Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-Τραχανάς σούπα με ντομάτα και καρότο
Συνταγή από: neadiatrofis
Υλικά
1 φλιτζάνι τραχανά ξινό
2 φλιτζάνια νερό
1 ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
1 καρότο κομμένο σε κυβάκια
1 μέτριο κρεμμύδι πολτοποιημένο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι, πάπρικα
¾ φλιτζανιού τριμμένο λευκό ή κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το καρότο και την ντομάτα. Ανακατεύουμε και πάλι για 2 λεπτά, προσθέτουμε το νερό και τον τραχανά, αλάτι και πάπρικα και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να χυλώνει. Σερβίρουμε σε ρευστή μορφή και προσθέτουμε από πάνω τριμμένο τυρί.
Τρίτη-Μπιφτέκια κοτόπουλου με πατάτες σαν τηγανιτές
Συνταγή από: argiro
Υλικά
Για τα μπιφτέκια
1 κιλό κιμά κοτόπουλο
1 κρεμμύδι ξερό
1 ντομάτα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 αυγό
1 κ.σ ξύδι
1 κ.σ μουστάρδα
1 κ.σ ρίγανη
2 φέτες ψωμί μουλιασμένο σε γάλα
1 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
125 γραμ. κίτρινο τυρί
αλάτι
πιπέρι
Για τις πατάτες
10 μέτριες πατάτες
αλάτι
πάπρικα γλυκιά
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ. Τρίβουμε το κρεμμύδι στο μπολ με τον κιμά και στη συνέχεια τη ντομάτα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το αυγό, τη μουστάρδα και τη ρίγανη.
Στύβουμε το ψωμί και το ψιχουλιάζουμε στο μείγμα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε λίγη φρυγανιά στο μείγμα ώστε να πλάθεται (για να σφίξει ο κιμάς).
Αφήνουμε τον κιμά να σταθεί για 30 λεπτά στο ψυγείο. Πλάθουμε μια μπάλα με τη ζύμη του κιμά. Κάνουμε με το δάχτυλο τρύπα (βαθούλωμα) στη μέση. Το γεμίζουμε με 1 κομμάτι τυρί και κλείνουμε καλά. Το πατάμε ελαφρά να πάρει σχήμα μπιφτεκιού.
Αφού τα ετοιμάσουμε τα βάζουμε σε σχαροτήγανο με λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, για περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά. Μπορούμε να τα βάλουμε μέσα σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και να τα ψήσουμε στο φούρνο. Ψήνουμε περίπου μισή ώρα στους 180 βαθμούς.
Για τις πατάτες
Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μισομαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε. Βάζουμε τις πατάτες στο ταψί, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πάπρικα και τις ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά να ροδίσουν καλά και να γίνουν σαν τηγανιτές.
Τετάρτη-Πράσα γιαχνί με μανιτάρια και πατάτες
Συνταγή από: kathimerini
Υλικά:
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
4 μεγάλα πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), σε χοντρές ροδέλες
2 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικές, σε μέτρια κομμάτια
500 γρ. φρέσκα μανιτάρια, της αρεσκείας μας
1 φλιτζ. τσαγιού πολτός ντομάτας από ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας
2 δαφνόφυλλα
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε κόκκους
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Κόβουμε τα μανιτάρια ανάλογα με το μέγεθός τους· αν χρησιμοποιήσουμε τα μεγάλα πορτομπέλο, αφαιρούμε το φλούδι από την ομπρέλα τους και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια πριν τα μαγειρέψουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε τα μικρά άσπρα μανιτάρια, κόβουμε στη μέση τα μεγάλα και αφήνουμε ολόκληρα τα μικρότερα.
Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το τριμμένο κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα πράσα, τα μανιτάρια και τις πατάτες, συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 λεπτό ακόμη, ανακατεύοντας, και ρίχνουμε αμέσως λίγο αλατοπίπερο.
Προσθέτουμε τον πολτό ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα δαφνόφυλλα και το μπαχάρι και στη συνέχεια ρίχνουμε νερό μέχρι να καλύψει τα υλικά. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, για 30 – 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, να μελώσουν τα υλικά και να μείνουν με τη σάλτσα τους. Νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι και σερβίρουμε.
Πέμπτη-Λαχταριστά Μακαρόνια με λαχανικά το κάτι άλλο !!!
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Παρασκευή-Ρεβυθια σουπα με ντομάτες
Συνταγή από: thisauroikouzinas
Υλικά:
1 φλ. ρεβύθια
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
λίγο σέλινο
1 καρότο
1/2 κρεμμύδι
2 ντομάτες
λάδι
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τα βράζουμε για 1 ώρα σε καθαρό νερό.
Όταν μαλακώσουν ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το σέλινο, το καρότο σε ροδέλες και τη ντομάτα σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.
Ρίχνουμε αλατοπίπερο. Αφήνουμε το φαγητό να συνεχίσει το βράσιμό του για 1 ώρα ακόμη μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα ρεβύθια.
Τα τελευταία 10′ – 15′ προσθέτουμε και το λάδι.
Αν θέλετε τη σούπα πιο ζουμερή φροντίστε να υπάρχει αρκετό νερό στην κατσαρόλα. Αν όχι, τότε αφήστε τα ρεβύθια να πιουν το περισσότερο νερό και να μείνουν με λίγο.
Σάββατο-Φανταστική, υγιεινή Ψαρόσουπα με λαχανικά!
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Κυριακή-Μπριζόλες με μουστάρδα και μέλι
Συνταγή από: xrysessyntages
Συστατικά
4 μπριζόλες χοιρινές (με το κόκαλο), καθαρισμένες από το περισσό πάχος τους,
1 κουταλιά λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο),
1 κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ,
1/3 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού,
3 κουταλιές σόγια σος,
2 κουταλιές (κοφτές) μέλι,
1 κοφτή κουταλιά μουστάρδα,
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη,
αλάτι, πιπέρι,
φετάκια πορτοκαλιών για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Βήματα
Βήμα 1
Αλατοπιπερώνετε το κρέας. Ζεσταίνετε σε μέτρια/δυνατή φωτιά ένα βαρύ τηγάνι και το αλείφετε με το λάδι. Βάζετε μέσα τις μπριζόλες και τις ψήνετε για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά, γυρίζοντάς τις μια μόνο φορά στο μέσο του ψησίματος.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, ανακατεύετε σε ένα μπολάκι το τριμμένο τζίντζερ, το χυμό πορτοκαλιού, τη σόγια σος, το μέλι, τη μουστάρδα και το σκόρδο.
Βήμα 3
Όταν οι μπριζόλες ροδίσουν τις περιχύνετε με το μίγμα.
Βήμα 4
Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι και τις σιγοψήνετε για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να ψηθούν σε βάθος (δοκιμάζετε χαράζοντας μια με ένα μαχαιράκι. Το εσωτερικό της να μην είναι ροζ).
Βήμα 5
Τις σερβίρετε αμέσως γαρνιρισμένες με φετάκια πορτοκαλιού και τις συνοδεύετε, αν θέλετε, με ρύζι και σαλάτα.
Πίτα Εβδομάδας:
Πίτα με πιπεριές Φλωρίνης και φέτα
Συνταγή από: syntages
Υλικα
600 γρ. αλεύρι
1 κουτάκι σόδα
400 γρ. φέτα κατα προτίμηση σκληρή
10 κοκκινες πιπεριες φλωρινης
1 1/2 κουταλακι του γλυκου αλατι
1 κουταλια γλυκο πιπερι
4 κουταλιες της σουπας σουσαμι προαιρετικά
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πιπεριές σε ροδέλες και τις βάζουμε σε ένα μπώλ.
Κόβουμε την φέτα σε κομμάτια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι,το αλάτι και το πιπέρι στο μείγμα και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε τη σόδα και ανακατεύουμε ξανά.
Πλάθουμε με τα χέρια και προσθέτουμε αν χρειάζεται αλεύρι (τόσο ώστε να μην κολλάει το μείγμα στα χέρια).
Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι.
Πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι σε όλη την επιφάνεια του ταψιού (προαιρετικό).
Απλώνουμε το μείγμα στο ταψί ώστε να είναι ισόποσο σε όλη την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι (προαιρετικό).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μία ώρα.
Γλυκα Εβδομάδας
- Συνταγη για παιδια:Κεκάκια με βρώμη και μέλι
Δείτε τη συνταγή στο: Συνταγη για παιδια:Κεκάκια με βρώμη και μέλι
- Γαλακτομπούρεκο διπλό με σοκολάτα
Συνταγη απο: argiro
Υλικά Συνταγής
1 πακέτο φύλλο κρούστας πολίτικο
150 γραμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
Για την κρέμα
2 λίτρα φρέσκο γάλα
4 αυγά
6 κρόκους
100 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
2 βανίλιες
200 γραμ. ζάχαρη
200 γραμ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
Για το σιρόπι
700 γραμ ζάχαρη
500 γραμ. νερό
1 ξύλο κανέλα
2 λεμονόκουπες στυμμένες
Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε πρώτα την κρέμα για το διπλό γαλακτομπούρεκο με σοκολάτα. Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Σε μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τους κρόκους και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με σύρμα. Προσθέτουμε τις βανίλιες. Παίρνουμε λίγο ζεστό γάλα (2 φλ.) και το ρίχνουμε στο μείγμα αυγών, ανακατεύοντας για να ζεσταθούν λίγο τα αυγά. Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας.
Χωρίζουμε την κρέμα σε δύο μπολ. Στο ένα βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε να λιώσει όσο η κρέμα είναι ακόμα ζεστή.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 34 ή 36 εκ. Στρώνουμε ακτινωτά 9 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντάς τα ένα ένα (ραντίζοντας με το βούτυρο) και φροντίζουμε να περισσεύουν αρκετά έξω από το ταψί.
Ρίχνουμε την κρέμα σοκολάτας στα στρωμένα φύλλα. Από πάνω ρίχνουμε την κρέμα βανίλιας. Με σπάτουλα μπήγουμε τις άκρες κάτω από το γαλακτομπούρεκο.
Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια. Αυτό γίνεται πιο εύκολα, αν για λίγη ώρα το βάλουμε στο ψυγείο ώστε να παγώσει το βούτυρο και να κόβονται σωστά τα κομμάτια χωρίς να διαλύεται το φύλλο.
Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο τις χαρακιές. Ραντίζουμε με λίγο νερό τα φύλλα στην επιφάνεια (για να μην ανασηκώνονται στο ψήσιμο) και ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, έως ότου ροδίσει καλά.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και μετά το σιροπιάζουμε. Αν ψήσουμε στον αέρα, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς C, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Δεν ανακατεύουμε ξανά όταν αρχίσει να βράζει. Το αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 8 ΄. Αφαιρούμε τις λεμονόκουπες και σιροπιάζουμε το γλυκό.