ κανέλα ζάχαρη άχνη σταφίδες καρύδια και με το κουτάλι τα ανακατεύουμε .
Βουτυρώνουμε μία φόρμα τσέρκι καλά ρίχνουμε και λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά και στρώνουμε με το κουτάλι την μισή γέμιση .
Από πάνω πάλι με το κουτάλι ρίχνουμε όλη την γέμιση και την στρώνουμε ομοιόμορφα .
Από πάνω βάζουμε κουταλιά κουταλιά την υπόλοιπη ζύμη κλείνοντας όσο καλύτερα μπορούμε το κέικ μας . -Ας μείνει και λίγο να φαίνονται τα μήλα δεν πειράζει .
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 έψησα εγώ αέρα για 50 περίπου λεπτά ανάλογα την κουζίνα μας .
Θα το δούμε να πάρει το χρώμα που βλέπετε .
Το αφήνουμε να κρυώσει και το εξαφανίζουμε !!!!Πραγματικά υπέροχο κι από ζύμη και από γεύση !!!!
Μπισκότα με καρύδια και μαρμελάδα
Συνταγή από: gourmed
Νηστίσιμο: Νηστίσιμα μπισκότα σοκολάτας
Συνταγή από: cookpad.com
Υλικά
1/2 κούπα μαργαρίνη
1 κούπα καλαμποκέλαιο
3/4 κούπας χυμό πορτοκαλιού
1/2 κ.γλ. σκόνη σόδας μαγειρικής
3 κ.σ. κονιάκ
1 κούπα ζάχαρη
5 κούπες αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις
2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
2-3 κ.σ. κακάο
1/2 κούπα τριμμένα καρύδια
1/2 κούπα τριμμένη σοκολάτα κουβερτούρα
1/2 κούπα (= 100 γρ.) επιπλέον κουβερτούρα για την επικάλυψη
Οδηγίες
Χτυπάμε στο μίξερ τη μαργαρίνη (που έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου για λίγη ώρα) μαζί με το καλαμποκέλαιο και τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό του πορτοκαλιού και, αμέσως, προσθέτουμε στο προηγούμενο μείγμα εναλλάξ με το αλεύρι, συνεχίζοντας το χτύπημα με το μίξερ σε χαμηλωμένη ταχύτητα. Προσθέτουμε το κονιάκ και το υπόλοιπο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το κακάο (σε ποσότητα ανάλογη του πόσο σκούρα καφέ θέλουμε να είναι τα μπισκότα μας), ανακατεύοντας για λίγο ακόμα με το μίξερ. Την τελευταία κούπα αλεύρι την προσθέτουμε, ενώ ανακατεύουμε με το χέρι, για να ελέγχουμε το μείγμα (ώστε να γίνει μία ζύμη, με την οποία να μπορούμε να πλάθουμε μπισκότα, που να διατηρούν το σχήμα που τους δίνουμε, να μην γίνει, όμως, πολύ σφιχτή).
Προσθέτουμε και τα τριμμένα καρύδια με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με το χέρι, ώστε να ενσωματωθούν στη ζύμη μας.
Πλάθουμε τα στρόγγυλα μπισκότακάνουμε μία μπαλίτσα μεγέθους καρυδιού, που την πατάμε λίγο να πλατύνει και κάνουμε με το δάκτυλό μας μία λακκουβίτσα στο κέντρο τους – όπου θα βάλουμε τη σοκολατένια επικάλυψη.
Τοποθετούμε αραιά (γιατι φουσκώνουν λίγο κατά το ψήσιμο) σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα (θα χρειστούν 3 λαμαρίνες) και ψήνουμε στους 170°C – δυό-δυό τις λαμαρίνες στον αέρα – περίπου 1/2 ώρα (προσαρμόζουμε τη θερμοκρασία και το χρόνο στο φούρνο μας).
Αφού ψηθούν, τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν και τότε λιώνουμε τα 100 γρ. της κουβερτούρας (σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων), που βάζουμε με ένα κουταλάκι στην λακκουβίτσα που είχαμε σχηματίσει στην επιφάνεια των μπισκότων. Αφήνουμε και πάλι να κρυώσουν, χωρίς να ακουμπάνε το ένα με το άλλο.
Διατηρούμε τα μπισκότα σε μεταλλικό κουτί.
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα