Σήμερα θα δούμε την καλύτερη συνταγή για φουσκωτή φανουρόπιτα, έτσι ώστε να τηρήσουμε το έθιμο και να βρούμε όσα έχουμε χάσει!
- καρυδια 1 1/2 κούπα χοντροκομμένα στο χέρι
- αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 1 1/2 κούπα
- κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
- γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού σε σκόνη
- σπορέλαιο 1/2 κούπα
- Φυσικό χυμό πορτοκάλι 1/2 κούπα
- κονιάκ 1/4 κούπας
- ζαχαρη 1 κούπα
- σταφίδες 200 γραμμάρια
Υλικά
- ζάχαρη άχνη Κατά βούληση
Για το στόλισμα
Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου οι Εκκλησίες γεμίζουν πίτες φτιαγμένες από τις νοικοκυρές. Είναι οι γνωστές σε όλους μας «Φανουρόπιτες». Πρόκειται για μια μίξη, λαϊκής παράδοσης, πίστης και τοπικών εθίμων που ξεκίνησε στη Ρόδο και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.
Όσο για τον ίδιο τον Άγιο Φανούριο; Λέγεται πως αυτό δεν είναι καν το πραγματικό του όνομα, ενώ οι πληροφορίες που υπάρχουν για τον ίδιο και την ζωή του είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες.
Δείτε ακόμα Φανουρόπιτα με 7 υλικά του Παναγιώτη Παπαδάκη
Το μόνο γνωστό, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τουλάχιστον, είναι πως η μητέρα του Αγίου ήταν… αμαρτωλή. Σήμερα λοιπόν θα φτιάξουμε μία παραδοσιακή φουσκωτή φανουρόπιτα και θα την απολαύσουμε πολύ.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για την Φουσκωτή φανουρόπιτα
Εκτέλεση για την Φουσκωτή φανουρόπιτα
Ανακατεύουμε αρχικά το σπορέλαιο, την ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, το γαρίφαλο σε σκόνη, την κανέλα σε σκόνη και τα χοντροκομμένα στο χέρι καρύδια, αφού πρώτα τα έχουμε αλευρώσει και τις σταφίδες.
Δείτε ακόμα Φανουροπιτάκια της Βασούλας (βίντεο)
Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς Κελσίου για 30-35 λεπτά ανάλογα και τον φούρνο που έχουμε. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αφού η φανουρόπιτα κρυώσει καλά και απολαμβάνουμε.
Η συνταγή είναι της φίλης μας Gianna Mimi
και την είδαμε στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια