Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Λόγω Σαρακοστής,το μενού αυτής της εβδομάδας είναι με νηστίσιμες συνταγές!
Δευτέρα- Νηστίσιμη ταχινόσουπα με κριθαρακι χωρίς λάδι
Δείτε την συνταγή στο:daddy-cool.gr
Τρίτη- Πατάτες αλάδωτες με ελιές στην κατσαρόλα
Συνταγή από: thisauroikouzinas
Υλικά:
1 κ. πατάτες
2/3 φλ. ελιές Καλαμών σε άρμη
2/3 φλ. σάλτσα
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ταχίνι
αλάτι, πιπέρι
κανέλα
θυμάρι
Εκτέλεση:
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη σάλτσα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε μέσα.
Προσθέτουμε νερό, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε και το ταχίνι. Αφήνουμε να βράσουν περίπου 40′.
Τα τελευταία 5′ ρίχνουμε μέσα τις ελιές να ενσωματωθούν στο μαγείρεμα.
Μόλις σβήσουμε το μάτι ρίχνουμε μέσα το θυμάρι για να κρατήσει όλο του το άρωμα.
Μικρές λεπτομέρειες:
Αν θέλετε να γίνει το φαγητό με λάδι τότε τσιγαρίστε το κρεμμύδι και βάλτε τα υπόλοιπα υλικά κανονικά παραλείποντας το ταχίνι.
Τετάρτη- Ριζότο χωρίς λάδι
Συνταγή από: kozanimedia
Υλικά:
1,5 φλ ρυζι για πιλάφι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πρασινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 φλ μανιτάρια ψιλοκομμένα
αλατι
πιπέρι
1 κου.γλ κάρι
μισό φλιτζάνι λευκό κρασί
Εκτέλεση:
1. Σε ένα αντικολλητικά τηγάνι βάζουμε το κρεμμύδι τις πιπεριές και τα μανιτάρια να σωταριστούν με 2 κουταλιές νερο
2. Ανακατεύουμε συνέχεια για να εξατμίζονται τα υγρά. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε
3. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση
4. Ρίχνουμε το αλατι το πιπέρι και το κάρι ανακατεύοντας και προσθέτουμε σιγα σιγα νερό
5. Οταν το ρύζι απορροφήσει το νερό ρίχνουμε λίγο ακόμα. Αυτο το κάνουμε μέχρι να βράσει το ρύζι καλά.
6. Μόλις βράσει το ρύζι και δεν έχουν μείνει υγρά στο τηγάνι αποσύρουμε απο τη φωτιά και σερβίρουμε
Πέμπτη- Μπιφτέκια λαχανικών χωρίς λάδι!
Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr
Παρασκευή- Σούπα αλάδωτη με κόκκινες φακές και καρότα
Συνταγή από: poimin.gr
Υλικά
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
8 με 10 καρότα μέτριου μεγέθους καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
νερό όσο για να τα σκεπάσει στη κατσαρόλα όπου θα βράσουν
5-6 γεμάτες κουταλιές σούπας
κόκκινη φακή (ή απλή φακή)
-1 κουταλιά της σούπας κάρρυ
-αλάτι και πιπέρι
-1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
-Ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι για στολισμό
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε ελαφρώς τα κρεμμύδια με το λάδι (αν κάνουμε τη λαδερή εκδοχή, αλλιώς τα ζεματίζουμε σε νερό) και μαζί τους βράζουμε τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν.
Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ ώστε να μετατραπούν σε χυλό.
Αν θέλουμε η σούπα μας να είναι πιο αραιή προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Μέσα στο χυλό αυτό προσθέτουμε τη φακή και το κάρρυ.
Αφού βράσουν αλατοπιπερώνουμε.
Σερβίρουμε στολίζοντας το πιάτο με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι (προαιρετικά).
Σάββατο- Μαγειρίτσα με αρνίσια συκωταριά
Συνταγή από: newsbeast.gr
Υλικά για 4-6 άτομα
2 κιλά αρνίσια συκωταριά
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
300 γραμμάρια τρυφερά φύλλα από χόρτα αντίδια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
½ κιλό φύλλα μαρουλιού
2 αυγά
1 ½ φλιτζάνι τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι (θα χρησιμοποιήσουμε το χυμό του)
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το πιο σημαντικό κομμάτι που είναι να καθαρίσουμε καλά τη συκωταριά. Την πλένουμε καλά ώστε να φύγουν τα αίματα.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει με μια κουταλιά της σούπας αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα στο βραστό νερό τη συκωταριά και τη ζεματάμε για ένα δεκάλεπτο. Σε αυτό το σημείο τη βγάζουμε από την κατσαρόλα, αφαιρούμε τα περιττά λίπη και το λαρύγγι και την ψιλοκόβουμε.
Στη συνέχεια θα σοτάρουμε τα λαχανικά. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Ρίχνουμε μέσα τη συκωταριά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε όλα μαζί για 6 λεπτά. Μόλις σοταριστούν, προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε τη συκωταριά να βράσει με το νερό για 10 λεπτά.
Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το μαρούλι και τα αντίδια, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και κλείνουμε το καπάκι. Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 6 λεπτά και στη συνέχεια ανοίγουμε το καπάκι και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Η συκωταριά πρέπει να βράσει με τα λαχανικά για μισή ώρα ακόμα. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου ετοιμάζουμε το αυγολέμονο που θα προσθέσουμε στη μαγειρίτσα.
Σε ένα πιάτο ρίχνουμε τους κρόκους 2 αυγών, το χυμό από ένα λεμόνι και λίγο ζουμί από την κατσαρόλα στην οποία βράζει η συκωταριά και χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει μια ενιαία σάλτσα. Ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα και ανακατεύουμε.
Τελευταίο προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο. Πασπαλίζουμε φρεσκοτριμμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε ξανά. Η μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη.
Δείτε άλλες δύο απίστευτες συνταγές για μαγειρίτσα εδώ και εδώ
Κυριακή- Πασχαλιάτικο Αρνάκι φούρνου με πατάτες
Συνταγή από:caruso.gr
Υλικά (για 6 άτομα)
3-3.5 κιλά αρνάκι (δηλαδή μισό μικρό αρνί), “σπασμένο” για φούρνο απ’ το χασάπη
4-5 σκελίδες σκόρδο
1.5 -2 κιλά πατάτες (μικρές ολόκληρες με τη φλούδα ή κανονικές κομμένες χοντρές αλλά μακρόστενες, οι λεγόμενες «κυδωνάτες»)
4 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι στιμμένο (ή 1½ -2 μικρά)
150 ml λευκό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
3 κ.γ. θυμάρι
5 πρέζες αλάτι & φρεσοκτριμμένο πιπέρι
Παρασκευή:
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC με αέρα. Αν ο φούρνος δεν διαθέτει αέρα, απλά θα πάρει επιπλέον τουλάχιστον μισή ώρα στο ψήσιμο και ίσως χρειαστεί λίγο grill στο τελείωμα για να γίνει τραγανό.
2. Προετοιμάζετε το αρνί: Σκουπίζετε το αρνάκι με χαρτί κουζίνας (δεν το πλένετε ΠΟΤΕ!) και το τοποθετείτε στο ταψί.
Βάζετε σταδιακά τις σκελίδες κομμένες στη μέση, στην πρέσα του σκόρδου και πιέζοντας τες, «σκορδίζετε» όλο το αρνί γύρω-γύρω, πάνω-κάτω, μέσα-έξω…
3. Βάζετε τις πατάτες στο ταψί. Ρίχνετε το κρασί, το λεμόνι, την μουστάρδα, το δεντρολίβανο και το λάδι. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και στις δύο πλευρές του αρνιού το θυμάρι.
4. Bάζετε το ταψί στο φούρνο και ανά μισή ώρα γυρνάτε στο αρνί πλευρά, ανακατεύοντας προσεκτικά και τις πατάτες. Ανάλογα με τον φούρνο, το ψήσιμο θα πάρει από 2.5 ως 3 ώρες, άρα θα κάνετε τουλάχιστον 5 γυρίσματα. Δεν το βγάζετε πριν δείτε ότι είναι απόλυτα τραγανό, η πέτσα του έχει πάρει βαθύ μελί χρώμα ενώ το κρέας είναι σκούρο καφέ.
Σημείωση: Η παραπάνω διαδικασία μειώνει τα λίπη του αρνιού δημιουργώντας ένα εξαιρετικά νόστιμο, κριτσανιστό εξωτερικά και ζουμερό εσωτερικά κρέας. Αν αντί για αρνί χρησιμοποιήσετε κατσίκι, που έχει λιγότερο λίπος, ο συνολικός χρόνος πρέπει να μειωθεί κατά περίπου 30 λεπτά, ώστε το κρέας να μην στεγνώσει. Σ’ αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήστε τον φούρνο κανονικά χωρίς αέρα.
Επίσης, αν κάνετε τις πατάτες πιο μικρές, βάλτε τες στο ταψί πιο αργά.
Αν ψησετε αρνάκι στη σούβλα κατσικι,κοκορέτσι μην παραλείψετε να δείτε εδω ολά τα μυστικά ψησίματος
Συνοδευτικά φαγητα για την ημέρα του Πασχα δείτε εδώ
Πίτες:
- Πίτα σκεπαστή με ελιές και πιπεριές Φλωρίνης νηστίσιμη
Συνταγή στο: sintayes.gr
Υλικά συνταγής
3 ½ φλ. τσαγιού αλεύρι
25 γρ. νωπή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι ζεστό νερό
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για άλειμμα ταψιού
1 κ.γ. αλάτι ψιλό και λίγο αλάτι χονδρό για το πασπάλισμα
200 γρ. ελιές πράσινες ψιλοκομμένες
200 γρ. ψητές πιπεριές Φλωρίνης στραγγισμένες από το λάδι
4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. βασιλικό ή θυμάρι
Εκτέλεση συνταγής
Ανακατεύετε τη μαγιά με τη ζάχαρη και 1/4 φλιτζανιού ζεστό νερό. Αφήνετε το μείγμα να φουσκώσει για 30’.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τη μαγιά, το αλάτι και προσθέτετε το υπόλοιπο νερό και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Ζυμώνετε καλά μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη λεία και μαλακή. Ζυμώνετε για 10’ και αφήνετε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα.
Δουλεύετε τη ζύμη ξανά σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζετε στα δύο. Απλώνετε τη μισή ζύμη σε καλά λαδωμένο ταψί πιέζοντάς τη με τα χέρια να πάει παντού. Απλώνετε επάνω τις ελιές, τις ψητές πιπεριές το σκόρδο, τη ρίγανη χωρίς να φτάνουν μέχρι την άκρη. Περιχύνετε με λίγο λάδι.
Απλώνετε την υπόλοιπη ζύμη πάνω από τη γέμιση και πιέζετε τις άκρες για να κολλήσουν οι 2 ζύμες μεταξύ τους. Τρυπάτε την επιφάνεια με πιρούνι και αφήνετε το ταψί σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου.
Αλείφετε την επιφάνεια με λίγο λάδι και πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι. Ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 15’ και ύστερα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία του φούρνου και συνεχίζετε το ψήσιμο, μέχρι να ροδίσει το ψωμί και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του ταψιού.
- Χρωματιστή πίτα σε φόρμα
Συνταγή στο: daddy-cool.gr
Πασχαλινά Γλυκά:
Πασχαλινά τσουρέκια:
Δείτε διάφορες συνταγές στο: daddy-cool.gr
- Πασχαλινά κουλούρια:
Δείτε διάφορες συνταγές στο: daddy-cool.gr
Δείτε απίστευτες ιδέες για να βάψετε τα πασχαλινά σας αυγα
Δείτε και εδώ το περσινό μενού
και εδώ του 2016
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα