ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
Υλικά:
Για 6 φλιτζάνια
4 φλιτζάνια ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
¼ φλιτζανιού σιρόπι γλυκόζης ή καλαμποκιού (και τα δύο θα τα βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία)
170 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Εκτέλεση:
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη και το νερό και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
Ανεβάζω λιγάκι τη θερμοκρασία και βράζω το σιρόπι αυτό χωρίς να ανακατεύω με τη σπάτουλα: απλώς ανακινώ το σκεύος γιατί το σιρόπι, καθώς ζεσταίνεται, πήζει και γίνεται παχύρρευστο και έτσι θα κολλήσει στην σπάτουλα. Γι’ αυτό ανακινώ συχνά και έντονα το σκεύος μέχρι όλο το μείγμα να καραμελώσει, δηλαδή να πάρει σκούρο βαθύ χρώμα καραμέλας (όπως στην κρέμα καραμελέ).
Τραβάω την κατσαρόλα από τη φωτιά και, με πολύ μεγάλη προσοχή για να μην πιτσιλιστώ με το καυτό μείγμα, ρίχνω στην κατσαρόλα το βούτυρο, το σιρόπι γλυκόζης (ή καλαμποκιού) και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύω με την σπάτουλα και ξαναβάζω την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε πολύ χαμηλή φωτιά. Συνεχίζω το σιγανό βράσιμο για άλλα 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας ασταμάτητα με την ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και όλα τα υλικά να ενωθούν ώστε να φτιάξω ένα λείο, παχύρρευστο, σχεδόν βελούδινο μείγμα.
Αποσύρω από τη φωτιά, αφήνω τη σάλτσα να κρυώσει λιγάκι και τη μοιράζω σε μικρά αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια.
Όπως σας είπα η σάλτσα αυτή διατηρείται για 2 – 3 μήνες στο ψυγείο και για απεριόριστο χρόνο στην κατάψυξη.
ΠΩΣ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ:
• Την αφήνω να ζεσταθεί λίγο σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να ρευστοποιηθεί ελαφρώς και περιχύνω φέτες κέικ κάθε γεύσης.
• Τη χρησιμοποιώ σαν γέμιση σε μπισκότα
• Περιχύνω παγωτό
• Τη χρησιμοποιώ σαν γέμιση σε κέικ
Περιχύνω λουκουμάδες! Θερμιδική βόμβα μεν, απίθανης νοστιμιάς δε!
Απο τη φίλη μου Σταυρούλα Καίτατζη