Στην ομάδα μας συνταγες για παιδια που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδόφιλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δείτε ακόμη: Κριθαράκι με τυρί φέτα
Δευτέρα- Baby πατάτες τσακιστές στο φούρνο
Συνταγή από: tastefull.gr
Υλικά
Μικρές πατάτες με τη φλούδα τους
Λάδι όσο να αλείψετε τις πατάτες με τα χέρια σας
Χοντρό αλάτι & φρεσκοσπασμένο μαύρο πιπέρι για το σερβίρισμα
1/4 κούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές γλυκού ξύσμα λεμονιού
1-2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
Μέθοδος εκτέλεσης
Βάλτε τις πατάτες σε μπολ με κρύο νερό να μαλακώσει το χώμα που έχουν. Πλύντε τις με ένα βουρτσάκι, ειδικά στα σημεία με βαθουλώματα. Καθαρίστε όποια μάτια ή μαύρα στίγματα με το μαχαίρι. Αλλάξτε νερό και βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό (όχι θολό).
Συγχωρέστε τη λεπτομέρεια, αλλά έχω στο νου μου τα νέα παιδιά και την κόρη μου όταν γράφω και ξέρω πως γι’αυτά αυτές οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές.
Βάλτε τις πατάτες σε κατσαρόλα με κρύο νερό, αλατισμένο, να τις σκεπάζει. Αλατισμένο εννοώ να έχει νόστιμη γεύση το νερό, δοκιμάστε τη γεύση του.
Βράστε για 15-20 λεπτά μέχρι να τρυπιούνται με το μαχαίρι. Αδειάστε σε σουρωτήρι και αφήστε τις να κρυώσουν. Όταν μπορείτε να τις πιάσετε, σπάστε μια μια πατάτα στην παλάμη σας, χωρίς να τη διαλύσετε. Θέλετε να μειώσετε το ύψος της και να της δώσετε περισσότερο πλάτος. Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ το μεταλλικό εργαλείο με το οποίο χτυπάμε το κρέας να πλατύνει (απαλό χτύπημα) ή ένα διάφανο ποτήρι για να βλέπω τι γίνεται από κάτω!
Μπορείτε να προετοιμάσετε τις πατάτες μέχρι αυτό το στάδιο αρκετές ώρες πριν το ψήσιμο. Οι φήμες τις θέλουν να καταψύχονται κιόλας, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει.
Βάλτε τις σε ρηχό ταψί (ή στη λαμαρίνα του φούρνου), περιχύστε με τόσο λάδι όσο να τις αλείψετε με τα δάχτυλά σας. Ψήστε τις σε καλά προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμών αντιστάσεων για 35-40λεπτά περίπου. Παρακολουθείστε τις, στα μισά του ψησίματος θέλουν γύρισμα από την άλλη μεριά. Όταν είναι έτοιμες, μπορείτε να ρίξετε λίγο τυρί τριμμένο πάνω στην κάθε πατατούλα και να το ξαναβάλετε στο φούρνο για μερικά λεπτά να λυώσει. Έτσι αρέσει πολύ στα παιδιά!
Σερβίρετε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό, σκόρδο, ξύσμα λεμονιού, μαύρο πιπέρι και αλάτι.
Τρίτη- Κοτομπέικον φούρνου
Συνταγή από: clickatlife.gr
Υλικά:
Στήθος κοτόπουλο – 1 μεγάλο
Μπέικον – 10-15 φέτες
Τυρί ένταμ – 10-12 φέτες
Αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μπουκίτσες λίγο μεγάλες και τις αλατοπιπερώνουμε καλά. Σε κάθε φέτα μπέικον απλώνουμε μισή φέτα ένταμ.
Τυλίγουμε κάθε μπουκίτσα κοτόπουλου σφιχτά με μία φέτα μπέικον-τυρί και τοποθετούμε τα κοτομπέικον σε ένα πυρέξ. Ρίχνουμε από πάνω πολύ λίγο λαδάκι και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας)
Δείτε ακόμη: Συνταγή για πάρτυ: Κιμαδοπιτάκια με Φιλαδέλφεια
Τετάρτη- Κολοκυθάκια γιαχνί
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Πέμπτη- χοιρινό με μακαρόνια στο φούρνο
Συνταγή από: nostimikouzina.blogspot.gr
Υλικά:
500γρ. Μακαρόνια
Ελαιόλαδο
500γρ. Χοιρινό κομμένο σε κύβους
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
100γρ. Μανιτάρια σε φέτες
200γρ. Τυρί κρέμα
Εκτέλεση
Βράζουμε τα μακαρόνια al dente. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το χοιρινό μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά.
Βάζουμε μακαρόνια και το κρέας σε ένα ταψάκι και ανακατεύουμε για να πάει η σάλτσα παντού. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
Χάντρες με πιπεριές Φλωρίνης
Συνταγή από: asproylas.gr
Υλικά:
500 γρ χάντρες βάρος ξεσπυρισμένες
50 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι κομμένο σε κύβους
2-3 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
3-4 ντομάτες πομοντόρι ή 2 μέτριες ώριμες ντομάτες
Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού κουρκουμά
Διαδικασία
Ξεσπυρίζουμε τις χάντρες ή χρησιμοποιούμε κατεψυγμένες.
Στην κατσαρόλα μας βάζουμε λίγο νερό και το κρεμμύδι. Μόλις βράσει και σωθεί το νερό προσθέτουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά. Συνεχίζουμε με τα φασόλια ανακατεύοντας μερικές φορές.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε μεγαλούτσικα κομμάτια και τις ντομάτες κομμένες σε κύβους
Προσθέτουμε μισό ποτήρι νερό κι αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά. Όταν τα φασόλια είναι σχεδόν έτοιμα νοστιμίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον κουρκουμά. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μείνουν με τη σάλτσα τους.
Σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια σαλάτα εποχής , μελιτζανοσαλάτα, πιπεριές Φλωρίνης ψητές ή ότι τραβά η όρεξη μας.
Σάββατο- Ψαρί τόνος πλακί
Συνταγή από: yumyum.gr
Υλικά (6 μερίδες)
1 1/2 κιλό τόνο ή χέλια ή σάρπες
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι,
πιπέρι
Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε τον τόνο, του βάζετε το αλάτι και το πιπέρι του και τον τοποθετείτε σε ένα ευρύχωρο ταψί.
2. Σ’ ένα κατσαρολάκι τσιγαρίζετε με το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, ρίχνετε την ντομάτα, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύετε καλά σκεπάζετε με το καπάκι και τα αφήνετε να ψηθούν για 20 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία.
3. Μόλις ψηθεί η σάλτσα, περιχύνετε μ’ αυτή το τόνο, ή όποιο άλλο ψάρι επιλέξετε, και τον βάζετε στο φούρνο. Ψήνετε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. Ψηλώνετε την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 ακόμα λεπτά ώστε να ροδίσουν τα ψάρια. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Δείτε ακόμη: Ρολά μπέικον με πουρέ πατάτας
Κυριακή- Ρύζι φούρνου με λουκάνικα γαλοπούλας και λαχανικά
Συνταγή από: syntagesmageirikis.blogspot.gr
Υλικά
1 ½ φλιτζάνι ρύζι κίτρινο
4 λουκάνικα γαλοπούλας κομμένα σε ροδέλες
1 ½ φλιτζάνι ανάμικτα λαχανικά κομμένα σε μικρά κυβάκια
1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη
3 φλιτζάνια νερό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τις ροδέλες του λουκάνικου σε ένα ταψί και το βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά να πάρει λίγο χρώμα. Σε ένα πυρέξ βάζουμε το ρύζι, το λουκάνικο, το ζωμό, τα λαχανικά, τη μαργαρίνη, αλάτι και πιπέρι. Βάζουμε το ρύζι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά του. Θα χρειαστεί περίπου 40 λεπτά.
Πίτα Εβδομάδας
Πίτα με γαλοπούλα, τυρί και ζαμπόν
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής
35 γρ. αλεύρι [1/4 φλ.]
30 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κύβο ζωμό κότας διαλυμένο σε 250 ml νερό
60 ml λευκό ξηρό κρασί [1/4 φλ.]
125 ml κρέμα γάλακτος πλήρης [1/2 φλ.]
320 γρ. μαγειρεμένη γαλοπούλα ψιλοκομμένη
90 γρ. ζαμπόν ψιλοκομμένο
100 γρ. γραβιέρα πικάντικη και μικρά κομματάκια
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
5 μανιτάρια πορτσίνι
15 γρ. μανιτάρια πορτσίνι [το σακουλάκι είναι περίπου 30 γρ.]
1 φύλλο σφολιάτας
1 κρόκο αυγό χτυπημένο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς , στρώνετε ένα ταψί 20 χ 32 εκ. με λαδόκολλα και βυθίζετε σε βραστό νερό τα μανιτάρια πορτσίνι για 10 λεπτά. Ξεπαγώνετε το φύλλο σφολιάτας.
