Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- Μακαρονάκι με ψητά λαχανικά και κρέμα τυριού
Συνταγή από:argiro
Υλικά Συνταγής
500 γραμ. ζυμαρικό με τρύπα
1/2 φλ. γραβιέρα τριμμένη
1 κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
1 κολοκύθι κομμένο σε καρέ
1 μελιτζάνα κομμένη σε καρέ
2 πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε καρέ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για την κρέμα τυριού
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
750 ml ζεστό γάλα
1/2 κρεμμύδι
1 μοσχοκάρφι (γαρύφαλλο)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
1½ φλ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση
Για το μακαρονάκι με ψητά λαχανικά στο φούρνο, βάζουμε πρώτα σε μία κατσαρόλα το γάλα, καρφώνουμε το γαρύφαλλο στο κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο γάλα. Αφήνουμε να ζεσταθεί και να αρωματιστεί. Πετάμε το κρεμμύδι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα και αφήνουμε να ψηθεί για 2′-3′. Αποσύρουμε από την εστία. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα, πάντα ανακατεύοντας. Ξαναβάζουμε την κρέμα στη φωτιά να δέσει για 2′-3′ ανακατεύοντας. Αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε την γραβιέρα και ανακατεύουμε. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε λαμαρίνα, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τ’ ανακατεύουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 10′.
Βράζουμε τα ζυμαρικά 5′-6′ και τα στραγγίζουμε. Με λίγο νεράκι απ’ αυτό που στάζουν (δεν τα στραγγίζουμε τελείως) τα ρίχνουμε στην κρέμα τυριού. Προσθέτουμε και τα ψητά λαχανικά, τ’ ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε μήπως θέλουν άλλο αλατοπίπερο.
Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψίχουλα ψωμιού και λίγη φρυγανιά. Τα αφήνουμε για 20′ στους 180ο C στις αντιστάσεις, να ροδίσει η κρούστα ελαφρά. Τα σερβίρουμε με κουτάλα, δεν κόβεται σε κομμάτια όταν είναι ζεστό.
Τρίτη- Μπιφτέκια κοτόπουλου με κολοκύθι
Συνταγή από: arttable.gr
Υλικά
(για 4 άτομα)
700 γρ. κιμά κοτόπουλου, φιλέτο από μπούτι ή στήθος
2 κολοκυθάκια μέτρια τριμμένα (στο χοντρό του τρίφτη)
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
1 αυγό χτυπημένο
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. πάπρικα
1/4 κ.γ. κύμινο (προαιρετικά)
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά κοτόπουλου και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για 30 λεπτά.
2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε μπιφτέκια στο μέγεθος που επιθυμούμε. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί.
3. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν εσωτερικά.
Τετάρτη- Μελιτζάνες ιμάμ μπαιλντ
Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr
Πέμπτη- Χοιρινή τηγανιά- Ολη η νοστιμιά στο πιάτο μας !!!
Συνταγή από: mageirikikaisintages
Υλικά Συνταγής τρόπος 1
1 κιλό χοιρινό (λαιμός) κομμένο σε μπουκιές
1 ποτήρι κρασιού τσίπουρο
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. καυτερή πάπρικα
1 κ.σ. μουστάρδα
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
1 κ.γλ. ρίγανη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και σοτάρουμε για 6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα τα κομματάκια κρέας.
Σβήνουμε με το τσίπουρο προσθέτουμε το αλάτι το πιπέρι και την πάπρικα,
Αραιώνουμε και την μουστάρδα σε 1 κούπα τσαγιού νερό και την προσθέτουμε μέσα στην τηγανιά.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πιεί όλα τα υγρά και να μείνει με το λάδι ανακατεύοντας συχνά.
Προσθέτουμε και την ρίγανη τέλος με το κρασί δυναμώνουμε την φωτιά και μόλις δούμε και μείνει η τηγανιά με το λάδι της είναι έτοιμη να την σερβίρουμε μαζί με τηγανιτές πατάτες που ταιριάζει απόλυτα !!! Καλή σας όρεξη !!
Υλικά συνταγής τρόπος 2
1 κιλό χοιρινή τηγανιά κομμένη σε μπουκιές
250γρ. κρέμα γάλακτος
1 ποτ. κρασ. κρασί λευκό
¾ φλιτζ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Σοτάρουμε το κρέας στο ελαιόλαδο για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.
Σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε μερικά λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε 1 ½ φλιτζ. καυτό νερό.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μείνει στο τηγάνι το κρέας με το λάδι του.
Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να αρχίζει να πήζει η σάλτσα.
Παρασκευή- Ρεβίθια με σέλινο και καρότο
Συνταγή από: xrysessyntages
Συστατικά
2 φλ. ρεβίθια ολόκληρα,
4 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,
4-5 κλωναράκια από ρίζα σέλινου ψιλοκομμένα,
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε κύβους,
2 καρότα κομμένα σε κύβους,
1 κουταλάκι κύμινο,
½ κουταλάκι πάπρικα,
2 φύλλα δάφνη,
1 ξυλάκι κανέλα,
2 λεμόνια ο χυμός,
1 κύβο ζωμού λαχανικών (προαιρετικά),
αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
Βήμα 1
Βάζετε τα ρεβίθια σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα με 6 φλ. κρύο νερό και τα αφήνετε να κοχλάσουν για 10 λεπτά.
Βήμα 2
Τα αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε 2 φλ. κρύο νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν σκεπασμένα ολόκληρο το βράδυ.
Βήμα 3
Την επόμενη, τα ξεπλένετε, τα στραγγίζετε και τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα.
Βήμα 4
Προσθέτετε νερό να τα σκεπάσει δύο δάχτυλα και τα βράζετε για 20 λεπτά περίπου.
Βήμα 5
Παράλληλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο, την πατάτα και τα καρότα.
Βήμα 6
Ακολούθως, προσθέτετε το κύμινο, την πάπρικα, τη δάφνη, την κανέλα και ανακατεύετε για 2-3 λεπτά να απελευθερωθούν οι μυρωδιές από τα μπαχαρικά.
Βήμα 7
Στη συνέχεια, ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια τα λαχανικά, το ζωμό και αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 8
Βράζετε το φαγητό για ακόμη 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και τα λαχανικά.
Βήμα 9
Αν χρειαστεί προσθέτετε ακόμα λίγο νερό.
Βήμα 10
Λίγο πριν το τέλος, ρίχνετε το χυμό λεμονιού και σερβίρετε.
Σάββατο- Λαχταριστά κεφτεδακια τόνου σε σάλτσα ντομάτας!
Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr
Κυριακή- Σουβλάκια με γαλοπούλα και λαχανικά
Συνταγή από: olivemagazine.gr
Υλικά
500γρ. φιλέτο γαλοπούλας Νιτσιάκος, σε κυβάκια
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
1 κολοκύθι
8 ντοματίνια
6 μανιτάρια
Για τη μαρινάδα
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
1 κουτ. γλυκού ρίγανη
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
1 κουτ. σούπας λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Χτυπάτε σε ένα μπολ το ελαιόλαδο με το λεμόνι, τη μουστάρδα, τα μυρωδικά, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
Κόβετε το κρέας σε κύβους και το βάζετε στη μαρινάδα από το βράδυ. Κόβετε και τα λαχανικά σε τετράγωνα κομμάτια.
Περνάτε το κρέας σε ξύλινα σουβλάκια εναλλάξ με τα λαχανικά. Ψήνετε στο γκριλ του φούρνου στους 180˚C για 20 λεπτά περίπου. Συνοδεύετε με ρυζάκι, ψημένες πιτούλες ή άλλη γαρνιτούρα της αρεσκείας σας.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή
Πίτα Εβδομάδας:
- Πίτα λαχανικών (με χαμηλά λιπαρά)
Συνταγή από:dailycious
ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο έτοιμης ζύμης (κουρού ή σφολιάτα) 2
50 γρ. ψιλοκομμένα φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
2 κομμένες χρωματιστές πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη ή πορτοκαλί) σε λεπτές φέτες
1 μελιτζάνα (ή 1 κολοκύθι) κομμένη σε κύβους
1 κομμένο καρότο σε λεπτές φέτες
1 κομμένο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
150 γρ. τυρί kerrygold κομμένο σε μικρά κυβάκια ή τριμμένη φέτα
1 κ.σ. αποξηραμένος δυόσμος αλάτι κι φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. κανονικό γάλα (για την κρούστα)
2 κ.σ. λάδι (για το σκεύος)
Οδηγίες Παρασκευής:
Αχνίζω τα ψιλοκομμένα μανιτάρια στο αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πιουν όλα τους τα υγρά, σε υψηλή θερμοκρασία με αλάτι και πιπέρι. Τα τοποθετώ στην άκρη να κρυώσουν.
Αραδιάζω τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά στο ταψί (με την λαδόκολλα) και τα ψήνω στο grill για 10-12’ σε μέτρια θερμοκρασία (3/5), μέχρι να μαλακώσουν δίχως να λιώσουν, ούτε να αρπάξουν. Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανακατεύω 1-2 φορές προκειμένου να ψηθούν όλα ομοιόμορφα. Τ’ αφήνω στην άκρη να κρυώσουν.
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετώ το τυρί με τον δυόσμο κι ανακατεύω. Στην συνέχεια προσθέτω και τα λαχανικά κι ανακατεύω ελαφρά.
Αλείφω την βάση του pyrex με το λάδι και στρώνω το πρώτο κομμάτι της ζύμης (σπιτικής ή έτοιμης) στο κάτω μέρος. Στην συνέχεια τοποθετώ την γέμιση των λαχανικών και σκεπάζω με το άλλο μισό κομμάτι της ζύμης.
Αφού τοποθετήσω το δεύτερο κομμάτι από πάνω, γυρίζω τις άκρες προς τα μέσα (δίχως να σχηματισθεί χονδρός όγκος) ώστε να σφραγιστεί η ζύμη. Τέλος, αλείφω την επιφάνεια της πίτας με το γάλα και χαράσσω την πίτα σε φέτες.
Φουρνίζω την πίτα στους 190°C (πάνω κάτω αντίσταση) για 60’ περίπου παρακολουθώντας το ψήσιμο, ώστε να μην αρπάξει.
Η πίτα λαχανικών με (πολύ!) χαμηλά λιπαρά είναι έτοιμη.
Καλή επιτυχία…
Γλυκά Εβδομάδας:
Καταπληκτική συνταγή για να Φτιάξετε τα πιο Νόστιμα και Υγιεινά Μπισκότα που Φάγατε ποτέ!
Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr
- Υγιεινό μπανάνα split για παιδιά
Συνταγή από: mothersblog
Υλικά:
Μπανάνες
Χρωματιστή τρούφα
Δάκρυα μαύρης σοκολάτας
Κερασάκια, βύσσινα, φράουλες ή blueberries
φιλέ αμυγδάλου
γιαούρτι
Πώς θα τα φτιάξετε:
Υπάρχουν δύο τρόποι για να φτιάξετε τα banana splits
α) Να το φτιάξετε εσείς η ίδια στο παιδί σας και β) να βάλετε τα υλικά σε μπολάκια (όπως στη φωτογραφία και το μικρό σας να το φτιάξει μόνο του.
*Βάλτε σε ένα μπολ κομματάκια μπανάνας, από πάνω 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και frozen yogurt με γεύση βανίλια) και να βάλει από πάνω ό,τι θέλει για να το διακοσμήσει.
Ειδήσεις σήμερα
- Απόπειρα αυτοκτονίας για την παπαδιά που καταγγέλλεται ότι εκδιδόταν στη Συγγρού
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Σε γνωστό ζευγάρι προσπάθησε να πουλήσει τον Παναγιωτάκη
- Ντύσιμο με πουλόβερ: 15+1 ιδέες για να σε βγάλει ασπροπρόσωπη το πουλόβερ σου και τον φετινό Χειμώνα
- Η Γη της Ελιάς επόμενα επεισόδια Δ’ κύκλος : 59α, 59β, 60α, 60β, 61α
- Η Μαρίνα Πατούλη σε σχέση με τον πρώην της Άντζελας Δημητρίου