Close

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 3/7/17-9/7/17

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 3/7/17-9/7/17

Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!

Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!

Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!

Δευτέρα- Πατάτες στο φούρνο με ντομάτες

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 3/7/17-9/7/17Συνταγή στο: infokids.gr

Υλικά:

2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 κιλό πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
600 γρ. ντομάτες σε ροδέλες
120 ml ελαιόλαδο
200 γρ. κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένη
1 κ.σ. βασιλικό κομμένο
150 ml νερό

Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό ταψί βάζετε τις ροδέλες κρεμμυδιού από επάνω τις πατάτες και τελευταίες τις ντομάτες. Ρίχνετε λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι κα πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία στρωσίματος μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, τελειώνοντας με μία στρώση από ντομάτες, πατάτες που εναλλάσσονται. Ρίξτε το βασιλικό, αλάτι, πιπέρι, πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί και ρίξτε λάδι και 100 ml νερό. Ψήνετε σε ζεστό φούρνο στους 200οC για μία ώρα.

Τρίτη-Πένες με λουκάνικα κοτόπουλου σε κρεμώδη σάλτσα μουστάρδας

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 3/7/17-9/7/17Συνταγή από: sintayes.gr

Υλικά συνταγής

500 γρ. λουκάνικα κοτόπουλου
500 γρ. ζυμαρικό πένες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
250 γρ. λευκά φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
1 κ.σ. αλεύρι
1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
300 ml κρέμα γάλακτος
2 κ.σ. μουστάρδα
1 μικρό κρεμμυδάκι πράσινο ή σχοινόπρασο σε φέτες
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Βράζετε τις πένες σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τις σουρώνετε, τις λαδώνετε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τις βάζετε σε πιατέλα.

Εν τω μεταξύ, αφαιρείτε το εξωτερικό περίβλημα των λουκάνικων ρίχνετε τη γέμιση σε ένα μπολ και τα πολτοποιείτε με πιρούνι (ή στο μούλτι για λίγα δευτερόλεπτα). Παίρνετε το μείγμα με τα χέρια σας και πλάθετε μικρά “κεφτεδάκια”, πιέζοντάς σας ώστε να έχετε μια σφιχτή ζύμη. Τα σιγοτηγανίζετε για 4-5 λεπτά σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.

Καθαρίζετε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας, το ξαναβάζετε στη φωτιά και προσθέτετε άλλες 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, σοτάρετε το κρεμμύδι για 3 λ περίπου μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτετε το σκόρδο και τις φέτες μανιταριών και συνεχίζετε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας για 5 ακόμα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μανιτάρια.

Πασπαλίζετε το μείγμα μανιταριών με 1 κ.σ. αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς για 1 λ. Προσθέτετε το ζωμό κότας, τη κρέμα γάλακτος και τη μουστάρδα, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά μέχρι να συνδυαστούν τα υλικά. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και σιγοβράζετε για 5 λ περίπου ή μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Ρίχνετε στο τηγάνι τα λουκάνικα και το φρέσκο κρεμμυδάκι ή σχοινόπρασο και σιγοβράζετε για 1 λεπτό. Περιχύνετε τις πένες με τα λουκάνικα και τη κρεμώδη σάλτσα μουστάρδας, γαρνίρετε με λίγες ψιλοκομμένες πράσινες φετούλες από τα κρεμμυδάκια ή σχοινόπρασα και σερβίρετε.

Δείτε ακόμη: Φασολάκια με κιμά και σάλτσα γιαουρτιού.

Τετάρτη- Μελιτζάνες ψητές πικάντικες με μαριναρισμένες ντομάτες

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 3/7/17-9/7/17Συνταγή από: pandespani.com

Υλικά (για 4 άτομα):

4 μικρές μελιτζάνες
2 μεγάλες ντομάτες καθαρισμένες (από φλούδα και σπόρια), κομμένες σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
1/2 – 1 μικρή καυτερή πιπεριά (χωρίς τα σπόρια) ψιλοκομμένη
2 κ.σ. μαϊντανός
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
φυλλαράκια βασιλικού

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε τις ντομάτες: Tις βάζετε σε μπολ με το σκόρδο, τον μαϊντανό, το ξίδι, την πιπεριά και το μισό ελαιόλαδο, αλάτι (1/2 κ.γ.) και πιπέρι. Ανακατεύτετε και τις αφήνετε έτσι να μαριναριστούν μέχρι την ώρα που θα τις χρειαστείτε.

Eτοιμάζετε τις μελιτζάνες: Τις κόβετε στη μέση και τις χαράζετε. Ρίχνετε λίγο χοντρό αλάτι και τις αλείφετε (με πινέλο) με το μισό λάδι. Τις βάζετε σε ταψί που έχετε στρώσει με λαδόχαρτο, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά (αν οι μελιτζάνες είναι μεγαλύτερες, λίγο περισσότερο).

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε τις μελιτζάνες ψητές σε πιατέλα (με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω) και προσθέτετε τις μαριναρισμένες ντομάτες και φυλλαράκια βασιλικού.

Πέμπτη- Χοιρινό με κρασί, μουστάρδα και χρένο στην γάστρα.

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 3/7/17-9/7/17Συνταγή από: lovefood.gr

Υλικά για 6-8 μερίδες

2 κιλά χοιρινό (ομωπλάτη) κομμένο σε μεγάλους κύβους
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες κομμένες στα 4
2 μεγάλα κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
1 κούπα κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα ντιζόν
1 κουταλιά της σούπας χρένο
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (Αγνό παρθένο)
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 240 βαθμούς.
Ρίχνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το χοιρινό να πάρει χρώμα και για να το “σφραγίσουμε”. Το σβήνουμε με το κρασί και το μεταφέρουμε στην γάστρα μας.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας στην γάστρα και ανακατεύουμε καλά
Σκεπάζουμε την γάστρα και την βάζουμε στον φούρνο που καίει.
Ψήνουμε για 40 λεπτά στους 240 και μετά κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 150 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες τρείς ώρες. Το κράσι είναι αρκετό και το χοιρινό θα βγάλει έξτρα ζουμάκι αλλά που και που ελέγχουμε μήπως σωθούν τα υγρά.
Τέλος αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε στους 240 και στο γκρίλ για μισή ακόμα ώρα για να πάρει το φαγητό μας χρώμα.
Το σερβίρουμε με την γάστρα μας και το τρώμε με έξτρα μουστάρδα και χρένο.

Δείτε ακόμη: Μαρινάδα για ψητό κοτόπουλο: Η πιο γευστική που έχετε δοκιμάσει

Παρασκευή-Κουκιά με αρακά

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 3/7/17-9/7/17Συνταγή από: vefashouse.gr

Υλικά (για 6 άτομα):

1 1/2 κιλό φρέσκα τρυφερά κουκιά
1 κούπα λάδι
8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 κιλό καθαρισμένο αρακά
1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

Αφαιρέστε τις κλωστές από τα κουκιά και κόψτε τα στη μέση. Από αυτά που είναι πολύ μεστωμένα, αφαιρέστε και πετάξτε το φλούδι. Πλύνετε και στραγγίστε τα. Βάλτε το λάδι σε κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί, ρίξτε και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια.
Προσθέστε τα κουκιά, τον αρακά, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και 1 κούπα ζεστό νερό. Σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να μαλακώσουν τα κουκιά και ο αρακάς και να μείνουν σχεδόν με το λάδι τους.
Κατεβάστε τα από τη φωτιά και περιχύστε τα με τον χυμό λεμονιού. Κουνήστε την κατσαρόλα να πάει παντού. Ζεστά ή κρύα, είναι το ίδιο νόστιμα.

Σάββατο- Μπακαλιάρος με ντομάτα και πατάτες στη γάστρα

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 3/7/17-9/7/17Συνταγή από: tameteora.gr

Υλικά:

– 1 κιλό μπακαλιάρος παστός ξαρμυρισμένος
– 1 κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες
– 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
– 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
– 4 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες ή ένα κουτί ντοματάκια ψιλοκομμένα
– 1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
– 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
– Αλάτι
– Πιπέρι

Εκτέλεση:

Από βραδύς έχουμε βάλει να ξαρμυρίσουμε τον μπακαλιάρο κομμένο σε μερίδες και έχουμε αφαιρέσει και το δέρμα του.

Σοτάρουμε σε κατσαρόλα με το μισό λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε τις ντομάτες και λίγο χλιαρό νερό και το βράζουμε για 5 λεπτά.

Στην συνέχεια βάζουμε στην γάστρα το υπόλοιπο λάδι. Τοποθετούμε τις πατάτες και πάνω στις πατάτες το μπακαλιάρο. Ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας που φτιάξαμε, αλάτι, πιπέρι τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίχνουμε και μια φλιτζάνα ζεστό νερό και το αφήνουμε να ψηθεί στους 200 βαθμούς κελσίου για μια ώρα περίπου.

Κυριακή-Κοτόπουλο λεμονάτο με ρύζι.

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 3/7/17-9/7/17Συνταγή από: akispetretzikis.com

Υλικά:

3 φιλέτα κοτόπουλο
χυμό και φλούδες από 2 λεμόνια
δενδρολίβανο μόνο τα φύλλα του ψιλοκομμένα
2 κ.σ. βούτυρο
250 ml νερό
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
200 γρ. ρύζι μπασμάτι
ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση:

Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα φιλέτα από το κοτόπουλο σε διαγώνιες λεπτές λωρίδες.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Ζεσταίνουμε μια βαθιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα κοτόπουλα μέσα και τους δίνουμε καλό χρώμα από όλες τις πλευρές.

Έπειτα ρίχνουμε το ρύζι και το δενδρολίβανο και το σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα.

Ύστερα ρίχνουμε το βούτυρο, τις φλούδες λεμονιού και τις δάφνες.
Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμα και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.

