Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- Παραλλαγή ριζότο με κριθαράκι και μανιτάρια
Συνταγή στο: terrapapers.com
Υλικά:
500 γρ. ελληνικά μανιτάρια, λευκά ή πορτομπέλο (ή ανάμεικτα), σκουπισμένα καλά µε νοτισμένη πετσέτα και κομμένα σε φετάκια
350 γρ. κριθαράκι χοντρό
το λευκό μέρος και το τρυφερό πράσινο μέρος από 4 – 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο [και μιάμιση κουταλιά της σούπας βούτυρο καρύδας]
1 κονσέρβα ντοµατάκια ολόκληρα, με το χυµό τους, χοντροκομμένα [ή ακόμη καλύτερα, φρεσκιες ντομάτες χοντροκομμένες χωρίς την φλούδα τους]
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
1 μικρό μπαστουνάκι κανέλα Κεϋλάνης
1 κ.γλ. καγιέν σε σκόνη
1 κ.γλ. πετιμέζι
τα φύλλα και τα τρυφερά κλωνάρια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
ανθό αλατιού
2 λίτρα σπιτικό ζωμό λαχανικών
φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια, για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαραθούν και να γυαλίσουν.
Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάτισμα για 1/2 λεπτό, ίσα-ίσα να σκορπίσει το άρωμά του. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 – 2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, την κανέλα, το καγιέν, το πετιμεζι και αλατοπίπερο. Προσθέτουμε 1,2 λίτρο ζεστό νερό με σπιτικό ζωμό λαχανικών και δυναμώνουμε τη φωτιά. Όταν αρχίζει να κοχλάζει έντονα το υγρό, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 – 25 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο για να μην κολλήσει, μέχρι να γίνει το κριθαράκι, να πιει τα υγρά του και να μελώσει. Αν εξατμιστεί το νερό πριν γίνει το κριθαράκι, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Αποσύρουμε, προσθέτουμε το βούτυρο καρύδας, αφαιρούμε την κανέλα, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως, γιατί όσο μένει πήζει.
Αντι για μανιτάρια προσθέστε όποιο λαχανικό σας αρέσει
Τρίτη- Μοσχάρι λεμονάτο με πατάτες
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Τετάρτη- Γεμιστά κολοκυθάκια με ανθότυρο και ανάμικτα λαχανικά
Συνταγή από: vitam.gr
Συστατικά:
100 γραμμάρια Βιτάμ Soft
4 μέτρια κολοκυθάκια χωρίς σπόρους
1 καρότο κομμένο σε κύβους
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
100 γραμμάρια φρέσκος αρακάς
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
300 γραμμάρια ανθότυρο
1 αυγό
40 τριμμένο τυρί παρμεζάνα
10 γραμμάρια φρέσκος πλατύφυλλος μαϊντανός ψιλοκομμένος
20 γραμμάρια δυόσμος
αλάτι
αλεσμένο μαύρο πιπέρι
Οδηγίες
Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε κατά μήκος.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού βγάζουμε τους σπόρους, αν υπάρχουν. Αφαιρούμε κατά μήκος λίγο από τη ράχη του κολοκυθιού ώστε να πατάει καλά στο ταψί και τοποθετούμε με το ανοιχτό μέρος προς τα πάνω.
Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά σε ένα σκεύος και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν μαζί με τη μισή ποσότητα Βιτάμ.
Βράζουμε τα λαχανικά έως ότου μαλακώσουν και μετά τα σουρώνουμε ρίχνοντας τρεχούμενο νερό για να κρυώσουν.
Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα βρασμένα λαχανικά, το ανθότυρο, το υπόλοιπο Βιτάμ, το αβγό και τον δυόσμο, και ρίχνουμε ανάλογο αλατοπίπερο.
Πλάθουμε τη γέμιση και την τοποθετούμε κατά μήκος του άδειου κολοκυθιού. Τα γεμίζουμε όλα και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 20 λεπτά.
Τέλος, σερβίρουμε γαρνίροντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Δείτε ακόμη: Μακαρόνια γεμιστά με κοτόπουλο και τυρί
Πέμπτη- Κανελόνια με κιμά και μπέικον
Συνταγή από: newsbeast.gr
Υλικά για 4-6 άτομα:
120 γραμμάρια μπέικον ψιλοκομμένο
1/2 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
120 γραμμάρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι και πιπέρι
20 βρασμένα κανελόνια
200 φρυγανιά τριμμένη
250 ml μαγιονέζα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα κανελόνια για 5 λεπτά, ίσα-ίσα να μαλακώσουν και να μην είναι τελείως σκληρά.
