Close

Φύλλο για πίτα ολικής άλεσης

Φύλλο για πίτα ολικής άλεσης

Υλικά

500 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξίδι
65 ml ελαιόλαδο
125 ml χλιαρό νερό
Ελαιόλαδο για το ταψί και τα φύλλα
Αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων και μερικές κουταλιές ρυζάλευρο

Εκτέλεση

Βάζετε το αλεύρι ολικής σε μια λεκάνη, σχηματίζετε ένα λακκάκι στη μέση, ρίχνετε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξίδι και ζυμώνετε το μείγμα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που θα θρυμματίζει εύκολα. Τότε προσθέτετε το νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα για να γίνει λεία κι εύπλαστη η ζύμη. Την πλάθετε και σχηματίζετε 6 μικρές μπάλες.

Τις αφήνετε να σταθούν για 45 λεπτά ενόσω προετοιμάζετε τη γέμιση. Πασπαλίζετε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι κι αν διαθέτετε και λίγο νισεστέ και με τη βοήθεια ενός λεπτού πλάστη ανοίγετε 6 λεπτά φύλλα. Λαδώνετε ελαφρά ένα ρηχό στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 36 εκ. και στρώνετε τρία φύλλα από κάτω, σουρώνοντας τα, καθώς θα τα λαδώνετε, ένα-ένα.

Στη συνέχεια απλώνετε από πάνω τους τη μισή από τη γέμιση που θα χρησιμοποιήσετε και τη σκεπάζετε με ένα ακόμα φύλλο. Βάζετε και την άλλη μισή και τη σκεπάζετε με ένα ακόμα σουρωμένο φύλλο. Το τελευταίο φύλλο το στρώνετε τεντωμένο. Ψήνετε την πίτα, σε προθερμασμένο στους 190ο C, φούρνο για 50 λεπτά.

Αν θέλετε να φτιάξετε μόνο δύο φύλλα, απλώς χωρίζετε στα δύο μέρη τη ζύμη, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο. Χρησιμοποιείτε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης για να φτιάξετε το κάτω φύλλο (αφού πρέπει να ντύσει τα πλάγια του ταψιού και να γυρίσει προς τα μέσα) και το μικρότερο για το πάνω φύλλο. Φυσικά, σε αυτήν την περίπτωση, ανοίγετε πιο χοντρά φύλλα σε σχέση με το πάχος που θα είχαν αν ανοίγατε 6 ξεχωριστά φύλλα και ψήνεται την πίτα 1 ώρα μέχρι 1 ώρα και 15 λεπτά.

sidagi.gr