Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- ρεβύθια με λαζανάκι
Συνταγή:argiro.gr
Υλικά
500 γρ. ρεβύθια ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
1 συσκευασία ντομάτα ψιλοκομμένη ΤΟΜΑΤΙΝΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
300 γρ. λαζάνια η άλλο ζυμαρικό
αλάτι
πιπέρι
τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο
Εκτέλεση
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ρεβύθια που περίσσεψαν από το χθεσινό τραπέζι. Αλλιώς μουλιάζουμε τα ρεβύθια μια ημέρα πριν. Τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό να μαλακώσουν.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο σπασμένο μαζί με το δεντρολίβανο για 1-2΄. Τα αφαιρούμε. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το καρότο και αφήνουμε να μαραθούν χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα ρεβύθια και λίγο από το νερό των ρεβυθιών. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 20′, τα ρεβύθια πρέπει να είναι αρκετά ζουμερά. Πολτοποιούμε 1/2 φλ. ρεβύθια στο μπλέντερ και τα ρίχνουμε στην σούπα να πυκνώσει.
Σπάμε τα λαζάνια σε μικρά κομμάτια και τα προσθέτουμε στη σούπα. Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά. Στο τέλος περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σερβίρουμε την πηχτή σούπα σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα.
Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μανέστρα, κοφτό μακαρόνι, κοχυλάκι ή χυλοπιτάκι
Δείτε ακόμη:5 λαχταριστές συνταγές για φθινοπωρινά γλυκά!
Τρίτη -κοτόπουλο με λαχανικά σε κρεμώδης σάλτσα κρέμας γάλακτος και μουστάρδα
Δείτε τη συνταγή εδώ
Τετάρτη- Μακαρόνια με ντοματίνια στο φούρνο
Συνταγή:gandmclub
Υλικά
1/2 κ. μακαρόνια (ένα πακέτο)
1/2 κ. ντοματίνια
3 πολύχρωμες πιπεριές
λάδι
αλάτι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα λαχανικά μας.
Τα ντοματίνια τα κόβουμε στη μέση.
Τις πιπεριές τις κόβουμε μπαστουνάκια.
Σ’ ένα ταψί τα απλώνουμε, προσθέτουμε λάδι και αλατίζουμε.
Ανακατεύουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή με τρία τέταρτα της ώρας ή μέχρι να δούμε να μαραθούν..Εν τω μεταξύ, έχουμε βράσει τα ζυμαρικά μας, να κρατάνε λίγο, επειδή θα τα βάλουμε στο φούρνο και αυτά.
Τα έχουμε στραγγίξει πολύ καλά, προηγουμένως.
Τα ψήνουμε για 5-10 λεπτά.
Πέμπτη- Μελιτζάνες γεμιστές με μανιτάρια
Συνταγή:chefoulis
Υλικά
Μελιτζάνες: 5 μεγάλες στενόμακρες
Ντοματάκια :1 κουτί ψιλοκομμένα
Μανιτάρια: 400 γρ ψιλοκομμένα φρέσκα ή κονσέρβα
Κασσέρι: 10 φέτες
Αλάτι – πιπέρι
Βασιλικός: 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Βούτυρο
Οδηγίες
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε κάθετα και αφαιρούμε λίγο από την ψίχα τους, την ψιλοκόβουμε και την σοτάρουμε με βούτυρο μαζί με τα μανιτάρια. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον βασιλικό, αλάτι- πιπέρι και αφήνουμε να ψηθεί για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και στη συνέχεια τις στρώνουμε σε βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Τις γεμίζουμε με την γέμιση που ετοιμάσαμε, βάζουμε από 1 φέτα κασέρι και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
Δείτε ακόμη:5 συνταγές για λαχταριστό κινέζικο
Παρασκευή-Φακές σούπα με σπανάκι
Συνταγή:gourmed
Συστατικά:
200 γρ. φακές, χονδρές
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε μέτρια κομμάτια
2 σκελίδες σκόρδου, κομμένες στη μέση
1 – 2 φύλλα δάφνης
½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
2 – 3 καρφάκια γαρίφαλο
100 ml ελαιόλαδο
1 μέτριο πράσο (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένο σε μέτριες ροδέλες
1 μέτριο καρότο, κατά προτίμηση βιολογικό, κομμένο σε μικρά κυβάκια
300 γρ. φρέσκο σπανάκι (ζυγισμένο καθαρισμένο), καλά πλυμένο, στραγγισμένο και ψιλοκομμένο
1 μεγάλη φρεσκια πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λωρίδες
1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια, με το χυμό τους, τα οποία ψιλοκόβουμε κονκασέ
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Οδηγίες:
Ξεπλένω τις φακές σε ένα σουρωτήρι, κάτω από τρεχούμενο νερό και τις βάζω σε μια μέτριου μεγέθους κατσαρόλα.
Προσθέτω νερό, μέχρι η στάθμη του να φτάσει έως τη μέση της κατσαρόλας (υπολογίζω 1.200 – 1.500 γρ., αν θέλω ζουμερή τη σούπα).
Προσθέτω το χονδροκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, τη ρίγανη και τα γαρίφαλα και ζεσταίνω το μείγμα μέχρι να πάρει μια βράση.
Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω για 35 – 40 λεπτά, με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι οι φακές να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το πράσο, το καρότο και την πιπεριά για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτω το σπανάκι και το σοτάρω για 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να πέσει ο όγκος του και να μαραθεί.
Προσθέτω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, νοστιμίζω με αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα και αφήνω τα υλικά να πάρουν μια βράση.
Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με τις φακές. Μαγειρεύω για 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά και αποσύρω. Σερβίρω τη σούπα ζεστή ή χλιαρή.
Tips
Αν τη θέλουμε υδαρή και ζουμερή βάζουμε 1.200 – 1.500 ml νερό αλλά αν τη θέλουμε πιο πηχτή, μειώνουμε την ποσότητα.
Σάββατο-Φιλέτο ψαριού με σπανάκι στο χαρτί
Συνταγή:foodjunkie.eu
ΥΛΙΚΑ για δύο ή τέσσερα άτομα, ανάλογα αν θα είναι ο μόνο πιάτο ή θα το σερβίρετε με πρώτο και γλυκό
2 ψάρια περ. 1 κιλό συνολικά (λαυράκι, τσιπούρα, φαγκρί)
400γρ σπανάκι φρέσκο και/ή σέσκουλα και καυκαλήθρες, πλυμένα καθαρισμένα
2 μεγάλες πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας κάπαρη ψιλοκομμένη
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, μοσχοκάρυδο
λίγο λευκό κρασί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 C (αντίσταση πάνω κάτω και αέρα αν έχετε).
Σοτάρετε τα φύλλα των χορταρικών σε λίγο ελαιόλαδο αλατίζετε και τα βάζετε στην άκρη. Αν χρησιμοποιήσετε σπανάκι, τρίψτε λίγο μοσχοκάρυδο από πάνω. Εξουδετερώνει την στιφή του αίσθηση. (tip Δρισκα πολύ χρησιμο)
Τηγανίζετε τις λεπτές ροδέλες πατάτας Μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι απαραίτητα να πάρουν χρώμα.
Κόβετε 2 μεγάλα φύλλα λαδόκολας (ή και αλουμινόχαρτο, αλλά θα γίνει λίγο πιο “ξερό”).
Σε κάθε λαδόκολλα τοποθετείτε ένα στρώμα πατάτες, ένα στρώμα χορταρικά, λίγο κρεμμύδι και σκόρδο, τα δύο φιλέτα σε σχήμα χιαστί, την κάππαρη, το μαϊντανό, περιχύνετε με λίγο ελαιόλαδο και μια κουτ. γλυκού λευκό κρασί. Από πάνω από τον πύργο που έχετε φτιάξει βάζετε μια ροδέλα λεμόνι.
Κλείνετε καλά τα πακέτα (για να δείτε πώς γίνεται πηγαίνετε εδώ). Ψήνετε για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του ψαριού.
Ανοίγετε και απολαμβάνετε!
Δείτε ακόμη:2 Συνταγές για κέικ με κρέμα κεράσι και κρέμα ροδάκινο από τη Σόφη Τσιώπου
Κυριακή-Γιουβέτσι
Συνταγή:me-nu.gr
Μερίδες 8 (από 2 κομμάτια κρέατος)
Υλικά
ελαιόλαδο
1 ½ κιλού μοσχαράκι κομμένο σε 16 κομμάτια. Νουά σπάλας (σπαλομίτα), κιλότο, στρογγυλό, κότσι ή ποντίκι, σβέρκος ή ελιά
ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια όχι εντελώς πολτοποιημένα, 4 σκελίδες σκόρδου όχι έντελώς πολτοποιημένες (να βρίσκουμε στο δόντι)
1 κούπα κόκκινο κρασί
800 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες (4 μέτριες = 3 κούπες), ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, σε κομματάκια (για ατόφια τη γεύση των υλικών), με 1 κουταλάκι ζάχαρη και λίγο ντοματοπολτό (ο ντοματοπολτός προσθέτει γλύκα, συνοχή και χρώμα) ή και κονσέρβας αποφλοιωμένες σε κομματάκια, 800 γρ. (2 κονσέρβες = 3 κούπες)
αλάτι, πιπέρι φρεσκοαλεσμένο
κανέλα, μπαχάρι
½ κιλού κριθαράκι
½ κούπας μαργαρίνη
6 κούπες νερό ζεστό
κεφαλοτύρι
Διαδικασία
1. Σοτάρουμε στο λάδι το κρέας. Μετά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλα. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 1 ώρα.
2. Σοτάρουμε το κριθαράκι στη μαργαρίνη. Αδειάζουμε σε γιουβέτσι ή σε πυρέξ σκεύος και από πάνω το κρέας. Προσθέτουμε το νερό. Σκεπάζουμε. Ψήνουμε στους 180°C για 45′ περίπου.
3. Λίγα λεπτά πριν το βγάλουμε, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και το αφήνουμε να ροδίσει
Σημ. 1: Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στο ψήσιμο: Βγάζουμε το γιουβέτσι από τον φούρνο ενόσω φαίνεται ότι ακόμη έχει μπόλικο ζουμί. Μόλις μείνει μερικά λεπτά εκτός φούρνου, θα το απορροφήσει και έτσι θα παραμείνει ζουμερό και μελωμένο χωρίς να στεγνώσει.
Τα γλυκά της εβδομάδας
Πορτοκαλόπιτα
Συνταγή δείτε εδώ
Πουτίγκα πανεύκολη με μπισκότα και σοκολάτα
Δείτε τη συνταγή εδώ
Η πίτα της εβδομάδας
Σπανακοτυρόπιτα
Δείτε τη συνταγή εδώ