Το ερώτημα που έχει γίνει μανία αυτές τις ημέρες. Πως να φτιάξω ψωμί χωρίς προζύμι και χωρίς μαγιά. Σας έχουμε τη λύση για λαχταριστό ψωμί, μόλις με πέντε υλικά χωρίς φούσκωμα
Συνταγή: Πως να φτιάξω ψωμί χωρίς προζύμι και χωρίς μαγιά
Τα υλικά που θα χρειαστείς είναι:
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα, όχι κοφτό, ούτε πολύ γεμάτο.
400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
200 γρ. γιαούρτι
100 γρ. νερό
1 κουτ. του γλυκού αλάτι
Πριν ξεκινήσεις τη συνταγή, προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο και κατά προτίμηση γυάλινο μπωλ, ρίξε το γιαούρτι, το αλάτι, τη σόδα και το νερό. Ανακάτεψε, μέχρι γιαούρτι να λιώσει αρκετά και να ομογενοποιηθεί με το αλάτι.
Στη συνέχεια, ρίξε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις .Ζύμωσε, μέχρι να βγει ένα ζυμαράκι, που να μην κολλάει στο χέρι.
Tip 1: Τα 170 γραμμάρια από αλεύρι, μπορείς να τα αντικαταστήσεις με ότι θέλεις εσύ, όπως π.χ. καλαμποκάλευρο ή ακόμα και ξηρούς καρπούς σε σκόνη.
Tip 2: Φρόντισε η διάρκεια του ζυμώματος να μη διαρκέσει πολύ, γιατί η σόδα ξεκινάει και λειτουργεί με το που τη βάλεις στο μείγμα. Αν αργήσεις λοιπόν, δε θα σου φουσκώσουν ωραία τα καρβέλια.
Tip 3: Αν θέλεις όταν τελειώσεις το ζύμωμα μπορείς να ρίξεις στο ψωμί κάποιο μυρωδικό, όπως π.χ. δενδρολίβανο. Μπορείς επίσης να ρίξεις ξηρούς καρπούς, όπως π.χ. ηλιόσπορους. Μπορείς ακόμα να βάλεις σταφίδες, φέτα ή ότι άλλο αγαπάς.
Πάρε ένα ταψάκι και άπλωσε αντικολλητικό χαρτί από πάνω. Ρϊξε μπόλικο ελαιόλαδο. Πάρε το ζυμάρι σου και κάνε 2 μπαλάκια με το χέρι σου. Βάλτα στο ταψί και χάραξε 3-4 γραμμούλες από πάνω για να παίρνει αέρα. Ρίξελίγο λαδάκι από πάνω.
Τοποθέτησέ τα στο φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι το ψωμί να γίνει τραγανό από πάνω και μαλακό από μέσα.
Το ψωμί διατηρείται στο ψυγείο τυλιγμένο σε μεμβράνη. Όταν θέλεις να φας, το ζεσταίνεις λίγο στο φούρνο μικροκυμάτων και είναι έτοιμο.