Close

Fougasse (Φουγκάς),παραδοσιακό ψωμάκι της Προβηγκίας

Fougasse (Φουγκάς),παραδοσιακό ψωμάκι της Προβηγκίας

Ενα πεντανόστιμο ψωμάκι,παραδοσιακό της Προβηγκίας,που υπάρχει όμως σε όλη τη Γαλλία.Μοιάζει στη διαδικασία παρασκευής με τη λαγάνα και την ιταλική φοκάτσια,είναι μαλακό,ότι πρέπει για παιδάκια,και υπάρχουν πολλές παραλλαγές γεύσεων.Σκέτο,με μυρωδικά,με ελιές,όλα πασπαλισμένα από πάνω,κάπως με τη λογική της πίτσας.Xαρακτηριστικό είναι και το σχήμα του που μοιάζει με στάχυ.Αυτό το πετυχαίνουμε κάνοντας βαθιές χαρακιές στη ζύμη,κάτι που διευκολύνει πολύ και το κόψιμο μετά,ότι πρέπει για τις βόλτες δηλαδή!

υλικά(για 8 ψωμάκια)

300γρ αλεύρι ολικής
250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2κγ ξηρή μαγιά
1κγ ζάχαρη
300γρ περίπου χλιαρό νερό
4κσ λάδι
1/4κγ πιπέρι
1/2κγ αλάτι
ελαιόλαδο για το άλειμμα
εκτέλεση

Σε ένα φλιτζάνι ανακατεύουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη και το μισή ποσότητα νερού(προσοχή στη θερμοκρασία,να μην είναι πολύ ζεστό και αδρανοποιήσει τη μαγιά) και αφήνουμε να φουσκώσει σκεπασμένο για 10 λεπτά.Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά,εκτός από το νερό,ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς,ζυμώνουμε και σιγά σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό(ίσως να μην χρειαστείτε όλη την ποσότητα νερού που σας δίνω,εξαρτάται από το αλεύρι),μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη,που δεν κολλάει.Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες.Ξεφουσκώνουμε με τα χεράκια μας,κόβουμε 8 μπαλάκια,τα πατάμε με το χεράκι να γίνουν πλακέ και οβάλ,λεπτά,όπως η λαγάνα.Αν θέλουμε τα αφήνουμε σκέτα,αν θέλουμε τους βάζουμε υλικά(εγώ έφτιαξα με ντοματίνια και γραβιέρα Νάξου-με ελιές και κασέρι-και με εστραγκόν και σκόνη σκόρδο).Με το μαχαίρι κάνουμε βαθιές χαρακιές,να φτάνουν μέχρι κάτω και με τα δαχτυλάκια μας τις ανοίγουμε.όσο πιο πολύ τις ανοίξουμε,τόσο πιο πολύ με στάχυ θα μοιάζει το ψωμάκι μας.Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο,στον αέρα,στους 220 βαθμούς,περίπου για 10 λεπτά.Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο και όπως είναι καυτά,τα αλείφουμε με λαδάκι.Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν….αν προλάβουν!!!

Ελπίζω να σας αρέσει!!!!!

 

Πηγή: mammyscookingbook