Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα Ρολό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες με σάλτσα μουστάρδας
Υλικά
1 ρολό κοτόπουλο
1 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. μουστάρδα
Χυμό από 1 ή 2 λεμόνια
Κάρυ
Ρίγανη
Λάδι
Πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Αρχικά στο multi ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το καρυ, τη ρίγανη, το λάδι, το πιπέρι, λίγο νερό και τα χτυπάμε.
Βήμα 2
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα ταψί βάζουμε το κοτόπουλο, τις πατάτες και περιχύνουμε με το μίγμα που που φτιάξαμε.
Βήμα 3
Τέλος τοποθετούμε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς και το ψήνουμε για 2 ώρες και κάτι περίπου.
Συνταγή από miam.gr
Δείτε επίσης Πεντανόστιμες χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα μελιού, μουστάρδας& κρασάτα κρεμμυδάκια!
Τρίτη Αυγά με τη ντομάτα για βουτιές
Δείτε επίσης Πυργάκια μελιτζάνας με κιμά κοτόπουλου!
Τετάρτη Φασόλια μπαρμπούνια με ντοματίνια
Υλικά
500 γρ. φασόλια μπαρμπούνια ξερά, μουλιασμένα στο νερό από το προηγούμενο βράδυ
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 πιπεριά, ψιλοκομμένη
2-3 καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
½ ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πάπρικα
Μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βράζω τα φασόλια για περίπου 30 λεπτά και μόλις να αρχίσουν να μαλακώνουν, τα σουρώνω κρατώντας ένα φλιτζάνι από το νερό.
Σε βαθύ τηγάνι, ή ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και σοτάρω τα κρεμμυδάκια, τα καρότα και την πιπεριά για 3-4 λεπτά. Προσθέτω τα φασόλια και τα φέρνω μια βόλτα. Σβήνω με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, συνεχίζω με τα ντοματίνια, το αλατοπίπερο και την πάπρικα. Συμπληρώνω με το νερό από τα φασόλια, ανακατεύω, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω και αφήνω το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 45 λεπτά.
Κατά διαστήματα, ανακατεύω και τσεκάρω αν έχει αρκετά υγρά. Δεν βάζω από την αρχή πολύ νερό γιατί θα βγάλουν ζουμί και τα ντοματίνια.
Μόλις τα φασόλια βράσουν αρκετά και δέσει η σάλτσα, σβήνω την φωτιά, ρίχνω τον μαϊντανό και το αφήνω σκεπασμένο.
Το σερβίρω –φυσικά!- με μπόλικη φέτα.
-Λίγο λεμόνι στο σερβίρισμα του πάει πολύ
-Για πιο μερακλίδικα γούστα, προσθέστε στην αρχή (μαζί με το κρεμμύδι) ένα λουκάνικο της αρεσκείας σας, κομμένο σε λεπτές ροδέλες.
Συνταγή από mummylovesfoodball.gr
Δείτε επίσης Κεφτεδάκια με αρακά στο ταψι
Πέμπτη Λυθρίνια στο φούρνο λεμονοριγανάτα
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Παρασκευή Πολίτικα γεμιστά με ρύζι
ΥΛΙΚΑ
4 μεγάλες κι ώριμες (αλλά όχι πολύ μαλακές) ντομάτες, 4 πράσινες πιπεριές του ιδίου μεγέθους, 4 μικρές μελιτζάνες του ιδίου μεγέθους (αν δεν προτιμώ τις μελιτζάνες θα χρησιμοποιήσω 6 ντομάτες κι 6 πιπεριές), 1 κιλό ψιλοκομμένα κρεμμύδια (φρέσκα ή έτοιμα από τα κατεψυγμένα είδη για μεγαλύτερη ευκολία), 1 φλ. ρύζι (τύπου καρολίνα ή άλλο κοντόκκοκο ρύζι), ½ φλ. του καφέ κουκουνάρια, ½ φλ. του καφέ μαύρες σταφίδες, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (ή 1 κοφτή κ.σ. αποξηραμένο δυόσμο), 1 κ.γλ. κανέλα, 2 κ.γλ. αλάτι, 2 κ.γλ. ζάχαρη, 1 φλ. πολτοποιημένες ντομάτες (από την ψίχα που έχω αφαιρέσει και φυλάξει) + ½ – 2/3 φλ. περίπου ακόμα πολτοποιημένες ντομάτες (δηλ. όλο το υπόλοιπο που έχω αλέσει), 1 φλ. ελαιόλαδο + ½ φλ. ελαιόλαδο ακόμα για το ψήσιμο, λίγο έξτρα αλάτι και ζάχαρη για τα λαχανικά.
Τρόπος Παρασκευής:
Ξεκινώ αχνίζοντας το κρεμμύδι με λίγο νερό, σε δυνατή φωτιά αρχικά (8/9) κι ανοιχτό το καπάκι. Στην συνέχεια κλείνω το καπάκι της κατσαρόλας και ψήνω το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να πιεί τα υγρά του σε μέτρια φωτιά (5/9), για 1 ώρα περίπου.
Βάζω τα κρεμμύδια να μαλακώσουν….
Προς το τέλος αφήνω ανοιχτό το καπάκι και δυναμώνω την φωτιά ανακατεύοντας τακτικά για να εξατμισθούν εντελώς τα υγρά του.
…ωσότου ψηθεί.
Παράλληλα, πλένω καλά τα λαχανικά, τα αδειάζω και τα κρατάω στην άκρη για να τα γεμίσω στην συνέχεια.
Πλένω τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες.
Στις ντομάτες, κόβω το κάτω μέρος τους σαν καπάκι και τις αδειάζω με ένα μεγάλο κουτάλι προσεκτικά ώστε να μην τις σκίσω. Το εσωτερικό τους (δηλ. την ψίχα τους) την πολτοποιώ και την κρατάω στην άκρη για αργότερα.Αφαιρώ το καπάκι της ντομάτας.γεμιστά με ντομάτεςΣτην συνέχεια αδειάζω τις μελιτζάνες είτε με το ειδικό εργαλείο για το άδειασμα των κολοκυθιών είτε με το εργαλείο για το καθάρισμα του πεπονιού το οποίο αφαιρεί την ψίχα σε μπαλίτσες(!) και δεν σκίζει τον φλοιό εύκολα.
Αφαιρώ την ψίχα της μελιτζάνας.
Το καθάρισμα με το εργαλείο για το πεπόνι.
Το πιο εύκολο είναι το καθάρισμα της πιπεριάς καθώς είναι κενή εσωτερικά και το μόνο που χρειάζεται είναι να κόψω το καπάκι τους από την πλευρά που είναι το κοτσάνι.
Βγάζω το καπάκι.
Αλατοπιπερώνω και ζαχαρώνω ελαφρά εσωτερικά κάθε μία ντομάτα/μελιτζάνα/πιπεριά.
Ρίχνω λίγο αλάτι, ζάχαρη και πιπέρι στα αδειασμένα λαχανικά.
Αφού είναι έτοιμο το κρεμμύδι προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως το ρύζι, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, τον άνηθο, τον δυόσμο και τον μαϊντανό, την κανέλα, το αλάτι και την ζάχαρη, το 1 φλ. πολτοποιημένης ντομάτας αλλά και το ελαιόλαδο κι ανακατεύω. Η γέμιση είναι έτοιμη!
Προσθέτω τα υλικά στην γέμιση.
Έτοιμη η γέμιση.
Γεμίζω τις ντομάτες, τις πιπεριές και τις μελιτζάνες με την γέμιση και τις τοποθετώ σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή pyrex όρθιες και κολλημένες μεταξύ τους για να μην πέσουν ή χυθούν κατά το ψήσιμο. Ρίχνω από πάνω τις υπόλοιπες πολτοποιημένες ντομάτες, το έξτρα ελαιόλαδο κι αλατοπιπερώνω λίγο ακόμα.
Η γέμιση γεμίζει τα λαχανικά.
Ψήνω τα γεμιστά στον φούρνο στους 210°C για 1,5-2 ώρες συνολικά. Τα πρώτα 30’ έχω σκεπάσει ερμητικά το pyrex με ασημόχαρτο για να ψηθεί το ρύζι μέσα στον ατμό που δημιουργείται.
Κλείνω με το αλουμινόχαρτο την επιφάνεια του σκεύους.
Στην συνέχεια, αφαιρώ το ασημόχαρτο κι αφήνω τα γεμιστά να πάρουν χρώμα και να ολοκληρώσουν το ψήσιμο τους. Αν δω κατά το ψήσιμο ότι τα γεμιστά παραπαίρνουν χρώμα, τοποθετώ το ασημόχαρτο πάνω στην επιφάνεια τους σαν τέντα. Αν πάλι τα γεμιστά στο τέλος του ψησίματος δεν έχουν πάρει αρκετό χρώμα μπορώ να τα βάλω για λίγο κάτω από το γκριλ.
Έτοιμα τα πολίτικα γεμιστά!
Τα γεμιστά με το ρύζι τρώγονται αφού κρυώσουν (όπως τα λαδερά), ενώ την επομένη είναι ακόμα καλύτερα!
