Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Όποια μαμαδοφίλη θέλει μπορεί ευχαρίστως να μου στείλει το δικό της εβδομαδιαίο πρόγραμμα και εγώ θα χαρώ να το δημοσιεύσω!
Δευτέρα- Ντολμαδάκια γιαλαντζί
Συνταγή από: akispetretzikis
Συστατικά:
60 – 70 τρυφερά αμπελόφυλλα (250 γρ. περίπου)
2 ματσάκια κρεμμύδια χλωρά, κομμένα σε πολύ λεπτές ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι ή 2 μικρά, σε κυβάκια
2 σκ.σκόρδο, ψιλοκομμένες
250 ml ελαιόλαδο
400 γρ. ρύζι καρολίνα
400 γρ. νερό
½ ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο(τα φύλλα), ψιλοκομμένο
ξύσμα από 2 λάιμ
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμό από 1 ½ -2 λεμόνι
4-5 φέτες λεμόνι
Για την σος γιαουρτιού:
500 γρ. γιαούρτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
5-6 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
ελαιόλαδο
φρέσκο πιπέρι
Διαδικασία:
Αν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, τα ζεματάμε για 2′ – 3′ σε βραστό, αλατισμένο νερό, κι έπειτα τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σ᾿ ένα μπολ με κρύο νερό.Όταν τα ζεματίσουμε όλα, τα στραγγίζουμε σ᾿ ένα τρυπητό και αφαιρούμε με ένα κοφτερό μαχαιράκι, τα κοτσάνια και τυχόν χοντρά νεύρα, που μπορεί να έχουν κάποια απ᾿ τα φύλλα μας.
Αν έχουμε δικά μας αμπελόφυλλα σε άλμη, κατεψυγμένα ή κονσέρβας, τα βγάζουμε από το βάζο ή τη σακούλα, τα βάζουμε σε τρυπητό, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τ᾿ αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
Για τη γέμιση:
Σε μια κατσαρόλα με καπάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βάζουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το ½ ελαιόλαδο(125 ml)
Αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να καραμελώσουν-μαλακώσουν και να χάσουν τον όγκο τους
Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά
Προσθέτουμε νερό στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά (θέλουμε το ρύζι να τραβήξει το νερό)
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να ξεκουραστεί-σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά
Στη συνέχεια, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το ρύζι, τον κόλιανδρο, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ξύσμα από τα λάιμ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε
Για την συναρμολόγηση
Στρώνουμε τον πάτο μίας κατσαρόλας (22 εκ.) με 4-5 αμπελόφυλλα, (χρησιμοποιούμε τα σχισμένα και σπασμένα φύλλα), τις φέτες και τον χυμό των λεμονιών
Παίρνουμε ένα – ένα τα αμπελόφυλλα, στην παλάμη μας ή σε ξύλο κοπής, (με τα νεύρα προς τα πάνω και την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω), βάζουμε στο κέντρο 1 κ.σ. γέμιση, διπλώνουμε τα πλαϊνά προς τα μέσα και κλείνουμε τυλίγοντας ρολαριστά τον ντολμά
Τοποθετούμε τους ντολμάδες τον έναν δίπλα στον άλλο, στη σειρά, μέσα στην κατσαρόλα
Όταν στρώσουμε την πρώτη σειρά, συνεχίζουμε με τη δεύτερη και την τρίτη αν χρειαστεί, μέχρι να τους τελειώσουμε όλους.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι, καπακώνουμε- ακουμπάμε ένα πιάτο επάνω στους ντολμάδες, (για να μη μας διαλυθούν στο βράσιμο) και προσθέτουμε χλιαρό ή ζεστό νερό, μέχρι να σκεπαστούν όλοι καλά
Σιγοβράζουμε για περίπου 40-50 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμοι, τους αποσύρουμε από τη φωτιά και τους αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, μέσα στη κατσαρόλα.
Για την σος γιαουρτιού, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι το γιαούρτι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το ελαιόλαδο και το πιπέρι
Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια, συννοδεύοντάς τα με τη σος γιαουρτιού.
Για περισσότερες συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα δείτε στο: daddy-cool.gr
Τρίτη- Μακαρόνια με κοκκινιστό κοτόπουλο
Δείτε τη συνταγή στο:caruso
Εναλλακτική νηστίσιμη συνταγή – Μακαρονάδα με σάλτσα λαχανικών
Συνταγή από:dietamonadwn
Υλικά:
Μακαρόνια
καρότα
κολοκυθάκια
μελιτζάνες
πιπεριές Φλωρίνης
σκόρδο
μαϊντανό
κρεμμύδι
τριμμένη ντομάτα μπόλικη
Διαδικασία:
Ψιλοκόβω τα λαχανικά…βάζω αλάτι ,πιπέρι , ρίγανη . Τα ρίχνω σε ταψί και τα λαδώνω . Στο τέλος ρίχνω την ντομάτα. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και τα ψήνω στο φούρνο.
Βρ’αζω τα μακαρόνια και τα σερβίρω μαζί.
Τετάρτη- Ρεβύθια σούπα με πατάτα
Συνταγή από:nostimada
Υλικά:
2 κούπες ρεβύθια
1 καρότο κομμένο ρε κομματάκια
1 κουτ.γλ. κύμινο
1 κουτ.γλ. κόλιανδρο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
Αλάτι- Πιπέρι ή πιπέρι καγιέν
3-4 πατάτες
Διαδικασία
Διαδικασία:
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από το προηγούμενο βράδυ (περίπου 12 ώρες) .Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό.
Σιγοβράζουμε για 1 ώρα .Προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες, τα καρότα και τα μπαχαρικά. Βράζουμε για ακόμα 40 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το λεμόνι. Τα ρεβύθια σούπα με πατάτα είναι έτοιμα!
Tips: Μπορούμε να προσθέσουμε μισό κουταλάκι κουρκουμά .Γαρνίρουμε με βασιλικό
Πέμπτη- Ρύζι με κιμά, κολοκύθια και μπαχαρικά
Συνταγή από:anexarttitosblog
Υλικά:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2-3 κολοκυθάκια, σε φέτες κομμένες στη μέση
3-4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κύμινο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
½ κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
200 γραμμάρια ρύζι μπασμάτι ή γιασμίν
2 κουτ. σούπας βούτυρο
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ τηγάνι με το ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα κολοκυθάκια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το κιμά και τον σοτάρουμε και αυτόν και 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τα μπαχαρικά και τα σιγοβράζουμε όλα μαζί για 30 λεπτά περίπου.
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το ρύζι για 1-2 λεπτά, αλατίζουμε και το σκεπάζουμε με νερό, ίσα που να το καλύπτει. Κλείνουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.
Μόλις μαλακώσει το ρύζι, το μεταφέρουμε σε φόρμα του κέικ και το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για 2-3 λεπτά. Το ξεφορμάρουμε, ρίχνουμε ομοιόμορφα από πάνω το κιμά και σερβίρουμε.
Εναλλακτική νηστίσιμη συνταγή
Ριζότο με Μανιτάρια Πλευρώτους
Συνταγή από: craftcooklove
Συστατικά:
250γρ μανιτάρια πλευρώτους
1 φλυτζάνι ρύζι arborio
2 φλυτζάνια βραστό νερό
ζωμός λαχανικών
3 κουταλιές σούπας μαργαρίνη
1 σκελίδα σκόρδου
αλάτι
πιπέρι
Διαδικασία:
Κόβουμε τα πλευρώτους σε κομμάτια.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά βάζουμε την μία κουταλιά μαργαρίνης. Μόλις αρχίσει και λιώνει ρίχνουμε το ρύζι.
Σωτάρουμε ώστε να γυαλίσει από όλες τις πλευρές το ρυζάκι.
Στο βραστήρα βράζουμε την διπλάσια από το ρύζι ποσότητα νερού. Αδειάζουμε σε ένα μπωλ και προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών. Ανακατεύουμε να λιώσει και αδειάζουμε στο ρύζι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μεσαία και προσθέτουμε αλάτι δοκιμάζοντας και ανάλογα με τα γούστα μας.
Ανακατεύουμε καλά κατά όλη την διάρκεια του μαγειρέματος που είναι περίπου 20 λεπτά .
