Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- Αφράτη ομελέτα φούρνου με ντοματίνια και γραβιέρα
Συνταγή από: kathimerini
Υλικά (για 4 – 6 άτομα)
8 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
250 ml γάλα
2 κουτ. σούπας αλεύρι, για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα για το ταψί
200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
80 ml ελαιόλαδο + λίγο για το λάδωμα του ταψιού
700 γρ. ντοματίνια, κατά προτίμηση τσέρι, κομμένα στη μέση
10 – 12 ελιές, κατά προτίμηση Καλαμών, χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (φρέσκο θυμάρι βρίσκουμε πλέον σε αρκετά μεγάλα σούπερ μάρκετ) ή 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι, το λάδι (που θα δώσει έξτρα νοστιμιά στο φαγητό), τη γραβιέρα και αλατοπίπερο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα ντοματίνια, τις ελιές (αν βάλουμε), πασπαλίζουμε με το θυμάρι και ψήνουμε για περίπου 25 – 30 λεπτά ή μέχρι να δέσει το μείγμα, να ροδίσει η ομελέτα, αλλά να γίνει και από κάτω (την ελέγχουμε ανασηκώνοντάς τη με μια σπάτουλα).
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη σερβίρουμε μαζί με δροσερή αγγουροσαλάτα και φρυγανισμένο ψωμί.
Τρίτη- Κοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας-μελιού και πουρέ με λαχανικά
Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr
Τετάρτη-Πιλάφι µε λαχανικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Συνταγή από: argiro
Υλικά Συνταγής
1/4 φλ. ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλ. αρακάς
2 καρότα ψιλοκομμένα
200 γραμ. τρυφερά φασολάκια ψιλοκομμένα
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μικρά καρέ
2 φλ. ρύζι κίτρινο μακρύκοκκο
1 κ.σ. άνηθος
5 φλ. ζωμός κότας
Εκτέλεση
Για το ρύζι με λαχανικά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, να γυαλίσουν για 2-3΄. Κατόπιν ρίχνουμε την πιπεριά, το καρότο, τον αρακά και τα φασολάκια, το ρύζι, το ζωμό και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το πιλάφι έως ότου εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνειά του (για περίπου 18-20΄). Τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα, τοποθετούμε από πάνω το καπάκι, και αφήνουμε το πιλάφι για 5-10΄ να τραβήξει τα υγρά του.
Πέμπτη-Μπριζόλες χοιρινές με πατάτες και λαχανικά στο φούρνο
Συνταγή από: sintayes
Υλικά συνταγής
4 χοιρινές μπριζόλες
6 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες, με τη φλούδα
2 ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
200 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα στη μέση
2 λεμονιών χυμό και ξύσμα
3 κοφτές κ.σ. μουστάρδα
2 κύβους κότας
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. θυμάρι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο δενδρολίβανο ή φασκόμηλο
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζετε και κόβετε τα λαχανικά, εκτός από τις ντομάτες που θα κόψετε στο τέλος. Πλένετε τις μπριζόλες και τις αλατίζετε ελαφρώς και τις αφήνετε στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε μεγάλο μπολ βάζετε το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη μουστάρδα και το μέλι και ανακατεύετε. Χτυπάτε στο multi τους κύβους κότας, το σκόρδο και 1/2 φλ. ελαιόλαδο και προσθέτετε το μείγμα στο μπολ με το μείγμα μουστάρδα. Πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι και προσθέτετε 1/2 φλ. νερό και όλα τα υπόλοιπα μυρωδικά. Ανακατεύετε και βάζετε στο μπολ, τις πατάτες, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τα αλατίζετε με λίγο αλάτι και τα ανακατεύετε με τα χέρια σας, φροντίζοντας να πάει παντού η μαρινάδα. Προσθέτετε και τις μπριζόλες και ανακατεύετε να αλλειφθούν και αυτές καλά με τη μαρινάδα.
Μεταφέρετε το μείγμα σε ταψί. Προσθέτετε 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό, σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 1 περίπου ώρα. Μετά τη 1 ώρα, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, προσθέτετε στο ταψί τις ντομάτες, τις αλατίζετε ελαφρώς και ψήνετε για άλλη μισή ώρα να ροδοκοκκινίσουν οι μπριζόλες. Σερβίρετε τις μπριζόλες ζεστές και απολαύστε τες.
Παρασκευή-Γίγαντες με λάχανα από τα Γιάννενα
Συνταγή από : cookpad
Υλικά 4 άτομα
300 γρ. γίγαντες
1000 γρ. χόρτα διάφορα (σπανάκι, λάπατα, σέσκουλα)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
5 κρεμμυδάκια φρέσκα (και το πράσινο μέρος)
1 πράσο
1/2 ματσάκι άνιθο
αλάτι – πιπέρι
μπόλικο ελαιόλαδο
χυμό λεμόνι
Οδηγίες
68 Minutes
Βάζουμε τους γίγαντες από βραδύς να μουλιάσουν.
Την άλλη μέρα τους βάζουμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό να βράσουν ως να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμοι στραγγίζουμε και φυλάμε στην άκρη.
Πλένουμε καλά τα χόρτα μας και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια (όπως για την πίτα), τα κρατάμε στην άκρη. Ψιλικόβουμε και τον άνιθο και ανακατεύουμε με τα χόρτα.
Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια (και το πράσινο μέρος τους) και το πράσο.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο.
Προσθέτουμε και τα χόρτα και τα περνάμε ίσα να γυαλίσουν.
Σε ένα ταψί στρώνουμε τα χόρτα.
Και απο πάνω ρίχνουμε τους γίγαντες.
Αλατοπιπερώνουμε κατά το δοκούν
Και προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλλά αρκετό ελαιόλαδο, ας πούμε ένα φλυτζάνι του τσαγιού περίπου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο καμιά ωρίτσα.
Κατά διαστήματα με τρυπητή κουτάλα πατάμε το φαγάκι μας.
Όταν ψηθεί προσθέτουμε χυμό λεμόνι
Και σερβίρουμε.
Σάββατο- Φιλετα ψαριου πανέ στο φουρνο
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Κυριακή- Παστίτσιο με κοτόπουλο
Συνταγή από: govastileto
Υλικά
300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
750 γρ. κιμάς από κοτόπουλο
3 αυγά χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
200 γρ. φέτα
250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1 λίτρο γάλα χλιαρό
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ζωμό κότας
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
2 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κ. σούπας ζάχαρη
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
πιπέρι,μοσχοκάρυδο,μαϊντανός, φρέσκα μυρωδικά
Εκτέλεση
Αρχικά φτιάχνετε τη μπεσαμέλ. Ζεσταίνετε το βούτυρο με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καβουρδιστεί λίγο το αλεύρι. Προσθέτετε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύετε με σύρμα ώστε να μη σβολιάσει. Αφαιρείτε από τη φωτιά το σκεύος και προσθέτετε τους 3 κρόκους. Ρίχνετε στο τέλος, το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την γραβιέρα εκτός από 1 κ.σούπας που θα το χρησιμοποιήσετε στο τέλος της συνταγής.Στο μεταξύ βράζετε τα μακαρόνια. Στραγγίζετε και προσθέτετε τα ασπράδια και τη φέτα σε τρίμματα. Σοτάρετε τα κρεμμύδια σε λίγο ελαιόλαδο. Μετά από 3 – 4 λεπτά προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε να σοτάρετε σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε τον πελτέ και τον κύβο και τον κιμά και τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε τα κομματάκια ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, τα μυρωδικά που εσείς θέλετε. Μαγειρεύετε 40 λεπτά σε σιγανή φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του το φαγητό.
Στον κιμά ρίχνετε το 1/4 από την μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά. Στον πάτο του ταψιού βάζετε τα μακαρόνια και τα στρώνετε λίγο με μια σπάτουλα. Από πάνω τον κιμά και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.Τέλος ρίχνετε το τυρί που κρατήσατε στην επιφάνεια του παστίτσιου και αν θέλετε ρίχνουμε και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρου. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 – 200 για 40 λεπτά ή μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
Πίτα Εβδομάδας:
- Τυρόπιτα με πιπεριές
Υλικά
500 γρ. φύλλα κρούστας
½ φλιτζάνι τσαγιού βουτύρου
750 γρ. γάλα
1 ποτήρι νερού σιμιγδάλι
6 αυγά
750 γρ. τυρί φέτα
1 κιλό πιπεριές
5-6 ντομάτες
Αλάτι πιπέρι
200 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
1 ποτήρι του κρασιού γάλα
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι με το σιμιγδάλι και το ανακατώνουμε συνέχεια σε μέτρια θερμοκρασία ώσπου να πήξει. Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στην κρέμα μόλις κρυώσει. Προσθέτουμε το θρυμματισμένο τυρί και το πιπέρι. Τηγανίζουμε ελαφρά τις πιπεριές, βγάζουμε τους σπόρους και τις κόβουμε σε κομματάκια. Σοτάρουμε στο βούτυρο τις ντομάτες κομμένες σε φέτες. Στρώνουμε τα μισά φύλλα απαλά, βουτυρώνοντας το καθένα με βούρτσα. Απλώνουμε το μείγμα του τυριού στα φύλλα και βάζουμε από πάνω τις πιπεριές και τις ντομάτες. Καλύπτουμε την πίτα με τα υπόλοιπα φύλλα και βρέχουμε το τελευταίο φύλλο με λίγο γάλα. Ψήνουμε την πίτα στους 200 βαθμούς.
Monastiriaka.gr
Γλυκά Εβδομάδας:
- Γιαούρτι με ζελέ φράουλας
Δείτε τη συνταγή : daddy-cool.gr
- Παγωτό ξυλάκι homemade με γεύση cookies and cream
Συνταγή από: shape
Υλικά:
100 γρ. γάλα με χαμηλά λιπαρά
150 γρ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
100 γρ. τυρί κρέμα light
5 μπισκότα (oreo ή οποιαδήποτε σας αρέσουν, σπασμένα σε κομματάκια)
1 κουτ. της σούπας υποκατάστατο ζάχαρης ή στέβια
Εκτέλεση:
Λιώνουμε με ένα πιρούνι το τυρί κρέμα και αναμιγνύουμε όλα τα υλικά μαζί. Μοιράζουμε σε θήκες για παγωτό και αφήνουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4 ώρες ή μέχρι να γίνουν σταθερά. Το μείγμα βγάζει 6 ξυλάκια.
Ειδήσεις σήμερα
- Απόπειρα αυτοκτονίας για την παπαδιά που καταγγέλλεται ότι εκδιδόταν στη Συγγρού
- Ειρήνη Μουρτζούκου : Σε γνωστό ζευγάρι προσπάθησε να πουλήσει τον Παναγιωτάκη
- Ντύσιμο με πουλόβερ: 15+1 ιδέες για να σε βγάλει ασπροπρόσωπη το πουλόβερ σου και τον φετινό Χειμώνα
- Η Γη της Ελιάς επόμενα επεισόδια Δ’ κύκλος : 59α, 59β, 60α, 60β, 61α
- Η Μαρίνα Πατούλη σε σχέση με τον πρώην της Άντζελας Δημητρίου