Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα-Κουνουπίδι καπαμά
Υλικά:
- 1 κιλό κουνουπίδι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 2 καρότα στον τρίφτη
- 3 πιπεριές κέρατο χοντροκομμένες σαν το κρεμμύδι
- 1 ποτήρι ντοματοχυμό
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Πλένουμε καλά το κουνουπίδι μας χωρίζοντας σε μπουκετάκια
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λαδάκι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και σιγά σιγά βάζουμε όλα τα υλικά να μαραθούν
- Στο τέλος βάζουμε και την ντομάτα και ένα ποτηράκι νερό χαμηλώνουμε την φωτιά και τ’ αφήνουμε να βράσουν μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά και να μείνει με το λαδάκι του!!!! καλή επιτυχία σε όσους το κάνουν!
Τρίτη-κεφτεδάκια κοτόπουλου στο φούρνο
συνταγή εδώ
Υλικά:
300 γρ. κοτόπουλο σε κύβους ( μπούτι και στήθος)
1 πατάτα
1 ξερό κρεμμύδι
1/4 πράσου
1 σκελίδα σκόρδο
3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
3 κ.σ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα
1 αυγό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κ.γλ. μουστάρδα
1 κ.γλ. θυμάρι
1/4 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή
Μαιδανό
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά Στο μούλτι και τα κάνουμε κιμά.
Με 2 κουτάλια κάνουμε μπαλίτσες.
Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα κεφτεδάκια.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς 20-25 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.
Τετάρτη-Γίγαντες με πιπεριές φλωρίνης στο φούρνο
συνταγή εδώ
Υλικά:
300 γρ. γίγαντες
2 φύλλα δάφνης
2 ντομάτες (ή 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ)
1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κρεμμύδι ξερό
2 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μέτρια καρέ
1 καρότο
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
4 κ. σούπας μαϊντανό μέτρια ψιλοκομμένο
1 πιπερίτσα καυτερή (προαιρετικά)
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με μπόλικο νερό και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 12 ώρες (ή από το προηγούμενο βράδυ). Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένουμε καλά.γίγαντες στο σουρωτήρι
Bάζουμε τους γίγαντες και τα φύλλα δάφνης σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσουν, στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε την ένταση και βράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα. Όταν χρειαστεί, τους ξαφρίζουμε και τους αφήνουμε να βράσουν για περίπου 1 -1½ μέχρι να μαλακώσουν.γίγαντεσ στην κατσαρόλα
Τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.
γίγαντες βρασμένοι στο ταψίΕντωμεταξύ, 15 λεπτά περίπου πριν βράσουν οι γίγαντες, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι και τις πιπεριές Φλωρίνης. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν. κρεμμύδι με πιπεριά φλωρίνης στο τηγάνι
Ρίχνουμε τις ντομάτες σε ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό, τις αφήνουμε για ½ λεπτό και στη συνέχεια τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά καρέ. ντομάτες ξεφλουδισμένες
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το καρότο, την πιπερίτσα ψιλοκομμένη (αν χρησιμοποιούμε) και βράζουμε για 10 λεπτά.κρεμμύδι, πιπεριά, ντομάτα στο τηγάνι
Προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και βράζουμε για 1 λεπτό ακόμα. κρεμμύδι, πιπεριά, ντομάτα, καρότο και σέλινο
Περιχύνουμε με αυτή την σάλτσα τους γίγαντες. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο καθώς και 1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό από τον βραστήρα. γίγαντες στο ταψί με τα λαχανικά από το τηγάνι
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200° C περίπου για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν,να μελώσουν καλά, να πιούν τα υγρά τους και να μείνουν με το λάδι τους. γίγαντες στο φούρνο
Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί και τυρί φέτα.
Δείτε ακόμη:Γλυκόξινο κοτόπουλο με πιπεριές
Πέμπτη-Μακαρόνια φούρνου με λουκάνικα και κρέμα γάλακτος
Συνταγή από:infokids.gr
Υλικά:
- 1 λουκάνικο χωριάτικο
- 6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι
- 1 τριμμένη ντομάτα
- 3 φλιτζάνια νερό
- 350γραμ. μακαρόνια
- ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- ¾ του φλιτζανιού τυρί παρμεζάνα
- ¼ του φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
- 1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Διαδικασία:
- Σε ένα τηγάνι τσιγάρισε το λουκάνικο με λίγο λάδι μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα, περίπου 4 λεπτά.
