Συνταγή για παραδοσιακή φανουρόπιτα κέικ από το παλιό βιβλίο της Βέφας Αλεξιάδου με σίγουρη επιτυχία. Η πιο αφράτη και εύκολη φανουρόπιτα για την χάρη Του.
Η φανουρόπιτα είναι παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου, οπότε και η πίτα δίνεται στους πιστούς σαν ευλογία. Επίσης το έθιμο θέλει να φτιάχνουμε φανουρόπιτα σαν τάμα κάθε φορά που θέλουμε να βρούμε κάτι.
- αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 3 κούπες
- σοδα 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική
- γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
- κανελά 1μιση κουταλάκι του γλυκού
- σπορέλαιο 2/3 της κούπας
- ζαχαρη 1 κούπα
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1 κούπα
- καρυδια 1/2 κούπα χοντροκομμένα
- σταφίδες 1/2 κούπα μαύρες
Υλικά
- ζάχαρη άχνη Κατά βούληση
Για το πασπάλισμα
Συνταγή για Φανουρόπιτα της Βέφας
Η αγαπημένη μας μαγείρισσα Βέφα Αλεξιάδου, που έχει γράψει την δική της ιστορία με τις επιτυχημένες συνταγές της, φυσικά και έχει την καλύτερη συνταγή για φανουρόπιτα. Εμείς την…ξεθάψαμε από ένα παλιό της βιβλίο και την μοιραζόμαστε μαζί σας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την φανουρόπιτα από παλιό βιβλίο της Βέφας Αλεξιάδου:
Εκτέλεση για την φανουρόπιτα από παλιό βιβλίο της Βέφας Αλεξιάδου
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, την μαγειρική σόδα, το γαρίφαλο και την κανέλα και ανακατεύουμε. Στο μπλέντερ βάζουμε το σπορέλαιο, την ζάχαρη και τον χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε τα υλικά μας για 1 λεπτό.
Βάζουμε το μείγμα με τον χυμό πορτοκαλιού στο μείγμα με το αλεύρι. Επίσης προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια και τις μαύρες σταφίδες και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί 28 εκατοστών, βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
Η προσευχή της Φανουρόπιτας
Ψήνουμε στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 1 ώρα περίπου. Αφήνουμε την φανουρόπιτα να κρυώσει και έπειτα την πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη.
Tips για την φανουρόπιτα από παλιό βιβλίο της Βέφας Αλεξιάδου
Βγαίνουν 20 κομμάτια περίπου. Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά, χρόνος ψησίματος: 1 ώρα. Αντί για χυμό πορτοκαλιού μπορούμε να βάλουμε νερό.
Οι φωτογραφίες είναι της φίλης μας Γαρυφαλιά Γ. Κάκαρη
Την είδαμε στην ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια