Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-Κρέπες με λαχανικά:
Συνταγή από:unimore
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΡΕΠΕΣ
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο (μαργαρίνη)
150 γρ. αλεύρι
150 γρ. γάλα
3 αυγά
αλάτι, πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
1 κρεμμύδι μέτριο
2 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
3 καρότα ψιλοκομμένα
1/2 κιλό λάχανο ψιλοκομμένο
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο (μαργαρίνη)
1 φλυτζάνι τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
Φέτες γκούντα για πάνω από τις κρέπες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού έχετε ετοιμάσει τις κρέπες με το μείγμα που σας έχω δώσει παραπάνω, τις αφήνετε λίγο να κρυώσουν.
Βάζετε σε ένα τηγάνι τη μαργαρίνη να κάψει και προσθέτετε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει λιγάκι.
Στη συνέχεια προσθέτετε τα κολοκυθάκια, τα καρότα, το λάχανο, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύετε ελαφρά.
Προσθέτετε δύο φλυτζάνια του τσαγιού νερό και αφήνετε να βράσουν 2 λεπτά μέχρι ν’απορροφηθεί το ζουμί.
Έπειτα προσθέτετε την τριμμένη παρμεζάνα και με το μείγμα αυτό γεμίζετε τις κρέπες μία μία, βάζοντας περίπου δύο κουταλιές γέμιση στην κάθε κρέπα.
Τυλίγετε τις κρέπες σαν φλογέρες και τις βάζετε σ’ένα πιρέξ. Καλύπτετε τις φέτες με τυρί γκούντα και πασαπαλίζετε με λίγη πάπρικα γλυκιά από πάνω.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 15-20 λεπτά και τις σερβίρετε ζεστές.
Υ.Γ: Εναλλακτικά στο μείγμα για κρέπες αντί για 1 1/2 φλυτζάνι βούτυρο μπορείτε να βάλετε 1 φλυτζάνι ή και λιγότερο λάδι. Επίσης μπορείτε να μην βάλετε γκούντα από πάνω.
Τρίτη-Κοτόπουλο με μυρωδικά & ρύζι στον φούρνο !!!
Υλικά μερίδες 4
4 κομμάτια κοτόπουλο
1 μεγάλο κρεμμύδι πολτοποιημένο
3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
αλάτι-πιπέρι
2 κύβους κότας
1 κουταλιά σούπας θυμάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα
5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1+1/2 κούπας τσαγιού ρύζι για πιλάφι
λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο
Τι κάνουμε
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια κοτόπουλο και ρίχνουμε από πάνω την πάπρικα,το αλατοπίπερο,το θυμάρι,τον κουρκουμά ανακατεύουμε να πάει παντού.
Ανάβουμε το μάτι και τηγανίζουμε τα μαριναρισμένα κομμάτια μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.
Τα βγάζουμε και ρίχνουμε μέσα στο ίδιο λάδι το κρεμμύδι με το σκόρδο και σοτάρουμε λίγο,προσθέτουμε 2+1/2 ποτήρια νερό χλιαρό μέσα στο οποίο στο ένα έχουμε αραιώσει τους κύβους κότας .
Μόλις πάρει να βράζει ρίχνουμε ένα ποτήρι νερού ρύζι ανακατεύουμε βάζουμε και τα κομμάτια από το κοτόπουλο και τα αφήνουμε να πάρουν λίγες βράσεις για 5 λεπτά.
Αδειάζουμε το φαγητό σε ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο περίπου 20 λεπτά ή και λιγότερο ανάλογα τον φούρνο αέρα πάνω κάτω μέχρι να δούμε να πιεί όλο το νερό του και να γίνει σπυρωτο .
Αν χρειαστεί κατά το ψήσιμο προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό και ανακατεύουμε.Καλή όρεξη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τετάρτη-Πατάτες, κολοκυθάκια και μελιτζάνες κοκκινιστά
Υλικά για 4 άτομα
250 γρ μελιτζάνες
400 γρ κολοκυθάκια
500 γρ πατάτες
250 γρ αποφλοιωμένες ντομάτες
6-8 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ποτήρι νερό
αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίστε τις πατάτες, πλύντε τις και κόψτε τις σε κύβους.
Πλύντε τις μελιτζάνες, αφαιρέστε τις άκρες και κόψτε τις στα δύο ακολουθώντας το μάκρος και, στη συνέχεια, σε φέτες (οι φέτες θα είναι κομμένες στη μέση).
Πλύντε τα κολοκυθάκια, αφαιρέστε τις άκρες και κόψτε τα σε στρογγυλές φέτες.
Καθαρίστε τις σκελίδες σκόρδο. Ξεφλουδίστε το κρεμμύδι και κόψτε το σε λεπτές φέτες. Πλύντε το μαϊντανό και ψιλοκόψτε τον.
Βάλτε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, φωτιά και σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Προσθέστε τις ντομάτες, τις οποίες έχετε περάσει στο μύλο, και αφήστε να βράσουν για λίγα λεπτά, για να στεγνώσει λίγο η σάλτσα.
Προσθέστε τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και αφήστε να πάρουν γεύση για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας.
Προσθέστε αλάτι και πιπέρι, το μαϊντανό και το νερό και μαγειρέψτε, σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένη η μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, για περίπου 20-30 λεπτά.
Εάν οι πατάτες είναι κομμένες σε μεγάλα κομμάτια, μαγειρέψτε τις μόνες για 10 λεπτά, πριν προσθέσετε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, επειδή απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο ψησίματος.
Αν το νερό στεγνώσει, προσθέστε περισσότερο ζεστό νερό.
Σερβίρετε το πιάτο σας με πατάτες, κολοκυθάκια και μελιτζάνες κοκκινιστά ζεστό!
Σημείωση
Οι δόσεις αναφέρονται στο πιάτο που σερβίρεται ως κύριο πιάτο. Εάν, αντιθέτως, το σερβίρετε σαν συνοδευτικό, ελαττώστε τις δόσεις των υλικών.
Δείτε ακόμα: Φανταστικά Αλμυρά Μάφινς με φέτα και πιπεριές !!!
Πέμπτη-Ρολό κιμά με πουρέ πατάτας στο φούρνο
Συνταγή από: sintayes
Υλικά συνταγής
Για το ρολό κιμά:
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
1 μεγάλο καρότο, τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
1 μεγάλο αυγό, χτυπημένο
2 κ.σ. ανάμεικτα αποξηραμένα θυμάρι, ρίγανη, δυόσμο (ή άλλα επιλογής σας)
3-4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1/3 φλ. τσαγιού γάλα
αλάτι πιπέρι
Για το πουρέ πατάτας:
3 μέτριες πατάτες ξεφλουδισμένες, κομμένες σε κομματάκια
2 κ.σ. γάλα
20 γρ. βούτυρο
αλάτι
Εκτέλεση συνταγής
Για το ρολό με κιμά: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υλικά για το ρολό κιμά και τα πλάθετε πολύ καλά με τα χέρια σας μέχρι να αλλάξει χρώμα το μείγμα και να μη κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ 10×20 εκ. περίπου και στρώνετε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος στη βάση και στη μεγάλη πλευρά των τοιχωμάτων, φροντίζοντας να προεξέχει περιμετρικά. Μεταφέρετε το μείγμα κιμά στη φόρμα το στρώνετε ομοιόμορφα και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ.
Για τον πουρέ πατάτας: Eν τω μεταξύ, φτιάχνετε το πουρέ πατάτας. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε κρύο νερό και βάζετε τα κομμάτια πατάτας και αλάτι και τα βράζετε για 20 λ περίπου από την ώρα που θα πάρουν βράση ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά, ανάλογα με μέγεθος που τις κόψατε.
Τις στραγγίζετε πολύ καλά, τις μεταφέρετε πάλι στη κατσαρόλα που τις βράσατε και με το ειδικό εργαλείο με πουρέ ή ένα πιρούνι τις πολτοποιείτε καλά. Προσθέτετε λίγο αλάτι, το γάλα και το βούτυρο και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.
Βγάζετε το έτοιμο ρολό από το φούρνο και γυρίζετε το φούρνο σας στο γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία. Στρώνετε ομοιόμορφα το πουρέ πατάτας πάνω από ρολό κιμά και με ένα πιρούνι κάνετε σχέδια σαν “κορυφές”. Το ξαναβάζετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο στο γκρίλ για 10-12 λ ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και γίνει ελαφρώς τραγανή.
Προαιρετικά μπορείτε να βάλετε 1/3 φλ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο πικάντικο τυρί αρεσκείας σας μέσα στον πουρέ ή να το πασπαλίσετε πάνω από τον πουρέ. Σερβίρετε το ρολό σας με συνοδευτικό επιλογής σας. Καλή σας όρεξη!
Παρασκευή-Ρεβίθια στη γάστρα
Συνταγή από: tovima
YΛΙΚΑ (για 6-8 άτομα)
1 κιλό ρεβίθια Δομοκού
300 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
300 γρ. καρότα, σε ροδέλες
500 γρ. ώριμες ντομάτες, χονδροκομμένες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε λίγο νερό
2-3 φύλλα δάφνης
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
100 ml έ.π. ελαιόλαδο και 50 ml επιπλέον για το τελείωμα
αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε αποβραδίς τα ρεβίθια να μουλιάσουν μέσα σε ένα μπολ με νερό που να τα σκεπάζει και 2-3 κ.σ. αλάτι.
Την επομένη ξεπλένουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε στη γάστρα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το σέλερι, τα καρότα, τις ντομάτες, τον πελτέ, τα φύλλα δάφνης, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Συμπληρώνουμε με νερό έως ότου καλυφθούν καλά τα ρεβίθια και προσθέτουμε 100 ml ελαιόλαδο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι και τη βάζουμε στον φούρνο για περίπου 4 ώρες. Αν τα ρεβίθια δεν έχουν γίνει, τα ψήνουμε για λίγο ακόμη. Δέκα λεπτά πριν από το τέλος ανοίγουμε τη γάστρα ώστε να πάρουν χρώμα τα όσπρια και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σερβίρονται
ζεστά αλλά και κρύα.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.