- Στην συνέχεια πρόσθεσε το σκόρδο και το πιπέρι και μαγείρεψε ώσπου να πάνε παντού τα μυρωδικά για περίπου 1 λεπτό.
- Τρίψε σε ένα τρίφτη την ντομάτα κα πρόσθεσε την στο τηγάνι μαζί με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- Μείωσε την δύναμη της φωτιάς σε μέτρια έως χαμηλή θερμότητα και σιγόβρασε για 8-10 λεπτά.
- Πρόσθεσε το νερό και τα μακαρόνια και αύξησε την φωτιά ανακατεύοντας συχνά για 15-18 λεπτά.
- Αφαίρεσε από την θερμότητα και ανακάτεψε τα ζυμαρικά.
- Ανακάτεψε την κρέμα γάλακτος με ½ του φλιτζανιού παρμεζάνα και 3 κουταλιές της σούπας βασιλικό. Δοκίμασε το μείγμα και πρόσθεσε αν θέλεις αλάτι και πιπέρι.
- Πρόσθεσε την άσπρη σάλτσα μέσα στο τηγάνι και ανακάτεψε. Πασπάλισε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα και τη υπόλοιπη παρμεζάνα που περίσσεψε πάνω από τα μακαρόνια και μετέφερε στον φούρνο.
- Ψήσε μέχρι τα τυριά να λιώσουν και να βράσει η σάλτσα για περίπου 10 λεπτά.
- Πασπάλισε με φρέσκο βασιλικό και σέρβιρε.
Δείτε ακόμη:Τάρτα με κοτόπουλο, μπέικον και τυριά
Παρασκευή-Τραχανάς με λαχανικά
Συνταγή από:e-cook.eu
Υλικά :
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού τραχανά σιμιγδαλένιο ξινό
- 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού
- 1-2 καρότα – τριμμένα –
- 1 ντομάτα χυμό
- μερικά κρουτόν
- αλάτι ,πιπέρι
- ελαιόλαδο
Διαδικασία:
– Βάζετε να βράσει ο ζωμός και ρίχνετε τα καρότα και τη ντομάτα.
– Αφήνετε 5 λεπτά και ρίχνετε τον τραχανά.
– Κατεβάζετε λίγο τη θερμοκρασία γιατί φουσκώνει ο τραχανάς.
– Βράζετε για 15 λεπτά και προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
– Ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά.
– Αφήνετε λίγο να σταθεί η σούπα πριν σερβίρετε.
– Όταν σερβίρετε ρίχνετε μερικά κρουτόν από πάνω.
Σάββατο- κολιοί με ντομάτα στο φούρνο
Συνταγή από:syntages4u
Υλικά:
- 1 κιλό κολιοί (3-4 τεμάχια)
- 2 σκ.σκόρδο
- 3/4 φλ. τοματάκια ψιλοκ/να
- 1-2 πατάτες
- 1/3 φλ. λάδι
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι…πιπέρι
- ρίγανη
Διαδικασία:
- Ζητάμε στο ιχθυοπωλείο που θα αγοράσουμε τα ψάρια, να μας τα καθαρίσουν (κόβουμε και τα κεφάλια
συνήθως, διότι δεν έχουν καθόλου ψαχνό). - Τα πλένουμε καλά και τα αραδιάζουμε σε ταψάκι. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα χοντροκόβουμε.
- Βάζουμε στην κοιλιά των ψαριών….σκόρδο, ρίγανη και αλάτι.
- Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες. Τις στρώνουμε γύρω από τα ψάρια.
Μπήγουμε ενδιάμεσα, το υπόλοιπο σκόρδο και το φύλλο δάφνης. - Σε μπωλάκι βάζουμε την τομάτα, το λάδι, ρίγανη, αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το υγρό μείγμα πάνω στα ψάρια και τις πατάτες. Ξεπλένουμε με ένα φλυτζάνι νερό το μπωλ και το ρίχνουμε στο ταψί (από το πλάϊ, να μη φύγει η τομάτα από τα ψάρια) και ανακινούμε.
- Ραντίζουμε το φαγητό με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε ρίγανη και πιπέρι.
- Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 200*, στη δεύτερη (κάτω) σχάρα.
- Ψήνουμε για 50′ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, να ροδοψηθούν οι κολιοί και να μείνει το φαγητό μας, με το λαδάκι του !!
Κυριακή-Γλυκόξινο χοιρινό με ρύζι μπασμάτι
Συνταγή από:govastileto.gr
Υλικά:
- 2 φιλέτα ψαρονέφρι
- 1 γλυκιά πιπεριά κίτρινη
- 1 γλυκιά πιπεριά κόκκινη
- 1 πράσο
- 4 κ.σ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
- ½ φλιτζάνι κόκκινο ξύδι
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 κ.γ. αλεύρι
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- 1 ½ φλιτζάνι ρύζι basmati
- 1 ½ κ.σ βούτυρο
- 2 φλιτζάνια ζωμό
- 2 γαρύφαλλα
Διαδικασία:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160o-180οC.
- Πλένουμε καλά τα φιλέτα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Στη συνέχεια τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με δενδρολίβανο, ρίχνουμε λίγο λάδι και τα ανακατεύουμε προκειμένου να «κολλήσουν» τα μυρωδικά.
- Τα βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι που έχει ζεσταθεί και τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το λευκό κρασί, ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις πιπεριές και σε λεπτές ροδέλες το πράσο. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι φτιάχνουμε την γλυκόξινη σάλτσα. Δηλαδή βάζουμε τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, το ξύδι, το μέλι και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε τα υλικά μας για να δέσουν μεταξύ τους και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αμέσως μετά ρίχνουμε τις πιπεριές και το πράσο και ανακατεύουμε για λίγο. Δε θέλουμε να βράσουν οι πιπεριές και το πράσο διότι θα μαλακώσουν πολύ, θέλουμε απλώς να δεθούν με τη σάλτσα και να
- Πλένουμε το ρύζι 2-3 φορές για να φύγει το άμυλο.
- Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το ρύζι. Μετά ρίχνουμε τον ζωμό μας, δύο γαρίφαλα και μια πρέζα αλάτι και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει σε μεσαία θερμοκρασία. Αφού το ρύζι απορροφήσει τα υγρά ανακατέψτε καλά και αποσύρετε από την φωτιά.
- Βγάλτε το ψαρονέφρι από τον φούρνο και κόψτε το σε φέτες, όχι πολύ λεπτές.
- Σερβίρετε το ρύζι και από πάνω το κρέας και περιχύστε με τη γλυκόξινη σάλτσα.
Δείτε ακόμη :Μαμαδίστικα κεφτεδάκια με πατάτες γιαχνί στη κατσαρόλα
Η πίτα της εβδομάδας
- Πίτα λαχανικών
Υλικά:
- 1 συσκευασία φύλλο κρούστας για πίτες ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ
- 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
- 1 κρεµµύδι µεγάλο, σε φέτες
- 5-6 κρεµµυδάκια φρέσκα, µαζί µε λίγο από το πράσινο µέρος τους, ψιλοκομμένα
- 1 µαραθόριζα, σε φετούλες
- 2 πιπεριές κόκκινες, σε λωρίδες
- 1 πιπεριά κίτρινη, σε λωρίδες
- 1 πιπεριά πράσινη, σε λωρίδες
- 1 µατσάκι µυρώνια ψιλοκοµµένα
- 1 µατσάκι καυκαλήθρες ψιλοκοµµένες
- 1 φλιτζάνι κρασί
- 1 φλιτζάνι τραχανά λαχανικών νηστίσιµο ή πλιγούρι
- 2-3 κουτ. σούπας σουσάµι
- αλάτι, πιπέρι ψιλοκοµµένο
Διαδικασία:
Βήμα 1
Αφού πλύνετε, καθαρίσετε και κόψετε τα λαχανικά σας όπως περιγράφεται στα υλικά, βάζετε σε µια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα µισό φλιτζάνι ελαιόλαδο να κάψει. Ρίχνετε τα φρέσκα κρεµµυδάκια και το κρεµµύδι και τα σοτάρετε για 1 λεπτό.
Βήμα 2
Προσθέτετε τη µαραθόριζα και τις πιπεριές και συνεχίζετε το σοτάρισµα µέχρι να µαλακώσουν λίγο τα λαχανικά. Σβήνετε µε το κρασί και µετά από λίγο προσθέτετε τον τραχανά ή το πλιγούρι. Ρίχνετε και λίγο νεράκι επιπλέον. Όταν η γέµιση στεγνώσει από τα υγρά, καθώς ο τραχανάς ή το πλιγούρι θα τα απορροφήσουν, τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βήμα 3
Αλατοπιπερώνετε καλά, προσθέτετε τα ψιλοκοµµένα µυρώνια και τις καυκαλήθρες και κάνετε ένα τελευταίο ανακάτεµα.
Βήμα 4
Προθερµαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνετε ένα ταψί και απλώνετε πάνω του το πρώτο φύλλο κρούστας για πίτες Χρυσή Ζύμη, καλύπτοντας τον πάτο και τα πλαϊνά του. Στρώνετε τα υπόλοιπα µισά φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα µε πινέλο.
Βήμα 5
Απλώνετε το µίγµα της γέµισης πάνω από τα στρωµένα φύλλα και φέρνετε από πάνω όσα εξέχουν από το ταψί. Σκεπάζετε την πίτα µε τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης ένα προς ένα και σουρώνοντάς τα ελαφρά για να µην εξέχουν από το ταψί.
Βήμα 6
Χαράζετε την πίτα σε κοµµάτια, τη ραντίζετε µε κρύο νεράκι, την πασπαλίζετε µε το σουσάµι και την ψήνετε στον προθερµασµένο φούρνο για 50 λεπτά περίπου ή µέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα της.
χρυση ζυμη
Τα γλυκά της Εβδομάδας:
- Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι
Yλικά:
- 280 ΓΡ. ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΧΟΝΔΡΟ
- 4 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
- 480 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΗ
- 1 LT ΝΕΡΟ
- 2 ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ
- 1 ΒΑΝΙΛΛΙΝΗ
- ½ Κ.Γ. ΚΑΝΕΛΛΑ
- 20 ML ΚΟΝΙΑΚ
- 65 ΓΡ. ΒΟΥΤΥΡΟ LURPAK
- 50 ΓΡ. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Εκτέλεση:
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα πορτοκάλια ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης και τα αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα γαρύφαλλα, τη βανιλίνη, την κανέλλα, το κονιάκ και αφήνουμε το σιρόπι να πάρει μία βράση.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα βούτυρο και ελαιόλαδο και σωτάρουμε το χονδρό σιμιγδάλι, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Αφαιρούμε τα γαρύφαλλα από το σιρόπι. Ενώνουμε το σιμιγδάλι με το σιρόπι και συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να δέσει ο χαλβάς.
- Αφού δέσει, τον μοιράζουμε σε μπολάκια και τον αφήνουμε να κρυώσει.Αλλος τροπος σερβιρισματος ειναι να τον βαλουμε σε φορμα και οταν κρυωσει τον ξεφορμαρουμε σε πιατελα.
- Περιχυνουμε με σος σοκολατας
- Ψητά μήλα με κανέλα
Υλικά:
- 4 μήλα
- 1 πορτοκάλι (ο χυμός του)
- 1 κουταλιά μέλι
- 2 καρύδια (η ψίχα τους)
- Κανέλλα σε σκόνη
Διαδικασία:
– Πλένουμε τα μήλα και αφαιρούμε το κοτσάνι και το εσωτερικό που περιέχει τα κουκούτσια και το σκληρό μέρος του φρούτου (προσέχουμε να μην ανοίξουμε τρύπα και στο κάτω μέρος του μήλου)
– Παπασπαλίζουμε το εσωτερικό με κανέλλα
– Ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού με το μέλι
– Στην τρύπα που έχει δημιουργηθεί τοποθετούμε τα καρύδια
– Ρίχνουμε το χυμό με το μέλι στην τρύπα
– Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 40’
Extra tip: Αν το θέμα «θερμίδες» δεν μας απασχολεί, συνοδεύουμε το ψημένο μήλο μας με μια μπάλα παγωτό βανίλια. Είναι απλά υπέροχο!