Συνταγή για αφράτα μικρά λουκουμαδάκια με μαγιά από την Γκόλφω Νικολού με μέλι και κανέλα, σαν τους λουκουμάδες που μας έφτιαχνε η γιαγιά μας.
- Γάλα φρέσκο 200 ml χλιαρό
- νερό 200 ml χλιαρό
- αλατι 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό
- ζαχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 350 γραμμάρια
- ξερή μαγιά 1 φάκελο
- ελαιολαδο 4 κουταλιές της σούπας
Υλικά
Όταν ήμουν μικρή το αγαπημένο και πιο εύκολο γλυκό για την οικογένεια ήταν οι λουκουμάδες. Ο μπαμπάς ερασιτέχνης μελισσοκόμος, δεν έλειπε ποτέ το μέλι από το σπίτι μας και η μαμά είχε αποκτήσει πλέον τέτοια μαεστρία με τους λουκουμάδες που ήταν γι’ αυτήν ένα γλυκό…ευκολάκι.
Λουκουμάδες με γιαούρτι και ακόμη 3 υλικά
Έτσι, κάθε φορά που ο μπαμπάς είχε υπογλυκαιμίες την έβαζε και έκανε λουκουμάδες. Αφράτους, στρογγυλούς και τραγανούς απέξω, άκρως μελωμένους, με την κανελίτσα τους. Και μόνο που τους σκέφτομαι μου τρέχουν τα σάλια. Εγώ, λουκουμάδες δεν έμαθα να κάνω αλλά θα επιχειρήσω με την συνταγή της αγαπημένης μου Γκόλφως.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για τα φουσκωτά μικρά λουκουμαδάκια της Γκόλφως:
Εκτέλεση για τα φουσκωτά μικρά λουκουμαδάκια της Γκόλφως
Παίρνουμε ένα τάπερ μεγάλο που να κλείνει καλά με καπάκι. Εκεί βάζουμε το χλιαρό φρέσκο γάλα που θα φτάνει τους 40 βαθμούς Κελσίου, το χλιαρό νερό και το αλάτι. Ανακατεύουμε λίγο για να διαλυθεί το αλάτι και προσθέτουμε την ζάχαρη και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Προσθέτουμε και την ξερή μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε την ζύμη με ένα σύρμα ή με μία κουτάλα, μέχρι να πάρουμε μία κολλώδη ζύμη. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες.
Σε ένα μικρό κατσαρόλι βάζουμε ελαιόλαδο, αρκετό, τουλάχιστον 3 δάχτυλα. Βουτάμε ένα κουτάλι της σούπας στο νερό για να μην κολλάει η ζύμη, θα παίρνουμε με την χούφτα μας ζύμη και με τη βοήθεια του κουταλιού θα ρίχνουμε το μείγμα λίγο λίγο στο κατσαρόλι.
Λουκουμάδες με νισεστέ
Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά αρχικά και όταν πάρουν λίγο χρώμα, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία. Θέλουμε οι λουκουμάδες να γίνουν χρυσοί από όλες τις μεριές. Σερβίρουμε με μέλι και κανέλα.
Tips για τα φουσκωτά μικρά λουκουμαδάκια της Γκόλφως
Αντί για ξερή μαγιά μπορούμε να βάλουμε 30 γραμμάρια νωπή μαγιά. Μπορούμε να σερβίρουμε τους λουκουμάδες και με πραλίνες, καρύδια, μπισκότα και ξηρούς καρπούς. Αντί για ελαιόλαδο μπορούμε να βάλουμε ηλιέλαιο. Η ζύμη για λουκουμάδες μπαίνει και στο ψυγείο για την επόμενη μέρα.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση αναλυτικά:
Οι φωτογραφίες είναι της φίλης μας Σούλα Λεβέντη
Όλες οι λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια