Συνταγή για μοναστηριακή φανουρόπιτα με 9 υλικά του Γιώργου Ζώλη . Μία εύκολη φουσκωτή φανουρόπιτα για την γιορτή του Αγίου Φανούριου με σίγουρη επιτυχία.
- σπορέλαιο 300 ml
- ζαχαρη 400 γραμμάρια
- αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 800 γραμμάρια
- κανελά 1 κουταλιά της σούπας
- γαρίφαλο ½ κουταλάκι του γλυκού
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 450 ml
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 1-2 πορτοκάλια
- σοδα ½ κουταλάκι του γλυκού
- σταφίδες 200 γραμμάρια μαύρες
- αλατι 1 τσιμπιά
Υλικά
Φανουρόπιτα: Η συνταγή από παλιό βιβλίο της Βέφας
Ο Γιώργος Ζώλης προσπαθεί πάντα να μοιράζεται μαζί μας συνταγές δοκιμασμένες, που να έχουν σίγουρη επιτυχία. Και μέχρι και σήμερα, όσες έχουμε δοκιμάσει είναι φανταστικές. Αυτή τη φορά λοιπόν θα δούμε την πιο πετυχημένη συνταγή για μοναστηριακή φανουρόπιτα με μαύρες σταφίδες.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την φανουρόπιτα μοναστηριακή του Γιώργου Ζώλη:
**************************************************
Recipe ingredients
300g seed oil
400g sugar and Powder for sprinkling (1 ingredient)
800g of self-rising flour
1 tsp cinnamon
½ tsp cloves
450g orange juice and the zest of 1-2 oranges (1 ingredient)
½ tsp soda
200g black raisins
1 pinch of salt or two vanilla pods or some nuts
Pan 30 points
Air bake 45-50 minutes at 160
***************************************************
Εκτέλεση για την φανουρόπιτα μοναστηριακή του Γιώργου Ζώλη
Σε ένα μπολ βάζουμε το σπορέλαιο και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Έπειτα βάζουμε το γαρίφαλο, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιών και ανακατεύουμε και πάλι.
Διαλύουμε την σόδα στον φυσικό χυμό πορτοκάλι. Ανακατεύουμε και όταν ενεργοποιηθεί η σόδα προσθέτουμε το μείγμα με τον χυμό στο μείγμα με την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε 1-2 κουταλιές της σούπας από την ποσότητα του αλευριού που φουσκώνει μόνο τους στις μαύρες σταφίδες και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε στην άκρη τις σταφίδες και ξεκινάμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, στο μείγμα με το σπορέλαιο, δουλεύοντας το μείγμα παράλληλα.
Συνταγή για Φανουρόπιτα της Βέφας
Αφού έχουμε βάλει όλο το αλεύρι ξεκινάμε να δουλεύουμε το μείγμα μας με μία σπάτουλα και αφού είναι ένας ωραίος, δεμένος χυλός προσθέτουμε και τις σταφίδες και ανακατεύουμε και πάλι καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Σε ένα ταψί του φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα και πάνω από την λαδόκολλα τοποθετούμε ένα τσέρκι 30 εκατοστών. Μεταφέρουμε εκεί το μείγμα και το στρώνουμε. Κάνουμε μία μικρή “κοιλιά” στη μέση του ταψιού για να είναι επίπεδη η πίτα όταν ψηθεί.
Ψήνουμε για 45-50 λεπτά, στον αέρα, στους 160 βαθμούς Κελσίου ή στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς Κελσίου. Αφού ψηθεί, αφήνουμε την φανουρόπιτα να κρυώσει τελείως και έπειτα την γυρίζουμε ανάποδα και τοποθετούμε από πάνω κάποιο παλιό, καθαρό ύφασμα με σχέδια ή κάποιο χάρτινο πατρόν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Tips για την φανουρόπιτα μοναστηριακή του Γιώργου Ζώλη
Αντί για αλάτι μπορούμε να βάλουμε 2 βανίλιες ή κάποιους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας. Η ζάχαρη και η ζάχαρη άχνη πιάνονται για 1 υλικό. Ο χυμός πορτοκαλιού και το ξύσμα πορτοκαλιού πιάνονται για 1 υλικό. Αντί για τσέρκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 30αρι ταψί αφού το αλείψουμε με σπορέλαιο και το πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι.
Δείτε παρακάτω αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Ζώδια : Ερωτικές Προβλέψεις Εβδομάδας από 16/12/2024 ως 22/12/2024 για όλα τα ζώδια
- 20 πρωτότυπες συνταγές για Χριστουγεννιάτικο κορμό- Το ιδανικό επιδόρπιο για το γιορτινό τραπέζι
- Φως στο Τούνελ- Υπόθεση Αμαλιάδας : Ολη η αλήθεια για το τι έγινε το βράδυ πριν πεθάνει ο Παναγιωτάκης
- Άγιος Έρωτας : Η Χλόη φυλακισμένη σε ένα αγρόκτημα μακριά από τη Στέρνα
- Καιρός: Καταφτάνει η βαρυχειμωνιά – θα «ασπρίσει» και η Πάρνηθα τις επόμενες ημέρες