Φύλλο χωρίς πλάστη που ανοίγει με τα δάχτυλα της Γκόλφως . Η πιο εύπλαστη και ελαστική ζύμη για φύλλο που ανοίγει χωρίς πλάστη παρά μόνο με τα δάχτυλά μας σε ό,τι μέγεθος φύλλου θέλουμε από την Γκόλφω Νικολού. Με μόλις 4 υλικά!
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις 550 γραμμάρια
- νερό 300 γραμμάρια θερμοκρασία δωματίου
- αλατι 1 κουταλάκι γλυκού
Υλικά
- βιτάμ 150 γραμμάρια λιωμένο
Για το άλειμμα
Η Γκόλφω Νικολού προσπαθεί να μας δείξει ότι η μαγειρική δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη για να είναι πετυχημένη. Σήμερα λοιπόν μοιράζεται μαζί μας την δική της ξεχωριστή συνταγή για σπιτικό φύλλο με μία ζύμη εύπλαστη και ελαστική που ανοίγει χωρίς πλάστη, παρά μόνο με τα δάχτυλά μας.
Θα χρειαστούμε μόνο αλεύρι, αλάτι και νερό ενώ στο τέλος θα βάλουμε και λίγο λιωμένο βούτυρο. Μπορούμε να την γεμίσουμε με ό,τι γέμιση μας αρέσει και φυσικά μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε πίτες ή πιτάκια. Αξίζει να δοκιμάσετε αυτό το φύλλο που θα σας γλιτώσει από κόπο και χρόνο.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση για το φύλλο χωρίς πλάστη που ανοίγει με τα δάχτυλα της Γκόλφως :
Εκτέλεση για το φύλλο χωρίς πλάστη
Σε μία λεκάνη βάζουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Στην ίδια λεκάνη προσθέτουμε το αλάτι και το νερό. Ξεκινάμε να ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα και στην συνέχεια ξεκινάμε να δουλεύουμε την ζύμη με τα χέρια μας. Ζυμώνουμε για λίγο μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη ζύμη.
Αφού η ζύμη είναι έτοιμη αλευρώνουμε λίγο ακόμα για να μην κολλάει η ζύμη. Σκεπάζουμε την ζύμη για 1 τέταρτο με 20 λεπτά περίπου ή και μισή ώρα. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βάζουμε την ζύμη πάνω στον αλευρωμένο πάγκο.
Πλάθουμε την ζύμη σαν μικρό μακρόστενο καρβελάκι όπως βλέπουμε και στο βίντεο παρακάτω και την κόβουμε σε 6 κομμάτια. Πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε μπαλάκι και βάζουμε σε ένα τάπερ το λιωμένο βούτυρο.
Δείτε ακόμα Με μια ζύμη φτιάξε κριτσίνια και τυροπιτάκια
Κάνουμε το μπαλάκι μας λίγο πιο πλατύ και το βουτάμε από όλες τις πλευρές στο λιωμένο βούτυρο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 5 ζυμαράκια. Σκεπάζουμε τα ζυμαράκια μας για άλλη μισή ώρα περίπου.
Έπειτα λαδώνουμε λίγο τον πάγκο και τα χέρια μας και ξεκινάμε με τα χέρια και τα δάχτυλα να ανοίγουμε το ζυμαράκι σε φύλλο. Εμείς γεμίσαμε τα φύλλα μας με τριμμένη φέτα. Το κάθε φύλλο χρειάστηκε περίπου 30-40 γραμμάρια τριμμένης φέτας. Ραντίσαμε με λίγο ελαιόλαδο, ρολάραμε σε σαλιγκαράκι και φτιάξαμε μικρές στριφτόπιτες.
Tips για το Φύλλο χωρίς πλάστη που ανοίγει με τα δάχτυλα της Γκόλφως
Μπορούμε στο άλειμμα να χρησιμοποιήσουμε όποιο βούτυρο πλάκα θέλουμε. Μπορούμε να γεμίσουμε την πίτα μας με ό,τι γέμιση μας αρέσει. Μπορούμε να ανοίξουμε το φύλλο σε πιο μεγάλο και να φτιάξουμε μία μεγάλη στριφτόπιτα.
Γεμίζουμε με ό,τι γέμιση μας αρέσει και αλείφουμε με έναν χτυπημένο κρόκο και λίγο ηλιέλαιο. Ψήνετε την πίτα περίπου 45 λεπτά στους 190 βαθμούς Κελσίου και είναι υπέροχη! Για μία μεσαία τυρόπιτα θα χρειαστούν περίπου 250 γραμμάρια φέτα ενώ για μία μεγάλη περίπου 400-500 γραμμάρια ανάλογα πόση γέμιση θέλουμε.
Δείτε αναλυτικά την συνταγή στο παρακάτω βίντεο:
Δείτε όλες τις λαχταριστές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ
Επιμέλεια κειμένου συνταγής: daddy-cool.gr
Ειδήσεις σήμερα
- Grand Hotel : Ο Ιορδάνης ρίχνει μορφίνη στη σούπα του προσωπικού και τους δηλητηριάζει όλους
- Ανθή Βούλγαρη :Το άρθρο για τον Κούγια και η σύλληψη της μέσα στα γραφεία της εφημερίδας
- Σία Λιαροπούλου : Πως είναι σήμερα η βασίλισσα της cult τηλεόρασης (φωτογραφία) – Επέστρεψε στα social media και παραμένει εντυπωσιακή
- Κέλλυ Κελεκίδου : Στο νοσοκομείο η τραγουδίστρια
- Αλατοζύμη με κορν φλάουρ για Χριστουγεννιάτικα στολίδια