Φτιάξτε σπιτικό ψωμί του τοστ με αλεύρι ολικής άλεσης! Το ψωμί του τοστ είναι από τα πιο βασικά τρόφιμα μέσα στο σπίτι μας. Χρησιμοποιούμε το ψωμί του τοστ για το πρωινό των παιδιών μας αλλά και για δικές μας συνταγές. Έτσι ένα νοικοκυριό αγοράζει μέσα στην εβδομάδα πολύ συχνά ψωμί του τοστ.
- αλεύρι ολικής άλεσης 475 γρ
- νερό 300 γρ χλιαρό
- ελαιολαδο 2 κουτ γλυκού
- μελι 2 κουτ γλυκού
- γάλα 3 κουταλιές σούπας
- αλατι 1 1/2 κουτ γλυκού
- ξερή μαγιά 2 1/2 κουτ γλυκού
Υλικά
Γιατί να ξοδεύετε χρήματα στα supermarket για ψωμί του τοστ, όταν μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας; Η συγκεκριμένη συνταγή για ψωμί του τοστ, περιέχει αλεύρι ολικής άλεσης, μέλι αντί για ζάχαρη, ξερή μαγιά, ελαιόλαδο και μερικά ακόμη αγνά υλικά.
Δείτε ακόμα Πιτάκια με βάση από ψωμί του τοστ – Το πιο γρήγορο και χορταστικό σνακ!
Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο ψωμί του τοστ είναι πολύ υγιεινό. Μπορούμε λοιπόν άφοβα να φτιάχνουμε τα τοστάκια και τα σάντουιτς των παιδιών, για κολατσιό στο σχολείο. Επίσης, μπορείτε να το προτιμήσετε κι εσείς για πρωινό ή βραδινό, ακόμη κι αν βρίσκεστε σε περίοδο διατροφής.
Νόστιμο, υγιεινό και πολύ καλύτερο από αυτά που προμηθευόμαστε από τα ράφια των supermarkets με υλικά, άγνωστα προς εμάς. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω την εκτέλεση της συνταγής:
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το 1/3 από το αλεύρι μας μαζί με την ξερή μαγιά και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει χυλός, σκεπάζουμε με μία πετσέτα το μείγμα και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 20-30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι. Σε ποτήρι ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και διαλύουμε μέσα το μέλι. Προσθέτουμε και το ελαιόλαδο. Όταν το μείγμα με την ξερή μαγιά είναι έτοιμο τότε το προσθέτουμε στο μεγάλο μπολ με το αλεύρι και το αλάτι.
Επίσης προσθέτουμε και το μείγμα με το γάλα. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά με τα χέρια ή για 6 με 7 λεπτά με την κουζινομηχανή. Μπορούμε και με τα χεριά. Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι το βάζουμε σε φόρμα 12×22 (ψηλή, κατάλληλη για ψωμί) την οποία έχουμε λαδώσει και αλευρώσει,
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα την φόρμα μας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη μας. Μόλις περάσει η μία ώρα, ψήνουμε το ψωμί μας προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 με 35 λεπτά.
Tips
Το μέλι δεν γλυκαίνει υπερβολικά το ψωμί μας. Όλα τα ψωμιά έχουν ζάχαρη και το μέλι είναι μία πιο υγιεινή πρόταση!
Την συνταγή την βρήκαμε από την φίλη μας Vasia Zaglara
στην αγαπημένη μας ομάδα ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr