Υλικά
5 κιλά αλεύρι σκληρό
3 κιλά γάλα
2 κουταλιές τις σούπας αλάτι
Ζυμώνουμε το αλεύρι με το γάλα και το αλάτι .
Φτιάχνουμε όλο μας το ζυμάρι σε μικρά κομματάκια τα τοποθετούμε σε αεριζόμενο ζεστό μέρος να ξεραθούν σκεπάζοντάς τα με ένα σεντόνι ή τούλι .
Δεν ξεχνάμε να τα γυρίζουμε για να ξεραθούν σε όλες τις πλευρές καλά.
Αναλόγως το μέγεθός τους, την θερμοκρασία τα ζυμαράκια στεγνώνουν σε 2-3 ημέρες.
Δεν χρειάζεται να ξεραθούν εντελώς, ας είναι και λίγο μαλακά για να τρίβονται ευκολότερα.
Αφήνουμε να στεγνώσεικαι πολύ καλά αν θέλουμε ομως και τρίβουμε στο μούλτι σε λίφες στροφές
Για ξυνό τραχανά μπορείτε να βάλετε όποιο ξυνόγαλα η γιαούρτι σας αρέσει .
ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΑΚΑΤΩ ”
Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
Λίγο αλάτι
Γάλα όσο πάρει (για γλυκό τραχανά) ή
Γιαούρτι πρόβειο όσο πάρει (για ξινό τραχανά)
Ζυμώνετε τα υλικά ώστε να γίνει μία καλή ζύμη που να μήν κολλάει.
Αφήνετε τα πιτάκια σε μία επιφάνεια καλυμμένα με τούλι να στεγνώσουν. (Μπορεί να πάρει 2-3 ημέρες αλλάζοντας πλευρά στα πιτάκια). Κόβετε κομμάτια από τη ζύμη και κάνετε μικρά πιτάκια
Όταν στεγνώσουν (όχι τελείως γιατί αν είναι σκληρά δεν θα τρίβονται) τα περνάτε από το multi για να τριφτεί (το μέγεθος του τραχανά εξαρτάται από το γούστο του κάθε ενός).
Αφήνετε για μία ημέρα τριμμένο τον τραχανα να στεγνώσει τελείως (πάντα καλυμμένος με τούλι). Μετά μπορείτε να αποθηκεύσετε σε υφασμάτινη σακούλα σε στεγνό μέρος ή σε τάπερ στο ψυγείο.
Αναστασία Γάτου-Αναγνώστου -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