Πίτα fajitas με κοτόπουλο. Με απέριττη ομορφιά και συγκλονιστική νοστιμάδα. Αλλά θα μου πείτε τί πίτα είναι αυτή;
- κοτόπουλο 1200 γραμμ. φιλέτο κομμένο σε λωρίδες
- πιπεριά 1 μεγάλη πράσινη , κομμένη σε λωρίδες
- πιπεριά 1 μεγάλη κόκκινη, κομμένη σε λωρίδες
- κρεμμυδι 1 μεγάλο ξερό, κομμένο σε λωρίδες
- ελαιολαδο 2 κ.σ.
- κύμινο 1 κ.γ.
- ρίγανη 1 κ.γ.
- πάπρικα 1 κ.γ. γλυκιά
- αλατι κατά βούληση
- πιπέρι κατά βούληση
- γκούντα 250 γραμμ. τριμμένο
- τορτίγια 8 μεσαίες
Υλικά
H fajitas είναι ένα μεξικάνικο πιάτο από μαριναρισμένες λωρίδες μοσχαρίσιου κρέατος ή κοτόπουλου, που τυλίγονται σε ζεστή μαλακή τορτίγια από αλεύρι. Το κρέας συνοδεύεται από μαγειρεμένα κρεμμύδια και πιπεριές, σάλτσα, καρυκευμένο ρύζι, γκουακαμόλε, ξινή κρέμα και τριμμένο τυρί (συνήθως τσένταρ).
Και είναι στ’ αλήθεια ένα πιάτο ονειρεμένο.
Πώς φτιάχνουμε την πίτα fajitas με κοτόπουλο;
Εύκολα και πολύ απλά!
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις λωρίδες κοτόπουλου, τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τα καρυκεύματα και ανακατεύουμε πολύ καλά. Το κοτόπουλο πρέπει να καλυφθεί παντού ομοιόμορφα, προκειμένου κάθε μπουκιά να είναι υπερνόστιμη!
Κατόπιν ψήνουμε, φροντίζοντας να γυρίζουμε το κοτόπουλο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ούτως ώστε να αποκτήσει παντού ένα όμορφο χρώμα.
Χτίζουμε την πίτα, βάζοντας στη φόρμα μας διαδοχικές στρώσεις από τορτίγιας, τριμμένο τυρί (το οποίο σκεφτείτε! θα λιώσει υπέροχα) και κοτόπουλο. Προσέχουμε το κοτόπουλο να μην έχει πολλά ζουμιά από το ψήσιμο, προκειμένου να μην μαλακώσει υπερβολικά πολύ η βάση της πίτας.
Και τέλος ψήνουμε την πίτα για λίγη ώρα, μέχρι να δούμε ότι η επιφάνειά της έχει γίνει τραγανή και προκλητικά χρυσαφένια.
Με τι συνοδεύουμε την πίτα fajitas με κοτόπουλο;
Με τα συνήθη συνοδευτικά της μεξικάνικης κουζίνας: σάλσα, γκουακαμόλε, ξινή κρέμα.
Για μια γρήγορη σπιτική ξινή κρέμα ανακατεύουμε 500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά με το χυμό από 1 ½ λεμόνι και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον προτού τη χρησιμοποιήσουμε.
Όσον αφορά τη σάλσα, στη συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποίησα ψιλοκομμένα ντοματίνια και πιπεριές (διπλό το χτύπημα για την Ιφιγένεια), καλαμπόκι, κόκκινα φασόλια και μαϊντανό.
Μπορούμε να διατηρήσουμε στο ψυγείο την ψημένη πίτα;
Ναι αμέ! Η πίτα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, καλά σκεπασμένη, έως και 3 ημέρες. Όταν την ξαναζεσταίνουμε βέβαια δεν είναι το ίδιο τραγανή, αλλά παραμένει γευστικότατη.
Ας πούμε ότι έπεισα την Ιφιγένεια να φάει πιπεριές. Με το σπανάκι τι γίνεται; Πείτε μου ιδέες σας παρακαλώ (εκτός από σπανακόρυζο, σπανάκι με αυγά μάτια, κρέπες με σπανάκι και κανελόνια με σπανάκι που έχουν ήδη δοκιμαστεί με μεγάλη αποτυχία)!
Δείτε ακόμη Η καλύτερη παραδοσιακή κοτόπιτα με χωριάτικο φύλλο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις και λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κοτόπουλο, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, τη ρίγανη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Απλώνουμε το κοτόπουλο στο ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου (ή μέχρι να δούμε ότι το κοτόπουλο έχει ψηθεί όμορφα). Στη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε τακτικά, ούτως ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.
Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο πάτο και διάμετρο 24 εκ.
Στρώνουμε 4 τορτίγιας, με τρόπο που να αλληλοεπικαλύπτονται και να εξέχουν λίγο από τη φόρμα. Βάζουμε ακόμα 1 πίτα στον πάτο του σκεύους και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
Ρίχνουμε από πάνω τη μισή ποσότητα του κοτόπουλου και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
Βάζουμε 1 πίτα και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
Ρίχνουμε την υπόλοιπη ποσότητα του κοτόπουλου και καλύπτουμε την επιφάνεια με 2 πίτες ακόμα.
Γυρίζουμε τις πίτες που εξέχουν στο πλάι και αν χρειάζεται τις στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες.
Ψήνουμε την πίτα fajitas για 10′. Στη συνέχεια τη βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 10′ ακόμα.
Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο και την αφήνουμε για 10′ να κρυώσει.
Κόβουμε σε 4 κομμάτια και σερβίρουμε.
Η πίτα Πίτα fajitas πρωτοδημοσιέυτηκε στο πρωσοπικό μου site theonewithallthetastes.com