Υλικά
500 γρ. γάλα
25 γρ. μαγιά σε σκόνη
3 αυγά
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κιλό Αλεύρι
2 κ.σ κακάο άγλυκο καλής ποιότητας
1 κ.γλ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.γλ γαρίφαλο σε σκόνη
1 φλ. Καρύδια ψιλοκοπανισμένα
Για το σιρόπι
1 λίτρο νερό
1 κιλό ζάχαρη
Χυμό από μισό μικρό λεμονάκι
Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό. Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα και μέσα διαλύουμε τη μαγιά. Με έναν αυγοδάρτη χτυπάμε τα 3 αυγά καλά και τα προσθέτουμε στο μίγμα με το γάλα και τη μαγιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά με αυγοδάρτη. Βάζουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη ζύμη. Κόβουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Παίρνουμε το ένα κομμάτι ζύμης , το ανοίγουμε και μέσα στρώνουμε το κακάο, την κανέλα, τα γαρίφαλα και τη πούδρα καρυδιού. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να σκουρύνει η ζύμη και να ενσωματωθούν τα υλικά στη ζύμη. Κόβουμε τη σκουρόχρωμη ζύμη σε 3 ίσα κομμάτια . το κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα , σαν λουκάνικο μήκους μισού μέτρου περίπου.
Παίρνουμε τα υπόλοιπα 2/3 της άσπρης ζύμης που έχουν μείνει. Τη ζυμώνουμε και την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια . το κάθε κομμάτι το ανοίγουμε μακρόστενο ώστε να μπορεί να τυλίγεται το λουκάνικο της σκουρόχρωμης ζύμης . τυλίγουμε τα 3 λουκάνικα ζύμης στα αντίστοιχα κομμάτια ζύμης . τα κόβουμε με το μαχαίρι σε κομμάτια 3,5 -4 εκατοστών . τα πατάμε με την παλάμη μας να γίνουν φαρδιά και πλατειά. Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα . βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει , περίπου 10 λεπτά. Βάζουμε τα ζεστά γλυκά μέσα στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε να ποτιστούν από το σιρόπι. Μετά τα αποσύρουμε από το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα ροξάκια.