Στη συνέχεια, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Καθαρίζουμε την κατσαρόλα που βράσαμε τα κανελόνια και ρίχνουμε λίγο λάδι για να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το μπέικον, ενώ αλατοπιπερώνουμε.
Κατόπιν όταν πάρουν ελαφρύ χρώμα τα κρεμμύδια, ρίχνετε τον κιμά και ανακατεύετε μέχρι να πάρει καφετί χρώμα.
Έπειτα ρίχνουμε τα σοταρισμένα υλικά μας σε ένα μπολ μαζί με την μαγιονέζα, την παρμεζάνα και την φρυγανιά.
Τα ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε προσεκτικά τα κανελόνια. Τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ και τα πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Παρασκευή- Ρεβίθια με σπανάκι με μάραθο
Συνταγή από: lovecooking.gr
Υλικά:
300 γρ. ρεβίθια
400 γρ. σπανάκι φρέσκο
1 κ.σ. μαγειρική σόδα
½ φλ. ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες
2 πράσα
1 μεγάλο καρότο
½ λεμόνι, χυμό
½ ματσάκι μάραθο ή άνηθο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια με μια κουταλιά σόδα.
Την επόμενη μέρα ξεπλένουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε να βράσουν σε μπόλικο νερό για τουλάχιστον 1 ώρα.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε, σε μέτρια θερμοκρασία, λίγο από το ελαιόλαδο, κόβουμε το πράσο σε ροδέλες και το καρότο σε μικρά καρέ και τα σοτάρουμε ελαφρώς.
Τελευταίο στο τηγάνι προσθέτουμε, το σπανάκι χοντροκομμένο και ανακατεύουμε μαλακά μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε τα λαχανικά μέσα στη κατσαρόλα με τα ρεβίθια μαζί με τις ντομάτες που τις έχουμε ξεφλουδίσει και τις έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 20′ ακόμη.
Σβήνουμε το μάτι, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο, το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10′ πριν το σερβίρουμε.
Τρίβουμε φρέσκο πιπέρι και συνοδεύουμε με προζυμένιο ψωμί, πικάντικη φέτα αμυγδάλου και ελιές Kαλαμών.
Σάββατο- Συναγρίδα ψητή στο φούρνο
Συνταγή στο: rethymnoguide.gr
Συστατικά για 6 μερίδες
• 6 φέτες ψάρι, συναγρίδα ή άλλο
• 6 αγγουράκια τουρσί
• 2 λεμόνια, ο χυμός τους
• 1 κιλό χόρτα ραδίκια ή άλλο
• Αρκετό παρθένο ελαιόλαδο
• 1 κουταλιά ξίδι
• 3 κουταλιές τριμμένο σέλινο
• 2 κουταλιές τριμμένο μαϊντανό
• 1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο λεμονοπίπερο
• 2 κουταλάκια φρεσκοτριμμένο σκορδοπίπερο
• Αλάτι
Οδηγίες παρασκευής σε βήματα
1. Πλένουμε τις φέτες του ψαριού, τις στεγνώνουμε να μην έχουν νερά και τις πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα από τα μπαχαρικά & βότανα.
2. Τις τοποθετούμε στο ταψί και τις ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-30 λεπτά περίπου.
3. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα χόρτα σε αλατόνερο και μόλις είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε. Τα περιχύνουμε με λάδι και τον χυμό από το ένα λεμόνι.
4. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα που θα περιχύσουμε το ψάρι: ρίχνουμε στο μπλέντερ τα αγγουράκια τουρσί, τα υπόλοιπα μπαχαρικά & βότανα, το ξίδι και 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο. Πολτοποιούμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
5. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τις φέτες του ψαριού, όσο ακόμα είναι ζεστές και σερβίρουμε μαζί με τα χόρτα.
Μερικά μυστικά ακόμα
• Εάν θέλετε να δώσετε στην σάλτσα του ψαριού περισσότερο καυτερή γεύση, μπορείτε να προσθέσετε ½ κουταλάκι πιπέρι καγιέν.
Κυριακή- Παπαρδέλες με κοτόπουλο
Συνταγή από: syntagesmekefi.gr
Υλικά για 4 άτομα:
6 φιλέτα κοτόπουλο από μηρούς, χωρίς κόκαλο και πέτσα
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κρεμμύδι σε καρέ
250 γρ. μανιτάρια άσπρα σε φετούλες
1/4 φλ. βερμούτ ή κόκκινο κρασί
1/2 φλ. ζωμός κοτόπουλου
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
2 φύλλα δάφνη
1/4 φλ. στραγγιστό γιαούρτι
500 γρ. παπαρδέλες ή λαζάνια ή άλλα πλατιά ζυμαρικά
μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι-πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μπουκιές και το πασπαλίζουμε με την πάπρικα και αλάτι-πιπέρι. Το αλευρώνουμε.
2. Σε ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σωτάρουμε τα φιλέτα μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές, περίπου 7′. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη.
3. Στο ίδιο τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια (αν χρειαστεί προσθέτουμε ακόμη 1 κ.σ. ελαιόλαδο) περίπου για 5′, να καραμελώσουν.
4. Σβήνουμε με το βερμούτ και αφήνουμε ακόμη 1′ να εξατμιστεί.
5. Προσθέτουμε τον ζωμό, τον πελτέ και τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε.
6. Ρίχνουμε πάλι το κοτόπουλο στο τηγάνι με όλους τους χυμούς του και σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθεί και να δέσει η σάλτσα.
7. Τέλος ρίχνουμε το γιαούρτι και αλάτι-πιπέρι και ανακατεύουμε 2′. Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα ζυμαρικά μας.
8. Σερβίρουμε τις παπαρδέλες με το κοτόπουλο και τη σάλτσα του, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό.
Δειτε ακόμη: Μαρινάδα για ψητό κοτόπουλο: Η πιο γευστική που έχετε δοκιμάσει
Πίτα Εβδομάδας
Πιπερόπιτα με φέτα και ανθότυρο
Συνταγή από: sintayes.gr
Υλικά συνταγής:
4 πιπεριές (2 κόκκινες, 1 πράσινη, 1 κίτρινη)
2 μέτρια κολοκυθάκια
4 αυγά χτυπημένα
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
9 φύλλα κρούστας
160 γρ. τυρί φέτα ψιλο θρυμματισμένη
120 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
πιπέρι – μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς, λαδώνετε με ένα πινέλο ένα μεγάλο πυρέξ και το αφήνετε στην άκρη.
Πλένετε και κόβετε τις πιπεριές σε μικρά κυβάκια μεγέθους ζαριού και τα κολοκυθάκια σε ροδέλες. Τα σοτάρετε σε 3 κ.σ. ζεστό ελαιόλαδο, ανακατεύοντας για λ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα αφαιρείτε από τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Σε ένα μέτριο μπολ θρυμματίζετε τη φέτα και το ανθότυρο. Προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά και ρίχνετε το μείγμα μέσα στο μείγμα τυριών. Προσθέτετε πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το μαϊντανό, το δυόσμο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε απαλά. Προσθέτετε και τις σοταρισμένες πιπεριές και τα κολοκυθάκια και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν καλά όλα τα υλικά.
Στρώνετε στο πυρέξ τα 4 φύλλα, λαδωμένα ένα ένα, το ένα πάνω στο άλλο. Απλώνετε τη μισή ποσότητα του μείγματος πιπεριών προσθέτετε 1 φύλλο και από πάνω απλώνετε το υπόλοιπο μείγμα. Κόβετε τη μεγάλη ποσότητα φύλλων που περισσεύει και γυρίζετε προς τα μέσα τα υπόλοιπα. Σκεπάζετε τη πίτα σας με τα υπόλοιπα 4 φύλλα, λαδωμένα ένα ένα και γυρίζετε τα φύλλα που περισσεύουν προς τα κάτω, στη βάση του ταψιού ώστε να θωρακίσετε καλά τη γέμιση.
Λαδώνετε και το επάνω φύλλο, το ραντίζετε με λίγο νερό (πασπαλίζετε προαιρετικά με λίγο σουσάμι ή μαυροκούκι) και με ένα μαχαίρι με κοφτερή μύτη κόβετε σε κομμάτια τα επάνω φύλλα μόνο.
Ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λ. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, αφήνετε τη πίτα σας να σταθεί για 15-20 λ και μετά τη κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Δείτε ακόμη: Πατατοκροκέτες γεμιστές με κιμά
Γλυκά Εβδομάδας
Προφιτερόλ ταψιου με κρέμα Μπισκότα ολικής,καρύδια & μπανάνα
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Δροσερός κορμός με πουτίγκα σοκολάτας και μπανάνα
Ειδήσεις σήμερα
- Ανάκληση ΕΦΕΤ: Ανακαλεί ζάχαρη με κομμάτια πλαστικού
- Grand Hotel: Ο Χαραλάμπης και η Πελαγία αρραβωνιάζονται
- Τι είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος που προκάλεσε το ραγδαίο θάνατο του Δημήτρη Σούρα – Τα ύπουλα συμπτώματα
- Άγιος Έρωτας : Ο Πατήρ Νικόλαος παντρεύει Πέτρο και Χλόη
- Η καλύτερη συνταγή για γεμιστό κοτόπουλο για το 2024