Αν σας έχει περισσέψει γαλοπούλα από προηγούμενη ημέρα [ή και κοτόπουλο εναλλακτικά] απλώς κόψτε τη σε κομματάκια. Άν όχι τη βράζετε και την αφήνετε να κρυώσει για να τη κόψετε και αυτή κομματάκια.
Σε μια κατσαρολίτσα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνετε το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι σταδιακά ανακατεύοντας συνεχώς για 1 λεπτό. Προσθέτετε το ζωμό κότας, το κρασί ανακατεύοντας να ενσωματωθεί. Προσθέτετε τέλος και τη κρέμα γάλακτος, συνεχίστε το βράσιμο ανακατεύοντας για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να έχετε ένα σχετικά πηχτό χυλό.
Κατεβάζετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε τη γαλοπούλα, το ζαμπόν, τα κομματάκια τυριού, τα μανιτάρια πορτσίνι ψιλοκομμένα, το μαϊντανό και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε καλά και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε το φύλλο της σφολιάτας σε διαστάσεις 32 χ 32 εκ. περίπου. Κόβετε στη μέση τη σφολιάτα σε δύο κομμάτια των 15 εκ. Βάζετε το ένα φύλλο στο ταψί πάνω στη λαδόκολλα και το γεμίζετε με το μείγμα γαλοπούλας αφήνοντας 2 εκ. περιθώριο περιμετρικά. Σκεπάζετε το άλλο μισό φύλλο, διπλώνετε καλά τις άκρες και πιέζετε με τα δάχτυλα να εγκλωβίσετε καλά τη ζύμη. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζετε το επάνω φύλλο ανά 1 εκ. αφήνοντας 2 εκ. περιθώριο αριστερά και δεξιά. Αλείφετε τη πίτα με το κροκό χτυπημένο με λίγο νερό.
Ψήνετε τη πίτα στο προθερμασμένο φούρνο για 25-30′ μέχρι να φουσκώσει και και να ροδοκοκκινίσει.
Γλυκά Εβδομάδας
Μπισκότα με Βρώμη,Σοκολάτα και Goji Berries
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Μπράουνις (brownies) με κομμάτια σοκολάτας
Συνταγή στο: argiro.gr
Υλικά Συνταγής
250 γρ. βούτυρο
400 γρ. ζάχαρη
4 αβγά
2 βανίλιες
2 πρέζες αλάτι
80 γρ. κακάο
125 γρ. αλεύρι
1/2 κ.γ. baking powder
1 συσκευασία μινι μπισκότα γεμιστά
150 γρ. ψιλικομμένες διάφορες σοκολάτες
Για την επικάλυψη
150 γρ. μαλακό βούτυρο
120 γρ. κακάο
2 κ.σ. μέλι
1 βανίλια
120 γρ. άχνη ζάχαρη
10 σπασμένα μπισκότα γεμιστά
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο που θα ψήσουμε τα μπράουνις στους 170 βαθμούς C.
Βουτυρώνουμε ταψάκι τετράγωνο ή μικρό μακρόστενο. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα το βρέχουμε και το τσαλακώνουμε. Το ανοίγουμε και το στρώνουμε στο ταψί.
Φτιάχνουμε το μείγμα για τα μπράουνις.
Κοσκινίζουμε το κακάο τo αλεύρι, το baking και το αλάτι. Λιώνουμε το βούτυρο σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας να λιώσει καλά.
Ένα ένα, και χτυπώντας με σύρμα, προσθέτουμε τα αβγά. Ρίχνουμε τη βανίλια και τα υπόλοιπα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα. Τέλος προσθέτουμε τα μίνι μπισκότα και τις σοκολάτες.
Αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα το μείγμα για τα μπράουνις και ψήνουμε για 35 λεπτά περίπου, ώσπου να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού. Αφού ψηθέι και όσο ακόμα είναι ζεστό , απλώνουμε την επικάλυψη.
Για την επικάλυψη ανακατεύουμε όλα τα υλικά της επικάλυψης και όσο είναι το brοwnies ζεστό, την απλώνουμε στην επιφάνεια του. Πασπαλίζουμε σπασμένα μπισκότα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Ειδήσεις σήμερα
- Άγιος Έρωτας : Ο Παύλος καταστρέφει τον Κυριάκο
- Μαρινάδα για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα ή κοτόπουλο
- Η Γη της Ελιάς : Δύσκολο το μέλλον της Ασπασίας με τον Δημοσθένη
- Grand Hotel : Ο Ρήγας αποπειράται να την σκοτώσει-Βγαίνουν στην φόρα τα μυστικά του
- Εύκολα και Festive Χτενίσματα για Μπούκλες σε Μεσαία Μαλλιά για τις Γιορτές