Close
Φανταστικές φωλιές μπιφτέκι για party

Φανταστικές φωλιές μπιφτέκι για party !  Μια φίλη μου τα έκανε και με άλλες γεμίσεις, μια με κρέμα γάλακτος μανιτάρια πιπεριά κοτόπουλο μπέικον και μια με κιμά…βγήκαν το ίδιο τέλεια.
Υλικα ζυμης:
270 γρ γαλα φρεσκο
15 γρ ξερη μαγια (2 φακελακια)
250 γρ αλευρι σκληρο
250 γρ αλευρι για ολες τις χρησεις
1 αυγο
1 κουταλακι του γλυκου αλατι
60 γρ βιταμ
50 γρ ζαχαρη
λιγο σουσαμι για πασπαλισμα ( αν θελετε)
Εκτελεση ζυμης:
Βαζουμε στο μπωλ του μιξερ την μαγια, την ζαχαρη και το γαλα (χλιαρό) και τ’ανακατευουμε λιγο μ’ενα συρμα να λιώσει η μάγια και η ζάχαρη. Ξεκινάμε το μιξερ και προσθετουμε το αυγο, το αλατι και σιγα σιγα το αλευρι (και τα δυο). Το αφήνουμε να ζυμωθεί 4-5΄ και μετα προσθέτουμε το βουτυρο ( οχι λιωμενο). Το ζυμωνουμε για λιγο ακομα μεχρι να γινει μια μπάλα ( αν σας κολλάει μπορειτε να προσθεσετε λιγο αλευρακι ακόμα και να το ζυμωσετε με το χερι ελαχιστα) . το σκεπαζουμε και το αφηνουμε να διπλασιαστει ο ογκος του! Τώρα είναι ετοιμο να το κανουμε οτι θελουμε.

Η ζύμη αυτή είναι τελεία δοκιμάστε την και σε άλλες μορφές εκτός απο φωλιά

Για φωλίτσες κόβουμε σε περίπου ίσες ποσότητες απο την ζυμη το παταμε με το χερι μας η ελαφρα με τον πλαστη ωστε να ανοιξει και προσθετουμε μεσα οτι μας αρεσει ( αλευρωνουμε ελαφρα τον παγκο μας) . Ενωνουμε τις ακρες απο κατω προς να κολλησουν μεταξυ τους (αν θελουμε βρεχουμε λιγο το δαχτυλο μας και το ακουμπάμε εκει που θελουμε να κολλήσει η ζύμη).
η γεμιση απο τις δικες μου φωλιες : λιγο πουμαρο (ντοματα στον τριφτη που λεει) στην βαση της με αλάτι και λιγη ριγανη, απο πανω λιγο τριμμένο γκουντα και ψιλοκομενη παριζα (ή ζαμπον, ή μπεικον , ή γαλοπουλα…οτι αρεσει στον καθενα), απο πανω ενα λεπτο μπιφτεκακι (ψημενο) , απο πανω αλειψα το μπιφτεκακι με λιγο τυροσαλατα και ελαχιστη μουστάρδα και προσθεσα μια λεπτη φετα ντοματας!!!!!
Τις τοποθετουμε πανω σε λαδόκολλα, τις αφηνουμε και παλι να παρουν λιγο ογκο. Τις αλειφουμε με χτυπημενο αυγο, πασπαλιζουμε με λιγο σουσαμι και τις ψηνουμε στους 190 βαθμους στον αερα για περιπου 15΄ ( εξαρταται και απο τον φουρνο) ή μεχρι να παρουν ωραιο χρωματακι.
Εγω επειδη την φωλια την κανω συχνά, χωριζω την ζυμη σε δυο κομμάτια και κανω δυο μακροστενες μεγαλες φωλιες και οταν ψηθουν τις κοβω σε χοντρες φετες για να τις σερβιρω και ετσι χρειαζομαι λιγότερο χρονο, αλλα για παρτυ βολευουν οι μικρες φωλιτσες.
Αν εχετε μιξερ μεγαλο που εχει φτερο και ζυμώνει ειναι τελειο, αν οχι μπορείτε να το βαλετε στο μιξερ χειρος με τα στριφογυριστα σιδερακια!
Η ζύμη αυτή είναι τελεία δοκιμάστε την και σε άλλες μορφές εκτός απο φωλιά. Εγώ την έχω κάνει ψωμάκια για σάντουιτς ή χαρμπουγκερ, πεινιρλι και βαση για πιτσα!!!!! Σε ολα θα ειναι αφρατη και πεντανοστιμη!!! Καλη επιτυχια!!!

Ευχαριστούμε τη φίλη της κλειστης μας ομάδας Βαγγέλης Χαρούλα Για τη συνταγή!