Σε ένα δεύτερο τηγάνι, βάζουμε την δεύτερη κουταλιά μαργαρίνη σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια το σκόρδο πολτοποιημένο, αλάτι και πιπέρι.
Σωτάρουμε τα μανιτάρια ώστε να ροδίσουν και να μαλακώσουν.
Στο τελευταίο πεντάλεπτο του μαγειρέματος, ρίχνουμε τα μανιτάρια στο ρύζι.
Περιμένουμε να πιεί το νερό ανακατεύοντας.
Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε την τρίτη κουταλιά μαργαρίνης και ανακατεύουμε να πάει σε όλο το ρύζι.
Δείτε ακόμη: Λαχανόρυζο με καστανό ρύζι
Παρασκευή- Αρακάς με πατάτες
Συνταγή από: mothersblog
Υλικά:
– 1 πακέτο αρακάς
– 3 με 4 πατάτες
– 5 με 6 καρότα
– 2 ντομάτες
– Ντοματοχυμός
– 1 ξερό κρεμμύδι
– Λίγο άνηθο
– Αλάτι, πιπέρι και λίγη κανέλα
– Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις πατάτες με τα καρότα αφού τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια. Μόλις τσιγαριστούν λίγο ρίχνουμε και τον αρακά. Τα αφήνουμε, ανακατεύοντας για πέντε λεπτά κι έπειτα ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα με τον χυμό ντομάτας και τέλος τον άνηθο. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι και μισό κουταλάκι κανέλα και αφήνουμε να βράσει το φαγητό μας για 45 λεπτά.
Σάββατο- Σουπιές με σπανάκι
Δείτε τη συνταγή στο:turborecipes
Κυριακή- Χοιρινές μπριζόλες με πατάτες
Δείτε τη συνταγή στο: cometocook
Εναλλακτική νηστίσιμη συνταγή:
Πατάτες φούρνου με πάπρικα και κύμινο
Συνταγή από:sintayes
Υλικά:
16 μικρές πατάτες [baby] κομμένες στη μέση
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. αλάτι – λίγο πιπέρι
3 κ.γ. σπόρους κύμινου
2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 κ.γ. σπόρους μάραθου
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/4 φλ. τσαγιού χοντροκομμένο κόλιανδρο
Εκτέλεση συνταγής:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε στη μέση.
Βράζετε τις πατάτες σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζετε και τις αφήνετε να κρυώσουν ελαφρώς.
Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείστε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το κύμινο, τη πάπρικα, το μάραθο και το σκόρδο και ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. Προσθέτετε και τις πατάτες πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις ανακατεύετε καλά.
Τοποθετείτε τις πατάτες σε ένα μεγάλο ή δύο μικρότερα ταψιά τα οποία έχετε καλύψει με χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λ, μέχρι να γίνουν ροδοκόκκινες και τραγανές. Γυρίστε τες και από όλες τις πλευρές ανά διαστήματα για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τις σερβίρετε ζεστές πασπαλισμένες με λίγο φρέσκο κόλιανδρο.
Δείτε ακόμη: Μοσχάρι λεμονάτο με πατάτες
Πίτες Εβδομάδας
- Λαχταριστή και πανεύκολη πίτα με τυρί και σπανάκι χωρίς φύλλο
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Εναλλακτική νηστίσιμη συνταγή:
- Σπανακόπιτα
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
Γλυκά Εβδομάδας:
- Λαδόπιτα με μέλι
Δείτε τη συνταγή στο: daddy-cool.gr
- Κουλούρια με μπύρα
Δείτε τη συνταγή στο:daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ανακαλείται κατεψυγμένη πίτσα μετά από εντοπισμό επικίνδυνου μικροβίου
- Μερομήνια 2024 – 2025 : Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικό ψύχος
- Φως στο Τούνελ : Μελάνιαζε και τέζα- Η κυνική μαρτυρία της Μουρτζούκου – Τα ψέματα και οι αντιφάσεις
- Η Γη της Ελιάς : O Ιπποκράτης έδιωξε τα αδέρφια Βαρώτσου από τη Μάνη
- Οδηγός γενικής καθαριότητας για να αστράψει το σπίτι σου πριν στολίσεις για τα Χριστούγεννα