Συνταγή από dailycious.gr
Δείτε επίσης Γαύρος Σαγανάκι
Σάββατο Μακαρόνια με σάλτσα πέστο, κοτόπουλο και ντοματίνια
Υλικά:
450γρ. στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα, ψημένο
400γρ. μακαρόνια
400γρ. ντοματίνια, κομμένα στην μέση
7 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι φρέσκο βασιλικό
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/3 φλιτζανιού τριμμένο τυρί παρμεζάνα, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
κόκκινο πιπέρι, για το σερβίρισμα (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, κρατώντας 1/4 φλιτζανιού από το νερό τους. Ανακατεύουμε τα ντοματίνια με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ψεκάζουμε ένα ταψί με αντικολλητικό σπρέι μαγειρικής και απλώνουμε τα ντοματίνια σε ένα ενιαίο στρώμα μέσα στο ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα μπλέντερ, χτυπάμε μαζί τον βασιλικό, το σκόρδο και το κουκουνάρι μέχρι να γίνει το μείγμα πολτός. Με το μπλέντερ σε λειτουργία, σιγά-σιγά ρίχνουμε 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια αργή ροή. Χτυπάμε μέχρι να λεπτοαλεσθούν και αναμειχθούν καλά. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι (περίπου 1/4 κουταλάκι του γλυκού από το καθένα) και χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμη.
Ανακατεύουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά με την σάλτσα πέστο και μερικές κουταλιές από το νερό των ζυμαρικών, αν χρειάζεται. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε από πάνω το κοτόπουλο και τα ντοματίνια. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και προαιρετικά με νιφάδες από κόκκινο πιπέρι.
Συνταγή από roomnews.gr
Δείτε επίσης Πένες με μίξ τυριών & λουκανικάκια στον φούρνο!
Κυριακή Μοσχαρακι στιφαδο στον φούρνο με κρεμμυδάκια
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Πίτα εβδομάδας Τυρόπιτα φόρμας με ζύμη γιαουρτιού
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
1ο Γλυκό Εβδομάδας Ελαφρύ κέικ με λεμόνι και γιαούρτι, χωρίς μίξερ
Υλικά συνταγής
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο + επιπλέον για άλειμμα φόρμας
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 10% λιπαρά
4 αυγά μεσαίου μεγέθους σε θερμοκρασία δωματίου
1 λεμονιού το ξύσμα
2 βανίλιες
100 ml καλαμποκέλαιο + επιπλέον για άλειμμα φόρμας
Για το ελαφρύ σιρόπι και το γαρνίρισμα:
1 ½ ζουμερού λεμονιού το χυμό
70 γρ. ζάχαρη
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 160 βαθμούς στον αέρα και λαδώνετε και αλευρώνετε καλά μια στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα στο κέντρο.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το αναμιγνύετε με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμιγνύετε τα 200 γρ. ζάχαρης με το γιαούρτι, τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού, τις βανίλιες και το καλαμποκέλαιο.
Ρίχνετε το μείγμα ζάχαρης-υγρών υλικών μέσα στο μείγμα αλευριού και ανακατεύετε με μια ελαστική σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρων. Αδειάζετε το μείγμα στη φόρμα και ψήνετε το κέικ σας στο κατώτερο 1/3 του φούρνου για 50 λ ή μέχρι να βγει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο του.
Για το ελαφρύ σιρόπι/γαρνίρισμα: Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζετε τα 70 γρ. ζάχαρης μαζί με το χυμό 1 ½ λεμονιού και τα ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και έχετε ένα διαυγές μείγμα.
Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λ να “σταθεί” και μετά το ξεφορμάρετε με προσοχή και το το περιχύνετε με το μείγμα ζάχαρης λεμονιού. Το αφήνετε να κρυώσει καλά και να απορροφήσει το σιρόπι και το σερβίρετε πασπαλισμένο με λίγη ζάχαρη άχνη.
Συνταγή από sintayes.gr
Δείτε επίσης Εύκολο μπισκοτογλυκό ψυγείου σε 10 λεπτά
2ο Γλυκό Εβδομάδας Πανεύκολη γρανίτα κεράσι
Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ
Δείτε όλα τα μενού μας με ένα κλικ εδώ
Ειδήσεις σήμερα
- Η Γη της Ελιάς : Ενάς άγνωστος άντρας από το παρελθόν παρακολουθεί τον Βαρώτσο
- Grand Hotel : Ο Παλιός εφιάλτης ξυπνά για την Κυβέλη
- Εύκολοι τρόποι να καθαρίσεις τα παλιά Χριστουγεννιάτικα κεριά και πως να τα κάνεις να κρατήσουν περισσότερο
- Άγιος Έρωτας: Θέλω να σε παντρευτώ αλλά δε σ’ αγαπώ- Τον πληγώνει βαθιά με τις κουβέντες της
- Δημήτρης Αλεξάνδρου : «Χρησιμοποιούν τα πάντα και τους πάντες – Είπαν ότι έχει σκοτώσει ένα παιδάκι»