Φογάτσα: Το Κερκυραϊκό τσουρέκι. Συνταγή για Φογάτσα το Κερκυραϊκό τσουρέκι. Το παραδοσιακό τσουρέκι της Κέρκυρας. Μοσχοβολάει, είναι αφράτο, ζουμερό, και πολύ πολύ νόστιμό!
- Γάλα φρέσκο 100 ml πλήρες
- μαγιά 40 γραμμάρια νωπή
- ζαχαρη 50 γραμμάρια
- αλεύρι για τσουρέκια 100 γραμμάρια
Υλικά
- αλεύρι για τσουρέκια 900 γραμμάρια
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 200 ml
- κρασι 200 ml μοσχάτο
- ζαχαρη 200 γραμμάρια
- βούτυρο γάλακτος 180 γραμμάρια αγελαδινό
- αυγα 3
- λικέρ 50 ml κουμκουάτ
- Ξύσμα πορτοκαλιού Από 2 πορτοκάλια
- εκχυλισμα βανίλιας 1 κουταλιά της σούπας
Για την ζύμη
- κρόκους αυγού 1
- Γάλα φρέσκο Λίγο
Για το άλειμμα
Η Φογάτσα της Κέρκυρας έχει διαφορές και στην παρασκευή της, και στα υλικά από το κλασσικό τσουρέκι. Η συνταγή είναι βήμα – βήμα με extra tips για σίγουρη επιτυχία για να μην δυσκολευτείτε.
Τα τσουρέκια είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά μικρών και μεγάλων. Μπορεί να είναι γλυκά αλλά δεν σε μπουχτίζουν και είναι αφράτα. Έτσι σήμερα θα δοκιμάσουμε ένα διαφορετικό τσουρέκι με προζύμι από την Κέρκυρα. Μιλάμε φυσικά για την φογάτσα από την Κέρκυρα.
Βρήκαμε μία συνταγή για φογάτσα Κερκυραϊκή, που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Θα φτιάξουμε ένα πανεύκολο προζύμι και θα κάνουμε το πιο αφράτο παραδοσιακό τσουρέκι για το Πάσχα αλλά και για όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την φογάτσα Το Κερκυραϊκό τσουρέκι:
Εκτέλεση για την φογάτσα Κερκυραϊκή
Ξεκινάμε με το προζύμι μας και βάζουμε σε ένα μπολ το φρέσκο γάλα, την νωπή μαγιά και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφού διαλυθεί η μαγιά προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι για τσουρέκια και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη παράλληλα.
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα μας, το σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά. Στο μεταξύ σε πολύ χαμηλή φωτιά λιώνουμε το αγελαδινό βούτυρο μαζί με την ζάχαρη και τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε επίσης το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε ελαφρώς το μείγμα στο αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να λιώσει το βούτυρο και αφού λιώσει αποσύρουμε το σκεύος από την φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά εκτός φωτιάς για να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Δείτε ακόμα Νηστίσιμα τσουρέκια σιροπιαστά
Αφού έρθει σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε το κρασί και το λικέρ και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Ανακατεύοντας προσθέτουμε και τα αυγά τα οποία τα έχουμε ελαφρώς χτυπήσει από πριν. Αφού το μείγμα μας ομογενοποιηθεί προσθέτουμε και το αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο.
Ανακατεύουμε με την ξύλινη κουτάλα και αφού ομογενοποιηθεί το μείγμα προσθέτουμε και το προζύμι. Αρχίζουμε και ζυμώνουμε την ζύμη μας ελαφρώς με τα χέρια. Στην συνέχεια σκεπάζουμε την ζύμη μας και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 1,5 ώρα.
Αφού η ζύμη μας έχει φουσκώσει, την μεταφέρουμε στον πάγκο εργασία και την ζυμώνουμε ελαφρώς με απαλές κινήσεις προς τα μέσα. Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί το βουτυρώνουμε πολύ καλά και βάζουμε στο ταψί λαδόκολλα.
Δείτε ακόμα Τσουρέκια με αριάνι
Μεταφέρουμε την ζύμη στο ταψί και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη 1 ώρα σε ζεστό μέρος. Μετά την 1 ώρα χαράζουμε με ένα ψαλίδι στην μέση της ζύμης έναν σταυρό.
Αναμειγνύουμε το γάλα και τον κρόκο αυγού και αλείφουμε την επιφάνεια της φογάτσας. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς Κελσίου για περίπου 45 λεπτά.
Tips για την Φογάτσα: Το Κερκυραϊκό τσουρέκι
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μας, λαδώνουμε τα χέρια μας και δεν προσθέτουμε αλεύρι. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μέσα στον φούρνο αφού τον έχουμε ανάψει μόνο για λίγα λεπτά, έτσι ώστε να είναι ζεστός.
Δείτε αναλυτικά την εκτέλεση της συνταγής στο παρακάτω βίντεο:
Η συνταγή είναι της φίλης μας Katerina Karatzia
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr