Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-Μακαρονάκι με ψητά λαχανικά και κρέμα τυριού
Συνταγή από: argiro
Υλικά Συνταγής
500 γραμ. ζυμαρικό με τρύπα
1/2 φλ. γραβιέρα τριμμένη
1 κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
1 κολοκύθι κομμένο σε καρέ
1 μελιτζάνα κομμένη σε καρέ
2 πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε καρέ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Για την κρέμα τυριού
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2/3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
750 ml ζεστό γάλα
1/2 κρεμμύδι
1 μοσχοκάρφι (γαρύφαλλο)
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
1½ φλ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση
Για το μακαρονάκι με ψητά λαχανικά στο φούρνο, βάζουμε πρώτα σε μία κατσαρόλα το γάλα, καρφώνουμε το γαρύφαλλο στο κρεμμύδι και το ρίχνουμε στο γάλα. Αφήνουμε να ζεσταθεί και να αρωματιστεί. Πετάμε το κρεμμύδι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα και αφήνουμε να ψηθεί για 2′-3′. Αποσύρουμε από την εστία. Ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό γάλα, πάντα ανακατεύοντας. Ξαναβάζουμε την κρέμα στη φωτιά να δέσει για 2′-3′ ανακατεύοντας. Αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο και αλατίζουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε την γραβιέρα και ανακατεύουμε. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε λαμαρίνα, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τ’ ανακατεύουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στον αέρα για 10′.
Βράζουμε τα ζυμαρικά 5′-6′ και τα στραγγίζουμε. Με λίγο νεράκι απ’ αυτό που στάζουν (δεν τα στραγγίζουμε τελείως) τα ρίχνουμε στην κρέμα τυριού. Προσθέτουμε και τα ψητά λαχανικά, τ’ ανακατεύουμε καλά και δοκιμάζουμε μήπως θέλουν άλλο αλατοπίπερο.
Τα βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος και τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ψίχουλα ψωμιού και λίγη φρυγανιά. Τα αφήνουμε για 20′ στους 180ο C στις αντιστάσεις, να ροδίσει η κρούστα ελαφρά. Τα σερβίρουμε με κουτάλα, δεν κόβεται σε κομμάτια όταν είναι ζεστό.
Τρίτη-Κοτόπουλο με γλυκοπατάτες στην κατσαρόλα
Συνταγή από: kathimerini
Υλικά (για 4 άτομα)
8 κοπανάκια κοτόπουλου (το κάτω μέρος από το μπούτι)
800 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες, κομμένες σε χοντρές ροδέλες (πάχους περίπου 1 εκ.)
2 ξερά κρεμμύδια, σε καρέ
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 2 πράσα, σε ροδέλες
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, καλά κοπανισμένο (λέγεται και κακουλέ. το βρίσκουμε στα μπαχαράδικα είτε σε κάψουλες που περιέχουν τα σποράκια είτε σε σπόρους ή σε σκόνη) – προαιρετικά
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το μισό λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο, τα πράσα και τα κρεμμύδια με την κανέλα, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές και να μαραθούν τα πράσα και τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 1 – 2 λεπτά, έως ότου και ο πελτές σκορπίσει το άρωμά του.
Ρίχνουμε περίπου 200 ml ζεστό νερό και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μισογίνει το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο, το μοσχοκάρυδο και το καρδάμωμο και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσo ώστε να μισοκαλύψει τα υλικά, και μαγειρεύουμε με σκεπασμένο το καπάκι της κατσαρόλας για περίπου 30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι γλυκοπατάτες και να δέσει η σάλτσα.
Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος τα υγρά και προσθέτουμε, αν χρειαστεί, λίγο ζεστό νερό. Δεν ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα, για να μη διαλυθούν οι πατάτες, αλλά σείουμε τακτικά την κατσαρόλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό στην άκρη, περίπου 20 λεπτά, να «σταθεί». Αν μας φαίνεται πολύ γλυκό το φαγητό, διορθώνουμε με λίγες σταγόνες λεμονιού.
Σερβίρουμε συνοδεία λαχανοσαλάτας και χωριάτικου ψωμιού.
Τετάρτη-Φανταστικοί λαχανοντολμάδες
Δείτε τη συνταγη στο: daddy-cool.gr
Πέμπτη-Σούπα χειμωνιάτικη με μοσχαράκι και λαχανικά
Συνταγή από: cookpad
Υλικά
Για 2 άτομα
1/2 κιλό μοσχαράκι σπάλα κομμένο σε μπουκιές
2 πατάτες σε κυβάκια
3 καρότα σε ροδέλες
2 μικρά ξερά κρεμμύδια σε φετάκια
1 σελινόριζα σε κυβάκια
2 κλωνάρια σέλινο ολόκληρα
2 μικρά πράσα σε ροδέλες, όλο το λευκό μέρος και λίγο πράσινο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 πολύ κοφτή κ.σ. αλάτι
κόκκους μπαχάρι
Πιπέρι τριμμένο, λεμόνι και μπούκοβο γλυκό για το σερβίρισμα
Βήματα
Βράζουμε το κρέας μέχρι να φέρει αφρό.
Πετάμε το νερό, πλένουμε καλά την κατσαρόλα να φύγουν όλα τα υπολείμματα και βάζουμε καθαρό νερό να βράσει, περίπου 3 λίτρα.
Όσο βράζουμε το κρέας, ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, κόβοντάς τα όπως αναφέρεται παραπάνω.
Αφού μαλακώσει το μοσχαράκι, ρίχνουμε τα λαχανικά και το αλάτι και το μπαχάρι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν και αυτά.
Δείτε ακόμα: Τυροπιτάκια 1- 2- 3 για κάθε περίσταση!
Ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε, μαγειρεύοντας για άλλα 7-10′.
Σερβίρουμε ζεστή τη σούπα, με μπόλικο λεμόνι, τριμμένο πιπέρι και μπούκοβο.
Παρασκευη-Φασόλια χάντρες με ψητές πιπεριές φλωρίνης και θυμάρι
Δείτε τη συνταγη στο: daddy-cool.gr
Σαββατο-Ψάρι στο φούρνο µε πατάτες
Συνταγη απο: xrysessyntages
Συστατικά
1 µεγάλο καθαρισµένο λαβράκι ή τσιπούρα (1 κιλό περίπου),
½ φλ. άσπρο, ξηρό κρασί,
½ λεµόνι ο χυµός,
6 µέτριες πατάτες,
4-5 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 κουταλιά ξεφυλλισµένο θυµάρι ή ψιλοκοµµένα φυλλαράκια ρίγανης + 2 κλωναράκια για το ψάρι,
2-3 λεπτά φετάκια (ροδέλες) λεµόνι,
1 µεγάλη ντοµάτα σε ροδέλες,
αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
Βήμα 1
Ξεπλένετε και στραγγίζετε το ψάρι και το βάζετε σε ένα γυάλινο ταψί.
Βήμα 2
Κάνετε 3-4 διαγώνιες χαρακιές µε ένα µαχαιράκι σε κάθε πλευρά του, το περιχύνετε µε το µισό κρασί και το λεµόνι, το αλατίζετε και τα κρατάτε στη άκρη.
Βήμα 3
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 190°C.
Βήμα 4
Ξεφλουδίζετε τις πατάτες και τις κόβετε µε ένα βαρύ µαχαίρι σε πολύ λεπτά φετάκια (είτε κατά µήκος είτε σε ροδέλες).
Βήμα 5
Τις βάζετε σε ένα µπολ, σκορπάτε απάνω το θυµάρι ή τη ρίγανη, τις ραντίζετε µε 2 κουταλιές περίπου ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνετε και τις ανακατεύετε καλά.
Βήμα 6
Λαδώνετε µε 1 κουταλιά ελαιόλαδο ένα πυρίµαχο ταψί και απλώνετε µέσα τις πατάτες σε οµοιόµορφη (περίπου) στρώση.
Βήμα 7
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και τις ψήνετε για 25 λεπτά.
Βήμα 8
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο.
Βήμα 9
Στραγγίζετε το ψάρι και µπήγετε στην κοιλιά του τα κλωναράκια του θυµαριού ή της ρίγανης και τις ροδέλες του λεµονιού και το αλατοπιπερώνετε.
Βήμα 10
Απλώνετε πάνω από τις πατάτες το ψάρι και το περιχύνετε µε το υπόλοιπο κρασί (1/4 φλ.).
Βήμα 11
Βάζετε γύρω τις ροδέλες των ντοµατών, τις αλατοπιπερώνετε, τα ραντίζετε όλα µε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο, επιστρέφετε το ταψί στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιµο για άλλα 20-30 λεπτά.
Δείτε ακόμα: Απλή και νόστιμη μηλόπιτα?? με ότι έχουμε σπίτι!!
Κυριακή-Ο τέλειος σπιτικός γύρος !!!
Συνταγη από: mageirikikaisintages
Υλικά για 1 κιλό χοιρινό γύρο
1 κιλό χοιρινό κρέας (από λαιμό) κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
125 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ρίγανη
1 κουτ. σούπας θυμάρι
1 κουτ. σούπας κόλιαντρο τριμμένο
1 κουτ. σούπας σούμακ ΜΠΑΧΑΡ
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα ΜΠΑΧΑΡ
1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη Kalamata papadimitriou
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Τι κάνουμε
Ανακατέψτε όλα τα μπαχαρικά, πασπαλίστε το κρέας και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο. Αφήστε το κρέας να μαριναριστεί τουλάχιστον για 12 ώρες στο ψυγείο.
Σε μία σπιτική σούβλα περάστε με την σειρά τις φέτες του κρέατος. Εναλλακτικά, στρώστε με τη σειρά τις φέτες του κρέατος σε μία σχάρα και περάστε ξύλινα ή μεταλλικά σουβλάκια σε 3-4 σημεία για να συγκρατήσουν το κρέας. Ακουμπήστε την σχάρα σε ένα ταψί, ώστε να στάζουν τα λίπη του κρέατος και προσθέστε 1 φλιτζάνι νερό στο ταψί. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 180ο C για 1 ώρα και 30 λεπτά. Βγάλτε το κρέας από τον φούρνο και κόψτε το σε πολύ λεπτά κομμάτια για να το σερβίρετε.
Πίτα Εβδομάδας:
Ηπειρώτικη κασιόπιτα
Δείτε τη συνταγη στο:daddy-cool.gr
Γλυκά Εβδομάδας:
- Εύκολη συνταγή για αφράτα, νηστίσιμα μηλοπιτάκια
Συνταγη από: golamia
Τι θα χρειαστείτε
Για τη ζύμη:1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml ελαιόλαδο
350 ml νερό
3 κουταλιές του γλυκού λευκό ξύδι
1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές του γλυκού baking powderΓια την γέμιση:5 μήλα της επιλογής σας
150 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
2 κουταλιές του γλυκού κανέλα τριμμένη
1 φλιτζανάκι του καφέ τριμμένο φουντούκιΤι πρέπει να κάνετε
Βήμα 1ο
Βἀλτε τον γάντζο ζύμης στο μίξερ σας και προσθέστε στη λεκάνη του όλα τα «στεγνά» υλικά της ζύμης. Αν δεν διαθέτετε μίξερ, ζυμώστε με το χέρι σας ακολουθώντας τις ίδιες οδηγίες.
Ανακατέψτε και, στη συνέχεια, σιγά σιγά προσθέστε τα υγρά. Αν έχετε μίξερ, η ταχύτητα πρέπει να είναι χαμηλή στην αρχή και μέτρια στη συνέχεια, μέχρι η ζύμη σας να δέσει και να απομακρυνθεί όλο το αλεύρι από τα πλάγια της λεκάνης
Βήμα 2ο
Αν κολλάει η ζύμη, προσθέστε λίγο παραπάνω αλεύρι κι αν είναι στεγνή παραπάνω νερό -πάντα σε μικρές ποσότητες.Μόλις η ζύμη σας γίνει ελαστική, αφήστε την μισή ώρα σε ένα μπολ, σκεπασμένη με μεμβράνη για να «ξεκουραστεί».
Βήμα 3ο
Τρίψτε τα μήλα μέσα σε ένα μπολ.
Βήμα 4ο
Μετά προσθέστε τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μίγμα στην άκρη για μισή ώρα. Θα δείτε πως το μήλο θα βγάλει αρκετά υγρά αλλά δεν χρειάζεται να σας απασχολήσει -κρατήστε τα.
Βήμα 5ο
Με έναν πλάστη ανοίξτε τη μισή ζύμη και με την βοήθεια ενός ποτηριού που έχει φαρδύ στόμιο, σχηματίστε κύκλους.Πάρτε έναν κύκλο στην παλάμη σας και στο κέντρο τοποθετήστε μια γεμάτη κουταλιά του γλυκού γέμιση, την οποία θα έχετε στραγγίξει ελαφρώς πιέζοντας την γέμιση στην άκρη του μπολ προτού την τοποθετήσετε στο ζυμάρι.
Βήμα 6ο
Διπλώστε πρώτα τις δύο άκρες προς τη μέση και στη συνέχεια τις άλλες δύο για να δημιουργήσετε μια μπαλίτσα. Αναποδογυρίστε την πάνω σε ένα ταψί στο οποίο θα έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Με ένα πινέλο, αλείψτε το κάθε μηλοπιτάκι με το ζουμί από τη γέμιση.
Βήμα 7ο
Ψήστε για 12-15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς ή μέχρι να πάρουν τα μηλοπιτάκια σας ένα χρυσαφί χρώμα.
Βήμα 8ο
Αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρώς και πασπαλίστε τα με αρκετή ζάχαρη άχνη!
Τα μηλοπιτάκια σας είναι έτοιμα!
Δείτε ακόμα: Φιλέτο κοτόπουλου με χρωματιστές πιπεριές και μακαρόνια
- Ραβανι αφρος απο τη Σοφη Τσιώπου
Δείτε τη συνταγη στο: daddy-cool.gr