Στην ομάδα μας συνταγές για παιδιά που μιλάω καθημερινά με μανούλες,το μόνιμο άγχος μας είναι «Τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;» έτσι και εγώ αποφάσισα κάθε Παρασκευή να βγάζω μία λίστα για τα φαγητά της εβδομάδας,μαζί με συνταγές!
Έτσι για να σας διευκολύνω λιγάκι!
Το διατροφικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικό. Εσείς μπορείτε να το ακολουθήσετε κατά γράμμα, να διαλέξετε όποιο πιάτο σας αρέσει περισσότερο ή ακόμα και να τροποποιήσετε τις συνταγές ανάλογα τα γούστα σας!
Δευτέρα-Σπανακόρυζο
Συνταγή από:madeincreta
Υλικά:
- 1 kg σπανάκι (καθαρισμένο, πλυμένο και χοντροκομμένο)
- 4 πράσα (το λευκό μέρος κομμένο σε ροδέλλες)
- 6 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 1/2 ματσάκι άνηθο (ψιλοκομμένο)
- 2 χούφτες ρύζι (εγώ βάζω νυχάκι)
- ελαιόλαδο
- αλάτι – πιπέρι
- φρέσκο χυμό απο 1 λεμόνι
Διαδικασία:
1) Σκεπάζουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, φρέσκα και ξερά μαζί με τα πράσα.
2) Μόλις γυαλίσουν, προσθέτουμε το σπανάκι, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε να μαραθεί. Το σπανάκι θα βγάλει τα υγρά του οπότε δεν προσθέτουμε αμέσως νερό παρά στην συνέχεια.
3) Αφού μαραθεί το σπανάκι μας, ρίχνουμε τον άνηθο, το ρύζι, 2 κούπες τσαγιού νερό, αλάτι και πιπέρι.
4) Βράζουμε για 10′ ακόμα ανακατεύοντας συχνά να μην μας κολλήσει το ρύζι. Στην συνέχεια αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά, περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και το αφήνουμε σκεπασμένο να ¨τραβήξει¨ τα υγρά του.
5) Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμάκι και τυρί φέτα!
Τρίτη-Ταλιατέλες με κιμά, μανιτάρια και φασκόμηλο
Συνταγή από:supersyntages
Υλικά:
- 500 γρ. ταλιατέλες
- 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμυδάκι
- 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 250 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 1 κλαδάκι φασκόμηλο
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Διαδικασία:
- Αρχικά, σε μια κατσαρόλα, σωτάρουμε τον κιμά στο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τα πράσα και τα μανιτάρια και αφήνουμε να σωταριστούν για 4-5 λεπτά. Μόλις τα δούμε να μαραίνονται, τα σβήνουμε με το λευκό κρασί.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ντοματάκι, το φασκόμηλο, αλάτι και πιπέρι, και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
- Παράλληλα, βράζουμε τις ταλιατέλες. Μόλις είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα.
- Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε τις ταλιατέλες να δέσουν με τον κιμά και τα μανιτάρια.
- Σερβίρουμε τις ταλιατέλες με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα και καλή μας όρεξη!
Δείτε ακόμη:Μπουρεκάκια με κιμά
Τετάρτη-Λαχανόρυζο
Συνταγή από:sidagi.gr
Υλικά:
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες πάπρικας
- 3-4 κόκκοι μπαχάρι
- αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα
- 2 κουταλιές σούπας μουστάρδα απαλή
- 1 μέτριο λάχανο κομμένο σε πολύ λεπτές λωρίδες
- 2 πράσα (το λευκό μέρος), πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες
- 3 καρότα, τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
Διαδικασία:
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε άφθονο αλατισμένο νερό και ζεματίζουμε το κομμένο λάχανο για 30 λεπτά. Διαφορετικά τα βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 6 λεπτά σε ανοξείδωτο μπολ και καλυμμένο με μεμβράνη από πάνω και το σουρώνουμε πολύ καλά.
- Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα, τα καρότα και το λάχανο.
- Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε τα λαχανικά για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε το ρύζι, το μπαχάρι και την πάπρικα.
- Προσθέτουμε βραστό νερό, τόσο ώστε να υπερκαλύψει το περιεχόμενο της κατσαρόλας κατά 2 δάκτυλα.
- Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μουστάρδα.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Πέμπτη-Μπιφτέκια γεμιστά με μελιτζάνες
Δείτε τη συνταγή στο daddy-cool.gr
Παρασκευή-Σούπα με μαυρομάτικα φασόλια και σέσκουλα
Συνταγή από:diakonima
Υλικά:
- 500 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
- 2 σέσκουλα
- 1 λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
- 1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 110 ml. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
- Σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό που βράζει, ρίχνουμε να βράσουν για περίπου 5 λεπτά τα μαυρομάτικα φασόλια μας.
- Τους αλλάζουμε νερό Â και τα βάζουμε και πάλι στη φωτιά να βράσουν, προσθέτοντας τα σέσκουλα, το κρεμμύδι, το σέλινο και τον άνηθο.
- Προσέχουμε το νερό που έχουμε βάλει να είναι τόσο ώστε να σκεπάζει όλα μας τα υλικά. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά και τότε προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο ακόμα.
- Η σούπα μας είναι έτοιμη.
Δείτε ακόμη:Κλασικά μαμαδίστικα φασολάκια με πατατούλες
Σάββατο-Σαγανάκι μύδια με μουστάρδα της Λένας
Υλικά για 4 άτομα
- 1 κιλό μύδια με το κέλυφος
- 1/2 φλιτζ. λευκό κρασί
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/2 καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
- 1 κ.σ. μουστάρδα (εγώ βάζω και λίγο παραπάνω)
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- χυμό από ένα λεμόνι
- ρίγανη
Διαδικασία:
- Κάτω από άφθονο τρεχούμενο νερό πλένουμε τα μύδια απο την αμμο .Τραβάμε να βγάλουμέ το φουντάκι που εχουν . Οσα είναι ανοιχτά τα πετάμε.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι μέχρι να κάψει και σοτάρουμε το σκόρδο, την πιπερίτσα , Προσθέτουμε τα μύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμη 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το κρασί,προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε να βράσουν για περίπου 2 λεπτάκια ακόμη.
- Ρίχνουμε τη μουστάρδα και δοκιμάζουμε να δούμε εάν χρειάζεται αλάτι. Προσθέτουμε αναλόγως πόσο μας αρέσει και τα αφήνουμε ακόμη 1 λεπτό έως ότου ανοίξουν. Όσα δεν ανοίξουν τα βγάζουμε και τα πετάμε.
- Πασπαλίζουμε με ρίγανη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τοποθετούμε το σαγανάκι στο τηγανάκι με τα δυο χερουλάκια!
Κυριακή-Κοτόπουλο με μπασμάτι της Εύης
Δείτε τη συνταγή στο daddy-cool.gr
Η πίτα της Εβδομάδας
Τυρόπιτα με γέμιση σαν μπεσαμέλ
Δείτε τη συνταγή στο daddy-cool.gr
Δείτε ακόμη: Φανταστικη τυροπιτα με σοδα
Γλυκά Εβδομάδας
- Πορτοκαλόπιτα με μαύρη σοκολάτα
Συνταγή από:daddy-cool.gr
Υλικά:
- 250γρ. γιαούρτι
- 3 αυγά
- ½ κούπα ηλιέλαιο
- ½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 1 1/5 πορτοκάλι
- 1 κούπα ζάχαρη
- 20γρ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γλ αλάτι
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι: - 1 ½ ποτήρι νερό
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 κουβερτούρα NESSTLE DESSERT 65 % Κακάο (200 γρ.)
