Close

Φανουρόπιτα μοναστηριακή του Γιώργου Ζώλη

συνταγή-για-μοναστηριακή φανουρόπιτα-Γιώργος Ζώλης-

Συνταγή για μοναστηριακή φανουρόπιτα με 9 υλικά του Γιώργου Ζώλη . Μία εύκολη φουσκωτή φανουρόπιτα για την γιορτή του Αγίου Φανούριου με σίγουρη επιτυχία.

 

Φανουρόπιτα: Η συνταγή από παλιό βιβλίο της Βέφας

 

Ο Γιώργος Ζώλης προσπαθεί πάντα να μοιράζεται μαζί μας συνταγές δοκιμασμένες, που να έχουν σίγουρη επιτυχία. Και μέχρι και σήμερα, όσες έχουμε δοκιμάσει είναι φανταστικές. Αυτή τη φορά λοιπόν θα δούμε την πιο πετυχημένη συνταγή για μοναστηριακή φανουρόπιτα με μαύρες σταφίδες.

Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την φανουρόπιτα μοναστηριακή του Γιώργου Ζώλη:

συνταγή-για-μοναστηριακή φανουρόπιτα-Γιώργος Ζώλης-

**************************************************
Recipe ingredients

300g seed oil
400g sugar and Powder for sprinkling (1 ingredient)
800g of self-rising flour
1 tsp cinnamon
½ tsp cloves
450g orange juice and the zest of 1-2 oranges (1 ingredient)
½ tsp soda
200g black raisins
1 pinch of salt or two vanilla pods or some nuts
Pan 30 points
Air bake 45-50 minutes at 160
***************************************************

Εκτέλεση για την φανουρόπιτα μοναστηριακή του Γιώργου Ζώλη

Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Έπειτα βάζουμε το γαρίφαλο, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιών και ανακατεύουμε και πάλι.

συνταγή-για-μοναστηριακή φανουρόπιτα-Γιώργος Ζώλης-

Διαλύουμε την σόδα στον φυσικό χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύουμε και όταν ενεργοποιηθεί η σόδα προσθέτουμε το μείγμα με τον χυμό στο μείγμα με την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε 1-2 κουταλιές της σούπας από την ποσότητα του αλευριού που φουσκώνει μόνο τους στις μαύρες σταφίδες και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε στην άκρη τις σταφίδες και ξεκινάμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, στο μείγμα με το σπορέλαιο, δουλεύοντας το μείγμα παράλληλα.

συνταγή-για-μοναστηριακή φανουρόπιτα-Γιώργος Ζώλης-

Συνταγή για Φανουρόπιτα της Βέφας

 

Αφού έχουμε βάλει όλο το αλεύρι ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα μας με μία σπάτουλα και αφού είναι ένας ωραίος, δεμένος χυλός προσθέτουμε και τις σταφίδες και ανακατεύουμε και πάλι καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.

Σε ένα ταψί του φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα και πάνω από την λαδόκολλα τοποθετούμε ένα τσέρκι 30 εκατοστών. Μεταφέρουμε εκεί το μείγμα και το στρώνουμε. Κάνουμε μία μικρή “κοιλιά” στη μέση του ταψιού για να είναι επίπεδη η πίτα όταν ψηθεί.

συνταγή-για-μοναστηριακή φανουρόπιτα-Γιώργος Ζώλης-

Ψήνουμε για 45-50 λεπτά, στον αέρα, στους 160 βαθμούς Κελσίου ή στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς Κελσίου. Αφού ψηθεί, αφήνουμε την φανουρόπιτα να κρυώσει τελείως και έπειτα την γυρίζουμε ανάποδα και τοποθετούμε από πάνω κάποιο παλιό, καθαρό ύφασμα με σχέδια ή κάποιο χάρτινο πατρόν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Tips για την φανουρόπιτα μοναστηριακή του Γιώργου Ζώλη

Αντί για αλάτι μπορούμε να βάλουμε 2 βανίλιες ή κάποιους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας. Η ζάχαρη και η ζάχαρη άχνη πιάνονται για 1 υλικό. Ο χυμός πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού πιάνονται για 1 υλικό. Αντί για τσέρκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 30αρι ταψί αφού το αλείψουμε με σπορέλαιο και το πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι.

συνταγή-για-μοναστηριακή φανουρόπιτα-Γιώργος Ζώλης-

Δείτε παρακάτω αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής:

Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ

Επιμέλεια κειμένου συνταγήςdaddy-cool.gr