Σάββατο-Ψάρι με κινόα και λαχανικά στο φούρνο
Συνταγή από: athinorama
Υλικά
4 φέτες ψαριού 230 -250 γρ. η κάθε μία
1 ½ φλ. κινόα
2 φινόκιο καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
1 μεγάλη κίτρινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
2 φλ. ντοματάκια κομμένα σε κυβάκια
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
3 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
¾ + ½ φλ. ελαιόλαδο
Χυμός και ξύσμα ενός λεμονιού
3 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το ψάρι, το αλατίζουμε και το βάζουμε σε σουρωτήρι στο ψυγείο. Βάζουμε την κινόα σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τη σκεπάζουμε με 3 φλιτζάνια νερό και μια γερή πρέζα αλάτι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά γύρω στα 15 λεπτά, μέχρι η κινόα να μαλακώσει και να απορροφηθεί το νερό. Αφήνουμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C. Ανακατεύουμε σε αντικολλητική λαμαρίνα φούρνου τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το φινόκιο και το σκόρδο μαζί με τα ¾ φλ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά γύρω στα 25 λεπτά. Τακτοποιούμε από πάνω τις φέτες του ψαριού, ραντίζουμε με το λεμόνι και το ξύσμα το λεμονιού και το ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να χωριστεί το κόκκαλο από τη σάρκα. Ξεφουρνίζουμε και μεταφέρουμε το ψάρι σε μεγάλα ρηχά πιάτα. Ρίχνουμε την κινόα στο ταψί με τα λαχανικά μαζί με το κόλιανδρο. Ανακατεύουμε ελαφρά και μοιράζουμε το «πιλάφι» με την κινόα στα πιάτα.
Α.Τ.
Δείτε ακόμα: Πεντανόστιμο Φιλέτο μπακαλιάρου σαν πλακί
Κυριακή-Light ριγκατόνι στο φούρνο με φέτα, πιπεριά, ελιές και ντομάτα
Συνταγή από: neadiatrofis
Υλικά
500 γρ ριγκατόνι
5-6 ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες
2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε μπαστουνάκια
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά πολτοποιημένα
1/3 φλιτζανιού κόκκινο κρασί
2 κουταλιές της σούπας πάπρικα γλυκιά
Αλάτι, πιπέρι
½ φλιτζάνι φρέσκια ρίγανη ή 3 κουταλιές της σούπας ξερή
1 φλιτζάνι ροδέλες από μαύρες ελιές
300 γρ φέτα ή λευκό τυρί χαμηλών λιπαρών
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά για 3-4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε σε ένα ταψί. Μέσα στο ταψί ρίχνουμε και τη φέτα κομμένη σε κυβάκια. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και την πιπεριά. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά και μετά προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και το κρασί και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας στο ταψί που έχουμε βάλει τα ζυμαρικά και τη φέτα. Προσθέτουμε τη ρίγανη και τις ελιές, ανακατεύουμε και βάζουμε το ταψί στο φούρνο σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Πίτα Εβδομάδας!
Τραχανόπιτα
Συνταγή από: funkycook.gr
Υλικά
3 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2½ φλυτζάνια γάλα φρέσκο
½ φλυτζάνι τραχανά ξινό
350 gr. φέτα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
5 αυγά
Ελαιόλαδο
Φρεσκοττριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μπώλ ρίχνουμε τα 4 αυγά, το βούτυρο λιωμένο σε χλιαρή θερμοκρασία, το γάλα και 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τον τραχανά, την φέτα χοντροτριμμένη, λίγο αλάτι, προσεκτικά γιατί το τυρί είναι αλμυρό και πιπέρι.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.
Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε το μείγμα .
Τέλος χτυπάμε ένα αυγό με λίγο γάλα και περιχύνουμε την πίτα και ψήνουμε στους 200 °C για 50 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Δείτε ακόμα: Πανεύκολη και πολύ νόστιμη Μανιταροπιτα στα γρηγορα ,χωρις φυλλο
Γλυκά Εβδομάδας
- Σοκολατένιες μπάρες βρώμης
Δείτε την συνταγή στο: daddy-cool.gr
- Μωσαϊκό με λευκή σοκολάτα!
Δείτε την συνταγή στο:daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Αλέξανδρος μαθαίνει για τον ψεύτικο διάδοχο
- Κώστας Λεφάκης : Μηνιαίες Προβλέψεις Δεκεμβρίου 2024 για όλα τα ζώδια
- Η Γη της Ελιάς : Η Αντιγόνη παίρνει οριστικά το παιδί από τον Μάνο και τη Μαρίνα
- Πέθανε ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Παπαδόπουλος
- Δημήτρης Σταρόβας: «Η παχυσαρκία είναι ασθένεια» Το εγκεφαλικό και η νέα του ζωή