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε το γιαούρτι , τα αβγά , το ηλιέλαιο , τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, την ζάχαρη , το baking powder και τέλος το αλάτι. Ανακατέψτε καλά με ένα σύρμα χειρός.
- Ανοίξτε την συσκευασία με τα φύλλα κρούστας και ξεχωρίστε τα ένα ένα. Κόψτε σε 5 κομμάτια το κάθε φύλλο και ρίξτε μέσα στο μπολ με τον χυλό. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και ανακατέψτε μέχρι να αποκτήσουν όλα τα φύλλα υγρασία από τον χυλό.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί για τον φούρνο και φροντίστε να υπάρχει περιθώριο στο ύψος του διότι η πίτα θα φουσκώσει.
- Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για περίπου 35 λεπτά. Καρφώστε ένα μικρό μαχαίρι στο κέντρο της πίτας και αν βγει στεγνό τότε θα είναι έτοιμη.
- Βγάλτε από το φούρνο, αφήστε να πέσει η θερμοκρασία της και στη συνέχεια πάρτε ένα πιρούνι και γεμίστε τρύπες την επιφάνεια της πίτας για να διεισδύσει σιρόπι.
- Βάλτε το νερό με την ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και βράστε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Aποσύρετε από την εστία και αμέσως ρίξτε μέσα τη κουβερτούρα NESTLE DESSERT 65% Κακάο διαλυμένη σε μικρά κομματάκια.
- Ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές σιρόπι και όπως είναι καυτό αδειάστε μέσα στην χλιαρή πορτοκαλόπιτα.
- Μεταφέρετε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και απολαύστε με παγωτό βανίλια.
- Κέικ με βρώμη και λιναρόσπορο
Υλικά
- 6 ασπράδια αυγών και 2 κρόκους
- 150 γραμμάρια νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
- 3 κουταλιές σούπας τριμμένο λιναρόσπορο
- 100 γραμμ. χοντροτριμμένα καρύδια
- 3 ώριμα φρούτα (π.χ. μήλα και μπανάνες)
- 1 βανίλια
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
- 4 κ.σ. μέλι για να το περιλούσεις (ζέστανέ το πρώτα για να είναι πιο ρευστό)
<< Η κόρη μου έβαλε 4 κσ καστανή ζάχαρη και ξύσμα από ένα πορτοκάλι >>
Εκτέλεση
- Αναμιγνύεις τα αλεσμένα καρύδια με το λιναρόσπορο και τη βρώμη. Πολτοποιείς στο μπλέντερ τα φρούτα.
- Χτυπάς τα ασπράδια τους κρόκους, τη βανίλια και την κανέλα και αναμιγνύεις όλα τα υλικά προσθέτοντας το μπέικιν πάουντερ.
- Βάλε το μείγμα σε φόρμα σιλικόνης ή σε φόρμα καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί φούρνου και ψήσε στους 200 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Προτού κρυώσει, το περιχύνεις με το μέλι.
Shape tips:
Το αποτέλεσμα είναι αρκετά άγλυκο. Αν το θέλεις πιο γλυκό, διάλεξε ή πολύ ώριμες μπανάνες ή βάλε 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη στο μείγμα.
Εμείς θα προσθέταμε και ένα κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο για το άρωμα αλλά και 1 φλιτζάνι τριμμένο καρότο για πιο γλυκιά γεύση.
Ειδήσεις σήμερα
- Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τρόφιμο με το μικρόβιο Listeria – Προσοχή μην το καταναλώσετε
- Μενού εβδομάδας από 25/11/2024 ως 01/12/2024 – Νηστεία Χριστουγέννων
- Η Γη της Ελιάς επόμενα επεισόδια Δ’ κύκλος : 59α, 59β, 60α, 60β, 61α
- Ανακαλείται ρόφημα σοκολάτας – Εντοπίστηκαν κομμάτια γυαλιού
- Καρέ μαλλιά: Τα 10 top trends του 2025 για τις πιο fashionable εμφανίσεις