Έπειτα ρίχνουμε το νερό και το ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο σιγανό.
Κλείνουμε την κατσαρόλα με ένα καπάκι ή με μια μεμβράνη που καλό είναι να τις κάνουμε μερικές τρυπούλες για να φύγει ο αέρας.

Μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά μέχρι το ρύζι να είναι έτοιμο και να έχουν εξατμιστεί τα περισσότερα υγρά.

Σερβίρουμε αμέσως για να μη στεγνώσει το φαγητό μας.

Πίτα Εβδομάδας

Ζαμπονοτυρόπιτα

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 3/7/17-9/7/17        Συνταγή από: cookoo.ourwork.gr

Υλικά:

½ πακέτο σφολιάτας
200 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
300 γρ. τριμμένο τυρί γκούντα
8-10 φέτες φρέσκιας τομάτας
½ κούπα του τσαγιού κέτσαπ
1 κουτ. σούπας σουσάμι
1 αυγό χτυπημένο.

Εκτέλεση:

1Βάλε μπρος το χρονόμετρο για να δεις πόσο γρήγορα θα φτιάξεις την πίτα σου. 3, 2, 1… Ξεκινάμε! Άπλωσε τη σφολιάτα σε ένα λαδωμένο ταψί και άλειψε τη μισή με την κέτσαπ.
2.Είναι ένα ωραίο στρώμα για να ξαπλώσει το ζαμπόν, από πάνω του το τριμμένο τυρί και τέλος οι τομάτες. Γιατί να τους χαλάσεις το χατίρι; Μόνο μην ξεχάσεις να κλείσεις με το υπόλοιπο μισό της σφολιάτας, πιέζοντας τις άκρες με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
3.Άλειψε το πάνω μέρος με το αυγό (θα δώσει ωραίο χρώμα) και πασπάλισε με σουσάμι.
4.Ψήσε για 20-25 λεπτά σε φούρνο που έχεις προθερμάνει στους 180°C. Ίσα-ίσα προλαβαίνεις να βάλεις τραπέζι…

Γλυκά Εβδομάδας

  • Κωκ στο ταψί!

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 3/7/17-9/7/17Συνταγή στο:  daddy-cool.gr

  • Πανακότα με φράουλες

Eβδομαδιαίο Πρόγραμμα Διατροφής 3/7/17-9/7/17Συνταγή από: archive.philenews.com

Υλικά (για 6 ΑΤΟΜΑ)

1 ½ φλ. γάλα ολόπαχο (Χαραλαμπίδης, Κρίστης π.χ.)
• 4 κοφτά κουταλάκια ζελατίνα σε σκόνη
• ½ φλ. ζάχαρη
• 1 ½ φλ. κρέμα γάλακτος (Χαραλαμπίδης, Κρίστης π.χ.)
• 1 κουταλάκι βανίλια
• 6 μεγάλες φράουλες σε λεπτά φετάκια για γαρνίρισμα
• Λίγο ανάλατο βούτυρο για άλειμμα.
• Κουτί φράουλας: 350 γρ. φράουλες
• 1/4 φλ. ζάχαρη άχνη (ή περισσότερη, ανάλογα με το πόσο ώριμες είναι οι φράουλες)
• 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού.

Εκτέλεση:

Βουτυρώνετε ελαφρά 6 ατομικά φορμάκια (χωρητικότητας 3/4 φλ. περίπου).

Βάζετε το 1/3 από το γάλα, σε ένα κατσαρολάκι και ραντίζετε μέσα τη ζελατίνα. Την αφήνετε να μουλιάσει και να φουσκώσει για 3-5 περίπου λεπτά. Προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα και τη ζάχαρη και βάζετε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε το μίγμα συνεχώς, μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνα και η ζάχαρη, χωρίς να το αφήσετε να κοχλάσει. Το αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα απαλά την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια.

Μοιράζετε το μίγμα στα φορμάκια, τα σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και τα βάζετε στο ψυγείο να παγώσουν και να πήξουν, για 6 περίπου ώρες ή ένα βράδυ.

Ετοιμάζετε το κουλί φράουλας: Αφαιρείτε τα κοτσανάκια από τις φράουλες και τις περνάτε στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ, μαζί με τη ζάχαρη και το λεμόνι, μέχρι να γίνουν ρευστός πουρές. Τον περνάτε μέσα από σουρωτήρι και κρατάτε το κουλί σκεπασμένο στο ψυγείο.

Πριν σερβίρετε, βγάζετε τα φορμάκια από το ψυγείο. Βουτήξτε μια πετσέτα κουζίνας σε καυτό νερό και τη στύβετε να φύγει το περίσσευμα. Τη βάζετε διπλωμένη στον πάγκο της κουζίνας και βάζετε πάνω τα φορμάκια. Περνάτε ένα μαχαιράκι στον περίγυρό τους και ύστερα τα αναποδογυρίζετε πάνω σε πιάτα. Συνοδεύετε τις πανακότα με κουλί φράουλας και τις γαρνίρετε με φετάκια φράουλας.