Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-Μπρόκολο ω γκρατέν στο φούρνο
Συνταγή από:greekcook
Υλικά:
- μπρόκολο (όσο θέλετε εσείς)
- τυριά τριμμένα
- κρέμα γάλακτος
- αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
- Βράζουμε το μπρόκολο, το τοποθετούμε σε βουτηρωμένο PYREX, αλατοπιπερώνουμε και από πάνω πασπάλίζουμε μπόλικα τυριά.
- Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσει η επιφάνεια.
Τρίτη-Μακαρόνια με κεφτεδάκια ή κριθαράκι
Δείτε τη συνταγή εδώ
Τετάρτη-Γίγαντες στο φούρνο με σπανάκι και τυριά
Συνταγή από:chefonair.gr
Υλικά:
- 500 γρ φασόλια γίγαντες
- 500 γρ. σπανάκι
- 1 πράσο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 3κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. βούτυρο
- 400 γρ ντομάτα κονκασέ
- 15 γρ πελτέ ντομάτας
- 150γρ τυρί arla αυθεντικό regato.
- 150 γρ arla αυθεντικό δανέζικο κεφαλοτύρι
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Μουλιάζουμε τους γίγαντες για 10–12 ώρες σε χλιαρό νερό, τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
- Έπειτα τους στραγγίζουμε, τους τοποθετούμε σε ένα μπολ και κρατάμε λίγο από το νερό του βρασίματος.
- Τοποθετούμε μία αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
- Ψιλοκόβουμε και σωτάρουμε το πράσο μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε το σπανάκι, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε να σωτάρουμε, μέχρι να μαραθούν.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα κονκασέ, τον πελτέ ντομάτας, τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε τους γίγαντες σε ένα αντικολλητικό ταψί προσθέτουμε από πάνω το σπανάκι με τη σάλτσα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το τριμμένο ρεγκάτο, το τριμμένο κεφαλοτύρι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30 λεπτά.
Δείτε ακόμη:Μοσχαράκι με λαχανικά σε κρεμώδη σάλτσα
Πέμπτη-Τηγανιτό ρύζι με λαχανικά
Συνταγή από:athinorama.gr
Υλικά:
- 450 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 κούπα κατεψυγμένο αρακά
- 1 κούπα κατεψυγμένο καλαμπόκι
- 1 μελιτζάνα
- 1 κόκκινη πιπεριά κέρατο
- 8-10 φρέσκα λευκά μανιτάρια, μεσαίου μεγέθους
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το ρύζι να βράσει σύμφωνα με τις οδηγίες. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετό νερό με αλάτι και όταν βράσει ρίχνουμε τον αρακά και το καλαμπόκι. Βράζουμε για 8-10 λεπτά και στη συνέχεια στραγγίζουμε τα λαχανικά και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ. Κόβουμε τη μελιτζάνα κατά μήκος και στη συνέχεια σε μικρά κυβάκια. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την πιπεριά και τα μανιτάρια σε φέτες και τα τοποθετούμε όλα μαζί με τη μελιτζάνα και τα κρεμμυδάκια στο ίδιο μπολ με τον αρακά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και όταν κάψει προσθέτουμε τα λαχανικά. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαραθούν και να μαγειρευτούν όλα, περίπου 10-15 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βρασμένο ρύζι στο τηγάνι με τα λαχανικά και ανακατεύουμε ώστε να κατανεμηθούν ομοιόμορφα. Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστά.
Δείτε ακόμη:Κροκέτες ρυζιού με τόνο και μοτσαρέλα
Παρασκευή-Ρεβίθια με ρύζι και ντομάτα
Συνταγή από:pontos-news.gr
Υλικά:
- 500 γρ. ρεβίθια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 φλ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. ρύζι νυχάκι
- 2 φλ. χυμό ντομάτας
- 2-3 κ.σ. πελτέ
- 1-2 πιπερίτσες καυτερές (προαιρετικά)
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βάζουμε τα ρεβίθια από το βράδυ σε νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε καλά και τα σουρώνουμε.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα ρεβίθια και ζεστό νερό έως να τα σκεπάσει, και τα βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα ή ώσπου να βράσουν.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και τον πελτέ, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι, και εάν χρειαστεί ακόμα λίγο ζεστό νερό και το ρύζι ανακατεύοντας τακτικά έως να βράσει το ρύζι και να χυλώσει.
Σάββατο-Φανταστικά γεμιστά καλαμάρια απο τη Sofia Kara
Συνταγή από: daddy-cool.gr
Υλικά:
- 1 κιλό καλαμαράκια
- 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια ξερά
- 2 σκελίδες σκόρδο αν θέλετε
- 2 ώριμες ντομάτες στο μούλτι
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο μόνο τα φύλλα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 1|2 φλιτζάνι ρύζι
- 1|2 φλιτζάνι κρασί
- 1 κ γ ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Πλένω και καθαρίζω τα καλαμάρια πολύ καλά!
Ψιλοκόβω τα πλοκάμια του και σε μια κατσαρόλα σοτάρω με λίγο λαδάκι το κρεμμύδι και το σκόρδο!
Προσθέτω τα πλοκάμια ,στο τέλος το ρύζι και σβήνω με το κρασί!
Βράζουν για 5 λεπτά και προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά!
Σουρώνω τη γέμιση και κρατώ τα υγρά!
Αφού κρυώσει καλά το μείγμα μας γεμίζω τα καλαμαράκια όχι όμως μέχρι επάνω γιατί θα φουσκώσει το ρύζι και θα χυθεί!
Τα κλείνω με μια οδοντογλυφιδα και τα τοποθετώ σε μια φαρδιά κατσαρόλα!
Προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο ,τα υγρά που κρατήσαμε 1,1|2 κούπα νερό και τέλος το αλατοπίπερο!
Βράζει περίπου για 30 λ χωρίς να ανακατεύω και μόλις πήξει η σάλτσα μας είναι έτοιμα!
Αφαιρώ τις οδοντογλυφιδες και σερβίρω με τη σάλτσα τους
Κυριακή-Χυλοπίτες με μπουτάκια κοτόπουλου και τέλεια σάλτσα
Συνταγή από:daddy-cool.gr
Υλικά συνταγής:
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 μπουτάκια κοτόπουλου με την πέτσα και το κόκαλο
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε μικρά καρέ ή τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
- 1/2 φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί n ζωμό κότας ή ζεστό νερό
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κλαδάκι θυμάρι
- 2 φλιτζ. ντομάτες ψιλοκομμένες
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 500 γραμμ. χυλοπίτες μακριές (ή ταλιατέλες ή παπαρδέλες)
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα (φαρδιά και ρηχή). Σε μέτρια φωτιά ροδίζουμε τα μπουτάκια γύρω γύρω μέχρι η πέτσα τους να γίνει τραγανή, περίπου 8΄-10΄.
Αφού τα ροδίσουμε καλά, τα βγάζουμε σε πιατέλα και τα σκεπάζουμε.
2. Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε στο υπάρχον λίπος, το κρεμμύδι και το καρότο. Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο, μετά από περίπου 5΄-6΄, τότε προσθέτουμε ξανά τα μπουτάκια και τα βότανα (δαφνόφυλλο και θυμάρι). Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το κρασί να εξατμιστεί εντελώς, για περίπου 5΄-6΄.
3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ρίχνουμε το ζωμό κότας ή ζεστό νερό ώστε να μισοσκεπαστούν τα μπουτάκια. Σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα και 15΄ ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό.
4. Με λαβίδα αφαιρούμε τα μπουτάκια μόλις βράσουν. Συνεχίζουμε να βράζουμε τη σάλτσα, χωρίς το καπάκι πλέον. Ξεκοκαλίζουμε τα μπουτάκια, αφαιρώντας πέτσα και κόκαλα. Με τα χέρια διαλύουμε το ψαχνό σε μικρές μπουκίτσες και το ρίχνουμε στη σάλτσα. Σε αυτή τη φάση η σάλτσα μας πρέπει να είναι πυκνή, γεμάτη αρώματα και τέλεια στη γεύση!
5. Βράζουμε τα ζυμαρικά και αφού τα στραγγίσουμε τα μοιράζουμε σε πιάτα. Τα περιχύνουμε με την υπέροχη πυκνή σάλτσα κοτόπουλου.
Δείτε ακόμη:Φακές με λιαστή ντομάτα
Πίτα της Εβδομάδας:
Τυρόπιτα με πανεύκολο χειροποίητο φύλλο σφολιάτας και γέμιση από σιμιγδαλόκρεμα με τυρί!
Δείτε τη συνταγή εδώ
Γλυκά εβδομάδας:
- Εκμέκ κανταΐφι με κρέμα ζαχαρούχου!
Δείτε τη συνταγή στο:daddy-cool.gr
- Εύκολο γλυκάκι της στιγμής
Συνταγή από:daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τρόφιμο με το μικρόβιο Listeria – Προσοχή μην το καταναλώσετε
- Μενού εβδομάδας από 25/11/2024 ως 01/12/2024 – Νηστεία Χριστουγέννων
- Η Γη της Ελιάς επόμενα επεισόδια Δ’ κύκλος : 59α, 59β, 60α, 60β, 61α
- Ανακαλείται ρόφημα σοκολάτας – Εντοπίστηκαν κομμάτια γυαλιού
- Καρέ μαλλιά: Τα 10 top trends του 2025 για τις πιο fashionable εμφανίσεις