Δεν είναι μόνο υγιεινά αλλά και πολύ νόστιμα!! Τα παρακάτω μάφινς που σας προτείνουμε μπορούν να ξετρελάνουν και τα πιο απαιτητικά παιδιά! Είναι μία πολύ καλή ιδέα για υγιεινό κολατσιό στο σχολείο, στην εκδρομή, την παραλία, για παντού!!
- ελαιολαδο 1 κουταλιά της σούπας
- πράσο 1 μέτριο λεπτοκομμένο, περίπου 175 γρ.
- κολοκυθάκια 2-3 μικρά, 135 γρ. τριμμένα στον τρίφτη
- σκορδο 1 σκελίδα ψιλοκομμένο
- αλέυρι που φουσκώνει μόνο του 150 γρ.
- κάρυ 1 κουταλάκι του γλυκού
- κόλιανδρο ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο ξηρό
- κύμινο 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σκόνη
- βουτυρο 50 γρ. από το ψυγείο κρύο και κομμένο σε κυβάκια
- πεκορίνο 40 γρ.
- αυγα 1 ελαφρά χτυπημένο
- ξινόγαλα 125 ml
- ελαιολαδο 1 κουταλιά επιπλέον
Υλικά
- κεφαλοτύρι 50 γρ. αλμυρό ή παρμεζάνα
- πιπέρι Φρεσκοτριμμένο
- αλατι Θαλασσινό σε νιφάδες
Για την επίστρωση
Αυτά θα τα ονόμαζα χειμωνιάτικα μάφινς γιατί έχουν πράσο. Όμως θα βρείτε σε κανένα σουπερμάρκετ, πράσο εισαγωγής βέβαια και τότε να τα δοκιμάσετε ψήνοντάς τα σε φορμάκια ή στο ειδικό ταψί. Θα βάλετε 2 κουταλιές της σούπας από το μείγμα. Γίνονται 8 ατομικά μάφινς και είναι τέλεια σα πίτα χωρίς φύλλο!
Διαδικασία
Βουτυρώνουμε τα φορμάκια ή το ταψί με τις ειδικές φόρμες για μάφινς. Η επάλειψη μπορεί να γίνει με λάδι ή βούτυρο λιωμένο.
Σωτάρουμε ελαφρά το τριμμένο κολοκύθι, το σκόρδο και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν και να φύγουν τα υγρά τους. Αν θέλετε, πιέστε το μίγμα στο τρυπητό, μόλις κρυώσει για να φύγουν ό,τι υγρά περίσσεψαν.
Κοσκινίστε μαζί το αλεύρι και τα μυρωδικά, τρίψτε μέσα με το χέρι σας το βούτυρο παγωμένο μέχρι να φαίνεται το μίγμα σα τρίμμα ψωμιού.
Προσθέστε το μίγμα λαχανικών, το αυγό, το γάλα και την κουταλιά το ελαιόλαδο. Ανακατώστε με ένα πιρούνι απαλά, ίσα που να αναμιχθούν.
Ρίξτε 2 κουταλιές από το μίγμα σε κάθε φορμάκι. Από πάνω πασπαλίστε με το κεφαλοτύρι, πιπέρι και αλάτι ανακατωμένα ελαφρά σε μικρό μπωλ.
Ψήστε στους 180⁰C για 20 λεπτά.